עובד חקר מודיעין

Odelia965

New member
עובד חקר מודיעין

שלום , עברתי שני שלבים במיון לתפקיד הנ״ל , מבחנים וריאיון ואני נכנסת לאתר חיל המודיעין כל כמה ימים על מנת
לבדוק אם קיבלתי זימון לתחקיר ביטחוני. עברו כמה שבועות ועדיין לא קיבלתי שום זימון אך אני רואה שמתעדכן באתר שאני עדיין בתהליכי מיון.. רציתי לשאול אם באמת לוקח כל כך הרבה זמן עד שמקבלים תשובה לשלב השלישי.. כמו כן הבנתי שיש הבדל בין עח״מ עם קורס לבין עח״מ ללא קורס , האם ההבדלים הם בתפקיד עצמו או רק בשיבוץ בבסיסים? הבנתי גם שהתפקיד עצמו מתחלק ל-2: עח״מ פיקודים או עח״מ .. יש איזשהיא דרך שבה אוכל להשפיע על מקום שיבוצי במידה ואתקבל? דבר אחרון , מלבד חטיבת המחקר, או פיקודים שונים בארץ יש עוד מקומות שבהם משרתים בעלי תפקיד זה? כמו חיל האוויר/חיל הים?

אשמח מאוד לתשובות, תודה רבה!

תשובות

אני לא יודע בקשר לזמן שלוקח לזמן לתחקיר ביטחוני, אבל אני אענה על שאר השאלות.

אין כזה דבר עח"מ בלי קורס, יש עח"מ בלי מיונים (מקבלים אותו במנילה) וההבדלים ביניהם עצומים... עח"מ עם קורס זה תפקיד של חוקר מודיעין, ואילו עח"מ בלי קורס זהו תפקיד פקידותי בחיל המודיעין (להיות פקידה בלשכה של בכיר מודיעין כלשהו).

עד לפני שנה וחצי היו שני קורסים עח"מ פיקודים ועח"מ רגיל. ההבדל ביניהם היה שעח"מ פיקודים הוביל לפיקודים השונים בעוד עח"מ "הרגיל" הוביל לחטיבת המחקר. לפני שנה וחצי אוחדו הקורסים, כך שהיום יש לנו קורס עח"מ אחד שממנו אפשר להגיע גם לפיקודים וגם לקרייה.
בסוף הקורס, לקראת השיבוצים, נשאלים החניכים לאן הם רוצים להגיע ורושמים את ההעדפות שלהם. המפקדים בד"כ מנסים להתחשב בבקשות הללו.

חוקרי מודיעין (או תפקידים בעלי אופי דומה פחות או יותר) משרתים בכל רמות צה"ל מרמת החטיבה (כלומר יש מודיעין חטיבה, מודיעין אוגדה, מודיעין פיקוד ומודיעין מטכ"ל שהוא למעשה חטיבת המחקר). וכן יש מודיעין ברמת האגפים השונים (מודיעין חיל הים ומודיעין חיל אוויר) בו גם משרתים חוקרים. מכל הרשימה הזאת, בוגרי קורס עח"מ יכולים להגיע רק לפיקודים ולחטיבת המחקר. מספר מצומצם של חניכים מגיעים לעוד כמה מקומות שהשתיקה יפה להם.

אם יש לך עוד שאלות על הקורס או על התפקיד, אשמח לעזור לך :)

Odelia965

New member
שאלות

תודה רבה על התשובות!
ממה שרשמת הבנתי שהקורס לעח''מ פיקודים ולעח''ח ה"רגיל" הוא זהה , זאת אומרת שגם בחטיבת המחקר וגם בפיקודים זה אותו תפקיד וההבדל עצמו הוא רק בנושאים השונים שחוקרים?
דבר נוסף, כל רמות צה''ל מרמת החטיבה הם באותו מקום , בקרייה ? או שרק מודיעין מטכ''ל זה בקרייה ?
על פי מה הם קובעים מי הולך לאגפים השונים ? ( חיל האוויר / חיל הים ) ? ולמה ברירת המחדל היא פיקודים / חטיבת המחקר ? יש איזה שהיא דרך להגיע גם לאגפים השונים או לרמות צה''ל אחרות ?

תודה מראש :)

תשובות והבהרות

התפקיד בחטיבת המחקר מול התפקיד בפיקודים הוא בחזקת same same but different. בגדול מדובר באותו סגנון עבודה, אך המטרה שונה. את ההבדלים בין סוגי המחקר מסבירים בקורסים. בשלב זה, כשאת עדיין רחוקה מהשלב בו צריך להחליט לאן לבקש להשתבץ, אפשר להגיד שזה אותו תפקיד בגדול.

