ספר חדש על "הללויה"

ספר חדש על "הללויה"

ספר חדש, של אחד אלן לייט, סוקר את תולדותיו של השיר הכי מזוהה עם לאונרד כהן. הפרוייקט נראה מעניין מאוד, לפי כתבה זו (כולל וידאו) מאתר ה-BBC:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20778621

מי זוכר היום ש"הללויה" היה שיר עלום של כהן, שלא זכה לתשומת לב עד שג'ף באקלי הקליט לו גרסת כיסוי?

למרות החשש מאוברקיל - השיר זוכה לחשיפה חסרת-תקדים בשנים האחרונות, יחסית לכל שיר אחר בעצם חוץ משגעון הגנגנם, ליידי גאגא וריהאנה - מהי הגרסה העדיפה עליכם של השיר?

arieltr

New member
אוי

יש אלבומים ש'מופת' זו מילה באמת קטנה עליהם.

אני חייב לשבת ולכתוב כמה מילים על האלבום הזה. כלומר הצלולייד חייב.

יבורך אורי שלפני שנה וחצי, בקצת אחרת, שם לי את זה ביד.

Barmelai

New member
אני אהיה צפוי כמו נאום של מירי רגב

גרסת ג'ון קייל, שחשפה את השיר לעולם שהוא לא מעריצי כהן, זו שקייל ביצע בסיבוב ההופעות Fragments of a Rainy Season (גם כאן בתל אביב) - מגיעה למקום השני.

המועדפת עליי היא זו של גף באקלי. ביצוע מסחרר רגשית ומושלם בכל פרט שלו. גירסת באקלי השתמשה בגרסת קייל כנקודת מוצא.

לאונרד כהן עצמו מגיע אצלי למקום השלישי המכובד. אגב, הביצוע של כהן בסיבוב ההופעות האחרון (גם כאן ברמת גן) מבוסס גם הוא על גרסת ג'ון קייל.

אני נוטה להסכים

ואוסיף: יש כאן אירוניה מסויימת. כהן מספר שהוא כתב את השיר בין היתר כדי להוציא את הביטוי "הללויה" מההקשר הדתי שלו, לחלן אותו. קייל ובאקלי הלכו גם הם בדרך זו, ופירשו את השיר כביטוי אקזיסטנציאלי אינדיבידואלי. כיום, האימוץ הגורף של השיר, וניכוסו ע"י ציבורים רחבים - לרבות בטקסים לאומיים ובתחרויות "כוכב נולד" למיניהם - החזיר את הביטוי למשמעותו הקולקטיבית, הדתית. בדיוק ההפך מהמהלך של כהן.

אהיה מאוד לא צפוי

ואתוודה ואומר שהללויה זה פשוט שיר רע בעיני.
איטי, ולא מעניין. נכון, לאנורד כהן הוא אשף כתיבה,
כל משפט שלו כתוב בדיוק של צנין והוא אומן שאכן הורס
ברוב ימות השנה.

הללויה תמיד שיעמם אותי, בכל הביצועים, בכל המינים,
זה הרצועה החלשה באלבום המטלטל של באקלי,
וגם ג'ון קייל לא הצליח להוציא מהשיר הזה הרבה בעיני.

זהו, מתנצל מראש עם דם חם עולה לורידים לכם
לפקעת האחורית של הראש, הייתי צריך לפרוק
את הנטל הזה שיושב עלי יותר מדי זמן ..

הלילה לפחות, אשן בשקט

שומר עלי גיבור עם דם כחול, בעל כוחות על-טבעיים,
וגם צלוליטיס שמנמני ורך במיוחד, באיזורים הפחוסים.

Celluloid Hero

New member
הלוליה

ולואי לואי. שניהם גרועים, ועל שניהם נכתבו ספרים שלמים. לך תבין..

זו לא הפעם הראשונה

יש לי ספר על תולדות Louie Louie. מן הסתם יש ספרים על שירי עם שעברו גלגולים רבים גם כן, למשל Stagger Lee (שהפך עם הזמן ל-Hey Joe), יש, כמובן, ספרים על אלבומים - כגון סדרת 1/3 33.

arieltr

New member
זה באמת מעניין

Louie Louie

לאורך זמן שמעתי רפרנסים היסטוריים/חברתיים/מוסיקלים לא מעטים לשיר הזה, ובאמת שישנם עשרות או מאות של קאברים לשיר הזה.
משום מה תמיד חשבתי שהקינגסמן חתומים על זה, עד שהבנתי שרק הכנפיים של השיר הזה שלהם. המקור של בחור אחר בכלל.

אם בא לך להרחיב בכמה מילים על לואילואי - השיר, הספר, או מה שנראה לך - אני אשמח מאוד לסגור במעט את החור שיש לי.

