סקר לא מדגמי.

סקר לא מדגמי.

התקשרתי למספר אנשים מהמרכזיים בתנועת ריקודי העם (מהוותיקים, לא כולם היו בבית) עם שתי שאלות: 1. מי שעושה ריקוד–עם איך תקרא למעשהו - יצירה או חיבור? 2. האם את/ה בעד או נגד תשלום תמלוגים ע"י המדריכים למחברי/יוצרי הריקודים. אני מקווה שאלה שאמרו "מחבר" לא יואשמו בזלזול, הפחתת כבוד, פגיעה באנשים וכו´. הנה התשובות בקיצור (לפי סדר הטלפונים שעשיתי ואין זה אומר שאנשים לא יוכלו לשנות את דעתם): א. יונתן גבאי: 1. מחבר. 2. נגד תמלוגים. ב. אליהו גמליאל 1. מחבר. 2. בעד תמלוגים. ג. יונתן כרמון 1. יוצר 2. נגד תמלוגים. ד. תמר אליגור 1. יצירה (תלוי בתוצאה) 2. נגד תמלוגים (נוגד את "רוח" הריקודים) ה. ויקי כהן 1. יוצר 2. בעד תמלוגים. ו. דני עוזיאל (ארה"ב) 1. מחבר 2. נגד תמלוגים. ז. שלמה ממן 1. יוצר 2. בעד תמלוגים. ח. בנצי תירם 1. יוצר 2. צריך לחשוב. ט. שושנה קופלביץ 1. תלוי מה יש מאחורי זה. 2. כניסה חינם להרקדות זה מספיק. י. רעיה ספיבק 1. מחבר 2. בעקרון בעד. מעשית נגד: בכל העולם פולקלור משוחרר מתמלוגים ואם ריקודי עם ישראליים הינם פולקלור – אז נגד תמלוגים. כ. יוסי ספיבק 1. תלוי בתוצאה 2. בעד תמלוגים. ל. משה אסקיו (ארה"ב) 1. מחבר (רובם כלל לא מבינים מה הם עושים) 2. זה לא רציני. מ. מישאל ברזילי 1. יש כאלה ויש כאלה 2. בפולקלור לא משלמים תמלוגים על שימוש פומבי. נ. סעדיה עמישי 1. פעם יצירה היום חיבור - חד משמעי! 2. בעד תמלוגים ס. צבי הילמן 1. מחבר 2. נגד תמלוגים ע. רינה מאיר 1. פעם יצירה היום חיבור 3. נגד תמלוגים פ. משה תלם 1. יוצר 2. בעד תמלוגים בקרוב, אולי, נערוך סקר דומה בפורום.

כל הכבוד על היוזמה

מתוך התשובות (בסקר הלא מדעי הזה) אני רואה שנושא התמלוגים מתחלק חצי-חצי. ואני חשבתי (מהתשובות בפורום) שאני לבד ("יש רק אחד") בדעותי. טוב לדעת שלא. הבעייה היא שאם רוצים לספק את כולם (מה שאני נסיתי לגבש בתקנון של העמותה-הרעיונית) ולשלם תמלוגים לאלה שדורשים, האם זה הוגן שלא לשלם תמלוגים לאלה שנגד? או שבמצב זה צריך לתת לכולם גם אם הם נגד הרעיון. או לחלופין, אולי צריך לייצר שני זרמים של ריקודי עם, אלה שרוצים את התמורה הכספית (ואז לאפשר יצירה אינסופית של ריקודים) ואלה שרוצים את הפולקלור (ולהגביל את כמות הריקודים). אשמח לשמוע דעות.

ירון - עד שלא תביב הגדרה

בחוק - כל אחד יכול לחשוב מה שהוא רוצה. שאלת אנשים נכבדים מאוד, אני אציע לך שמות של אנשים , שחיים את ההווה, שיש להם חוגים והרקדות. אותי למשל - לא שאלת אולי מפני, שידעת כבר את התשובה , שאל את גדי ביטון , שמוליק גוב ארי, ויקטור גבאי, דודו ברזילי, אבי לוי,ישראל שיקר,אבי פרץ, אלי רונן ועוד כאלה , שהיום, היום רוקדים ונהנים מריקודיהם. ושהמרקידים והרוקדים מתענינים בוידיאו ובשירים שלהם. אם תשאל יוצרים , בבית אבות - גם אני אהיה שם פעם - הם לא יזכרו ,אם היו פעם יוצרים , מחברים או טבחים במטבח. אחלה - מישאל. אם מיצנע היה סומך על המישאל הזה - היה "נבחר" לנשיא המדינה.

לדני - ארז הלבנוני חושב

שאתה ואני אותו אדם. אנא שלח לי תמונתך , אם אתה יותר יפה ממני, אני אחליף את התמונה שלי בתעודת הזהות שלי. אולי אראה יותר צעיר יחשבו שעשיתי ניתוח פלסטי. ושנהנה מהומור ומריקוד יענקלה לוי

אני יענקלה...

