סרט יו-טיוב Archeology: Digging for the Truth

Yaronimus

New member
סרט יו-טיוב Archeology: Digging for the Truth

צפיתי בסרט ביוטיוב, שנקרא Archeology: Digging for the Truth of the Bible או stones of israel. מדובר בהרצאה של ד"ר דן פאטון העוסקת בממצאי הארכיאולוגיה המקראית כ"הוכחה לדבר האלוהים ואמיתות התנ"ך". בלהיטות של מטיף אוונגליסטי, דן פאטון מונה כמה ממצאים התואמים לדבריו לכתוב בתנ"ך. אמנם אני אתאיסט, אבל בשביל הדיוט יש שם כמה דברים שנראים מאוד משכנעים, כמו ממצאים בדבר ארמון דוד, מזבח בהר גריזים (אם אני לא טועה), ובולאות שנמצאו עם שמות כהנים שכולם נמנו בתנ"ך. אני לא מאמין שהוכחות בדבר היתכנותם של טענות הכתובות בתנ"ך, אומרות בהכרח שיש אלוהים וניסים וכו'. הרי חלק מהממצאים שמנה ד"ר פאטון אינם בגדר הפתעה, אלא נחפרו בראשית המאה. לי נראה שהתנ"ך מונה כמה עובדות הסטוריות ברוח היסטוריוסופית, וששווה בהחלט לשים לב ואולי לחפש ממצאים בעזרת הכתובים. היתכנותם של בית דוד ושלמה נראית לי הגיונית לגמרי, אך לפי מה שהבנתי לא נמצא "אקדח מעשן" בדמות מסמך או כיתוב המתאר את "בית דוד". פאטון מצטט כמה ארכיאולוגים ששוללים לגמרי את קיום בית דוד בגלל חוסר ממצאים. אני הייתי אומר שכרגע לא נמצאו הוכחות מוחלטות, אבל לא הייתי שולל לגמרי את קיומו של בית דוד, מכיוון שיש הגיון בקיומו יחד עם עובדות מהתנ"ך שהוכחו כאמיתיות (כמו ערים, אתרים, וכו'). כמו שאני אומר שכרגע לא נמצאו הוכחות מוחלטות לקיומו של האלוהים (ולכן אני פטור מלהאמין בו או לעבוד אותו), אבל אני לא יכול לשלול משהו שאין לו הוכחות. אשמח לקבל את דעתכם ותשובותיכם לטענותיו של ד"ר פאטון. תודה, ירונימוס ושוב, בגלל שאני לא מרגיש בקיא מספיק, אין לי הרבה טענות

masorti

New member
מה שהממצאים מוכיחים הוא...

שלתנ"ך יש גרעין הסטורי. זה לא מוכיח שכל מילה בו נכונה, וזה גם לא מוכיח שיש או שאין אלהים. לא צפיתי בסרט (אין לי שעה וחצי מיותרות), אבל באופן כללי: 1. לגבי ארמון דוד, אני מניח שהכוונה לגילוי של ד"ר איילת מזר שזיהתה מבנה בעיר דוד שלדעתה הוא ארמון המלך. הזיהוי הזה נתון במחלוקת. 2. לגבי המזבח בהר עיבל, הכוונה למזבח שזיהה פרופ. זרטל. שוב, יש החולקים על הזיהוי שלו. 3. בולות של אישים המוכרים מהתנ"ך יש בלי סוף. הנה לך סיכום בולות מעיר דוד דווקא כן נמצא אקדח מעשן שמזכיר את בית דוד. ראה תחילת שורה 9 בכתובת תל דן שהתגלתה ב- 1993. (זו כתובת של מלך ארם, כנראה חזאל, ובה הוא מציין את נצחונו על ממלכת ישראל בקרב רמות גלעד. אם לא ברור, מדובר על שנת 840 לפנה"ס בערך. בעקבות הקרב הזה יהוא עלה לשלטון בממלכת ישראל.) מופיעה שם המילה המחוברת "ביתדוד". יש עוד הרבה ממצאים אשוריים ואחרים שמתאימים לאישים ולאירועים בתנ"ך. כאמור, זה לא מוכיח ולא מפריך את עיקרי האמונה.

