ספר חדש שאני קורא "הסוד הקדמוני - דעאל שלו"

אבי519

New member
ספר חדש שאני קורא "הסוד הקדמוני - דעאל שלו"

הספר עוסק בתזונה של הפליאו.
דעאל הוא היטקיסט ומנכ"ל חברת תוכנה לא רופא ולא מומחה למזון.
אני לא טורח בדרך כלל לקרא דעות של אנשים שאינם בעלי מקצוע, אבל מאחורי הספר כתוב שהספר מומלץ ע"י ד"ר אילן קיציס שהוא קרדיולוג בכיר ומוחה לגורמי סיכון במרכז הרפאי בתל אביב... אז חשבתי ...
אני מכיר היטב את הפליאו - וקראתי רבות באתרי הפליאו השונים את התאוריות שלהם והדיאטות שלהם, חשבתי לגלות משהו יותר מדעי בספר הזה ולמען האמת די התאכזבתי.
הספר הוא לא ספר מדעי בכלל, הוא יותר ספר תעמולתי במתכונת של אתרי הפליאו .
כהוכחות לטיעונים שלו הסופר מבצע איסוף של מקורות ממחקרים שמתאימים לתאוריות שלו אבל לא מראה ולא מזכיר בכלל מחקרים שמוכיחים את ההפך הגמור (ויש הרבה כאלה.) האיסוף הזה והצגת תמונה חד צדדית אופיינית לכתות דתיות , ולמכחישני תורות מדעיות, וגם לנאמני קונצנזוסים מדעיים - אני מעדיף תמיד גישה שמציגה את שני הצדדים , ותמיד יש שני צדדים.
כמה נקודות שצרמו לי .
פירמידת המזון - לא הומצאה בשנות ה70 ובגללה אנשים התחילו לאכול דגנים!!!
היא מראש מבוססת על התזונה של רוב בני האדם מאות - אלפי שנים בהם אוכלים חיטה ודגנים כמזון העיקרי .
צרם לי מאד שבספר הוא לא מזכיר בעיה רפואית חמורה מאד שנובעת מתזונה לא נכונה וזה יתר לחץ דם , למשל ההתיחסות למלח במזון - היא שאין שום בעיה להוסיף מלח , כאשר ידוע שמלח גורם בוודאות ליתר לחץ דם אצל רוב האנשים שסובלים מהבעיה ולחץ דם זה אחד הגורמים להתקפי לב מחלות כליה, עם או בלי קשר לטרשת עורקים.
(לחץ דם לא נגרם מטרשת עורקים ולא תמיד קשור אליה אבל הוא מגביר אותה)
לא מזכיר מחקרים שמראים שמלח - נתרן- גורם ליותר התקפי לב וגם יותר לסכרת גם בלי קשר ללחץ דם.
הוא לא מזכיר בכלל עשרות מחקרים שמוכיחים שאנשים שאוכלים בשר אדום יותר חולים בסרטן יותר חולים בהתקפי לב ( גם בלי קשר לכולסטרול לטרשת עורקים וכ"ד) . וגם מתעלם מההפך שצמחונים למשל פחות חולים בהתקפי לב.
מתייחס לנושא של כולסטרול וטרשת עורקים כאילו שהכל כבר סגור וברור וידוע ...בעוד שעד היום יש עדיין מחקרים בנושא והנושא ממש לא סגור לא ידוע בכלל ולא ברור ממה נובעת טרשת עורקים.
יוצא נגד אכילת דגנים באופן מוחלט , ודווקא נגד אכילת הקליפה של הדגנים. אבל אורז לבן זה בסדר , בלי להסביר יותר מידי מה ולמה ... מתעלם מכל המחקרים שמוכיחים שהסיבים שיש בקליפות של הדגנים מונעים סרטן המעי הגס בוודאות.
יוצא חוצץ נגד שמנים צמחיים לא רווים אומגה 6 - אבל קצת טחינה זה בסדר למרות שבעצמו כותב שיש בה הרבה אומגה 6.
פעילות גופנית, לא דבר יחודי לפליאו- כל הרופאים הסטנדרטים ממליצים- לכן אין בזה כל חידוש .
כולסטרול במזון- גם זה לא יחודי לפליאו כבר הבינו שהכולסטרול בדם לא קשור ישירות לכולסטרול במזון ולכן גם ירדו מההגבלה על ביצים וכ"ד.
שומן רווי - יש עדיין מחקרים מבוססים וגם בלתי מופרחים שמוכיחים שאכילת שומן רווי בעודף כן גורמת ליותר התקפי לב וההמלצה לצמצם שומן רווי עדיין בתוקף.
חומצות שומן חיוניות - אומגה 3 ואומגה 6 - זה ידוע לרפואה מזמן ולא יחודי לפליאו
המלצה לאכול כבד- הוכח לא פעם שבכבד יש יותר רעלים ומתכות מבכל איבר אחר , נכון שיש בו ויטמינים אבל מי שאוכל מאוזן לא זקוק לזה .
המלצה לאכול מוח - נכון שאין צורך להגביל כולסטרול במזון, אבל כן צריך להגביל שומן רווי כללי, ומי שלא מפחד מפרה משוגעת - בתאבון.

