סכמ"ש

• פותח הנושא giri
  • פורסם בתאריך

giri

New member
סכמ"ש

כמה שקט היה פה השבוע...
מה שלומכם? איך היה השבוע שלכם?

kenz

New member
לזה חיכיתי !

סה"כ הסוס שלי מתחיל להשיר את כמויות הפרווה שהיו מחממות 3 דובי קוטב בכיף... אולי עוד מעט יראו שהוא סוס.

חוץ מזה, אם אני לא מצליחה לרכב כמושצריך, לפחות מישהי אחרת רכבה כבר פעמיים השבוע.
קבלה קסדה חדשה. ושואלים אותה מה זה, קס- אז היא משלימה - דה...היום אפילו הברישה את הסוסה. לבד, חס וחלילה שאני אעזור לה עם המברשת... פחחח.
והיא כל כך מבסוטה.
אמא גאה.
היום היא רכבה גם על הקטנה וגם על הסוס שלי, כי אוי אוי אוי , יש סוס עם אוכף, ולא סתם סוס... "דוי"... שלה... אז היא חייבת לעלות.
ואם אמא שלה לא הייתה מכריחה אותה להחזיק באוכך, היידים שלה כבר מזמן היו באויר.

אויש איזו מתוקה!!

בת כמה היא? אני כל כך אוהבת לראות ילדים של רוכבים שעולים על הסוס מגיל כזה צעיר, זה מקסים בעיניי.
למנהלת החווה שלי יש ילד בן שנה וקצת והיא הרכיבה אותו על הפוני וזה כזההה חמוד!
כשיהיו לי ילדים אני גם אעשה את זה :)

kenz

New member
התפוזינה בת שנה וחמש

אישית, אני לא בעד "ללמד רכיבה" ילדים כל כך צעירים.
אבל לתת לה לשבת על מיניאטורה שקטה ולהרגיש את הצעד,וללטף, ולהבריש, ולהאכיל, למה לא?
והיא מאודמבסוטה. עושה לה "אפ אפ" ודי דן, די דן (יעני דיגידן דיגידן), ואז אומרת לה הווווווו.
ואגב, היא הרכיבה את הבן של המנהלת של החווה שלך על ה"אופנוע" לפני שבוע. זה היה כל כך חמוד...
האמת אני כבר רואה איזו "רכיבה משותפת" שלהם.

אה, אתן מכירות??

זה היה מפתיע :)

גם אני לא בעד ללמד ממש ילדים כל כך קטנים, אבל כמו שאת אומרת, להרכיב אותה על מיניאטורה ולהכיר לה את החיה יכול לעשות רק טוב..

ידוע שילדים שנחשפים לחיות מגיל צעיר הם גם יותר בריאים ופחות אלרגיים וגם מפתחים חוש אחריות וקבלה כלפי החיה.

היא נראית מתוקונת אמיתית!

kenz

New member
עולם קטן

בעיקר עולם הסוסים, ובעיקר האינגליש, וסביב כפר סבא :)

והיא באמת מתוקונות :)
ועוד תמונה מהיום בשדה חרציות

giri

New member
דייייי איפה האינסולין, הרעלת סוכר קשה!

יום יבוא והיא תבין איזו אמא מעולה יש לה ואיזה מזל יש לה...

kenz

New member
יום אחד. כמו כל הילדים

היא תצטרך פסיכולוג.

אז אנחנו חוסכים גם וגם :)

hanyou12

New member
יואו כבר כל כך גדולה!

כשהצטרפתי לפורום עוד היית בהריון!
איך שהזמן טס...
ואגב אני חושבת שגם אם באופן אקטיבי את לא מלמדת אותה רכיבה היא בעצמה בטח לומדת המון גם רק מלשבת על הסוס.
אני עדיין בשוק מזה, היא כבר ילדה גדולה!

סוף סוף יש לי מה לספר על סוסים!

חזרתי לרכב אחרי בערך חודשיים של הפסקה, שזה המון למתחילה..
הייתי בטוחה שאני לא אזכור כלום ולא אדע מה לעשות אבל הייתי די טובה!
אני עדיין עושה רק הליכה-טרוט אבל הסוסה עברה לי לקאנטר והייתי סבבה לגמרי עם זה.
הצלחתי לעשות את כל מה שהמדריכה אמרה לי וסוף סוף הצלחתי לא לעוף בטרוט ישיבה ( זה היה לי ממש קשה עד עכשיו).
קיצר, זה היה שיא השבוע שלי(זה היה ביום רביעי) וכרגיל אני רק מחכה לחזור לעוד שיעור.
הלוואי והייתי יכולה להרשות לעצמי לרכב כל יום.. אבל הכסף, הכסף..

