סמכויות

chilli peppa

New member
סמכויות

מישהו יכול לפרט לי מהם הסמכויות של חובש, חובש בכיר ופראמדיק בניידת? תודה

סמכויות...

אז ככה... במד"א יש מס' תפקידים: מע"ר, חובש, חובש בכיר, פראמדיק. סמכויות: 1. מע"ר- עבר קורס 60 שעות, ומוסמך לעשות רק מה שלמד-חבישות,קיבועים,מתן חמצן, החייאת מכשירים. 2. חובש-עבר קורס של 88 שעות לפחות, רשאי לבצע מה שלמד- כל סמכויות המע"ר + החדרת עירוי. 3. חובש בכיר- עבר קורס חובשים(88 שעות לפחות)+ קורס חובשים בכירים(200 שעות)-רשאי לבצע פרוצדורות שבסמכות חובש+ שאיבת תרופות והכנת תמיסות להזרקה(בנוכחות פראמדיק או רופא באט"ן/נט"ן), מתן אספירין לחולה עם חשד לאירוע לבבי(באמב' רגיל) ומתן שוק חשמלי במכשיר ידני(מנואלי) בנוכחות פראמדיק או רופא. 4. פראמדיק- עבר קורס פראמדיק(על מסלוליו השונים)- רשאי לבצע כמעט כל דבר שבסמכות רופא, ע"מ להציל או לייצב מצב פצוע/חולה בשטח. כל זאת בכפוף להוראות הפרוטוקולים(של מד"א למשל..). לדוגמא- מתן תרופות לוריד, פתיחת נתיב אויר מתקדמת(אינטובציה,קוניוטומיה), ביצוע החייאה מתקדמת מלאה(תרופות,שוקים,אינטובציה) ועוד... עוד על נושאי לימוד וסמכויות בקורסים. מקווה שעזרתי...

שוטר82

New member
שי אני מדבר על מה מותר ומה אסור

ראסמי כמו מתנדב משא"ז שיש לו סמכויות מה מותר לכם ומתנדבי מד"א ומה אסור לכם השאלה שלי אם אתם לא בתפקיד וקורה תאונה מותר לכם ללכת לסייע?

YTmda

New member
תגובה

מותר לסייע, אבל שוב, בהתאם לסמכויות. בתור מע"ר, גם אם תהיה לי ערכת אינטובציה בכיס ואראה מישהו מחוסר הכרה, אחרי תאונה, למשל, אני לא אדחוף לו טובוס. יש חוק במדינת ישראל שאומר שכל אזרח חייב להגיש עזרה ראשונה בהתאם לידע שלו וסמכויותיו.

afiksambol

New member
רועי,

מה שאתה מדבר עליו נקרא "חובת המקצוע" והוא נלמד בשיעור "היבטים משפטיים", שהוא השיעור הראשון בכל קורס פרא-רפואי (קורס חובשים, קורס פראמדיק וכו'...) ועל-פיה אנחנו מחוייבים להגיש את הטיפול המירבי, לכל אדם שנזקק לו, בהתאם ליכולת ולאמצעים העומדים לרשותנו. במילים אחרות, גם אם הגעתי כרגע כעובר אורח מזדמן לאיזשהו אדם שזקוק לעזרה רפואית, ואין לי שום ציוד או סיוע מקצועי (שקיים בד"כ בצוות אמבולנס או נט"ן...) אני עדיין אעצור ואתחיל טיפול ראשוני ובסיסי, עד להגעת צוות שימשיך מאותה נקודה...

RBD1

New member
חריגה מסמכויות....

כשאתה באט"ן בהחייאה למשל והפארמדיק אומר לך תכין לי 3 אמפולות אדרנלין אתה לא תגיד לו מצטער זה לא מסמכותי אתה תעשה את זה כמו גדול מבין למה אני מתכוון אני לא מדבר על חריגה מסמכויות באופן מוגזם כמו להכניס טובוס אבל יש סמכויות שאפשר לחרוג בכדי להציל חיים

katya123

New member
ממ... נדמה לי קוראים לזה

האצלת סמכויות. הפראמדיק יכול להגיד לך לעשות משהו שחורג מהסמכויות שלך וזה בסדר אם אתה עושה את זה חד פעמית בנוכחות הפראמדיק. כמו למשל לשאוב תרופה. לא תמיד זה עובד, אם הפראמדיק יגיד לך לפתוח וריד ואתה לא יודע איך עושים את זה, אתה לא תעשה, למרות שאמרו לך.