זה דווקא שיר חשוב בתולדות הרוק

הוא ה"חוליה החסרה" בין הרוקנרול של שנות החמישים, לרוק המוכר לנו, משנות השישים.

ריצ'רד ברי כתב את השיר באמצע שנות החמישים. הוא היה זמר R&B לא ידוע במיוחד. הרעיון שלו היה לשלב בין R&B לבין המקצבים ומבנה השירים הג'מייקניים, שנהיו פופולריים במיינסטרים האמריקאי באותה תקופה. ר' לדוגמא Banana Boat Song של הרי בלפונטה שנהיה להיט ענק בדיוק באותם ימים.
http://www.youtube.com/watch?v=PMigXnXMhQ4

ברי הוציא את השיר כסינגל, אך הסינגל לא הצליח, ברמה הלאומית.
http://www.youtube.com/watch?v=z-2CKsaq5r8

האגדה מספרת שהרוק "מת" בסוף שנות החמישים, לאחר שאלביס התגייס, וקם לתחייה רק עם הביטלס. זה לא נכון. למרות נסיונות של חברות התקליטים "להרוג" את הרוק - ע"י הוצאת גרסאות כיסוי לבנות לשירים של אמנים שחורים ורדיפת שדרנים - הרוק המשיך לחיות. המהלך החשוב ביותר באותה תקופה היו הלייבלים העצמאיים, בעיקר של מוזיקה שחורה, שהשאירו את ה-R&B במצעדים. [טמלה] מוטאון היא הדוגמא המפורסמת ביותר. פיל ספקטור ומפיקים נוספים עשו, במקביל, את שלהם. אבל זה היה המיינסטרים. במחתרת - בקולג'ים - התפתחו דברים אחרים, במיוחד פולק ורוק. הרוק היה נחלתם של חברי אחוות, כמוזיקה לריקודים ושיגועים (זוכרים את אנימל האוס? אז זה). בתוך הקליקות שלהם, הם ביצעו קאברים לשירים מהשנים הקודמות, תוך שינויים והטעמות כאוות עיניהם. הם היו משוחררים מהדרישות ל"מהוגנות" של חברות התקליטים, וחיפשו רק את הכיף, כאשר הקהל שלהם היה חבריהם הקרובים, ומקסימום בני גילם בעיר בה התגוררו. על רקע זה הוקלטה גרסת הקינגזמן, ועוד לפניהם, ב-1961, ע"י אחד "רוקינג רוברטס" ולהקתו.

על פי האגדה, הקינגזמן היו שתויים בעת ההקלטה, ולכן מאזינים התקשו להבין את המילים. האופי החופשי, הפרוע, של הביצוע הצית את דמיונם של מאזינים רבים, שהיו בטוחים שמדובר במילים "גסות". השיר כמדומני אפילו צונזר והיתה וועדת חקירה לגביו. למרות זאת - ואולי בגלל זה - השיר נהיה להיט ענק, בחודשים האחרונים של 1963, ממש זמן קצר לפני הגעת הביטלס לארה"ב.

השיר הוא פשוט, קליט וסוחף. לא פלא שהיתה לו השפעה ענקית. הוא גם פשוט לנגינה, ונוגן ע"י בערך כל מי שהיה לו עניין ברוקנרול באותה תקופה, בארה"ב או בבריטניה. קל לראות איך הביצוע של הקינגזמן השפיע על צורת הנגינה וההופעה של להקות, מנקודה זו ואילך. הקינקס לדוגמא הקליטו את השיר והמרחק בינו לבין You Really Got Me אינו גדול.

עד היום הוקלטו אלפי ביצועים לשיר. זה גם שיר אודישנים אולטימטיבי: מי שלא יכול לנגן אותו (נכון), כנראה לא מתאים לרוקנרול.

arieltr

New member
ידעתי שמקנים לשיר הזה חשיבות רבה

רק לא ידעתי (ליתר דיוק לא הבנתי) למה...........

אם כך, הקינגסמן ב'לקיחה' של שיר אחד כנראה היוו השראה לא מבוטלת לחצי מהקריירה של זפלין

מתי כבר יתגלה איזה להיט אינסופי שלהקה שחומה השאילה מידיו של האדם הלבן.
האם לאורך כל המלחמות הזוועתיות של המאה העשרים החייל הלבן לא מצא זמן לכתוב איזו פואמה שתולחן מחדש ותיגנב ע"י שחומי זמביה?

