סתם שאלה

CaSsIe

New member
סתם שאלה

קודם כל היי לכולם. אני חדשה בפורום וכן, גם אני מה שמכנים "חרדית". יש לי שאלה לכם כמה מחברי הפורום רואים את עצמם תחת ההגדרה של "חרדים מודרנים" וכמה מאתכם מסכימים עם הדרך החדשה הזו שנוצרה? אני אישית, טוענת שזו דרך מעוותת לגמרי.

CaSsIe

New member
מי שהוא

חרדי מודרני ומכנה עצמו כך בטח יודע למה אני מתכוונת. אתה לא מכיר את ה"זרם" שנוצר? מצד אחד ברור פאות וילדים לת"ת ובנות לבית יעקב. מצד שני הרכילות חוגגת הצניעות לא בדיוק וכו' וכו'. מי שגר בב"ב או בי-ם אין לי שום ספק שמכיר את זה. רב ה"חרדים" כיום הם כאלה.

מייקי 770

New member
אני חושב שהם עצמם מתחלקים ל2 סוגים.

יש כאלה שהם אמנם כאלה, אולם הם יודעים שהאידאל אינו כזה. ואם הוא היה יכול הוא היה אחרת. ואת זה אני מסוגל להבין. ---

מייקי 770

New member
אני חושב שהם עצמם מתחלקים -המשך-

הסוג השני הוא הסוג של האידאליסטים. שחושבים שהיום צריכים להיות אחרת,ולא כמו הסבים והסבתות וכו´, וזה לא מקובל עלי.

מייקי 770

New member
אני חושב שהם עצמם מתחלקים -המשך ב-

זה בעצם ההתחלה של המזרחיסטים. תחילתו של כל חולי רע.

sarav55

New member
אצל הספרדים

זהו ביטוי שלא קיים חרדים המשפחות שהגיעו לארץ היו רובם ככולם דתיים חזק ביותר העממיות והדת היו מנת חלקם של כל הספרדים רק בתקופה האחרונה הם מחקים את האשכנזים והולכים בתלבושות של חליפה וכובע אבל הלבוש הספרדי העממי זהו התרבוש והג'לביה כמו של חסידי רברלך במאה שערים

מייקי 770

New member
לא מדויק.

התלבושת של ר´ אהר´לך מקורה בחסידים שהגיעו מטרנסילוואניה ומאראמורש,למעט קאפוטת הפסים שמקורה בתושבים הערבים בירושלים דאז.

תשנני ותלמדי

שיש עוד יהודים שצופים בפורום. חרדי מודרני זה אחד שמחובר מדי להבלי העולם , יש 2 סוגים . רוב החרדים לא כאלה!!

א77

New member
סתם תשובה

המושג 'חרדי', משמעותו 'חרדי לדבר ה''. יש גם חילוני, שמקורו אוליי מלשון חול וחולין, ואגב האונקלוס מתרגם על וכל זר לא יקרב, וכל חילוני ... וכן כל 'זר' שבמקרא מתורגם ל'חילוני'. ההגדרה לא תמיד משקפת בדיוק את האדם. האדם נכלל בקטגוריה של מגזר אליו הוא שייך במילה 'חרדי' וכו'. זו יחת השאלה, ולא תמיד משקפת מציאות של האדם, אבל בהחלט משקפת את המגזר אליו הוא משתייך. החרדי המודרני אותו הזכרת, אינו מגזר מסוג חדש. החרדי המודרני משתייך בהחלט למגזר של החרדים, אבל, מה לעשות... כנראה יצרו תקפו. ואיני מתכוין דווקא לגלישה באינטרנט. כיאני מכיר המון גולשים טובים, לא חרדים וחרדים. ובקיצור, חושבני שה'מודרני' שהזכרת, אינו סוג מגזר חדש אלא אדם ש... לא יודע בדיוק מה כוונתך. ולדוגמא, אם את מכירה את החסידים לדוגמא, הרי הויז'ניצער חאניוק אינו חסיד ויז'ניץ יותר מההוא שאינו חאניוק, יותר מההוא שמרשה לעצמו ללכת ברחובה של עיר כשמשקפיו אינם טמונים עמוק בכיס מעילו... אז זה לא סוג מגזר חדש. בכל מגזר יש אדוקים פחות או יותר. יש פתוחים פחות או יותר. והעיקר, 'חדשה בפורום' אין זה קטגוריית מגזר מסויים, ושיהיה לך בהצלחה. ברשות כולם: שטיח אדום נפרס לפנייך. Welcome.

ברוכה הבאה לפורום ../images/Emo140.gif

אני חושבת שקודם כל מן הראוי שתגדירי את המונח "חרדים מורדנים". מה שלדעת אדם אחד זה מודרני לדעת אחר זה מקובל מאוד מדורי דורות.

לביא4

New member
"חרדים מודרנים"

ראשית - ברוכה הבאה לפורום! מובן מדברייך שאת בעד הדרך השמרנית יותר, ואולי הכוונה שהחרדים "המודרנים" נפתחים לאופנת לבוש אחרת, או לימודים גבוהים של חרדים שהם לא לימודי קודש אלא טכנולוגיה והשתלבות בשוק העבודה...

