סיפור על בעית כתיב,

רותי ב.

New member
סיפור על בעית כתיב,

ואיך בסוף היא הסתדרה. זה התחיל בזה שהוא כיליד נובמבר, ´הומלץ´ לעלות לכיתה א´ לאחר אבחון מוכנות. המאבחנת ´עלתה´ על בעיה שלא היינו מודעים לה: הוא לא "בחר" יד דומיננטית, לא אז בגיל האבחון (5 וחצי) ולא אפילו בגיל 8 (האבחון האחרון). זו איזו בעיה שאני אפילו לא יודעת את השם שלה. אבל היה לה חלק רציני בבעיות של אחר כך. באותו אבחון הוא הומלץ להתחיל כיתה א´, למרות הבעיה הזו. ומכתה א´ ועד תחילת השנה, כתה ו´, בעיות כתב יד לא קריא, כתיבה איטית, התעייפות (בכתף), הפסקות שהוא היה מבלה את כולן בכיתה בנסיונות להספיק להעתיק מהלוח, נסיונות שלא הצליחו לעולם. הכנת שיעורים אין סופית, בכל מה שקשור בכתיבה, לימוד ע"פ של דברים שהוא רצה לכתוב במחברת ולא הספיק, ואחר כך, בכיתה, "הקראת שיעורי הבית" מתוך מחברות שלא היה כתוב בהן כלום.
בימי מחלה, הילדים שהיו אמורים להעביר לו את השיעורים שיש להכין סירבו לעשות את זה, כי ידעו שזה יארוך נצח, שעות ממושכות, והם חיכו שאני אחזור הביתה ואכתוב עבורו. וכך היה. סבל מתמשך 6 שנים. בכל השאר שלא היה תלוי-כתב, תלמיד מצטיין. מעל ומעבר. השתתפות בכיתה, אוצר מילים, הבנת הנקרא, חשבון, הכל. וכמובן אבחון של הבעיה, ומתן אפשרות להארכת זמן במבחנים (שהוא סירב לה "רק אם במקרה אכשל ונדע שזה כי לא הספקתי לכתוב"). והיו תרגילי פיזיותרפיה לזמן קצר, "כי יש ילדים שזקוקים לזה יותר", וזה הכל במערכת הטיפולית. הפתרון (שהתגלה במקרה): השנה הם למדו נושא: תכנון זמן. כרגיל, מתוך חוברת עבודה. תוך כדי שהוא מכין שיעורים, שמתי לב שהוא כבר מראש מוסיף שורות לאלו הנתונות בחוברת. כל הנורות האדומות נדלקו לי כשראיתי אותו עושה את זה. אמרתי לו: אתה יודע, באותו אופן שמתכננים זמן, אפשר לתכנן גם מקום. אם תחשוב * מראש * על המילים שאתה רוצה לרשום, ועל המקום שנתון לך, השורות שכבר מסומנות, תוכל לתכנן את המילים שאתה חושב עליהן, כך שיכנסו לשורות הנתונות. ואז קרה משהו מדהים: פתאום ראיתי איך נבנית מחשבה. ממש משהו פיזי. דרך העיניים. רואים מחשבה "נוצרת". "נחשבת". אין לי מילה אחרת, אבל זה משהו שרואים. ומאותו רגע, שראיתי איך נבנית המחשבה על מה שאמרתי לו, על מה שזה עשה לו "בפנים", בהדרגה, המצב רק הלך והשתפר. כתב היד, מהירות הכתיבה, הזמן שמוקדש לזה, היקף התשובות במחברת. ועוד המון דברים תלויי-כתב. ביום ההורים סיפרתי את זה למורה שלו, אמרתי לה שהיתה לי זכות לראות איך בהבזק חד פעמי, נוצרת מחשבה אצל ילד. אמרתי לה שזו אולי זכות ששמורה למורים בלבד. לי זו היתה פעם ראשונה, למרות שיש לי ילדים מבוגרים יותר. השנה, בפעם הראשונה, בתעודת המחצית, היה רשום: "יש שיפור ניכר בכתב ידך. כתב ידך ברור." הערה שכל כך עמלנו קשה על מנת לראות אותה, וכל מילה בה היתה אמת. אולי זו היתה הברקה של רגע, שרק במקרה עזרה לילד הפרטי שלי, אבל שווה לנסות, לדבר על זה, ובתקווה שזה יצליח. כי זו בעיה כואבת ועצובה, לילד, לחברים שלו, להורים.

sshoshan

New member
איזה יופי../images/Emo42.gif

אני ,כמורה וכאמא,מתמןדדת עם ההשלכות המכאיבות של הבעיה זה שנים.יש המון ילדים שפשוט מרימים ידיים בכל נושאי הלימוד בגלל הבעיה-ואת חסרת אונים כמעט לחלוטין. כיף לקרוא על ההצלחה שלכם.

paz1

New member
כל הכבוד../images/Emo24.gif

שמחתי לקרוא שהבעיה שהיתה לילד משתפרת ואולי עברה לגמרי, כל הכבוד בכל אופן אני רק יכולה להמליץ לילדים עים בעיה דומה בגיל כמו של בנך שאולי חלק משיעורי בית יעשו במחשב עלמנת שלא יצטרך לזכור בע"פ למשל שיעורי בית ולהקריא מהזכרון בכיתה, ולפנות חלק מהזמן לקצת כיף פחות מתסכל נכון שאולי תרגול משפר את היכולות, אבל זה לפעמים יכול קצת להוריד מהמוטיבציה אם נשארים כל הזמן מאחור. ניתן לעשות הפרדה שלמשל תנ"ך יעשה במחשב והיסטוריה במחברת כך התירגול יעשה, וישאר גם זמן פנוי. יש לי ילד בן 3.5 עם קושי שפתי ועדיין אין לו יד דומיננטית ומקוה שזה יסתדר אבל כבר היום אני חושפת אותו למחשב. בכל אופן שיהיה בהצלחה לכולנו.

