סיפור ליום כיפור

nutmeg

New member
סיפור ליום כיפור

רוצה לחלוק עמכם חלק מסיפור שכתבה חברתי ליזי דורון בספרה "למה לא באת לפני המלחמה" (עמודים 24-26). כל שנה - הסיפור הזה מצמרר אותי מחדש, וכל שנה אני נזכרת כמה אני אוהבת את האשה הזו ומתגעגעת. (מבלי לפגוע בזכויות יוצרים) כל נדרי "הלנה, כמו כל האחרים, הכינה עצמה ליום הכיפורים. טרם יום לבשה לבן, עטפה את ראשה במטפחת משי לבנה, ספק טלית ספק הינומה, ועמדה מתבוננת ממרפסת ביתה בקומה השנייה אל בית הכנסת שממול. "מתי יהיה ה'יזכור'?" שאלה את המתכנסים לתפילה, "אני חייבת להזכיר כמה דברים להם ולאלוהים". ואותי שלחה לחצר המשחקים. בכל שנה, כנראה לפי תכנון מוקדם, עמד לשירותה ילד תורן שצעק מהחצר: "הלנה, הלנה, ה'יזכור' הוא הבא בתור!" הלנה היתה נעלמת מהמרפסת וכהרף עיין היית עומדת נוכח ארון הקודש בבית הכנסת. ובאחת הושלך הס. כל עוטי הטליתות נדהמים: "הרי זו רחבת הגברים!" - מבוכה. בתחילה עוד היו מסבירים: "זו טעות, תעברי לחדר הסמוך". היא הייתה מישירה מבט ומבהירה: "זו לא טעות, אני במקום הנכון". ובתנועה חדה הייתה מפנה גבה למתפללים, פניה אל ארון הקודש, וקולה רועם בדממה: "על דעת המקום ועל דעת הקהל, אני, הלנה, נציגה של משפחה שנכחדה, באתי לפני כבודך, בשם נדר שנדרתי, בשם תפקיד שלא אני בחרתי, אני מזכירה נשמות. ורק אתה יודע למה דווקא אני. אני עומדת פה במקומם ואילו הם היו, היו הם עומדים ליד ארון הקודש ואני, אז גם אני הייתי במקומי". ובאחת על סף הבכי, הייתה מפנה מבט אל הקהל הנועץ עיניים בגבה" "מה אתם מסתכלים?! זו בכלל לא אני, אני כל מי שאיננו פה!" ושוב הייתה משיבה פניה אל ארון הקודש. מכווצת כולה, ומטפחת המשי הלבנה, שנדמה היה תחילה שהיא ספק טלית ספק הינומה, משנה צורה: הלנה בלבן כמו המת בתכריכיו. אחרי עוד רגע קל שוב החזירה מבט אל הקהל: "רק בשמות פרטיים אקרא", התחייבה במו בשבועה, "כדי שלא תתעכב חלילה התפילה". הרב נתן סימן, הבין שאחרת לא ניתן. והלנה הייתה מונה את השמות: "יזכור אלוהים את קובה, את משה, את אהרון, את זליג, את יודל, את קלמן, את פנחס ואת אפריים..." תחילה את שמות הגברים ואחר כך את שמות הנשים: "את פרידה, את פפה, את גולדה, את נינה..." אצבעות ידיה הארוכות והדקות נעות היו כמו ועדת ביקורת בזו אחר זו, לכל שם אצבע לכל אצבע שם, ופריסת האצבעות מתואמת עם מספר השמות. והרשימה של הלנה ארוכה. ובבית הכנסת שתיקה. בקהל הגברים היה ניכר שיבש הגרון והתלחלחו העיניים, ובעזרת הנשים עהבירו ממחטות לעצור את הדמעות הניגרות. מארון הקודש המשיכו לבקוע ניגונים, ובזה אחר זה עלו לאוויר השמות - לכל שם בכי משלו. בסוף הרשימה כבר לא נשמע בכייה של הלנה, אלא יבבה של מקהלה שלמה. לסיום הייתה מודה לכל מי שעזר לה לקיים שבועה ויוצאת מבית התפילה. קינת יום כיפור נמשכה כהלכתה. כך, כל שנה, ביום כיפור בבית הכנסת בשכונה."

nutmeg

New member
יותר קל לי

ככה - דרך ibooks אם לא עולה הבחירה שלי - מקלידים דורון ליזי ומגיעים שלושה ספרים...

