סכנות

סכנות

אני כותבת עבודה בנושא חלומות צלולים ומתקשה למצוא אינפורמציה לגבי הסכנות הכרוכות בהם. בכניסה לאתר הזה למשל יש אזהרה שלא לבצע פעולות מסוכנות עד שיש ודאות מלאה כי אכן מדובר בחלום. האם ידוע על מקרים בהם אנשים באמת התבלבלו וסיכנו את עצמם?? בנוסף אני מחפשת הסבר פסיכולוגי/פיזיולוגי למדוע המוח כל כך מתנגד לחלומות צלולים ועושה את כל המאמצים כדי להעיר את הגוף או להסיט את הדעת בחזרה לחלום לא מודע. אשמח לקבל הפנייה לאתר אינטרנט או לספרות. גם דעות וחוויות אישיות ייתקבלו בברכה

makron2

New member
שלום לך...

בספר EXPLORING THE WORLD OF LUCID DREAMING של סטפן לה בר'ג - יש תשובות לשאלות נפוצות,כולל שאלות לגביי "סכנות". "האם ידוע על מקרים בהם אנשים באמת התבלבלו וסיכנו את עצמם?" - לא נתקלתי במקרים. "בנוסף אני מחפשת הסבר פסיכולוגי/פיזיולוגי למדוע המוח כל כך מתנגד לחלומות צלולים ועושה את כל המאמצים כדי להעיר את הגוף או להסיט את הדעת בחזרה לחלום לא מודע." - בחיי היום יום אנו נוטים להתייחס לכל מה שאנחנו חווים ע"י החושים שלנו כמציאות חיצונית לכן זה דיי קשה בהתחלה לשמור על המודעות שכל מה שאנחנו חווים זה בעצם מעיין מציאות פנימית ואנו חוזרים מידיי פעם להרגל של למצוא תרוצים עלובים להתרשויות מסויימות. "להעיר את הגוף" - זה תלוי במידת ההתרגשות,החולם מתעורר,לא מעירים אותו. המוח דווקא זורק כל כך הרבה סימנים לכך שמדובר בחלום,דבר נוסף שצריך לזכור הוא מאחר והחלום עצמו "נבנה" ע"י החולם,לחולם יש תחושה שהכול מוכר לו.

silverhawk

New member
הסיבה לאזהרות ברורה

למנוע מצב בו אדם יניח שמדובר בחלום בעודו ער, ויבצע פעולה מסוכנת. מנסיוני האישי, בעוד שבחלום הגבול בין המציאות לדמיון מעורפל, כאשר האדם ער הוא בד"כ מודע בבירור לנושא. עם זאת, יכולים להיות מקרי קיצון בהם לאור התרחשות מוזרה כלשהי, יחשוב האדם שהוא חולם (לדוג', חוזר לביתו ורואה ברחוב עמוד שלא היה שם קודם, כאשר בפועל מסתבר שהעיריה התקינה אותו זמן קצר קודם לכן). לאור מקרים כאלו ועל מנת להמנע מסכנות מיותרות, מומלץ לבצע תמיד בדיקות מציאות לפני עריכת פעולה מסוכנת. עם זאת, לשאלתך, לי באופן אישי לא ידוע על מקרה בו אדם סיכן עצמו במחשבה שהוא חולם. ביחס לשאלתך השניה, אינני יודע על הסבר מוסמך לדבר. דעתי האישית בנוגע לכך הינה שהמצב הטבעי בעת השינה הינו של העדר מודעות (כאשר ישנם הסברים פסיכולוגיים שונים לדבר - ארגון המידע שצבר האדם במהלך היממה וכו'). קבלת מודעות בחלום הינה החריג. לכן, כפי שכל דבר בטבע שואף ליציבות, כך גם במהלך השינה - המוח 'מעוניין' לשוב למצב הטבעי של העדר המודעות (לאור התפקיד החשוב שממלאים החלומות הרגילים). אך כאמור, מדובר בהיפותזה אישית בלבד. על כל פנים, נשמח לקרוא את העבודה כאשר תהיה מוכנה (וכמובן לענות לך על כל שאלה).

