מהתקופה האחרונה -
2014 -
לחזור הביתה
הפעם רב האשף
ימו ג'אנג נוטש את פלטת הצבעים שלו ומביא לנו סרט עם צבעים אפרוריים, כהים, לפעמים מודגשים וקשים, לפעמים קצת פסטליים. הניגוד הכמעט יחיד הוא השמלה האדומה הבוהקת של הבת כאשר היא רוקדת - זה מסמל תקווה שנגנזה. סין. בתקופת המהפכה התרבותית, גבר נלקח ממשפחה לחינוך מחדש. הסרט עוקב אחר המשפחה אחרי שהוא חוזר.
ימו ג'אנג יודע לרגש במיוחד בסרטים "הפשוטים" שלו המערבים אנשים פשוטים - בד"כ מורה (גם כאן יש לנו מורה) וסיפור המערב את ההיסטוריה של סין וסיפור אנושי מפעים. סרט זה הולך במסורת הזו ומציג לנו דרמה עדינה ואוהבת ממדרגה ראשונה. אהבתי. מומלץ
2015 -
אקס מכינה
כתבו על אינטלגינציה מלאכותית הרבה, ונעשו לא מעט סרטים. הדגישו את האינטלגנציה באמת, הדגישו את העליונות (ועקב כך על מנת שלא יהיו יותר מבני אדם הגבילו את תוחלת החיים - ראה
בלייד ראנר), הדגישו את הרגשות (למשל
אינטלגנציה מלאכותית של שפילברג), את האנושיות (
איש המאתיים). ואפילו אהבה (
היא). אך כאן יש לנו חידוש - הפעם מדובר על יצר ההישרדות. תוסיפו על זה שהאינטלגנציה מלאכותית היא מאוד חכמה - וזה מה שתקבללו בסרט זה. מומלץ
2014 -
20,000 ימים על פני האדמה
הסרט חוגג את יום ה20000 בחייו של ניק קייב. קודם כל אני חושב שמדובר בסרט דוקומנטרי - למרות שהוא לא בדיוק כזה. שנית אני חושב שמדובר בסרט למכורים של
ניק קייב - למרות שהוא לא עשוי למטרה זו בלבד. שלישית זהו סרט "שיווקי" מכיוון ש
ניק קייב היה שותף לכתיבתו, והוא מציג את עצמו איך שהוא רוצה להראות, ולא איך שהאחרים רוצים לראותו. הדברים האלו, למרות שהם מאוד מעניינים ומראים על כיוון מקורי של סרטים דוקומנטריים, בכל זאת הפריע לי, ושידר "עומק" שלא היה שם. המעריצים של
קייב זוכים לראות כמה ראיונות שלו, כיווני עבודה עכשוויים וגם כמה קטעים מוזיקליים באולפן ואף בהופעה. הסיום עם ההופעה באולם האופרה בסידני הוא בומבסטי ונהדר. למרות שאני מחשיב את עצמי כחובב
ניק קייב, מהסרט לא נהניתי. לאחרונה ניק קייב עבר טראומה אישית כבדה - בנו מת. אני תקווה שהוא ישכיל להתאושש מהאסון הכבד ולא ישקע בדכאון. טוב, זה מחוץ לסרט כמובן.
2015 -
צ'אפי
מהבמאי של
מחוז 9 הנהדר. לטעמי נופל ממנו, אך שווה בכל זאת. גם כאן מדובר ביוהנסבורג, ברחובות הפשע ובחבורות חלאת אדם עם נשק. רק הפעם השונים הם לא החייזרים ומנהל הפרוייקט המפקח עליהם, אלא הרובוטים המתכנת וחבורת פושעים. סרט על אינטלגינציה מלאכותית בסגנונו המיוחד של הבמאי. שווה
2015 -
אבירים אחרונים
לא מספיק. ז"א הסיפור יכול להיות מסקרן, למרות שהוא די צפוי וסטנדרטי. אך הביצוע לא משהו. הדבר המסקרן ביותר הוא שהסיפור הוא בבירור סיפור סמוראי, אך הצוות כולל יפנים אסיאתים שחורים ולבנים - וממוקם היכן שהוא המריח כאירופה - טרנסלווניה או בסביבה. המרק הזה מראה גלובליזציה עם קריצה. אפשר לוותר.
