סיפור מעניין

שמני1

New member
סיפור מעניין

אבי ז"ל, יליד הונגריה, סיפר תמיד שבמשפחתו (הדתית light) נהגו לאכול אורז בפסח בניגוד לסובבים אותם שנמנעו מכך.
בילדותי לא ייחסתי לכך חשיבות למרות שכילד כל המשפחות שסבבו אותנו שהיו רובן חרדיות-אשכנזיות, לא אכלו בשום אופן אורז בפסח.
עניני מוצא/שורשים לא ענינו אותי כאיש צעיר וחוץ מאשר שאבי הזכיר פעם שאמרו לו שמוצאם ממגורשי ספרד. אבי נפטר כשהייתי נער ולא עסקתי במוצא משפחתי מאז.
מסיבות רפואיות כאלה ואחרות הופנייתי לאחרונה לבדיקות גנטיות בהן ממלאים שאלונים די מפורטים ונלקח דם לבדיקות של הגנום.
בימים אלה נקראתי לשיחה עם הגנטיקאית ובין יתר הדברים נמצא באופן ברור שב DNA שלי רואים גנים 'ספרדיים' ואפילו צפון אפריקאיים שכיידוע הציפו את ספרד בזמנו, לפני הגירוש בסוף המאה ה15.
וזה מסביר כנראה את עניין האורז במשפחתו של אבי ז"ל.
וגם נתבשרתי לשמחתי שאין לי את הגן הבריאותי 'הרע' שחששו שקיים במבנה ה DNA.

boriska1

Well-known member
זה לא מפתיע.הרבה מאתנו ממוצא גרוש ספרד.ואיך מגלים את זה?

ממסורות ואמונות תפלות במשפחה.לדוגמא:אני זוכר , כשהייתי ילד קטן,הרמתי יד למעלה,לספור כוכבים אם יצאה השבת. אבי אמר לי שאסור לעשות את זה,כי...אני כבר לא זוכר למה,אבל הנימוק היה במישור אמונות תפלות.
לאחר עשרות שנים,התברר לי,כי המשטרה החשאית של האינקוויזיציה, כך הייתה עוקבת אחרי האנוסים,אם זנחו את היהדות.כידוע,רוב יהדות מזרח אירופה,כולל הונגריה אימצו,תפילה נוסח ספרד.בהונגריה ואוסטריה נשאר מיעוט אשכנזי.מאיפה הם ידעו על נוסח ספרד?מהאינטרנט?מאיגרות רבנים?הייתה חייבת להיות איזה מסה קריטית.
אגב,מ"מחקר" קטן ושטחי באינטרנט,לפי שם המשפחה מצאתי שגם אני ממוצא גרוש ספרד.
מחקר מעניין שקראתי עליו באינטרנט,נתגלה שלכל הכהנים יש גן זהה.

evike

Well-known member
מנהל
המעניין הוא בנוסחי התפילות, שבאמת רוב סידורי התפילה

ומחזורי החגים היו בנוסח ספרד. נוסח ש"השוויצו" בו, כי היו בו קטעי תפילה שלא היו בנוסח האשכנזי, שלכן נחשב ל"פושטי" יותר.
ברוב בתי הכנסת התפללו לפי נוסח ספרד, אני חושבת שבשל הרגלים, ולא כי מישהו ידע למה, או חשב על מוצא גנטי.

ואגב, שמות משפחתי הורי, לפי גוגל שניהם ממוצא אשכנזי.

שמני1

New member
אוויקה, לשמות המשפחה יש חשיבות משנית/פחותה מהסיבה

הפשוטה שליהודי אירופה לא היו שמות משפחה קבועים עד לסוף המאה ה18. רוב שמות המשפחה נכפו על היהודים ע"י השליטים כדי לייעל את גביית המיסים. בעבר יהודים נקראו בשמם הפרטי עם תוספת שם האב למשל יצחק בן פנחס או שמעון בן משה. היו שמות משפחה שרמזו על המקצוע או על על העיר שבה ישבה המשפחה אבל רוב שמות המשפחה האשכנזיים המוכרים כיום הם שרירותיים ונקבעו ע"י השלטון. למשל שמות של צבעים בגרמנית כגון שוורץ, בראון, רוט, גלב, וייס וכד' ושמות נוספים כגון רוזנברג, אפפלבאום, ויינברגר שיש להם מובן בגרמנית, הר-וורדים, עץ תפוחים, והר-יין.
שמות אשכנזים אלה אינם רומזים דבר על המוצא של המשפחה.