אוקי תודה על התשובות

בעיקרון במשא"ז כשאני לא בתפקיד אסור לי לעצור ולא כלום. אני יעילה מתי שהואת הפינקס הכיס של המתנדב שתראו על מה מדובר מה מותר ומה אסור. יש כאלו מתנדבים במשא"ז שהסמכות עולה להם לראש ועושים מה שהם רוצים אבל בלי שכל

drorled

New member
סמכויות

באמור לעיל נכתבו מס' דברים לא מדויקים בעליל. להלן מקצת ההערות: א. החוק מזכיר פעולות חריגות ומי שרשאי לבצעם (רופא, אחות, "עוזרים" (בכללם פאראמדיקים אך לא חובשים)). שאיבת תרופות איננה פעולה חריגה, והיא לכן מותרת לכל אדם באשר הוא (אבוי לפאראמדיק...). ב. החוק אינו מכיר ב"האצלת סמכויות". פאראמדיק/רופא אינו רשאי להאציל סמכויות הנוגעות לפעולות חריגות. ג. יפתיע רבים מאיתנו, אבל לפי הכתובים (ומי שרוצה בהרחבה מוזמן לפורום איגוד הפאראמדיקים), על חובש/חובש בכיר חל איסור מוחלט (וכתוב מפורשות) לפתוח וריד או לתת אספירין. כך לפחות לפי החוק היבש. איך בכל זאת מנהל אגף רפואה במד"א "מאציל סמכויות" לחובשים/מער"ים- לא לי הפתרונים. ד. אין זה נכון שאדם/חובש הנקלע לצרה חייב להגיש עזרה ככל יכולתו ו/או הכשרתו. להפך. בחוק נכתב מפורשות כי מי שהזעיק את כוחות הבטחון יראוהו כמי שהגיש עזרה. החוק יועד לעוברי אורח ולא כהגנה לאנשי מקצוע. החוק אוסר על ביצוע פעולות חריגות בפני מי שלא קיבל הרשאה אישית לביצוען. בהצלחה, דרור.

afiksambol

New member
סעיף ג' אכן מפתיע

אם תוכל להביא את המקור לדבריך אשמח מאוד, כיוון שעד כמה שאני זוכר פתיחת וריד (כחלק מהחדרת עירוי בהתוויות המותרות) היא פעולה שמאושרת לחובש/נהג אמבולנס והוא מוסמך אליה במסגרת הקורס שהוא עובר. שלא לדבר על קורס החובשים הצבאי, שמתהדר בהסמכה לאקופונקטורה (טיפול באמצעות דיקור*) וכל בוגר בה"ד 10 יודע כמה ורידים נפתחים במהלך הקורס הזה...

drorled

New member
מקור

כפי שציינתי הסבר מפורט יותר מופיע באתר איגוד הפאראמדיקים (http://www.paramedics.co.il/cgi-bin/YaBB.pl?board=info&action=display&num=1108664958). רק אצטט מתוך תקנות הרופאים (כשירות לביצוע פעולות חריגות) תשס"א-‏2001): "לא יבצע אדם, זולת המפורטים בתקנה 2 פעולה חריגה; (둘) לא ירשה מנהל מוסד רפואי ביצוע פעולה חריגה, אלא לאדם מהמפורטים בתקנה 2, ובכפוף לתנאים הקבועים בתקנות אלה. (셋) לא יבצע אדם מהמפורטים בתקנה 2, פעולה חריגה, אלא באישור המנהל הרפואי של המוסד הרפואי, ובמוסד רפואי שהוא בית חולים - בהסכמת מנהל המחלקה שבה אמורה להתבצע הפעולה." איך חובש צבאי מוסמך לפתוח ורידים? איך פאראמדיק צבאי שסיים לפני יומיים קורס/לימודים מפעיל אט"ן בניגוד מוחלט לתקנות? איך חובשי מד"א פותחים מדי יום ביומו ורידים ואף נותנים אספירין (וחמצן)? כאמור, לא לי הפתרונים... אבל בישראל כמו בישראל...

דן54

New member
זה כמו ש...

לנהג רגיל מותר לפנות דחוף בן אדם עם סתם נגיד חום בהוראת רופא...אותו דבר המקרה עם הנט"ן\אט"ן אם מישהו בכיר יגיד לך קח פיקוד אז אתה מבצע הכל באישורו ועל אחריותו כמובן

שוטר82

New member
תראו אני לא ממד"א שככה אין לי מושג

על מה אתם מדברים אבל אשמח אם תכתבו דוגמאות

afiksambol

New member
צר לי,

אבל בתור נהג על הרגיל אני לא אפנה בן אדם עם סתם נגיד חום (כהגדרתך...) בנסיעה דחופה, לא משנה מי הרופא שנתן את ההוראה. הרופא יכול להמליץ על אופי הפינוי, אבל כל עבירת תנועה (בין אם מדובר על חריגה ממהירות מותרת, מעבר ברמזורים אדומים, נסיעה בניגוד לתמרורים...) או חלילה תאונה שתקרה בדרך היא תחת אחריותי המלאה ומי שייתן את הדין זה אני ולכן גם ההחלטה על אופי הפינוי (דחוף לא דחוף) מוטלת לשיקול דעתי. מקרה חריג הוא נסיעה בדרך למקרה, שבו לתורן המוקד יש השפעה על אופי הנסיעה, כיוון שהוא בקשר טלפוני עם זירת האירוע ויש לו יותר מידע מה קורה שם.