ההמלצה לא לאכול בשר אדום זה לא בגלל הצבע
התאוריה שפרות מקבלות פחות תרופות אנטיביוטיקה והורמונים מתרנגולות ממש לא נכונה, רוב הבשר הקפוא מיובא בכלל מחו"ל
לפרות ויונקים בכלל יש הרבה מחלות משותפות עם בני אדם - בניהן מאד מסוכנות גחלת, כלבת, ציסטות של טפילים מסוכנים שרשורים, פרה משוגעת - אמרתי... ועגל של פרה חי כמה שנים עד השחיטה, לתרנגולות יש שתי מחלות משותפות עם בני אדם והן שפעת וסלמונלה בלבד . תרנגולים נשחטים בגיל של כמה שבועות ולא מספיקים בכלל לחלות . ובארצנו יש עוף שמגודל בפיקוח בלי תרופות ואנטיביוטיקה (יש היום כבר כמה יצרנים ).
לדג למשל כמעט שאין שום מחלה משותפת עם בני אדם ולכן אפשר לאכול בשר דג חי בלי לחשוש.

אבי519

New member
הביקורת שלי היא על הספר ולא על הפליאו כרעיון או כתנועה

הרעיון שאומר שהתזונה הנכונה היא התזונה שעליה התפתח האדם הוא רעיון נכון לדעתי וגם לכל הדעות של מומחים רבים.
אבל בתזונת של דיאטת הפלאו בפרטים של מה בדיוק לאכול ומה לא לאכול לדעתי יש כמה טעיות גסות. כמו מלח וכל אלה שפרטתי למעלה ( הרי אין ספק שהפליאוליטים לא הוסיפו שום מלח למזון שלהם)
ראיתי אתמול בטלויזיה פרק בתוכנית "דרך הפליאו " - רואים חברה צעירים ובריאים עושים על האש עם המון מלח ושומן -כמובן לבבות של פרה וכבד של פרה - כמובן שהם ממליצים לאכול בשר של "חיות מרעה שאוכלות עשב ואז השומן שלהם מכיל אומגה 3..." אבל איפה מוצאים כאלה

החברה הצעירים האלה מספרים כמה היו עייפים ושמנמנים לפני שהתחילו בתזונה הפליאוליטית, והפכו להיות חזקים נמרצים ורזים... ואני חשבתי לעצמי שבגילם הייתי נמרץ וחזק ורזה בלי התזונה הזאת.
זה בכלל לא חוכמה להיות צעיר נמרץ רזה ובריא בגיל שלושים ארבעים...
הייתי רוצה לראות מחקר רציני על אנשים בגיל השישים ומעלה שסובלים מתיסמונת מטבולית, לחץ דם , סכרת , וכ"ד שיעשו דיאטת פליאו במשך כמה שנים ואם זה שיפר את מצבם הרפואי והקטין את התקפי הלב ואם בכלל .

אבי519

New member
ובנוסף גם ביקורת על אנשי הייטק שמנסים להצטייר מומחים לתזונה.

למעלה