סיפור על תפילין

סיפור על תפילין

בשבעה של אבי סיפר אחי סיפור מרגש שהתרחש לפני כ - 45 שנה בקיבוץ הדתי טירת צבי בו נולדתי: יום אחד הגיע קיבוצניק מעין חרוד וביקש שיבואו ללמד קצת יהדות בקיבוצו. התפלאו הדתיים ולא כל כך התחשק להם כי בניגוד לחרדים אין להם נטיות מיסיונריות. " אם תשמעו למה באתי אולי תשתכנעו" אמר הקיבוצניק " הייתי בסוסיאדה בעפולה וניגשתי לבני שעמד להתחרות בתחרות הרכיבה. פתאום שמתי לב שרצועות הסוס הן רצועות של תפילין. שאלתי את בני מאיפה לקח אותם והוא אמר שמצא אותם בבוידם וכלל לא ידע למה הם משמשים" כמובן שבעקבות סיפור כזה שמחו חברי הקיבוץ לבא ללמד שם . לכאורה, סיפור קלאסי של מחב"תים. אפשר להוסיף לזה גם משהו שנכתב בפורום בחדרי חרדים בו לעגו למתחרה בתכנית הכספת שלא ידע לענות על משמעותו של מושג בסיסי ביהדות באתר חופש הופיע לאחרונה מאמר שטען שאדם חילוני לא צריך להכיר כלל את המנהגים והריטואלים הדתיים כמו שאינו צריך להכיר את הריטואלים של המיתולוגיה היוונית. אני חולק על גישה זו וטוען שלמרות כל ההסתייגויות התרבות הדתית היהודית היא חלק מהמורשת התרבותית שלנו כמו שסיפורי המיתולוגיה היוונית הם חלק מהתרבות היוונית של ימינו. אפילו המשוררת יונה וולך התייחסה לתפילין בשיר שלמיטב זכרוני היא דיברה בו על רצונה לכרוך אותם על גופה העירום. אם אינני טועה היא אפילו הצטלמה כך. אשמח אם מישהו יביא את השיר ו/או את התמונה. אפשר לאהוב או לא לאהוב את זה אבל עצם ההתייחסות מראה שהתפילין היו חלק מתרבותה. השאלה הגדולה היא איך מעבירים ידע בסיסי ביהדות בלי להפוך את זה למחבתיות מוסווה. מי שמנסה לעשות זאת בצורה מעניינת הוא העיתונאי אדם ברוך שמביא במדורו במעריב ובספרים שכתב כל מיני הלכןת שעוסקות בעיקר ביחסים שבין אדם לחברו. אשמח לשמוע את דעתכם.

ידו בכל

New member
תפילין - יונה וולך

תפילין תבוא אלי אל תתן לי לעשות כלום אתה תעשה בשבילי כל דבר תעשה בשבילי כל דבר שרק אתחיל לעשות תעשה אתה במקומי אני אניח תפילין אתפלל הנח גם אתה את התפילין עבורי כרוך אותם על ידי שחק אותם בי העבר אותם מעדנות על גופי חכך אותם בי היטב בכל מקום גרה אותי עלף אותי בתחושות העבר אותם על הדגדגן שלי קשור בהם את מתני כדי שאגמר מהר שחק אותם בי קשר את ידי ורגלי עשה בי מעשים למרות רצוני הפוך אותי על בטני ושים את התפילין בפי רסן מושכות רכב עלי סוסה אני סוסה משוך ראשי לאחור עד שאצוח מכאב ואתה מעונג אחר כך אני אעביר אותם על גופך בכוונה שאינה מוסתרת בפנים הו עד מה תהיה אכזריות פני אעביר אותם לאט על גופך לאט לאט לאט סביב צוארך אעביר אותם אסובב אותם כמה פעמים סביב צוארך, מצד אחד ומהצד השני אקשר אותם למשהו יציב במיוחד כבד מאוד אולי מסתובב אמשך ואמשך עד שתצא נישמתך עד שאחנק אותך לגמרי בתפילין המתמשכים לאורך הבמה ובין הקהל המכה תדהמה.