דן54

New member
בוא ניתן לך דוגמא קצת אחרת

נהג שמגיע לת"ד לבד...הוא לא יעזר בעוברי אורח שברחוב כדי לקבע את הפצוע לקרש ולהכניסו לאמבולנס? זה אשכרה לקחת בן אדם שלא יודע כלום מהחיים שלו ולבקש ממנו שיעזור לך...וזה משום שאיןזמן לפעמים לחכות לאמבולנס נוסף שיגיע כדי לעזור קיבוע לקרש גב זה דבר מאוד חשוב כי כל תזוזה יתרה והפצוע ישאר נכה... אבל כשעושים את זה תחת הפיקוח של הנהג ועושים בדיוק מה שהוא אומר זה בסדר...אותו הדבר שאיבת תרופות...אולי מבחינת חוקי מד"א זה לא בסדר... אבל תכלס מע"ר שנמצא בזירת פיגוע נראה לך שירוץ החוצה כי אסור לו להיות שם?<! קיבנימט כל החוקים אם הצלחת להציל חיים אז לעזאזל כל החוקים של מד"א

afiksambol

New member
הכרתי כמה מתנדבים שאפתנים

בתקופה ה"קצרה" שלי במד"א... אני יכול לספר לך שהם כולם היו מלאים בסיפורי גבורה על מה הם עשו "להציל חיים" ועד כמה הם "שמים" על החוקים והנהלים. אני גם יכול לספר לך כמה דמעות נשפכו ביציאה מאותן ועדות משמעת של מתנדבים, שחלקם הורחקו מכל פעילות במסגרת מד"א לתקופות של בין כמה שנים לצמיתות (מה שאומר במילים אחרות, תודה רבה על מה שעשית עד היום, אל תחזור יותר למד"א באף תחנה,בשום צורה, בחיים...). יש הבדל גדול בין הדוגמא שלך של להיעזר בעוברי אורח (וגם אני עושה את זה לא פעם, תחת השגחה בשבע עיניים...) לטובת קיבוע ראש, העמסה ללוח גב, או אפילו הנשמה באמבו בזמן החייאה אם אני מגיע לבד עם הרגיל, לבין לעשות משהו שאתה יודע שאסור לך, או גרוע יותר לבקש ממתנדב שלך לעשות משהו ששניכם יודעים שאסור לו. לגבי מע"ר שנמצא בזירת פיגוע : ירוץ החוצה או לא, זה כבר לשיקולו האישי. מתנדב נוער שנמצא על האמבלונס, במסגרת פעילות מד"א, ונכנס לזירת פיגוע חבלני בניגוד להנחיות יועמד לועדת משמעת ויישא בהשלכות של מה שעשה, וגם הנהג שהכניס אותו לשם עלול למצוא את עצמו תחת טיפול משמעתי. מתנדב שיצא מהתחנה לנסיעה בידיעה שהוא לא אמור להימצא עליה (אופי פח"עי, מחוץ לשעות התנדבות מותרות, תוך כדי השעייה...), על אחת כמה וכמה.

afiksambol

New member
"האצלת סמכויות"

היא מונח מאוד יפה, אבל היא לא באה במקום הכשרה מקצועית. ההאצלה הזו היא בעצם סוג של חלוקת חלק ממטלותיך לאחרים, בתנאי שהם מוסמכים לבצע את המטלות האלו. לדוגמא, הנהג ברגיל יכול להאציל את סמכות מילוי הטפסים למתנדבי הנוער שלו, כיוון שאין להם שום מניעה חוקית למלא את הטופס. עדיין הטופס חתום בשם הנהג וכל בעיה שתתעורר לאחר מילויו תובא אל הנהג והתירוץ "אבל המתנדב מילא את הטופס" לא יעזור (מה שגורם לחלק מהנהגים לבדוק את הטפסים לפני הגשתם לבית החולים). גם לבקש מהמתנדב לחבר את החולה לחמצן הוא סוג של האצלת סמכות מהנהג, שכרגע עושה משהו אחר. לעומת זאת, נהג שיבקש ממתנדב נוער לפתוח וריד עלול למצוא את עצמו מחוץ למערכת יחד עם המתנדב. אותו הדין לגבי הדוגמא שלך, אם לא הוסמכת לשאוב תרופות ובכל זאת ביצעת את זה, זוהי חריגה מסמכות (ומכאן הדרך לתביעה על רשלנות רפואית מאוד קצרה) ולא משנה מי ביקש ממך.

למעלה