מה אתן/ם עושות/ים? כמה פעמים אתן/ם רוכבות/ים בשבוע?

giri

New member
מבינה אותך לגמרי

מהרגע שבו החלטתי שאני רוצה לרכב יותר מפעם בשבוע ועד שיכולתי להרשות את זה לעצמי עברו כמה שנים...
עכשיו אני עושה חצי פנסיון על סוס, רוכבת שלוש פעמים בשבוע.
היתה תקופה שרכבתי יותר, על הסוס שהיה לי בארץ, אבל האמת שאני לא רוצה יותר משלושה ימים בשבוע. יש לי עוד תחביבים חוץ מהרכיבה, ומשרה מלאה, ויותר משלוש רכיבות בשבוע זה תובעני מדי עבורי.

kenz

New member
חייבת לשאול.

קודם כל אני מאוד מערכיה אותך על הכנות שלך עם עצמך לגבי תחביב הסוסים.
אבל בתם רצית לדעת. בתכלס, אתחצי פנסיון.
מה זה אומר אם צ'ואי צריך טיפול כלשהו? את צריכה להגיע? החצי השני? הבעלים?
ואני מדברתעל פרזולים, טיפולים וטרינרים למיניהם, חס וחלילה טיפולים בקוליקים (הליכות, החלפות אינפוזיה וכד'). איפה מתחילה ואיפה נגמרת האחריות שלך כחצי ?

giri

New member
שאלה טובה...

ברמה העקרונים אנחנו מתארגנות בינינו.
ברמה המעשית, פרזולים ופגישות וט' זה בדרך כלל צוות החווה / המאמנת (שהיא הבעלים).
מצבי חירום זה בדרך כלל אני... החצי השני - אולי שמת לב - במצטבר כבר היו ארבעה מאז שהתחלתי לרכב עליו... אני לא חושבת שאף אחת מהן רצינית לגביו כמוני. לליסה (הבעלים) יש נטיה להתייחס אלי כאילו אני הבעלים של הסוס כשזה נוגע לטיפול / עבודה, רק לא להחלטות עקרוניות. זה קצת מסריח אבל עדיין יותר מתאים לי מלקנות סוס ואולי להתקע איתו בתשלום מלא ובלי יכולת למכור.

באופן כללי איפה מתחילה ונגמרת האחריות זה תמיד קצת קו אפור, ונראה לי שהוא ספציפי פר הסכם. עם חצאי הפנסיון שהיו לי על ג'וניור בארץ היו לי פחות ציפיות ממה שליסה מצפה ממני. למשל לא ציפיתי מהם לקנות ציוד, והיא כן מצפה ממני. לא הייתי מצפה שהם יבואו במיוחד לחווה להוליך אותו במצב של קוליק, זה היה לי ברור שזו אחריותי.
אני חושבת שבמקרה הספציפי שלנו יש כמה גורמים: האחד, שהבעלים לא מחזיקה את הסוס בשביל עצמה לרכיבה; השני, שאני הייתי בעלים ואני מפגינה אחריות (מה ששם אותה במקום נוח של להוריד עלי עוד אחריות); השלישי, שהחצי השני הוא לא דבר קבוע או אמין. בין כל הסיבות האלו נוצרת הדינמיקה שישנה.
איפשהו הייתי מעדיפה מערכת יחסים דומה למה שהיה לי עם חצאי הפנסיון שלי, נראה לי, מצד שני אני מקווה שלמילה שלי יהיה קצת יותר משקל כתוצאה מהמערכת הזו, וגם זה משהו. אני זו שמחליטה למשל מה לעשות איתו מבחינת שמיכות (מהותי יותר מבארץ). שואלים אותי ולא את ליסה. גם ליסה שואלת אותי לפי התחזית מה לדעתי כדאי לעשות. אני זו שהחליטה תכלס איך לפרזל בקיץ (בין היתר כי זה הכסף שלי). מצד שני כשהוט' בא להזריק בסתיו והחליט שהוא רוצה לכסות את כל המפרקים, אפילו לא שאלו אותי, רק קיבלתי חשבון על 600 דולר.

