סקר ליום חורף

dage

New member
סקר ליום חורף

בימי קור וגשם כאלה אני מוצא עצמי חוזר לספר עזרא פרק י´. עזרא הסופר (שאני מדמה אותו למן בני בגין כזה: ישר ואמין אבל צדקן מתנשא וקצת אטום) מזועזע מנישואי התערובת של בני הארץ עם נשים נוכריות. הוא מזמן את כל העם לירושלים בחודש התשיעי בעשרים לחודש, כלומר - כ´ בכסלו. ושוב - ירושלים, דצמבר. טוב, החברה באים ואז ישנה התמונה שתמיד, בעברי בחורף ירושלמי אני נזכר בה בעיקר ליד תחנות אוטובוס עמוסות (והחורף בירושלים הוא אותו חורף כבר 3000 שנה...): "וישבו כל העם ברחוב בית האלוהים, מרעידים על הדבר ומהגשמים" ואז עזרא מדבר אליהם, בטח מהמרפסת של לשכתו המוסקת, עטוף באיזה אדרת חמה, אולי עם כוס תה ביד (טוב, נסחפתי) אחרי שהם התאספו שם בקור, בגשם, בחוץ, כמה שעות טובות. והוא מטיף להם: "מעלתם ותושיבו נשים נוכריות...הבדלו מעמי הארץ..בלה..בלה..בלה" ומה עונים לו (טוב, גם היהודים לא השתנו איזה 3000 שנה): "צדקת" אני בטוח שגם עזרא נפל מזה - ככה, צדקת? לא יכול להיות שזה כ"כ פשוט. ואכן זה לא: (וזה הפסוק שרציתי להגיע אליו) "אבל [או, יש ´אבל´, נרגענו] העם רב, והעת גשמים ואין כח לעמוד בחוץ והמלאכה לא ליום אחד ולא לשניים". אז כל פעם שאני עובר ליד תחנת אוטובוס מושפרצת ביום גשם קודר בירושלים נהג האוטובוס הוא עזרא הסופר (או בני בגין, זה מתחלף) והאנשים אומרים לפניו: "העם רב והעת גשמים ואין כח לעמוד בחוץ". ולשם מה הטרחתי אתכם, מכובדי? האם גם לכם יש פרק או פסוק או קטע בתנ"ך אליו אתם חוזרים? שאותו אתם מגלגלים בראש? חממו אותנו בפסוקים, רפדונו באשישות חכמתכם!

אין לי ../images/Emo141.gif

לפעמים אני שולף איזה פסוק בסיטואציה מתאימה, אבל פסוק אחד שאני חוזר אליו כל פעם, זה לא. אגב, המעמד שתיארת הוא לדעתי אחת השעות הקשות והאכזריות בתולדות היהודים.

ST

New member
מממ... ../images/Emo29.gif

עמוס ח, יא. "הנה ימים באים נאֻם ה´ אלֹקים והשלחתי רעב בארץ, לא רעב ללחם, ולא צמא למים, כי אם לשמוע את דברי ה´". לא בהכרח בהקשר שבו הוא נכתב. וזה תלוי מאוד בזמן ובמקום. זה עלה לי לראש עכשיו, אבל יש עוד, הרבה.

dage

New member
הכוונה היא לדברים שהוצאו מהקשרם

פרקים, סיטואציות תנכיות שאתם חוזרים אליהם, מגלגלים אותם במחשבתכם, נזכרים בהם בסיטואציות מסויימות