תגובה <מאת המשוררת זלדה>

המשוררת זלדה <שלדעתי היא הגדולה מכולן ומכולם > כתבה מכתב קצר לעורך העיתון שבו נתפרסם השיר הזה של יונה וולך,המכתב היה כתוב בעיפרון וניכר היה ברעד שאחז בידה בשעה שכתבה את המכתב,בפתיחת המכתב היא מבקשת להפסיק את המינוי לעיתון,ואז היא כתבה <קראתי את זה לפני שנים באיזה ספר וזה היכה בי כל כך חזק שאינני יכול לשכוח מלה אחת> כשקראתי את השיר של יונה חשבתי כי הלואי והייתי מתה קודם,אינני יכולה להחזיק בידי עיתון שפירסם שיר נורא כזה.

Le Fay

New member
מה זלדה כתבה אודות "תפילין"

איני יודעת, אבל שפגשה את וולך ושוחחה איתה מתוך הערכה הדדית עמוקה, אני כן יודעת. ועם כל הכבוד לזלדה, שבהחלט כתבה שירה גדולה, יונה וולך אינה זקוקה להמלצותיה.

Le Fay

New member
בני...כמה רחוק אתה רוצה לקחת את זה?

כלומר, לעצור במזוזה ובתפילין, או לדעתך רצוי ללכת צעד נוסף קדימה ולהסביר לילדינו גם ששתי נשים המשוחחות בשוק הן מכשפות, שבימי ד´ כוחה של לילית גובר והיא גונבת תאי זרע מבחורים יהודיים כשרים, ושעם הארץ גרוע ממינים? לקחת בחשבון שהוראת ריטואלים דתיים עשויה להנחיל גם את הערכים המונחים בבסיסם? לתשומת לבך: יונה וולך השתמשה בתפילין כדי לתאר פעולת חניקה בשיאו של מה שהינו לכאורה מעשה אהבה, דימוי שאינו רחוק ביותר מתפישתי את הכפיה הדתית.

לא לגמרי מסכים....

העובדה שבמקרה נולדת לזוג הורים, שיש קבוצה פאנטית הקוראת להורים שלך ולעצמה באותו שם גנרי (במקרה זה: יהודים), לא צריכה לחייב אותך להכיר את המנהגים האויליים של אותה קבוצה.... אם תקום קבוצה שתנהג לרקוד מול הירח פעם בחודש, ותטען שזו חובת כל מי שמתחיל להקריח, האם תחשוב שעל ילדיך להכיר את המורשת הזו רק בגלל שיש לך גנים מקריחים???? יש אוסף ענק של מיתולוגיות שהייתה להם השפעה על תרבויות העולם, לחלקם השפעה גדולה יותר ולאחרות השפעה זעומה אם בכלל. אנחנו "במקרה" גרים בחלק מסוים של העולם, ויש לחלקים שונים בהיסטוריה והתרבות העולמים השפעות ברמות שונות על חיינו. עלינו להכיר את התרבויות והמיתולוגיות השונות בהתאם למידת ההשפעה שלהן עלינו ובהחלט גם לפי מידת הסקרנות האישים של כל אחד.

