סיפור לשבת

giloni

New member
סיפור לשבת

לפני קצת יותר משנה, פורסמה כתבה גדולה בעיתון מעריב של סוף שבוע – כתבה שהתפרסה על כל העמוד השני והשלישי בדפי הכותרת של העיתון. העיתונאי שפרסם את הכתבה, התקשר אלי ערב לפני פרסומה כדי לתחקר אותי על הידוע לי על נשוא הכתבה: יהודה איש קריות. הסתבר לי שבחפירות ארכיאולוגיות במצרים נתגלתה "בשורה" הקרויה על שמו של האיש הזה, גילוי שעורר הדים רבים בעולם הנוצרי מאחר ויהודה איש קריות מוצג בה לא כמי שבגד בישו, ולפיכך הטיל על היהודים לא רק את אשמת ההריגה של כריסטוס אלא גם את קללת הבוגדנות – אלא כאיש סודו של ישו וכמי שהוטלה עליו המשימה להביא את התכנית האלוהית לידי ביצוע. בבשורה הזו, שנתחברה ככל הנראה באמצע המאה השנייה לסה"נ במצרים, מוצג יהודה איש קריות כגיבור האמיתי של סאגת הפסיון של כריסטוס. הסגרתו, לפי הבשורה, הייתה הכרחית כדי לקיים את אותה תכנית אלוהית שלפיה המשיח הסובל מת על הצלב כדי לכפר על חטאי בני האדם. אני זוכר שכטוב ליבי בשיחה המעניינת שהתפתחה ביני לבין כתב העיתון – אריה בנדר (שהתגלה, אגב, כאדם אינטליגנטי ומשכיל), זרקתי לו משהו כמו: "לפני יותר מ 35 שנה, הרבה לפני התגלית המרעישה, והרבה לפני הקשקוש של מל גיבסון, חיבר בחור בשם טים רייס, טקסט למוסיקה שכתב בחור צעיר אחר בשם אנדרו לויד וובר על השבוע האחרון של ישו. היצירה נקראה Jesus Christ Superstar והיא הועלתה על בימות הווסט-אנד בלונדון בשנת 1969. כדי לקדם את המחזמר הרוקיסטי שנכתב ברוח המוסיקאלית של אותן שנים נפלאות, הוציאו השניים את הקלטת המחזמר בחברת Decca . מה שסיפרתי לכתב היה שדמותו של יהודה איש קריות במחזמר, מזכירה מאד את דמותו בבשורה הגנוסטית של יהודה איש קריות, שעליה התבקשתי לחוות את דעתי. במחזמר, משמש יהודה איש קריות כמספר. למעשה העלילה נרקמת סביב הנראטיב שלו. הוא זה שחוזה כבר מימיה הראשונים של חבורת התלמידים שנכרכו סביב איש השוליים הגלילי, כי אסון גדול עתיד להתרחש. הוא מזהיר את ישו מפני התלהבות היתר שלו מעצמו ומפני הערצת ההמון שעלולה להתגלות כחרב פיפיות. הוא מטיף בשער נגד מעשי הכשפים הרברבניים שלו, נגד הדמויות האיזוטריות שהתלכדו סביבו, נגד אהבתו למריה מגדלנה הזונה (הרבה לפני היצירה האמריקאית כל-כך של דן בראון) והוא ניגש את זקני היהודים כדי להסגיר את ישו מכיוון שהוא בטוח שזה לטובתו. הוא עושה את כל מה שעשה כדי להציל את חברו הטוב ביותר מפני מותו הממשמש ובא וכדי להציל את העם היהודי מפני הקטסטרופות שעלולות ליפול עליו אם ההמונים ימשיכו ללכת שבי אחרי קוסם ומלהטט שהייתה לו תורה נהדרת שהתמסמסה בשל חיבתו להמונים. כמובן שעניתי לו גם על שאלות ששואלים היסטוריונים בדבר הטקסט של הברית החדשה, הדמות של יהודה איש קריות במורשת הנוצרית והשפעתה של המורשת הזו על יחסה של הכנסייה אל היהודים. מה רבה הייתה הפתעתי למחרת, עת קניתי במו כספי את העיתון (דבר שאינני נוהג לעשות בדרך כלל) וגיליתי שם, במשבצת יפה בצד העמוד, את דברי המהוללים. לא היה זכר לטעמים ההיסטוריים והספרותיים שלי אלא רק לדברים שסיפרתי על אנדרו לויד וובר ועל טים רייס ועל המחזמר הזה שהשכיל לצייר את דמותו של יהודה איש קריות בצבעים דומים לאלו שבהם הוא צויר באותה בשורה שנתגלתה בחפירות. אוי ואבוי, אמרתי לעצמי. מה יגידו הקולגות שלי כשיקראו באילו דברים אני מתעסק ומה מעניין אותי כהיסטוריון. אמש, אחרי ששמעתי את כל היצירה (בגירסת הויניל כמובן), עם יאן גילאן הצעיר והלא כל כך מפורסם עדיין כישו, עם איבון אלימן כמריה מגדלנה ובמיוחד עם מוריי האד כיהודה איש קריות, נזכרתי באותה אנקדוטה וחשבתי: כמה אומץ היה לחברה הצעירים האלה אז. אני לא יודע עד כמה הם באמת התכוונו למה שכתבו ואני מניח שאפילו התחקיר שהם עשו לא הביא אותם לתובנות האלה, אלא פשוט הרצון להיות נונקונפורמיסטים ברוח אותה תקופה. הם רצו לצייר את ישו כתופעה חברתית על רקע המהפכות החברתיות של 1968. הם בחרו בדרך שבה אחת הדמויות השנואות ביותר בהיסטוריה של הנצרות – יהודה איש קריות – הופך להיות הגיבור האמיתי של הסיפור ויחד עם אהבתה של מריה מגדלנה לישו הם רקמו עלילה שאף היסטוריון לא היה מעז לרקום. אבל אצלי הם חיזקו את התחושה שיצירתיות מוסיקאלית יכולה להוציא ממך הרבה יותר ולקחת אותך לכל מני עולמות שרק העתית יכול להראות עד כמה הם יכולים להיות מקוריים ומרתקים. יקי

