סקירה של Stone Age: Style is the Goal

Pentax

New member
סקירה של Stone Age: Style is the Goal

ביום חמישי האחרון הגיעה אלי ההרחבה המיוחלת של Stone Age: Style is the Goal. ההרחבה הזאת עדיין לא יצא באנגלית ולי לא הייתה סובלנות לחכות. לכן הזמנתי אותה מגרמניה בשפה המקומית. ההרחבה לא תלויה בשפה והחוקים ניתן להדפיס מהאתר של ריו גרנדה. בסופשבוע שחקנו פעמיים עם ההרחבה. מה בתוך הקופסה? אז מה מקבלים בהרחבה החדשה? קודם כל עוד סט בצבע שחור לשחקן החמישי כולל לוח אישי נוסף, לוח חדש שמכסה חלק מהלוח המקורי, 5 קוביות קטנות נוספות ב-5 צבעים למסלול ה- Traders,קישוטים (decorations) בצורות שיניים וטבעות (ששוות ל-3 שיניים כל אחת) - סוג של משאב חדש, אבל לא ממש, תוספת של משאבים קיימים מכל הסוגים, 15 בקתות חדשות, 9 קלפים חדשים, 5 אריחים של 100/200 נקודות וחוברת החוקים. אז מה עושים עם כל זה? מה מוסיפה ההרחבה החדשה? אז כמו שניחשתם Stone Age כבר לא משחק שמוגבל ל- 4 שחקנים ועכשיו יש מקום גם לשחקן החמישי. הלוח החדש אמור להיות מונח על הלוח הקיים כך שהוא מכסה קצת פחות מחצי השמאלי של הלוח. חלק של הלוח החדש זהה ללוח הקיים אך יש בו אזור חדש (וזאת הסיבה לקיומו). האזור הזה נקרא Trader Area. מותר להציב בו 2 עובדים בדיוק של אותו שחקן ובנוסף לקבלת 2 קישוטים מתקדמים (בדומה למסלול של האוכל) 2 צעדים. לפי התקדמות במסלול הזה ניתנת לשחקן אופציה בזמן רכישת הבקתה או קלף להחליף פעם אחת משאבים שחסרים לו ביחס של 2:1, 1:1 או 1:2. בנוסף בקלפים החדשים יש מכפילים של Traders שעובדים לפי אותו עיקרון כמו שאר המכפילים במשחק. עוד בלוח החדש יש מקום לקלף חמישי נוסף שנדבר עליו בהמשך. קושוטים קישוטים זה סוג של משאב חדש אך לא ממש משאב. ניתן לקבל אותם או באמצעות הצבת העובדים ב- trader area או ע"י צייד בדומה לאוכל, כאשר אתה מחליט כמה אוכל וכמה קישוטים אתה רוצה לקחת בכל שלב. לדוגמה אם תוצאה של זריקת הקוביות הייתה 16 ומגיע לך 8 אוכל אפשר לקחת 5 אוכל ו- 3 קישוטים. למה משמשים הקישוטים? דבר ראשון זה הקלף החמישי שהוזכר קודם. אותו ניתן לרכוש רק (!) תמורת 3 קישוטים. בנוסף אפשר תמורת 3 קישוטים נוספים לקנות קלף נוסף סגור. מותר גם להחליף קישוטים למשאבים לפי התקדמות ב- trader area ולנצל אותם לרכישת בקתות חדשות (שעליהן עוד נדבר). הקישוט הוא לא משאב ולכן לא ניתן לקנות תמורתם קלפים אחרים (רק את הקלף במקום המיוחד) ולהאכיל אנשים. בסוף המשחק הקישוטים גם לא שווים נקודות. בקתות נוספות בהרחבה יש 15 בקתות חדשות כאשר 6 בקתות הן ההרחבה הקטנה שיצאה קודם ו- 9 בקתות חדשות להרחבה זאת. בתחילת המשחק מערבבים את כל הבקתות כולל החדשות ומרכיבים מספר ערימות כמספר השחקנים כמו במשחק המקורי. זאת אומרת שאפילו ב-5 שחקנים לא כל הבקתות ישתתפו במשחק. 6 הבקתות הישנות יותר הן בקתות שנותנות לשחקן שרכש אותן מספר נקודות נמוך יותר אך בנוסף השחקן מקבל משאב אחד מסוג מסויים בכל סיבוב או באופן חד פעמי איש,גרזן או התקדמות באוכל. בין 9 בקתות חדשות (שכדי לרכוש את רובן צריך גם קישוט) יש בקתה שנותנת קלף נוסף, ביקתה שנותנת נקודות על כמות הקישוטים שבהם משתמשים (עד 4 קישוטים כאשר כל קישוט שווה 4 נקודות) ובקתות שנותנות אפשרות להציב עליהן עד 3 אנשים לפני תחילת התור שלך, לזרוק קוביות בהתאם ולקבל עץ או זהב בחלוקה על 2 במקום 3 עבור עצים או על 5 במקום 6 עבור זהב. יש גם בקתה אחת שדומה לקלף "Die Table" החדש שעליו נדבר בהמשך. קלפים בהרחבה יש 9 קלפים חדשים. בתחילת המשחק מוסיפים אותם לחבילה המקורית. החידושים הן: ציור ירוק נוסף של טבעת, מעכשיו ניתן לאסוף 9 ציורים ירוקים ולקבל עליהם 81 נקודות. בנוסף יש על הקלפים מכפילים של Traders בחלק התחתון ו- +1 ב-Traders בחלק העליון. הקלף המעניין הנוסף הוא קלף "Die Table". בדומה לקלף המוכר זורקים מספר הקוביות כמספר השחקנים אבל הפעם מקבלים דברים אחרים: 6-איש נוסף, 5-התקדמות ב-1 בטריידרס , 4-קלף סגור, 3 - משאב לבחירתך, 2- 2 קישוטים ו-1 - 2 אוכל.כמו שאמרתי קודם יש בקתה אחת שדומה לקלף זה. בנוסף יש בהרחבה 5 אריחים של 100/200 נקודות כדי לזכור כמה נקודות יש לשחקן בספירה הסופית מכיוון שמגיעים ליותר מ- 100 ולפעמים גם ליותר מ- 200. יש גם תוספת של משאבים הרגילים מכל סוג כדי שזה יספיק ל- 5 שחקנים. אין בהרחבה תוספת של עוד 3 גרזנים ולא ברור מה יקרה אם כל השחקנים יגיעו ל- 3 גרזנים לפחות. יכול להיות שהסיכויים שזה יקרה ב- 5 שחקנים נמוכים מאוד. שורה תחתונה אחרי 2 משחקים עם ההרחבה אני חייב לציין שנהינתי מאוד. ההרחבה פותחת אפשרויות נוספות ומעניינות בלי להאריך את זמן המשחק בצורה משמעותית.החיסרון היחיד זה הלוח הקטן החדש שזז כל הזמן ממקומו. הרחבה מוצלחת ולדעתי חובה לכל חובבי המשחק..