המיתולוגיה היוונית למשל

הפכה למיתולוגיה. העלמותן של האמונות היווניות והרומאיות ופולחנותיהן והפיכתן למיתוסים המעוקרים ממשמעות דתית (אך לא ממשמעות אנושית) היה תהליך ממושך ביותר. אין בידינו, כיום, פרטי פרטים על הפולחן לאלה דימיטרי ואולי טוב שכך. נראה כי תהליך החילון שעבר על מדינות אירופה והגוש הקומוניסטי מתהפך וכיום עובר העולם הזה (כך נדמה) תהליך של "חזרה בתשובה"- שלוש המונותאיסטיות הגדולות- הנוצרים (בארה"ב וברה"מ למשל), המוסלמים (בכל העולם), היהודים (לפחות אלו שבארץ) עוברות תהליך הקצנה, וכן מיני דתות וכתות אחרות הצצות להן השכּם והערב. משום כך נראה שאין כמעט סיכוי היום להפוך את התכנים היהודיים למיתולוגיה מהסוג שאתה מתכוון אליו. יש לדעתי (בהקשר החילוני מעמד ביניימי שלי) צורך בהוראה של תכנים יהודיים לתלמידים יהודים חילונים, אבל באופן ביקורתי ומושכל שיראה גם את היופי והחכמה אך גם את האיוולת והעוולות. במצב הפוליטי והחברתי של היום, זה בלתי אפשרי כמעט. משום כך, נראה כי אין הדבר יכול להעשות באופן ממלכתי ורחב אלא רק באופן יחידני ("והגדת לבנך").

ציפי81

New member
כל אחד צריך להכיר את המוצא שלו

אם אתה אינדיאני, עליך ללמוד את תולדות האינדיאנים. אם אתה אבורג´יני, למד את תולדותיה של אוסטרליה. כשאתה בטיבט, זכור ואל תשכח את שנעשה לאבותיך (תזכורת: הדלאי למה עדיין בגולה), ואם אתה יהודי - למד היסטוריה יהודית. כבת לאב אמריקני, למדתי פעמים רבות עד כמה מסורת היא דבר שיש לכבד אותה. כל ילד אמריקני יודע על - פה את תולדות ארצו, ואבי לא היה יוצא דופן. מדוע שלא ילמדו הישראלים את תולדות ארצם, במיוחד כשהשורשים כאן הרבה יותר עמוקים, ומתחרים באורך ימיהם עם שורשי ההודים והסינים? התגובה הזו "קבוצה גנרית" איננה נכונה, לעניות דעתי. כל עם גאה במוצא שלו, וכואב מאוד לגלות שכאן יש אנשים הבושים במוצאם. אינך חייב לקיים, כדי לדעת. ישנם הרבה אינדיאנים מודרנים, ולמרות הכל הם מודעים למוצאם. < אחת שלמדה את מוצאה לעומק (וגם את מוצאם של עוד כמה עמים)>

גל נעים

New member
שלום ציפי...ברוכה הבאה.../images/Emo70.gif

בבקשה:עוגת גבינה מסורתית (של הפורום)+
מי קבע מסמרות ברזל בעניין למידת המסורת לפי חלוקת המוצאים?. והרי מצינו לחכמי חז"ל שלמדו את מסורות היוונים יפה מאוד, והטמיעו חוקים ומשפטים מאת הגויים לרוב. אני אומר שמסורת הינה דבר גמיש, ברור שעליך לרכוש רגשות כבוד כלפי המסורת שאחרי הכל בנתה את הציוויליזציה הנוכחית (באשר היא ואין זה המקום לעמוד על טיבה). כמו בכל עם ישנם אנשים שגאים במוצאים וישנם שלא, צריך גם לעשות חילוק גדול ולהפריד בין הדברים- ישנם תכנים שראויים להתגא בהם וישנם שלא ([וראי הודעתי הזו]). העניין הוא להבין לחלק את המסורת לתתי קבוצות לפי חלוקה ברורה של:יצירות תקופתיות, עניינים משפטיים, עניינים חברתיים, עניינים מדיניים וכ"ו. לאחר שעשית סדר בבאלגאן תראי בעצמך שישנם תכנים שאינך מקבלת ומסכימה איתם. (ועל כך הדבר הופך אותך ל-"מכחישת מסורת"?,אתמהה.) אני חושב שההכללה הגורפת של :"עם שמתכחש למוצאו" היא אינה נכונה בבסיסה כי היא נובעת מרדידות תצפיתנית בנושאים הללו. אני מניח שאת בעצמך (כבת לאב אמריקאי) בעלת "מוטיבים" אמריקאים אלה ואחרים (אפי´ במידה מזערית משהו) (ומהם מוטיבים אלו אם לא "מסורת" של מישהו אחר?. -בשעה שאת מטמיעה "מוטיבים" אלו את בעצם מחליפה מוטיב מקביל או חולק במוטיב המוטמע.) אנא כיתבי לי את דעתך. גל.