evike

Well-known member
מנהל
או.קיי. מקבלת את הערתך, החכמתי...

evike

Well-known member
מנהל
מעז יצא מתוק. העיקר שהכל בסדר ואתה בריא

ולי אין בעיה - בבית לא אכלנו אורז בפסח, ומאז נישואי לעירקי, האיסור בטל...

ladybug4NLP

Active member
גם אני נשואה ליליד ירושלים ממוצא עירקי ואצלנו דווקא

לפי בקשתי, בעלי הסכים שלא לאכול קטניות וכד' בפסח שאז נראו לי חמץ מוחלט ושיא הטומאה.

היום אחרי שנים רבות (ב"ה) של נישואין בגלל סוכרת יש לי בעיה בפסח לאכול מצות רגילות, תפוחי אדמה בכמויות וחלב שאני לא צורכת.

התיעצתי באינטרנט עם רב מ"הידברות" והוא כתב שלמרות שלא נדרנו רק סתם החלטנו, הרי שיש לעשות התרת נדרים ולקחת על עצנו מצווה אחרת.

דווקא בעניין אחר (להסתובב תחת החופה 7 פעמים כמנהג האשכנזים שמחתי לוותר). היום שאני יודעת את המשמעות יותר לעומק - אני מצטערת

וכל זאת-למרות שאנחנו מגדירים את עצמינו כמסורתיים בלבד עם עבר חרדי. הגרסא דינקותא נשארת

evike

Well-known member
מנהל
ואני כמו ילדה טובה, הסתובבתי בחופה 7 פעמים, כי כך ביקשו ממני

ladybug4NLP

Active member
מעניין כי אצל ספרדים לא מסתובבים וגם לא מתחתנים

תחת כיפת השמיים.
למספר 7 ול"הסתובבות" במעגל יש משמעות אנרגטית מחברת ומיוחדת

evike

Well-known member
מנהל
בחתונה שלי האשכנזים שלטו, הכל הלך לפי רצון המשפחה הדתית שלי

boriska1

Well-known member
מיצוות ומנהגים ביהדות,אנרגיות וניו אייג".במענה לליידי שלנו.

חלקינו התנסינו במצוות הנחת תפילין,יש בינינו המקיימים את המצווה.בנערותו עבדכם הנאמן,הוכרח ע"י אביו ז"ל,
לקום מוקדם בבוקר,לפני הלימודים,ללכת לשטיבל להתפלל במניין וכמובן להניח תפילין.אחרי הנחת התפילין,הרגשתי חזק,מלא אנרגיות (לא,לא בגלל קיום המצווה
).מי שהולך לבית כנסת,יכול לשים לב,שאנשים מחייכים אחרי שגמרו להניח התפילין.
פלא האינטרנט,זימן לי,לגמרי במקרה,מאמר ניו אייג"י ,המסביר את התופעה .רצועות העור סביב הראש,הלחיצה של התפילין על הראש,רצועות סביב יד שמאל וכו",לטענתם יוצרים מין משהו,כאילו אנרגטי.יכול להיות.
אבל אנחנו,אלה שמקפידים לקיים את המצווה ואלה שמזדמן להם מדי פעם,נניח תפילין כי כך נצטווינו.

שמות משפחה

שמות משפחה ליהודים חייב המלך יוסף השני שהיה מלך ליברלי
אבל גם אסר על היהודים להתחתן, התיר נישואים רק לבן אחת במשפחה
לכן נער יהודי עזב את עיר הולדתו
לדוגמה, אני יודיע שאב אבותיי עזב את מורביה והגיע להונגריה
לעיר הולדתי Abaújszántó
הערה גם לסיבובים תחת לחופה
כמה שאני זוכר אצלנו סבבו את הכלה רק שלוש פעמים
כמנהג המתנגדים האורתודוקסים
שבת שלום לכולם

ladybug4NLP

Active member