Ancient1

New member
דעתי

אינני מקצוען . אני מאד נזהר מהרצאות דתיות משום שהן באות להוכיח את קיומו של (ה)אל . רוצה לומר , שיש לשים לב שהמסקנה אכן קשורה לטענות ( להזכירך פרסומות קוקה קולה למשל, שמתחילות בסיפור מלהיב שהמסקנה שלו זה לשתות קולה. אין קשר ..) . לדוגמה , הוא מספר על כתובת בלעם . מתוארכת לתקופה שבה כנראה נכתב החומש (לדעתי) וכשאתה חושב איזה מן סוג עולם הכרתי היה אז , אז די ברור שהספרים של אז היו סיפורים נפוצים על כפי שהתנך נפוץ היום , ושהבנתם את העולם הייתה פחותה משלנו כיום - ההישגים הטכנולוגים מוכיחים את נכונות החשיבה המודרנית לפחות בתחום הזה . וכ"ו , אך מבחינתו זו הוכחה לקיומו של בלעם ! גם ארכיאולוגים מקצועיים יכולים להיות נבערים , שהרי מי כמותם רוצה להשאיר חותמו על ההיסטוריה :) דהיינו אינטרסים אישיים שמהותם הפרעה לרוח של אמת וממשות. התוצאה האכיאולוגית תהיה תמיד סיפור יומיומי של אירועים דרמטיים. בבחינת חדשות העבר היום. לא יהיו בתיאוריה מעשי ניסים ואמונה. עבורי , גם אם נעשו ניסים , אין לי צורך וענין באלוהות כזו . די משעשע אותי . אגב , משהו לפסח . "כי מן היאור משיתיהו" איך דיברה בת פרעה עברית ואיך יודע המספר מדוע בחרה בשם משה? חיפשתי תגובות לנושא ומצאתי דוסים שכותבים חירטוטים חז"ליים ללא כל הגיון מבחינתי . או "ויבנו ערי מסכנות לפרעה" כמה פרשנויות חחח הרי ברור ש - מסכנות - משכנות (בסין) - משכנות = ערי מגורים ( מתאים לתפקיד של יוסף, כנראה שהסיפור הוכתב במקור או שהשפה לא התגבשה ) . הדוסים לא עוסקים בהגיון-לוגי אלא בהגיון פרוע . ממש ארכיאולוגיה אנושית . לסיכום : התנך מספר סיפורים , הארכיאולוג מוצא ממצאים שיוצרים תסריט שיכול לחזק או לסתור את הסיפור המקראי. אם רצה האל שנבין היום את דבריו ,היה אולי כותב אחרת באופן שמונע פרשנויות. לא זה המצב. חובת ההוכחה עליו.

Yaronimus

New member
למה אתה משתמש במילה "דוסים"?

אתה לא יכול לתת טענה בלי להשתמש במילה כל כך מזלזלת? (ואני מדבר על ההקשר, לא המשמעות הלשונית).

masorti

New member
זה בגלל שהוא שייך לציבור הנאור.

מרוב נאורותו הוא גם פוסק בהחלטיות מה היו צריכים לעשות אנשים בטרבלינקה ואיזו בחירות היה עליהם לבחור.

Ancient1

New member
קרא שוב בבקשה.

אני החלטי לגבי עצמי . שהרי "אל תשפוט את חברך עד שתהיה במקומו" וכ"ו . אני בהחלט לא שייך לציבור יפי הנפש והנאורות הנבערת . מה לעשות ואצלי החלק המ(נ)צחי חזק מהחלק ההייתי ? אני לא מבין חוכמות במה שנוגע לאמת או ממשות . ומה לעשות והערצת הניסים והנפלאות זו קדם הבנה של העולם ? בן 13 למצוות ובן 22 למדעים , ויש עוד . מקווה שהסברתי עצמי טוב . זה לא אני שמתנשא והחלטי אלא החיים עצמם. מה אפשר לעשות ?

למעלה