אולי לא הבהרתי את עצמי טוב כשאמרתי בכל רמות צה"ל... הכוונה היא לכל הגופים בצה"ל מרמת החטיבה. כלומר חטיבת גולני, או חטיבה 7. מודיעין החטיבה יושב במפקדת החטיבה (מודיעין גולני בבסיס שרגא בצפון, מודיעין חטיבה 7 בבסיס ברמת הגולן וכו'). כך גם למודיעין אוגדות: מודיעין אוגדת עזה יושב סמוך לעזה, ומודיעין אוגדה 91 יושב על גבול לבנון. וכמובן כך גם לפיקודים: מודיעין פיקוד צפון יושב במפקדת הפיקוד בצפת, מודיעין פיקוד דרום בבאר שבע ומודיעין פיקוד מרכז בירושלים.

הגופים היחידים שיושבים בקרייה (בהקשר מחקר) הם חטיבת המחקר, מודיעין חיל אוויר ומודיעין חיל הים.

לחיל אוויר ולחיל הים יש מיונים משלהם שמנותקים מחיל המודיעין. יש אנשים שמקבלים זימון ל"מודיעין חיל הים" או "מודיעין חיל האוויר" וזו הדרך היחידה להגיע אליהם. קורס עח"מ ממיין אך ורק לחטיבת המחקר ולפיקודים.

לרמות צה"ל השונות (מודיעין אוגדה ומודיעין חטיבה) מגיעים דרך קורס אחר ופחות נפוץ: קמ"ב (קורס מודיעין בסיסי), אליו מגיעים עם סינון פחות קפדני.

למה זה ככה? אם את רוצה באמת לדעת את הסיבה ההסטורית תמשיכי לקרוא, אם לא אז מקווה שעזרתי.

עד מלחמת יום כיפור כל המודיעין בצה"ל התרכז בחטיבת המחקר (אז מחלקת מחקר). אחרי הכשל המודיעיני במלחמה, לאור ועדת אגרנט, הוחלט להקים מודיעין רציני יותר גם בדרג הפיקוד.
למרות זאת, מודיעין הפיקוד לא קיבל משאבים מתאימים וחייליו לא היו חשופים לאותו מידע שהגיע לחטיבת המחקר.
לאחר מלחמת לבנון השנייה הופקו עוד לקחים בתחום: הוחלט למקצע את מודיעין הפיקוד בצורה טובה יותר (לחשוף את כולם לכל החומר, ולהקים את קורס עח"מ פיקודים). כמו כן, הוחלט להקים מודיעין טוב יותר ברמת האוגדה.
התפיסה כיום בחיל המודיעין היא שעל כל גזרה (בערך) יש לנו מודיעין מחטיבת המחקר, מודיעין מהפיקוד ובדרך כלל גם מודיעין ברמות שונות מגופים חוץ צה"ליים (מוסד, שב"כ, משרד הביטחון ,מועצה לביטחון לאומי וכו'). המודיעין הזה אמור לספק לצה"ל את יכולת ההתרעה וההרתעה ובו יש לרכז את מירב המשאבים.
הרמות היותר נמוכות (אוגדה, חטיבה וגדוד) זוכים לפחות תשומת לב מהבחינה המודיעינית. יש להם אומנם גופי מודיעין אך העבודה שם בדרך כלל לא מזכירה מחקר במאומה.

כך יצא שכיום בחיל המודיעין יש לנו מספר קורסים ברמות "יוקרה" שונות שמובילים לתפקיד חוקר מודיעין ברמות השונות: קורס אמ"מ של פרוייקט שחקים (מוביל 90% לקרייה ו-10% לפיקודים), קורס עח"מ (שמוביל 50% לקרייה ו-50% לפיקודים) וקמ"ב שמוביל לאוגדות, חטיבות וגדודים. המיונים הכי קפדניים הם לקורס אמ"מ שמקבל זכות ראשונה לבחור את חניכיו, אחריו עח"מ ואחרון קמ"ב.

מודיעין חיל הם וחיל האוויר מנותקים מהתהליך הנ"ל, וכפי שציינתי יש להם תהליך מיון משל עצמם. כדי להגיע אליהם יש לפנות אליהם, או שהם פונים אלייך...