וואו, כבוד הוא לי. תודה על המחמאה! עכשיו הבנתי למה תמיד אהבתי את "החיננית". רגע, אני גם אוהב את "ענבלים", זה אומר שאני שלום חרמון? וגם את "בין הרי חברון", ואינני זוכר מי היוצר, אז אני כבר אדם לא ידוע? בעצם, אני באמת לא ידוע...
לא, ארז, אינני יענקלה. בכרטיס האישי שלי תוכל לראות תמונה של בני (עדכני מאוד). אולי זה ישכנע אותך

מייק בורשטיין../images/Emo151.gif

דני יש רק אחד זה מזכיר לי את השיר משני קוני למל: "אומרים שאני אינני אני, אז מי אני בכלל....

סקר לא מדגמי

נדמה לי שירון הדגיש הסקר לא מדגמי. בנוסף, ברור שלא ישאל את דעתך כי כבר אמרת את דעתך במפורש בפורום. אני לא מסכים עם קביעתך שכל הנשאלים (שהיו נגד תמלוגים) הם בבית אבות. יש שם לפחות מרקיד אחד בפועל (שגם יוצר) שהוא נגד תמלוגים. למה אתה טוען שרק סניליים יחשבו בשונה ממך? גם כל הנימה שלך שלכאורה היוצרים (שגם אותם אני מעריך מאוד) הם "בבית אבות" או "טבחים במטבח" זה נורא מזלזל. לדעתי צריך להתייחס בכבוד ליוצרים הותיקים (וחלק נכבד מהחדשים). "גם במדעך מלך אל תקלל ובחדרי משכבך אל תקלל עשיר כי עוף השמים יוליך את הקול ובעל הכנפיים יגד (במקור כתוב "יגיד") דבר" (קהלת - אין לי תנ"ך עלי כרגע אז אשמח אם מישהו יגיד לי את המיקום המדוייק, זכור לי (מהנגינה) שזה פסוק אחרון מאחד הפרקים).

אתה צודק

אסור היום להתבדח. כללתי את עצמי , וצחקתי על עצמי. אני חוזר בי ומתנצל - אם מישהו , ח"ו , נפגע מליצנותי. לא רוצה להעליב אף אחד. המוטו היה ברור. זה לא היה מידגם מיצג . אני מכיר את כל הנשאלים. הם סמל האידיאליזם במפעלנו. אגב, לידיעתך, אם לא היה מתפתח הויכוח הזה בפורום, אולי הייתי עונה כמוהם. אבל אני עוד בתוך עמי יושב ,ושומע שיח ושיג של צעירים. תשמעו ויכוח זה בעתיד, ביתר שאת. אזז , אני כבר לא אוכל להשתתף בויכוח. ותאמין לי - לא שאבתי את עמדתי מהאצבע.

אכן ידיד, לא שאבת את עמדתך מהאצבע

מה שאתה שומע, שומע גם אני, מה שאתה יודע יודע גם אני. ודווקא בשל כך, דווקא בגלל שאני רואה את המניעים לחיבור כל כך הרבה ריקודים, את היחס למילים (חוסר יחס כמעט מוחלט) ולעוד הרבה דברים הסובבים סביב השיר. אתה מעדיף להזדהות עם הצעירים ועם המניעים המודרניים ואילו אני מעדיף את המניעים של אלה שאותם כבר לא שואלים. ושוב אני רוצה להדגיש: אני מתפרנס יפה מהריקודים החדשים אבל מעדיף להרוויח פחות אבל שאוכל לרקוד (לדעת את הריקודים) בכל מקום, ללא צורך במחשב בראשי וללא חשש להפסיד שבוע שבועיים ואח"כ לא להצליח להשתלב.

תוספות:

צ. יואב אשריאל 1. יצירה עממית, תלוי מה יוצא 2. אני חיברתי כדי שישמחו ולא כדי לקבל כסף ק. ברכה דודאי 1. מחבר 2. נגד תמלוגים ר. מירה אשריאל 1. פעם יצירה היום חיבור 2. נגד תמלוגים אין ספק שלוותיקים, אשר רואים בריקודים של פעם יצירות והיום חיבורים, יש קושי מסוים לקבל את החידושים והשינויים באובייקטיביות (מכאן התלבטותם בהגדרה ונסיונם להפריד בין פעם והיום). הם, אולי, רואים רק רע בכל מה שקורה. בזה יענקל´ה שונה מאד ומציג פתיחות נפלאה כלפי החידושים אפילו שהם מאפילים ודוחקים, במידה מסוימת, את ריקודי העבר. יחד עם זאת אסור לעצום עין אל מול השינוי שחל במניעים לחיבורם של הריקודים וביחסם של חלק מהמחברים אל השירים.

למעלה