ST

New member
כן, ../images/Emo29.gif

גם בגלל זה אמרתי "לא בהכרח בהקשר שזה נכתב". שמעתי את זה פעם בהקשר של ה´נהירה´ להודו, והחיפוש העצמי של הרבה חבר´ה בתקופה הזאת. הרבה פעמים כשאני שומעת על הדברים האלו, אני נזכרת בפסוק הזה (אפילו הלחנתי אותו פעם). אני רואה את הפסוק הזה במשמעות הטובה שלו, (אנשים הולכים ומחפשים את דבר ה´), וזו בכלל נבואת פורענות... הנה הפסוק בהקשרו: "הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם ה´ אֱלֹקִים וְהִשְׁלַחְתִּי רָעָב בָּאָרֶץ לֹא רָעָב לַלֶּחֶם וְלֹא צָמָא לַמַּיִם כִּי אִם לִשְׁמֹעַ אֵת דִּבְרֵי ה´: וְנָעוּ מִיָּם עַד יָם וּמִצָּפוֹן וְעַד מִזְרָח יְשׁוֹטְטוּ לְבַקֵּשׁ אֶת דְּבַר ה´ וְלֹא יִמְצָאוּ: בַּיּוֹם הַהוּא תִּתְעַלַּפְנָה הַבְּתוּלֹת הַיָּפוֹת וְהַבַּחוּרִים בַּצָּמָא: הַנִּשְׁבָּעִים בְּאַשְׁמַת שֹׁמְרוֹן וְאָמְרוּ חֵי אֱלֹהֶיךָ דָּן וְחֵי דֶּרֶךְ בְּאֵר שָׁבַע וְנָפְלוּ וְלֹא יָקוּמוּ עוֹד:" (עמוס ח, יא-יד)

עמוס -

אם יישמע שופר בעיר והעם לא יחרדו? אתם תצחקו עלי, אבל זה עובר לי בראש כל פעם שאני שומע אותי או אחרים מקנחים את האף בקול תרועה רמה. בטח יחרדו - יפחדו להדבק בשפעת או בצינון...

shellyland

New member
אני משתדלת להזכיר לעצמי מדי פעם

את "נצור לשונך מרע ושפתיך מדבר מרמה" (לא מספיק פעמים, לצערי). אל תשאלו אותי מאיפה זה לקוח, כי אני מכירה את הציטוט רק בגלל שיש לו לחן נהדר.

../images/Emo79.gif לחן גאוני

נצוווווור לשוננ-ך מ א א רע ושפתייייאיך מיייייידבּר מיייייירמה סור מרע, עשה טוב בקש שלום ורודפהו מיאיאי האיש החפץ חיים אוהב אוהב ימים אוהאאב ימים לה לה לה [שכחתי] הכתיבה נעשתה לפי המנגינה וחוש הקצב המפתוח שלי ואת השיר, דרך אגב, למדתי מילד דתי מקסים בן שלוש שחוש הקצב שלו אפילו יותר מפותח משלי

../images/Emo13.gif

הנה החתימה של דוד כפרי, אחד ממנהלי פורום אומנויות לחימה: להזכיר לעצמי: מי-האיש, החפץ חיים; אהב ימים, לראות טוב. נצר לשונך מרע; ושפתיך, מדבר מרמה. סור מרע, ועשה-טוב; בקש שלום ורדפהו. תהילים לד, 13-15 נחמד, לא?

אמנם קצת דומה לשל שלי, אבל..

הפסוק הזה... הֲלוֹא אִם-תֵּיטִיב, שְׂאֵת, וְאִם לֹא תֵיטִיב, לַפֶּתַח חַטָּאת רֹבֵץ; וְאֵלֶיךָ, תְּשׁוּקָתוֹ, וְאַתָּה, תִּמְשָׁל-בּוֹ. (בראשית, ד´, 7) ...עוזר לי להתגבר: הוא תמיד מזכיר לי שאם אני עצובה או כועסת או אם קינאה מקוננת בי בגלל שהעולם הוא עולם, או אפילו בגלל סיבה מוצדקת, אני צריכה "למשול" ברגשותיי, ולא העולם. (בעדינווות...:) חוץ מזה, כשאתה קורא שהטבע שלך הוא כזה- להתעצבן ולכעוס ולהתרגש, יש בזה מעט הקלה, ואתה יכול "להמשיך הלאה". הפסוק הזה מופיע לפני הרצח, וזה מזכיר לי שאני עוד יכולה לבחור באפשרות הנכונה..

למעלה