חי אדר

New member
לא הלבוש קובע

הלבוש אינו מגדיר את הדתיות של האדם. בכל הדורות היהודים השמרניים ביותר לבשו בדיוק את הלבוש שהיה רווח בארצותם. לפיכך ניכר הבדל רב בין לבוש של חכמים שבאו מארצות המזרח לבין הלבוש של המערב.למשל: בארצות המזרח שששלט שם האיסלאם נשים היו יוצאות ברעלה וכיסוי מוחלט של פניהם ושערותיהן. מנגד במקומות בהם היה שלטון הנצרות נשים הרשו לעצמן לחבוש פאה, לבוש שמבחינת התרבות היהודית המזרחית נחשב כפרוץ. ודוגמה לכך ניתן לראות בוויכוח ההילכתי בין רבני ספרד לרבני אשכנז בעניין הפאה או כיסוי ראש.אם כן קשה לקבוע דרגת דתיות בהתאם ללבוש,ועצם שמירת מסורת של לבוש מסויים הוא חידוש של הדור האחרון.וכבר כתב החכם: לא הכובע קובע ולא המעיל מועיל.

אלישיר

New member
הלבוש לא קובע, הלבוש מעיד.

בעזי"ת במבט אחד על מלבושיו של אדם, תוכל להסיק נכונה הרבה יותר ממה שהוא אי פעם ירצה לספר. אכן אין לומר שמלבוש זה עדיף ממשנהו, גם כשרוצים שיהודי יראה שונה על רקע סביבתו, אך המודרני שבו עסקינן יהיה לרוב עם אותה חליפה וכובע. לומר שאין זה קובע עם האדם נועל סנדלי ספורט או נעלי מעצב בהזמנה אישית, זה מופרך, וגם אתה תסכים. יהודי שומר תורה ומצוות, שעיקר מעיניו בעלמא דאתי, לא יכול להיות בעל הפרזה מרובה, להכא או להתם, בלבושו. לא תראה אדם במלבושי קלאבר יושב אל הגמרא. מי שקשור בטבורו לעולם הזה, מי שרואים שבילה שעה ארוכה מול הראי וארון הבגדים, מעיד עליו לבושו עדות ברורה. אז אין בעיה עם הלבוש... אבל עם למושא העדות יש בעיה עם עצמו, ועם הרמב"ם והשו"ע, כידוע לך.

חי אדר

New member
ענין אחר

אלישיר,הנקודה שאתה מציין היא עניין אחר, אם אדם משקיע בלבוש או לא אינה קשורה לסוג הלבוש. כאשר אמרתי שהלבוש לא קובע התייחסתי לצבע מסויים או סוג מסויים. עניין ההשקעה בלבוש היא דווקא עשויה להיות רצינית יותר בלבוש החרדי. שכן יש סוגי מגבעות וסוגים של חליפות שהתחרות על טיבן גלויה לכל מי שנמצא בעולם הישיבות, אף אם לא מפגינים זאת בבית המדרש אבל בשיג ושיח הפנימי השאלה איזה סוג זה וכמה? אינה נעדרת כליל. אך שוב לא לכך התכוונתי בדבריי. נקודת המשען היתה לגבי החשיבות היתרה שמעניקים ללבוש כדי לקבוע את טיב הדתיות של האדם. ומשקל זה אינו מצוי כלל בדורות קודמים. אדרבא במסכת שבת, קמה ע"ב נאמר: " מפני מה תלמידי חכמים שבבל מצויינין לפי שאינן בני תורה". ורש"י פירש על אתר: " מצוינין מציינין עצמם בללבושים נאים. שאינם בני תורה: כל כך לכבדם כבני ארץ ישראל מחמת תורתם מכבדים אותם מחמת לבושיהן שנראין חשובים אם כן לפי האמור במסכת שבת, נמצא שדווקא הקפדה בלבוש מציינת את השגת כבוד התורה שלא מחמת התורה.

לביא4

New member
לא הכובע קובע ולא המעיל מועיל

בוודאי שהלבוש לא מרמז על פנימיות האדם ופתגם ידוע מפורסם ונכון מאד אבל האם ראיתם חרדי שילך עם ג'ינס או נעלי אדידס? האם ראיתם חרדי שילך עם כיפה סרוגה? האם ראיתם חרדיות שילכו עם חצאית או שרוולים קצרים? האם ראינו מזרחיסטים\מרכזניקים שילכו עם כיפות שחורות או סירטוקים או עם שטריימלים או ספודיק? ואם אומרים (ואולי גם נכון) שזו אופנה שבאה מחו"ל רואים היום את אלו שחוזרים בתשובה במיוחד בישיבות ולאיזה לבוש הם עוברים. וכמו שנאמר: "מאני מכבדותא".

sarav55

New member
האמת היא שיש בדור הזה קצת בעיות

לפעמים שאני מדברת עם דתי כזה שלבוש בתחפושת של חרדי אני פשוט מתביישת למצוא כאלה שממש לא חרדים ועושים חילול ה' אבל לא כולם כאלה וגם בנות חרדיות שנראות חרדיות אבל עושות חילול ה' בכל חברה יש דבר כזה אבל לצערינו בזמן האחרון זה ממש בעייתי ויש המון חילול ה'. אבל תסכים איתי שמי שלובש לבוש מסויים הוא מייצג את עצמו לאיזה מקום הוא שייך בחברה לא תמיד זה מייצג אבל לרוב זה כן מייצג.

למעלה