wawadhani

New member
אחלה סיפור לשבת

בדיוק רכשתי את האלבום הזה ולצערי הספקתי לשמוע אותו רק פעם אחת, אז עוד לא הספקתי לגבש עליו דיעה. מה שכן, נראה לי שממש כדאי לראות קודם את המחזמר, ובכל מקרה דירבנת אותי לעשות מעשה ולהתחיל בחיפושים (בתקווה שאצליח). תודה!

oneman2

New member
נצל"ש- Yes- Close To The Edge

היום פתחתי פרק נוסף בחיי המוסיקליים, עם שמיעת האלבום הזה, הראשון של יס שאני שומע. ההתרשמות הראשונית שלי- וואו. אולי אני אוכל לכתוב משהו טיפה יותר עמוק אחריי עוד כמה שמיעות.

LEATHER REBEL

New member
ומי שמשחק את הכומר באותה הפקה

זה PAUL RAVEN... הוא גארי גליטר. גם כן זמן קצר לפני הפרסום הגדול.

Barmelai

New member
בגיל 10

הוריי שהיו קיבוצניקים טיפוסיים נסעו בפעם הראשונה והיחידה לחו"ל, וכך זכו לבקר במדינה אחת, בעיר בירה אחת ובמחזמר אחד. לגודל המזל זה היה אנגליה, לונדון, ישו כוכב עליון, ולי הביאו את התקליט הכפול, שהפך לאחת המתנות הכי שוות שקיבלתי אי פעם מחו"ל. התקליט הזה הוסיף מימד רוקי שהיה חסר בתקליטיית ההורים. חוץ ממנו היו שם: מיסות ורקוויאמים, שלל אלבומי ריי קוניף שהיה פוני של טריק אחד - תזמורת מיתרים מנגנת את מיטב להיטי התקופה רק בלי ערוץ השירה המעיק. אחד אנגלברט הומפרדינק (מלנכולי תרגיע) שהביא הדוד מנהריה שהיה ידוע במשפחה כיחיד שבאמת מבין במוסיקה. ו...זהו. מיותר על כן לציין שמה שהכי אהבתי מהתקליה הקטנה אך עוצמתית של ילדותי היה כמובן תקליטי ריי קוניף, משום שעל כל אחד מהם היה צילום פנים של דוגמנית הורסת ואני לא יכולתי להוריד מהן את העיניים.

boazrush

New member
מה דעתכם על גרסת הסרט ?

מאותם מקרים שבהם הגרסא הראשונה נחקקת לעד... בצבא נתן לי חבר קלטת שחוקה שמשני צידיה פסקול הסרט. כל כך נהדר זה היה, שבביקורי בארה"ס קניתי לי את הדיסק... אחר כך שמעתי את הגרסה המקורית שנשמעה לי פשוט פחות טובה ופחות מרגשת... האם יש דברים בגו, או שאולי זה סתם עניין של קדימות... מה דעתכם ?

giloni

New member
הפוך

גרסת הסרט הרבה פחות טובה, לטעמי. רוב הכוכבים העולים שהשתתפו בגרסה הבימתית לא משתתפים בסרט. גם לגרסת הבמה יש כמה הוצאות. הטובה ביותר היא זו שהעטיפה שלה מצורפת להודעת הפתיחה שלי. גם בארץ יצאו כמה גרסאות: שניים של המחזמר (אחת חסכונית בעטיפה אחת - קצת פחות איכותית), אחד של הסרט ואפילו אוסף על תקליט בודד של כמה מהלהיטים מבוצעים בגרסאות שונות. יקי

Barmelai

New member
מסכים

את הסרט עצמו לא אהבתי, הוא נראה חלטורה מאולצת והמשחק מזעזע. אולי זה השפיע בעקיפין על ההתרשמות מפס הקול, ואולי באמת קשה להתווכח עם הגרסה שעליה גדלת, אבל בלי ספק הצוות של המחזמר היה צוות עדיף באיכויות המוסיקליות שלו.

רענן111

New member
התקליט והסרט

שאלו את איאן גילאן מדוע לא השתתף בסרט. הוא ענה שהעדיף להתרכז בעבודה בדיפ פרפל, כי אם היה משתתף בסרט היה צריך לוותר על דיפ פרפל. נראה לי שכולנו הרווחנו. יש לנו אותו בתקליט/דיסק של המחזמר - וגם בדיפ פרפל.

למעלה