אני בעד!!!

יש סכנה גדולה בכך שהחילונים לא מכירים את הדת, דבר ראשון המחב"תים נמצאים בעמדת כח מאד גדולה. הנה, יש נושא שלם וגדול שאין לכם צל של מושג בו, בואו ותראו כמה הוא מיוחד. כך יוצא שהמחב"ת יכול לסלף ולשקר כרצונו והחילוני הבור אפילו לא יודע על מה מדברים איתו. עוד דבר שיוצא לי לראות הרבה זה חילונים ממש בורים,אני מדברת איתם על דת והם אומרים לי: הדת מאד יפה, זה החרדים הורסים אותה. אני אומרת להם, לא, הדת מפריעה, הדת שובניסטית, לא פעם הם אומרים לי תביאי הוכחה. שאני אומרת לחילוני, אתה יודע שלפי התורה צריך להרוג כל הומוסקסואל? הוא נחרד ולא מאמין לי! שאני אומרת לחילוני, אתה יודע שלפי התורה צריך להרוג ולסקול כל מחלל שבת? הוא לא מאמין לי! שאני אומרת לחילוני, אתה יודע שאסור לך לגעת ביין של יהודי הדוק? והוא לא מאמין. החילוניים לא מכירים מספיק ובורות זה הכי גרוע. ברגע שיהיה להם ידע מקיף, משהו בסיסי. הם לא יצאו כל כך מטומטמים שמתחילים לדבר על דת. אני רואה הרבה פעמים אנשים כל כך משכילים ואינטלגנטים ואין להם צל של מושג בידע כללי על דת. תשאלו למה זה חשוב? כי הם חיים במדינה הזאת וכמו שצריך לדעת את מפת העולם, והמדינות ששוכנות באזור לצערי לי חסר ידע בהרבה נושאים אחרים כלליים אבל אני לא יכולה לתקן את הציבור החרדי. אם יהיה שיעור שבועי על יהדות בבתי הספר זה יהיה לפחות כלי הגנה מפני מחב"תים בדיוק כמו שצריך לעשות שיעור שבועי נגד סמים. אלוהימית.

מסכימה!

אבל לצערי לא כל כך מעשי במדינתנו. גם גיאוגרפיה זה דבר מאוד פוליטי, לא כל שכן לימוד על יהדות. מה קורה כשיש פתאום שר חינוך דתי? כל החינוך ליהדות משתנה בהתאם. ונפצח בשירה אדירה: אין חוקה - לה לה לה, אין חוקה - קה קה קה...

פייקו

New member
עד לפני מספר שנים יהדות נלמדה בבתי

בבתי הספר וזה היה נקרא העשרה ביהדות משום מה עם השנים בוטלה שעת יהדות מלו"ז הלימודים כמו מבחני התנ"ך.. לעניין של ידע אף אני חושב שעל כל אדם לדעת מיהו מהו מאין הוא ולאן פניו מועדות או מועדות(מלשון נופל) ומן הראוי שכל אדם ידע להשיב כהלכה על שאלה הנשאלת הן לא ייתכן לתקוף אדם שפנה לסקטור כזה או אחר בלוא לדעת את תורתו וחוכמתו של הנתקף או התוקף..וכך גם לא תהיה תחושה שמחב"ת עולה על החילוני בידע.. ודרך אגב ההומוסקסואל לא מצריך מיתה - אלא מעשיו נחשבים לתועבה לעומת זאת מחללי שבת לפי התורה מצריך סקילה ואף לגבי יין אף הוא נכון לפי חכמים - אך כוונתך הובנה ..

למעלה