y י ר י ת

New member
תודה על הסקירה המפורטת

החשק שיש לי למשחק הזה רק גדל וכמובן שכעת אני רוצה אותו כולל ההרחבה תתחדש

Pentax

New member
האם עוד מישהו כבר ניסה את ההרחבה החדשה?

יש בחוקים נושא אחת ששנוי במחלוקת ורציתי לשמוע מה דעתכם.

liquidlogic

New member
מה השאלה?

יש לי חלקים ממנה (מהמגזין העתיק) ואת החדשה הזמנתי לא מזמן אחרי שקראתי את החוקים :) לדעתי היא מוציאה קצת את המשחק מאיזון, אך מאחר ומדובר במשחק של למעלה מחמישים אחוז מזל טהור, לא נראה לי שזה מפריע ממש למי שאוהב את המקור.

Pentax

New member
השאלה היא...

התקדמות במסלול ה- traders מאפשרת להחליף משאבים/קישוטים ביחס של 2:1, 1:1 או 1:2 תלוי במיקום שלך על המסלול. החלפה אפשרית רק אם אתה צריך את המשאב/ים האלה לרכישת בקתות או קלפים. נגיד המצב הוא כזה: יש לי 5 עצים ו- 3 זהב. אני רוצה לקנות בקתה שעבורה משלמים מ- 1 עד 7 משאבים לבחירת השחקן. ונגיד שיש לי אפשרות להחליף משאבים ביחס של משאב תמורת שניים אחרים. האם אני יכול להחליף עץ אחד ב- 2 זהב ולשלם 5 זהב עבור הבקתה? הבעיה שיש כאן שמצד אחד אני יכול גם לשלם 5 עצים ולכאורה אני לא צריך משאבים אחרים. מצד שני אני גם יכול להשתמש בזהב שקבלתי בטרייד לרכישת ביקתה. השאלה היא האם מותר לבצע החלפה במקרה הזה?

liquidlogic

New member
אותה שאלה עלתה גם באתר

החוקים יחסית פשוטים למרות הניסוח המטעה, כך שאם ננסח אותם בצורה חד משמעית הם יהיו: 1. מותר לסחור פעם אחת בלבד בתור 2. בסיום הקניה אסור שישארו לך משאבים שקבלת בתמורה לעסקת ההחלפה במקרה של 1-7 - אתה קובע מראש מה "המחיר הסופי" וזה הוא המחיר שאתה "צריך" לשלם, כך שאין בעיה להשתמש בהחלפה. שאלה אחת שאני לא סגור עליה: נניח שיש לי 5 זהב ו1 אבן, האם מותר לי להחליף את האבן בזהב ולהשתמש ב5 זהב לקניה (ולהשאיר אצלי זהב אחד שהוא "לא מהעסקה"). אני מאמין שבהנחה ש"צריך" משמעו (כמו שנטען) שאסור להשאיר אצלי את תמורת ההחלפה (על מנת שלא לצבור אוצרות בכל תור אפשרי אני מניח) - אין בעיה מיוחדת. הנה הקישור: http://boardgamegeek.com/thread/765696/how-to-trade-stuff

Pentax

New member
גם אני קראתי את זה...

ולפי דעתי לא כולם שם מאוחדים בדעה. הבעיה זה איך לפרש את המושג "צריך" לשלם. מצד אחד גם 5 עצים זה תשלום חוקי ולכן לא ברור האם אתה באמת "צריך" 5 זהב. אני חושב שרצוי לסכם את הנקודה הזאת לפני המשחק בין השחקנים. לגבי דילמה שלך אני לא חושב שמותר לך לעשות את זה להשאיר זהב אחד שהוא "לא מהעסקה".

liquidlogic

New member
כנראה שחוקי הבית זה באמת מה שיתפוס :)

לא שחקתי עדיין בהרחבה המלאה (עדיין תקועה בפרה-אורדר) ולכן קשה לי לתת משקל מתאים לנושא המסחר באופן כללי. בהנחה ש"מותר" - זה מחזק או מאפשר להתמקד יותר במסחר על חשבון דברים אחרים, אבל אם המסחר מאוזן או חזק מדי כש"אסור" - אולי כדאי למתן אותו על ידי הגבלה כזו (כשיכול להיות שזה מה שעשו). צריך פשוט לנסות :) (לתת למישהו להתמקד רק בזה בזמן שמישהו מתמקד רק במשהו אחר ולראות איך זה מתאזן).

למעלה