אגב, האם ע"י המשפט - "למרות נסיונות של חברות התקליטים "להרוג" את הרוק - ע"י הוצאת גרסאות כיסוי לבנות לשירים של אמנים שחורים" - אפשר להסיק שהאדם הלבן לא באמת ידע לעשות רוק לבדו?
כי אם כן זה די מסביר מדוע הגניבות הן נחלתם של כיוון אחד. או שהכוונה היא שבשנות ה-50 האדם הלבן סבל מחוסר יכולות להוציא רוק מגופו (נשמע מוזר אני יודע).

לא זה ולא זה

בוודאי שהיו רוקרים לבנים (באדי הולי, ג'רי לי לואיס, אלביס - טוב הוא לא כתב שירים, אבל כתבו לו). אלא שלחברות התקליטים הגדולות היתה מדיניות ברורה של לקיחת סינגלים מצליחים של שחורים, ומסירתם לזמרים לבנים שיקליטו גרסאות משלהם. זה לא היה מיקרי - אלא היתה יד מכוונת בכך. גרסאות אלו "קודמו" בתחנות רדיו, באמצעות עוצמתן הכלכלית של חברות התקליטים, על חשבון המקור. פט בון, למשל, בנה את הקריירה שלו על הנ"ל.

יש לזכור שבאותה תקופה היתה עדיין נהוגה הפרדה גזעית במקומות רבים, ועצם קיומם של אמנים שחורים מצליחים נחשב לאיום. הורים חששו לתת לילדיהם להקשיב ל"מוסיקה הכושית" וברחבי ארה"ב היו קמפיינים מקומיים כנגד מוזיקה שחורה, על רקע היותה "לא מוסרית" ו"משחיתה את הנוער". ההורים היו יותר מוכנים לקבל זמר לבן, מאשר שחור, ומכאן ה"הגיון" של חברות התקליטים: ניתן לילדים את השירים שהם אוהבים, אבל בעטיפה "בלתי מאיימת". במקביל, גם אמנים שחורים פנו במובהק לקהל לבן, תוך עשיית פשרות כאלו ואחרות. הארי בלפונטה, שהוזכר כאן (ושנים אח"כ אימץ עמדות פוליטיות רדיקליות), נאט "קינג" קול, הפלאטרס ואחרים - הופיעו בחליפות ושמלות ערב, מול קהל לבן, תוך טשטוש אפילו של המבטא שלהם. שיריו של צ'אק ברי עסקו כמעט באופן אקסלוסיבי בחייהם של בני נוער לבנים (אבל איזה שירים!). ברי ג'ורדי לקח את זה צעד אחד קדימה: מוטאון היה נסיון מכוון שלו ליצור מוזיקת פופ שחורה, לנוער לבן. מכאן החליפות והשמלות של אמניו, שנשלחו כולם ל"שיעורי נימוס" וכוריאוגרפיה, על מנת שהקהל הלבן לא יפחד מהם.

עד סוף שנות השישים, כל זה כבר לא היה רלבנטי, כמובן.

arieltr

New member
אז רק בשביל לשמור על המיקוד

האם לואי לואי, חשיבותו היא בעצם קיומו השחור?
כלומר ה"רוק" לא באמת מת בעשור שקדם לפריצת הביטלס, קינקס ושאר החברה הלבנים כי הוא היה חי וקיים בידיים שחומות יותר, ששום רדיו או מנהלי חברות תקליטים לא תצליח להעלים?

או שחשיבותו היא בתוצאה שהניב הקאבר של הקינגסמן (לוהט,פרוע,סוחף,רחבות הריקודים,הולד יור האנד)?

אחת ולתמיד שהעניין הזה יובהר.
(מהמר על הראשון)

זוהי שרשרת שאת חלקיה לא ניתן לנתק

העיקר שסינטרה אמר שהביטלס הם שגעון חולף.

בעצם גם היום, הרוק חזר למחתרת - ממנה הוא יצוף ויעלה, מתישהו.

arieltr

New member
תנתקי, תנתקי

אוקי נראה לי שהבנתי את משבצת החשיבות, אבל אז זה מוביל אותי לשאלה אחרת.

אם הרוק ירד למחתרת, חזר ממנה, יורד, עולה, יורד ועולה - יש לו מטרה מסויימת לרוק הזה? מלבד למחות או לספר סיפור.
אני באמת שואל כי כל ה-counter culture של סוף שנות השישים, לא באמת הצליח או לא באמת הניב את התוצאות החברתיות ו'הרבולוציה המובטחת'.
ממה שנראה לי, ואני לא מומחה להסתכלויות בתחום, עושה רושם שכל מה שאנחנו נשארים איתו זו רק מוסיקה ניפלאה. כשלעצמו זה אסקפיזם נהדר, אבל כשמתעוררים, הפרולטריון עדיין שבוי עיוור כמו כלב, בפלנטת כדור הארץ שמנוהלת במניפולטיביות עצומה ע"י 5000 איש לכל היותר.

למעלה