כנראה שאם לא היה עניין של כסף בכלל הייתי קונה סוס ומשלמת למישהו מקצועי שירכב בשאר הזמן ויטפל במידת הצורך. אבל למי יש כסף לזה?

מה זה אומר בעצם חצי פנסיון?

שמעתי את המושג הזה אבל לא ברור לי מה הוא אומר..
זה בטח עסק יקר, לא? את בכל זאת משלמת גם על שיעורי רכיבה, נכון?

הלוואי והייתי יכולה לרכב שלוש פעמים בשבוע! אני במצב שכרגע אני הייתי רוצה לרכב כל יום! כל יום שאני לא רוכבת אני מתגעגעת לזה בטירוף.
בהתחלה עשיתי קצת שיעורים כפולים, של שעה, אבל אז ה'כרטיסיה' נגמרת בשיא המהירות..

כשחזרתי לרכב קלטתי שהתגעגעתי אפילו לריח של הסוסים, והמדריכה אמרה שזו אהבה :)

giri

New member
חצי פנסיון

אני אקח צעד אחורה בשביל סדר במושגים:
"פנסיון" בדרך כלל מתייחס לחבילת השירותים הכרוכה באחזקת סוס. מקום באורווה, נקיון האורווה, מזון, שחרורים וכו'. פנסיונים שונים כוללים שירותים שונים, ובמקומות שונים ניתן להוסיף שירותים בתשלום (לדוגמה: הליכון כלול במקומות מסויימים, ניתן בתוספת תשלום במקומות אחרים וכלל אינו קיים במקומות אחרים).
"לעשות פנסיון על סוס" הוא ביטוי שמייצג מצב בו את משלמת את עלויות האחזקה על סוס שאינו שלך, ומשתמשת בו לרכיבה.
"חצי פנסיון" הוא הסכם בו את משלמת מחצית מהעלויות ורוכבת מחצית מהזמן. גם כאן יש וריאציות שונות של מה בדיוק כלול ובמה בדיוק מתחלקים. בדרך כלל מי שעושה חצי פנסיון משלם חצי מכלל ההוצאות השוטפות, כולל וטרינר, פרזול, תוספים וכו'. בארץ מקובל שהבעלים גם רוכש את הציוד והשותף לפנסיון משתמש בו ללא תוספת תשלום (תארי לעצמך כמה הופתעתי לגלות שבקנדה מקובל לגבות על כך סכום נוסף, או שהשותף לפנסיון יקנה ציוד משלו?). בדרך כלל לבעלים שמורה הזכות לקבלת כל ההחלטות החשובות (איפה הסוס נמצא, איזה אימון הוא עובר, באיזה ציוד משתמשים, איזה פרזול וכו').

אני לא ממש מבינה

למה שמישהו ישלם את עלויות האחזקה והטיפול בסוס שלא שלו? לא עדיף פשוט לעשות שיעורים על מה שנקרא ׳סוסי בית ספר׳? ככה משלמים רק על השיעור בלי עלויות הטיפול, לא? או שאני מפספסת משהו?

ועדיין לא הבנתי מה זה חצי פנסיון, אם את משלמת חצי מעלויות הטיפול בסוס, מי משלם את החצי השני? הבעלים? זה אומר שבפנסיון מלא הבעלים לא משלם בכלל? אז ממש שווה להיות בעל סוס אם עושים עליו פנסיון כי אתה משלם רק על עלות קניית הסוס,לא?

התבלבלתי כבר..

jgut

New member
זה קצת יותר מורכב מכך

קודם כל על סוסי ב"ס את יכולה לרכב בדרך כלל רק במסגרת שיעור.
כשאת עושה חצי פנסיון\מלא את יכולה לרכב ולהתאמן שלא במסגרת הב"ס. זה כמובן בהתאם לתנאי הפנסיון והחווה.

