סתם שאלה מוסרית...

i am just me

New member
סתם שאלה מוסרית...

בקומונה האנרכיסטית עלתה השאלה הבאה: אתם בדרום אמריקה. אתם פוגשים ראש שבט שאומר לכם שבחדר הסמוך ישנם 10 אנשים שהוא מתכוון להוציא להורג והוא נותן לכם את הזכות לבחור 1 מתוך העשרה, שיומת - ואז כל השאר ישוחררו, או שלא תבחרו ואז כולם ימותו כמתוכנן. מה תעשו? (זה לרא קשור לפולטיקה!!!)

דילמת הרכבת, נו.

דילמה קלאסית בפילוסופיה של המוסר, שבאה לידי ביטוי גם בנסיבות קצת פחות אקזוטיות - בסרט "הבריחה מסוביבור" יש סצינה כזאת. בכל מקרה, אני חושב שהפתרון המוסרי ביותר הוא לבחור באקראי, ובעיניים עצומות.

אקראי?

ומה לגבי האפשרות של לבחור באדם שאתה הכי שונא, או במקרה הזה- לבחור באדם שאתה חושב שהכי פחות יתרום לך, לחברה או לאנושות. באופן אקראי ישנו סיכוי שתהרוג, לצורך העניין, אישה הרה או את אחיך הקטן.

אין לי שום זכות מוסרית

להחליט מי לחיים ולמי למוות, ומי תורם לחברה יותר מאחר, פשוט כי אין לי כל קריטריון אובייקטיבי לשפוט זאת. לכן - כן, באקראי.

למה?

בוא נגיד שאתה כן יודע מי מהם הרוצח ומי מהם הוא אמא תרזה- אני בשיא הרצינות לא יודע אם הייתי משאיר את הבחירה הזאת ל"גורל". ובכלליות לא הבנתי את העניין עם זה שאין לך זכות מוסרית- מי אם לא אתה מחליט מה הזכויות המוסריות של עצמך?

אני לא רואה שום קריטריון

לפיו אוכל להחליט, בודאות, מי ראוי יותר לחיות מאדם אחר, ומי לא. אני גם לא מאמין שמדינה רשאית להחליט על כך, ולכן מתנגד לעונש מוות. כמובן שהאינטרס הראשוני שלי הוא להגן על עצמי, ולכן אם אדע שאחד מהנוכחים בחדר מסכן אותי באופן ישיר ומנסה לגרום למותי, אבחר בו, בלי שום קשר לתכונותיו. מעבר לכך, אני לא רואה כל הצדקה לגרימת מותו של אדם זה או אחר, כיוון שאני רואה את החיים בעולם זה כחזות הכל. כאשר אני שולל מאדם (או מבעל חיים) זה או אחר את חייו - אני שולל את כל אשר יש לו, מבלי שהוא ניסה לעשות את אותו הדבר לי. ולכן, מבחינה מוסרית, הדבר פסול.

אבל לא היית רוצה לחסוך ברגשות אשמה?

אני חושב שהייתי פועל אולי מתוך הקרטריונים הלא אובייקטיביים והאישיים שלי, מתוך ידיעה שהם כאלה, כדי לחסוך מעצמי את אותם רגשות. אני לא רוצה גם להרוג את עצמי הרי. כי הרי גדול הסיכוי שאני אבחר באקראי באותו אחד שאני רואה אותו כ-הנעלה מבין כולם, בעוד שבחירה מודעת בחלאה תחסוך את הרגשות.

ערב רב

New member
איפה כאן הדילמה?

את רוצה לומר שיש הרבה אנשים ששוקלים ברצינות את האפשרות להניח לכולם למות?

i am just me

New member
יש כאן דילמה...

תרשה לי לצטט מהחתימה שלך "מי שלא מסרב-שותף" זאת הדילמה. ברגע שאתה בוחר אחד מהאנשים שיומת את משתף פעולה עם רצח, בעוד שכשאתה לא בוחר באף אחד אתה לא נכנע לאלימות ולמבצע הרצח. לעומת זאת בזה שאתה לא בוחר אתה גורם לכך שיהיו עוד תישעה הרוגים... אני אישיתי הייתי שואלת אם אני יכולה להיות האחת שתומת, ואם לא אז גם אני הייתי בוחרת אדם אחד על פני 10 אנשים שימותו, בוכל זאת, יש כאן איזושהי דילמה.

ערב רב

New member
בהנחה שהסיטואציה נוקשה לחלוטין

כלומר אין כל אפשרות להתחכמויות כאלה או אחרות - אינני רואה כאן כל דילמה. אינני רואה איך אפשר לומר שבבחירה יש משום שיתוף פעולה עם הרצח - פשוט צריך להסתכל על זה הפוך - לבחור אילו 9 מבין 10 האנשים להציל, או להניח לכולם למות. אני הייתי רואה בבחירה הראשונה, בבירור, אי-מניעת רצח.

memlb

New member
הדיון היה הרבה יותר עמוק בקומונה

האנרכיסטית אז כדאי לבוא לראות..

למעלה