עוד אחד, עוד אחד!

hillelg

New member
עוד אחד, עוד אחד!

"על אף הקשיים והאתגרים שמציב המדע כתחום סיקור עיתונאי, קשה להמעיט בחשיבות הסיקור". [מתוך מאמרו של איתי נבו, 'סיקור מדע ברדיו', באתר של רשת ב'.] נו, טוב. מאז ומתמיד היה לי קשה עם הביטוי הזה, 'קשה להפריז ב-'. המשמעות האינטואיטיבית מנוגדת למשמעות שבדרך כלל משתמשים בה.

or99

New member
ואם ברשת ב' עסקינן:

תלונה מעניינת ששלחתי לא מזמן ותגובת הרשות. שימו לב לעונש החינוכי והמקורי! לכבוד הממונה על קבילות הציבור, רשות השידור. הנדון: ניסוח שאינו ראוי במבזק החדשות. ביום שישי 12.9.03 דווח על עימותים בהר הבית בין המתפללים המוסלמים לבין המשטרה. במבזק החדשות בשעה 14:00, כונה המקום "מתחם המסגדים הגדולים שבמזרח ירושלים". במקורות ישראל שבכל הדורות נקרא המקום בשם "הר הבית" (ראה משנה מסכת ברכות פרק ט משנה ו). הלשון "מתחם המסגדים הגדולים שבמזרח ירושלים", נראית מלאכותית ומגמתית. לדעתי הדיוק בניסוח עפ"י מורשת ישראל, חשוב במיוחד במצבינו הפוליטי, וראיה לכך שרשות השידור בעצמה החליטה להמנע משימוש במונחים המשרתים את האינטרס הפלשתינאי כדוגמת "הודנא" ו-"אינטיפאדה". בכבוד רב, אור... תשובה: שלום רב, תלונתך מוצדקת. רכז החדשות קיבל על כך הערה וחוייב לקרוא את הערך "הר הבית" בלקסיקון של הוצאת "כרטא" ומשרד הביטחון. ערך זה מפרט את משמעותו של המונח "הר הבית" וחשיבותו לכל יהודי. בברכה, עמוס גורן

hillelg

New member
מזל שאת פתוחה לגישות שונות משלך

האם אני טועה, או שהתייחסותך הייתה שונה במקרה של ניסוח מפלה לרעת נשים / עובדים זרים / ערבים / הומוסקסואלים / כהנה וכהנה? את יכולה לחלוק, לא לזלזל.

Idan91

New member
צודק,

ניסחתי את ההודעה בצורה קצת מזלזלת, סליחה. קצת התרגזתי בגלל המשפט: "ערך זה מפרט את משמעותו של המונח "הר הבית" וחשיבותו לכל יהודי."

hillelg

New member
האם

גם אמירה כמו 'המונח "ארץ ישראל" וחשיבותו לכל יהודי', גם היה מקפיץ אותך?

hillelg

New member
אה.

אז אני חושב שכדאי לך לקרוא את הערך הנ"ל.
זה שהיום אנשים לא מודעים לחשיבות של הר הבית כחלק מתרבותם (בדיוק כמו ארץ ישראל), לא אומר שזה לא חשוב להם, כיהודים.

Idan91

New member
החשיבות של א"י

היא היסטורית, פחות תרבותית. החשיבות של הר הבית היא תרבותית-דתית. יש חשיבות למדינה ליהודים, לדעתי, פחות בגלל ה"צורך" של היהודים להגדרה עצמית, ויותר בגלל הדרך בה עמים אחרים מסתכלים על היהודים. צורך במקום שאפשר לגור בו בלי להירדף. אני לא טוענת, חס וחלילה, שיהודים נרדפים בכל מקום בעולם, אבל לא חסרות רדיפות שכאלה בהיסטוריה המאוחרת, ועל-כן, יש ליצור מקום בטוח. אתה יכול לטעון שמקום בטוח לא חייב להיות דווקא בא"י, מה שבהחלט נכון, לי באמת לא איכפת אם המדינה הייתה במקום אחר, לפיכך גם משפט כמו "חשיבותה של ארץ-ישראל..." אמור להקפית אותי, אבל הוא לא, בעיקר מפני שכיום המדינה שלנו כבר ממוקמת כאן, ולכן ברורה חשיבותה כאן.

hillelg

New member
אבל למה כל יהודי?

יש הרבה יהודים שגרים בהמון מקומות בעולם, וחיים די בטוח. אולי תגידי 'לכל מי שגר בארץ ישראל'?

Idan91

New member
נכון,

אבל שאלתך המקורית הייתה אם משפט כזה היה מקפיץ אותי, והוא לא היה מקפיץ אותי בגלל הסיבות שציינתי. במחשבה מעמיקה יותר - הוא לא נכון, אבל גם לא מרגיז במיוחד. וכמובן - המשפט ההוא הקפיץ אותי גם מפני שלי באופן אישי הר הבית לא ממש חשוב. אבל אם כבר פתחנו את הנושא - אני לא ממש מגדירה את עצמי כיהודייה.

Idan91

New member
כלומר -

אני מרגישה שייכות כלשהי לעם ולהיסטוריה, אבל יש לי בעיה להגדיר את עצמי לפי מונחים שמציינים דת.

or99

New member
באמת שאני לא מבין...

כיצד מישהי המרגישה שייכות לעם ולהסטוריה יכולה לומר משפט שכזה: "לי באמת לא איכפת אם המדינה הייתה במקום אחר". לאיזו הסטוריה בדיוק את מרגישה שייכות?

Idan91

New member
אני מרגישה שייכות

לעם גם במחינה היסטורית. למשל, השואה. למשל מלחמות ישראל (ועדיין, לא היה איכפת לי אילולא היו מלחמות לישראל, זה אפילו היה משמח אותי).

or99

New member
האם את מרגישה שייכות גם להסטוריה...

שמעבר ל-200 שנה אחורה? ליהודים הדתיים בד"כ שבגלות, לתקופת המשנה ולתוקפת בית שני, לתקופת שלטון החשמונאים וכו'?

hillelg

New member
מה שפותח את הדיון

מה זה לעזאזל 'הגדרה עצמית'. האם אני יכול להגדיר את עצמי כדולפין? [נראה לי שיש כמה בגואה שעשו זאת
]

עידן, הבעיה עם הטענות שלך

(שאפשר להסכים איתן בכללן או לא להסכים איתן), שאם מסכימים איתן, צליך לנסות איכשהו להגדיר את אותם ה"יהודים" - אלה שזקוקים לדברייך למקלט מאומות העולם. ברגע שנכנסים לשאלה הזאת - מתחילה הבעיתיות של הגדרת היהדות - הפן הלאומי, הפן הדתי והפרדתם או אי הפרדתם - כל החלטה בענין בעייתית.

nutmeg

New member
מיהו יהודי

זה עניין שלא יסתיים אף פעם. אין עוד אנשים בעולם שבהגדרתם הם גם גזע (race ) גם לאום וגם דת. פשוט אין.

למעלה