אשמח לענות על עוד שאלות במידה ועדיין נשארו :)

Odelia965

New member
שאלות

תודה רבה רבה רבה על התשובות, הכול הפך למובן יותר עכשיו..
אבל בכל זאת כמה שאלות אחרונות :

עח''מ פיקודים ועח''מ "רגיל" נחשפים פחות או יותר לאותו מידע מודיעיני? האם ביחידה משתמשים בטכנולוגיות מסוימות שמשתמשים גם במסלולים אחרים במודיעין ? או שזה מידע מסווג?
האם אפשר להתקדם בתפקיד בכל מקום ? גם בפיקודים וגם ברגיל ? כל קידום בתפקיד מצריך קבע או שלא דווקא?

שוב, תודה מראש!

תשובות

כמו שאמרתי בהודעה הראשונה שלי, אין דבר כזה יותר עח"מ רגיל ועח"מ פיקודים. היום יש רק קורס אחד: עח"מ. כל החניכים בקורס נחשפים לאותו חומר, וכולם נמצאים באותם שיעורים... רק בשבוע האחרון כל חניך יודע לאן הוא שובץ.
בתפקיד עצמו, גם הפיקודים וחטיבת המחקר חשופים לאותו מידע בדיוק (כמובן בגבולות המידור הגזרתיות. מי מעוסק במדינה X לא יודע הכל על מדינה Y. אבל מי שעוסק ב-X בפיקוד חשוף לאותו הדבר שחשוף מי שעוסק ב-X בחטיבת במחקר).

תפקיד החוקר אינו כולל יותר מידי עיסוק טכנולוגי. המערכות בהן משתמשים הן די סטנדרטיות. יש גם כמובן תוכנות של החייל, אך זה כבר מידע מסווג.

אפשרויות הקידום בגדול מצומצמות בתפקיד זה ליציאה לקצונה או להדרכה. יציאה לקצונה כרוכה החתימת קבע (של שנה וחצי) ואילו הדרכה בדרך כלל כרוכה החתימה של חצי שנה (לא מחייב. אני מכיר אנשים שיצאו להדרכה בלי לחתום). אפשר להמשיך ולהתקדם גם מהפיקודים וגם מחטיבת המחקר. במידה ומגיעים לחטיבת המחקר, אפשרי לצאת לקצונה ולהגיע לפיקודים בתור קצין (הדרך ההפוכה יותר בעייתית, אבל גם היא אפשרית)

מקווה שהדברים ברורים :)

בנוגע להגעה למודיעין חיל הים והאוויר

יש בהחלט דרכים נוספות להגיע לשם, ולא רק דרך מיונים ייעודיים.

ייתכן

מודה ומתוודה שאני לא מכיר את דרכי ההגעה לגופים הללו.
עם זאת, בכל מקרה לא מגיעים אליהם מקורס עח"מ (לפחות לא בשנים האחרונות)

4everbitch

New member

4everbitch

New member
כן הפרק זמן בין המיונים ארוך...

לי לקח בין הראיון אישי לסיווג ביטחוני משהו כמו 3-4 חודשיים נדמה לי...

והתשובה שמכבי קביליו יפו נתן לך היא מעולה!!
אני עשיתי עח''מ מאוחד, אין כזה דבר שני קורסים כמו שנאמר. רק ביום האחרון ,בשעתיים האחרונות לקורס נאמר לך איפה שובצת (אלא אם את יודעת שאת מגיעה לא לחט''מ ולא לפיקוד).

Odelia965

New member
שאלות

מה תוכל להגיד על התפקיד? הוא מעניין ? זה באמת נכון שיושבים במשך שעות רצופות מול מחשב וזהו? וכשאני נכנסת לאתר חיל המודיעין אז מידי יום מתעדכן לי שאני עדיין נמצאת בתהליכי מיון , זה אומר משהו לגבי או שלכולם זה רשום ככה?

4everbitch

New member
זה בסדר גמור, כל עוד את בתהליכי מיון!

ואני זאת את :)
לי כיף בתפקיד, התפקיד בעייני מעניין אבל זה לא אומר שאין ימים משעמים כן יש, אבל יש גם הרבה מאוד ימים מעניינים מבחינת עבודה ואפילו עבודה מהנה!
את אומנם עובדת דרך מחשב אבל העבודה היא הרבה מעבר למסך שאת נמצאת מולו! את עובדת בשיתוף עם גורמים אחרים וחוץ מזה את לא לבד במשרד יש לך חברים, יש צחוקים...את יכולה לעשות מדי פעם הפסקות לשבת לקפה עם חברים, ללכת לזלול משהו.

לי בסה''כ כיף ומעניין
don't worry!

למעלה