רותי ב.

New member
נכון, באמת חלק משיעורי הבית

נעשו במחשב, והקלו מאד, אבל לא כל המורים בעיקר בכיתות הנמוכות הסכימו לוותר על הכתיבה במחברת, ועדיין לא היתה הסכמה להביא מחשב לכיתה על מנת להקליד את הרשום בלוח ואת שאר הדברים תלויי-הכתיב. ו-
על התגובה.

שלום רותי וברוכה הבאה!../images/Emo140.gif

קודם כל נחמד שהצטרפת לפורומינו הקט והחביב, אני שמחה לראות אותך כאן. לגבי מה שסיפרת, כמה דברים: קודם כל - סחטיין על ההברקה - מה שעשית נקרא - הקניית אסטרטגיית למידה, מה שאף אחד לא השכיל לתת לילד קודם כי בדרך כל יש מורים מיוחדים שעושים את זה. אז כל הכבוד שזה נמצא אצלך בטייס האוטומטי...
דבר שני - סתם מתוך סקרנו - האם הפנו אותו אי פעם לריפוי בעיסוק? נראה שלפי התיאור של העייפות ביד ובכתף - הפיתרון טמון דוקא שם. נקודה לידיעה: האבחונים שנעשים לילדים בגן החובה במטרה לקבוע התאמה לכיתה א´ הם אבחונים שונים מאבחוני לקויות למידה או הפרעות קשב וריכוז למשל, הם מתעסקים ברובם בהתאמה הרגשית והפיזית לסביבת בית הספר ולאו דוקא באיתור בעיות כאלה או אחרות, כך שאם אי פעם, יעלה צורך באבחון נוסף, קחי בחשבון שתצטרכו לפנות לאבחון מסוג אחר. מכל מקום - אני כל כך שמחה שהבעיה נפתרה, פה תמיד אוהבים לשמוע דברים טובים. אפרת

רותי ב.

New member
../images/Emo51.gif ../images/Emo140.gif

הפניות: חוץ מהאבחון התאמה לכיתה א´ שנעשה במסגרת רופאה נוירולוגית-התפתחותית בקופ"ח מכבי, פניתי במשך השנים למורה-יועצת בבי"ס. היא הפנתה לפסיכולוגית ביה"ס, שעשתה אבחון, ומצאה שאכן קיים ליקוי כתיבה באיזה שהוא שם (לא זוכרת). היתה מצידה הפניה לריפוי בעיסוק לזמן קצר ביותר (7 חודשים), והצעה להקלה במבחנים על ידי הארכת זמן (שהילד לא הסכים לה). האמת היא שאם חלילה הבעיה היתה נמשכת עוד, לא בטוחה שהייתי יודעת לאן לפנות לאבחון מהסוג שציינת. ובינתיים, רק שיימשך השיפור.
למעשה הוא נמשך.

דליה.ד

New member
לרותי שלום! ../images/Emo13.gif

באמת היתה לך הזכות לראות איך ילד לומד משהו אמיתי, את נתת לו כלי שישרת אותו גם בהמשך הדרך וזה בהחלט דבר גדול! לבני היתה בעיה דומה, אנחנו פתרנו את זה דרך היתר מיוחד מבית הספר שאני אכתוב עבורו את שיעורי הבית. שימי לב, אני לא הכנתי את השיעורים, אני רק הייתי העפרון שרושם את הדברים. כי גם במחשב הוא לא כל כך הסתדר. היום יש לו כתב יפה למדי ואין שגיאות כתיב, ואני פטורה משיעורי בית כי הגענו להסכם אחר...הוא לא מקבל שיעורי בית...הוא מכין אותם בשיעור עצמו או שהוא נוסע 3 פעמים לשעות 0 . עם בני השני יש לי את הבעיה של יד דומיננטית. הוא עבר ריפוי בעיסוק שמאוד קידם אותו, הוא משתמש יותר ביד ימין, אבל הוא מצליח לעבוד עם יד שמאל לא רע בכלל. בעבר נתנו משקל רב חשיבות לעניין היד הדומיננטית, היום טוענים שזה לא כל כך חשוב והילדים הדו-צידיים מסתדרים לא רע עם שתי ידיים.... רק מקפידים על עקרון שאומר: אם התחלת עבודה ביד מסוימת - עליך לסיים באותה יד...כדי שהתוצר יהיה אחיד וכדי ששתי הידיים תעמודנה בעומס גדול. בכל מקרה ... כיף שאת איתנו כאן, תרמת לנו מידע ואני בטוחה שיהיו כאלה שיתמשו ויתרמו ממנו!

היי רותי - בקשרלמחשב!!

קיימת היום הוראה ממנכ"ל משרד החינוך בעניין - כלומר למרות שהמורות לא מבינות את נושא המחשב בכיתה - יש לזה עיגון בחוזרי מנכ"ל, ואני חושבת שכדאי לפנות לזהבה נגבי בפורום זכויות הורים בעניין בירור הסוגיה. אני שמחה שנעים לך איתנו! תבואי הרבה!
אפרת

למעלה