הסיבה לעשות חצי פנסיון על סוס ספציפי, היא כאשר מגיעים לרמה מסויימת, או רוצים להתפתח לכיוון מסויים - צריך בשביל זה סוס מתאים. נניח אם מדובר בספורט מסויים, צריך סוס בעל יכולות אתלתיות מתאימות. מעבר לכך שסוס שעובד ברמה גבוהה, עלול להתקלקל בב"ס. הכוונה בלהתקלקל - זה לא ברמה הפיזית, אלא היותר מנטלית (לדוגמא להתקהות ולהיות פחות חד בתגובות שלו).
לחלופין לעבוד גם בב"ס וגם בספורט יכול להעמיס עליו יותר מידי. לכן צריך סוס שמיועד למטרה הספציפית.
פה נכנס השיקול הכלכלי ושיקולים נוספים - לא כל אחד יכול\רוצה להחזיק סוס לבד. אז יש אפשרות להשכיר ולשכור סוס לחצי פנסיון.

לגבי מי משלם את החצי השני - זה תלוי מקרה. יש מקרים שהחצי השני משולם ע"י הבעלים. יש מקרים שהחצי השני משולם ע"י חצי פנסיון נוסף.
לרוב זה הכי משתלם לעשות חצי פנסיון על סוס של מישהו אחר. הוצאות האחזקה והטיפול בסוס הם מאוד יקרות. ככל שגיל הסוס עולה, כך הוא עלול להזדקק ליותר טיפול ובמקביל הוא לא מסוגל לעשות בהכרח עבודה שמצדיקה חצי פנסיון.

giri

New member
תשובה מצויינת

הייתי אומרת שבפשטות חצי פנסיון זה ללכת עם ולהרגיש בלי (או לפחות להרגיש פחות?) מחצית ההוצאות זו התחייבות קלה יותר מכל ההוצאות, ובחצי פנסיון יש תוכנית למצב חירום.
בשביל ההמחשה, נניח שחצי פנסיון עולה לך אלפיים ש"ח בחודש (אני לא מעודכנת בנעשה בארץ אז סתם זורקת מספר). שיעור שבועי על סוס בי"ס עולה לך 500 ש"ח בחודש. ברור שאת מקבלת הרבה יותר מחצי הפנסיון.
אם עכשיו את נכנסת למצב כלכלי בעייתי ולא יכולה יותר לשלם אלפיים ש"ח בחודש, בדרך כלל את יכולה לתת התראה של חודש-חודשיים ולהפסיק את הפנסיון. כמובן שאת מאבדת את זכותך על הסוס ואף אחד לא מבטיח שתוכלי לחזור.
לעומת זאת, בואי נגיד שאת הבעלים של הסוס. הפנסיון עולה 4000 ש"ח, מתוכם חצי משולם על ידי חצי הפנסיון. השותף נכנס לקשיים ועוזב, ולוקח לך זמן מה - נגיד חצי שנה - למצוא שותף חדש. בינתיים את צריכה לשלם 4000 ש"ח בחודש, כי את הסוס צריך להחזיק בלי קשר לאם כן או לא קיים שותף. ונגיד שאת כבעלים מחליטה שאת לא מסוגלת יותר להוציא 4000 ש"ח בחודש, ורוצה למכור את הסוס (בלב שבור וכו' אבל בכ"ז). אז את מעמידה את הסוס למכירה - בשוק של היום יש מצב שלא תצליחי למכור במשך שנה אפילו, ובינתיים את ממשיכה לשלם הרבה מאד כסף שאין לך על אחזקת הסוס, או נאלצת להעביר אותו למקום מתאים פחות (אולי למרעה בו לא תוכלי בכלל להנות ממנו) על מנת לחסוך עלויות. הפשרה הזו עלולה לעלות לך עוד יותר ביוקר, אם הסוס יאבד מכושרו ויהפוך להיות לא אטרקטיבי למכירה.