2015 -
מהיר ועצבני 7
אקשן עם הרבה קיטש וקלישאות. האמת שבקלות אפשר להעביר את הסרט לתחום האנימציה - למשחק אמיתי אין כאן מקום - והמשחק גם ייראה זר באוסף סטראוטיפים שעל המסך. שווה לראות את הסרט בזכות 2 סצנות - כמובן עם מכוניות - האחת סצנת גניבת המכונית באבו-דאבי, והשנייה מרדף המכוניות בהרי הקווקאז באזרביג'אן - סצנת אקשן מהממת ומהנה ברמות.
2013 -
מפריח היונים
עפ"י סיפרו של
אלי עמיר - שכנראה הרבה יותר טוב מסרט. הסרט אמור להתרכז בתקופה של יציאת יהודי עירק ב-1950-1951 כאשר 130000 יהודים נעקרו מביתם ואחת הקהילות העתיקות בעולם חדלה מלהיות. אך הסרט לא נותן הרבה מקום לסיפור ההיסטורי ולאפוס היציאה אלא בוחר להתרכז בפן האישי של מספר אנשים. יש מספר דברים שמסקרנים בסרט - הצילום הוא לא רחב, אלא שטוח, ממוקד, ממוסגר, מקרוב - וכך הנוף, הסביבה וכך גם כל הרקע נעלם איפשהו מאחורי הדמויות - הדגשה וויזואלית שמה שעניין את הבמאי זה הפן האישי ולא מעבר לכך. הדבר הנוסף שמעניין הוא שהסרט דובר ערבית. והעניין השלישי בסרט - חוץ מהופעה קצרה אך מרעננת של
מכרם חורי ו
מירה אווד- הופעה של
יסמן עיון היפה. שווה
2015 -
וויס
פעם כתבתי שאין סרט עם
ברוס וויליס שלא נהנים ממנו. והנה, אני חייב לאכול את הכובע - מסרט זה בכלל לא נהניתי.
ברוס וויליס מקים מקום שבו הכל אפשרי ומותר למבקרי המקום. משהו כמו לאס ווגס לפושעים עם פלטפורמה הדומה ל
מחליפים. אפשר לוותר
1950 -
White Beast
מבין המוקדמים יותר של
מיקיו נרוסה הגדול - וכבר אז הוא מתרכז בנושא מרכזי ביצירתו - סבל ונשים. הפעם מדובר במוסד לתיקון המידות של נשים-זונות - מוסד סגור בו הנשים שוהות במשך שנה שנתיים - וזה במקום להיות בבית סוהר. בנוסף לתיאור החיים היום יומיים במקום, יש פיתוח דמויות מעניין - מנהל המקום הרופא ואחת הנשים החושקת במנהל (או שמא ברופאה). זה יכול להפתיע במקצת הפתיחות בה הסרט מדבר על מין - אך אין שום דבר חריג לקולנוע היפני דאז. הסרט לא משתווה לעבודות הבאות של
מיקיו נרוסה, אך נותן הצצה חטופה ולא מזיקה אל הסבל האנושי ופסימיות של החיים ש
מיקיו נרוסה כה היטב לצייר בעדינות בסרטים אחרים. ד"א אני לא סגור לגמרי לגבי מהות המוסד וסטטוס השוהים בו - ביפן הזנות הייתה חוקית עד שנות החמישים המאוחרות, והיו רישיונות לזונות. לא רק זה, אלא בזמן הכיבוש והשהיה של האמריקאים לאחר מלחמת העולם השנייה, היפנים הקימו בתי בושת מיוחדים עבור האמריקאיים וגייסו הרבה זונות לעבוד שם - זאת על מנת שהגזע היפני ישאר טהור. אולי מדובר כאן על נשים עם התנהגות מגונה שלא היה להן הרישיון לעסוק בזנות. שווה רק למעריצי הקולנוע היפני של שנות החמישים.
2014 -
קינגסמן: השירות החשאי
אקשן הומוריסטי בסגנון של ג'יימס בונד. סרט כיפי, עשוי כהלכה, מבלי לבלבל לנו את המוח עם רצינות, אמינות או דברים אחרים. בידור שווה.
השבוע גם כתבתי על
הייה שלום, מר צ'יפס -
https://hafsaka.wordpress.com/2015/07/26/1939-goodbye-mr-chips/
The major and the minor של
בילי ווילדר -
https://hafsaka.wordpress.com/2015/07/28/1942-the-major-and-the-minor/
לאורה -
https://hafsaka.wordpress.com/2015/07/30/1944-laura/