תגובה לתגובות

אין לי את הספר של לה-ברג' אבל קראתי באינטרנט תשובות שלו לשאלות נפוצות ולשאלה "האם חלומות צלולים יכולים להיות מסוכנים?" תשובתו בקצרה היתה "לא". קצת מוזר לי שאני לא מצליחה למצוא דעה מסוייגת אפילו במקצת מהתנסות מכוונת בחלומות צלולים. ואל תבינו אותי לא נכון - אני בעד, אבל לכל דבר יש צדדים שליליים ותמיד יש מישהו שיישמח להצביע עליהם. לכן פשוט מוזר לי שאני לא מוצאת! לפני כמה שנים היתה לי חוויה מאד לא נעימה עם חלום צלול. הייתי בשוונג באותה תקופה ומאוד מאוד התלהבתי מהנושא הזה. באותו לילה היה חלום צלול ארוך במיוחד שהתחיל נפלא אבל בשלב מסויים איבדתי שליטה עליו והוא הפך לסיוט. אני זוכרת שהכרחתי את עצמי להתעורר ולקום פיזית מהמיטה כדי לוודא שלא ארדם שוב ואחזור אליו. כשקמתי עשיתי בערך 20 בדיקות מציאות וידעתי שאני לא חולמת אבל בכל זאת לא הייתי בטוחה, הסתכלתי על החדר מסביבי הכל היה שקט וישב במקומו אבל עדיין לא הייתי בטוחה, הרגשתי מבולבלת לגמרי, כאילו אני קצת משתגעת ומאבדת אחיזה במציאות. הייתי ערה בוודאות, אני יודעת את זה וידעתי את זה גם אז, אבל שום דבר לא היה נראה לי הגיוני. הייתי מאוד עייפה וממש פחדתי לחזור לישון, שכבתי במיטה עם עיניים פקוחות ונורא השתדלתי לא להרדם. כל כמה דקות עשיתי בדיקת מציאות. בשלב מסויים נרדמתי ובבוקר כשקמתי הכל היה בסדר וחזרתי להיות נורמלית אבל מאותו יום הפסקתי לגמרי עם חלומות צלולים. מדי פעם כשזה קורה בספונטניות אני מכריחה את עצמי להתעורר. אבל אני בטוחה שכשיגיע הזמן הנכון אני אחזור לזה... כשאני שואלת על סכנה אני מתכוונת יותר לפן הפסיכולוגי. אולי התערבות כל כך בוטה בתת מודע עלולה לפגוע באיזון כלשהו? אני בטוחה שאני לא היחידה שחוותה חווייה כזאת אז למה לא כתוב על זה בשום מקום? בכל אופן תודה על התגובות :)

makron2

New member
סיוטים

יכולים להתרחש בזמנים שהצלילות יורדת בדומה לחלום לרגיל,מאחר שמעל רמה מסויימת של צלילות יש ידיעה שגם דמוייות החלום הם חלק מאיתנו ויש אפשרות להתמודד איתם. הפחד הוא בעיקר אצל אדם שנלחץ ממראות "מוזרים" ונותן להם להשפיע עליו באופן שלילי. "ובבוקר כשקמתי הכל היה בסדר" - שמת לב שהכל בסדר - כמו כל חלום גם חצלול נעלם וההשפעה בדומה לחלום/סיוט רגיל גם היא זמנית. "וידעתי שאני לא חולמת אבל בכל זאת לא הייתי בטוחה" - לאחר כמה חצלולים מתרגלים לעובדה שחצלול זו חוויה מאוד מציאותות והקו המבדיל בניהם נעשה ברור יותר. "אני בטוחה שכשיגיע הזמן הנכון אני אחזור לזה..." - קחי תזמן,יהיה לך עוד הרבה חלומות. "אולי התערבות כל כך בוטה בתת מודע עלולה לפגוע באיזון כלשהו?" - החלום הצלול הוא יותר שילוב של מודע עם בלתי מודע,כל פעולה שמתרחשת עלולה לשנות את צורת המחשבה שלנו לגביי אופן הפעולה שלנו בעולם החלום בעיקר מאחר ואנו מודעים לעובדה שכל מה שמתרחש מסביבנו זה חלום,באותה מידה שאני לא ינסה לשלב חוקים מעולם החלום עם המציאות היום יומית. - יש תמיד לשמור על הפרדה או שמגיעים למצב כמו של שרי אריסון(הכול תלוי בצורת המחשבה ובתפיסת המציאות). - כמובן לאנשים עם בעייה בהפרדה בין המצבים מומלץ להפסיק לחצלל.

silverhawk

New member
במהלך הלילה, כאשר רק מתעוררים משינה,

הגבול בין המציאות לדימיון הוא דק ביותר. זו הסיבה שלמרות שהתעוררת ולמרות שכבר ידעת בוודאות שאינך חולמת עדיין לא היית לחלוטין בטוחה בכך (ובדומה, אגב, זו גם הסיבה שיחסית קל להכנס ממצב כזה לחלום צלול). יחד עם זאת, אני מסכים עם מקרון בכך שככל שצוברים יותר ניסיון בעולם החלומות הצלולים, קל יותר להיות מודע למתרחש בו, לשלוט בו ולהמנע מאי-נעימויות כגון זו שתיארת. ובנוגע לסכנות: מבחינה פיזית, יש לזכור שהזמן שאורך החלום הצלול הוא אפסי ביחס לכלל אורך החלימה בפרט ולזמן השינה בכלל, כך שלמרות שפעילות המוח שונה בעת הזו, אין לכך כמעט השפעה במבט כולל. מבחינה פסיכולוגית, ייתכן ולאנשים להם יש בעיות כדוגמת קשיי הבחנה בין מציאות לדימיון, אכן עדיף להמנע מעולם החלומות הצלולים, מאחר וייתכן בהחלט ואלו יוכלו להחריף את הבעיה. יחד עם זאת, להערכתי האישית, לאנשים נורמטביים ללא בעיות מיוחדות, לא אמורה להיות כל סכנה. עם זאת, חשוב להדגיש שמדובר על דעתי האישית בלבד ולא על דעה מקצועית (אם כי לא ידוע לי על דעה סותרת).

למעלה