במקרה הספציפי של הסוס שאני כרגע עושה עליו חצי פנסיון (ובלבי אני מודה שאני קוראת לו בחיבה הסוס שלי, למרות שטכנית הוא לא שלי) - או בקיצור צ'ואי
- הוא שייך לליסה, היא המאמנת שלי ושותפה בבעלות על המתקן שבו אנחנו רוכבים (החווה). היא קנתה אותו לפני מס' שנים כשהבעלים שלו הפסיקה לרכב מטעמים כספיים, בעיקר כי היא ראתה בו סוג של השקעה - הוא סוס קפיצות מעולה, עם שלל פרסים מתחרויות רציניות, והיא העריכה שהוא יכול להניב לה פנסיונים טובים בעתיד ולהרוויח את לחמו. כמו כן היא עירבה בהחלטה מרכיב רגשי, לדבריה היא נקשרה אליו והתקשתה לחשוב שהוא ימכר למישהו אחר. אני (באופן כמובן בכלל לא משוחד) מסכימה לגמרי, צ'ואי הוא נשמה טהורה והלב היה נשבר להפרד ממנו. עם זאת, אם היום ליסה היתה מעמידה את צ'ואי למכירה, הייתי בוכה, אבל לא הייתי קונה אותו. אני לא רוצה להכנס להתחייבות המלאה של בעלות, אין לי כסף לזה, ויותר גרוע - מדובר על סוס קפיצות בן 18, עם רגל מסובבת וחשבונות וטרינריה בשמיים. יש סיכוי לא רע שהשנה - גג שנה הבאה - תהיה העונה האחרונה התחרותית שלו. מאותו רגע הוא יהיה בירידה מתמדת, עם גרף הוצאות הולך ועולה. מבחינה כלכלית זה פשוט לא נבון לקנות סוס במצב כזה - ושוב, זה מעבר לעובדה שאין לי כוונה לקנות כל סוס שהוא, נקודה.
ליסה לא קנתה את צ'ואי בשביל עצמה אלא כהשקעה, ומבחינתה המטרה היא לשים עליו שני חצאי פנסיון. דה פקטו לא בכל רגע נתון היו לה שני שותפים - מאז שהתחלתי, התחלפו שלוש שותפות, והרביעית בדיוק החליטה לקנות סוס, כך שאני מניחה שבקרוב גם היא לא תעשה עליו פנסיון. זה סיכון כלכלי מבחינתה, כי היא מחזיקה את הסוס וכל מה שיש לה ממנו זה הוצאות. מצד שני, בשלב הזה בחייו אני מניחה שהציפיות שלה כבר נמוכות יותר.

אבל זו השאלה שלא הבנתי..

אם הבעלים 'שם' כמו שאמרת שני חצאי פנסיון על הסוס שלו - הוא בעצם לא משלם כלום, לא? זה כמובן עד שאחד החצאים מחליט לעזוב..

חוץ מזה בגדול הבנתי, ועוד שאלה - אם רוכבים הרבה בשבוע, נגיד שלוש פעמים, עד כמה זה משתלם/לא משתלם לעומת לעשות חצי פנסיון על סוס? אני לא מבקשת שנקבי במחיר :) אבל באופן כללי ממה שאת יודעת..

giri

New member
תלוי מה ההסכם

למשל, בהסכם הקודם שלי וטרינריה היתה על הבעלים.
באופן כללי אם ההסכם אומר שכל ההוצאות על הפנסיונים אז אכן הבעלים לא מוציא כסף. אבל הוא גם לא מכניס כסף - ויש סיכון. אז נשאלת השאלה בשביל מה.
בגדול רוב האנשים שאני מכירה רוכשים סוס על מנת לרכב עליו, ומוציאים אותו לחצי פנסיון בשביל להוריד עלויות והתחייבויות.

לגבי אם זה משתלם או לא, אני חושבת שעניתי בתגובה השניה, אבל מה שבטוח אני אענה פה: כלכלית זה כנראה יהיה יותר יקר, אפילו אם תקבלי שתי רכיבות מחוץ לשיעור זה כנראה לא יהיה כלכלי ביחס לשלושה שיעורים בשבוע; אבל זה משרת מטרות אחרות.

ועוד משהו:
אני חושבת שאחד הדברים הכי חשובים לרוכב הוא להיות מסוגל להתמודד עם סוסים שונים. מהבחינה הזו עדיף לרכב על סוסי בי"ס שונים ולהתמודד איתם עד שמגיעים לרמה די טובה, ורק אז לשקול פנסיון. היתרון בפנסיון הוא סוס עקבי שלא "מקלקלים" לך אותו, החסרון הוא שלא תחשפי לסוסים שונים ולמה שאת יכולה ללמוד מכל אחד מהם. לכן לדעתי המצב המיטבי הוא להתחיל מסוסי בי"ס עם גיוון גדול ככל הניתן, ורק בהמשך להתמקד בסוס מסויים למטרות מסויימות.

למעלה