Annie46

New member
אני קראתי "פעם היתה פה משפחה"

הספר "פעם היתה פה משפחה" הנו של ליזי דורון. הוא קריא מאוד ואפשר לסיים את קריאתו תוך כמה שעות. הספר לא רע, ומתאר תחושות של דור-שני לשואה. עוד על נושא זה, אפשר לקרוא מה שכתבתי בפורום "שואה דור שני". אפשר להסתכל גם פה. תגובתי הראשונה. המאמר השני - מופיע כקובץ מצורף (כבר לא היה מקום בקישורים).

Annie46

New member
סליחה - לא התייחסתי לסיפור המקורי

הסיפור על האישה מתפללת בעזרת הגברים - כל-כך מרגש שלא יכלתי לכתוב באותו הרגע. פשוט זלגו לי דמעות... ברשותך Nutmeg - אעשה קישור להודעה המקורית שלך לפורום "שואה - דור שני", כי חשוב שגם הם יקראו את המסר הנוגע-ללב שלך. חתימה טובה ותודה!

ayelet23

New member
אהבתי את האומץ לעצב את הטקס על פי

אמונתה. אחת החוויות הקשות בעיני בבית הכנסת בכלל, ובמיוחד בחגי תשרי, זה החוויה של להיות אשה בעזרת נשים. צפופות מאחורי פרגודים שמסתירים את מקום העבודה הדתית, רחוקות מהטקס הממשי, ממוקד הפולחן וההתרגשות. כל שנותר זה לעקוב אחר התפילה, הצמא והרעב של הצום וההצצה, סומא, דרך הוילון.

מוגג

New member
סיפור יפה

אם כי, כמו הרבה סיפורים חדשים, הוא נראה כמו פתיחה לסיפור שעוד לא התפתח, אבל גם ככה יש בו איזו עצמה שקטה. נושא שעלה במחשבתי תוך הקריאה הוא ההתייחסות ליום כיפור כיום אבל. בסיפור שלפנינו מופיע המשפט "קינת יום כיפור נמשכה כהלכתה" - בתפילת יום הכיפורים כמעט אין קינות (יש אחת - על עשרת הרוגי מלכות), נכון שזו תענית, אך אין היא התאבלות כמו ט' באב אלא תענית של תחנון. אני לא יכול להסביר זאת כל כך טוב ויש ודאי כאלה שיגידו "מה ההבדל?" נדמה לי שמאז מלחמת יוה"כ הפך יום זה ליום אבל רשמי וחל ערבוב גמור בין מהותו המקורית לזו המחודשת. אשמח לקרוא התייחסות גם לסוגיה זו. גמר חתימה טובה!

לגביי

אין ליום י' בתשרי כל משמעות דתית והדברים, מעצם היותי חילוני ואף לא מסורתי, ידועים ואין צורך לדוש בהם. המשמעות של פרוץ אותה מלחמה מלווה מבחינתי את הימים של לפני היום ההוא בגלל הכתבות בעיתונים, ביום כיפור עצמו אני נהנה מעצם משמעותו כ"יום שבתון". בסיפור מזעזע נימי הנפש שהביאה נאטמג בקושי הבחנתי במועד בו הוא חל, מצבה של אותה אישה מזכיר לי עד טלטלה את מילות השיר "עמד הצנחן מול הכותל, מכל מחלקתו רק אחד", ההתקשרות של זה מבחינתי ליום כיפור היא בתולדות גדוד 605, הגדוד בו שירתתי בסדיר, גדוד הנדסה קרבית אשר בתום המלחמה מנה 4 (ארבעה) אנשים. האובדן המוחלט הזה.

נכון מאד מוגג-יום כיפור= יום טוב!

כלומר חג כלומר מועד. יום בו נחתם דינינו לחיים או למוות השנה ובסופו אנו יוצאים שמחים וכביכול נאנחים לרווחה. כלומר כמו אחרי משפט מול שופט בשר ודם. טענת הסברת התחננת ביקשת סליחה מעומק לב נשבר ואחר כך אתה יוצא בתחושה של הקלה ונקיון נפשי עם תחושה בלב של שנה שתהיה טובה יותר. תיקנו גדולי הדור שלאחר השואה לחבר את האבל על עשרה בטבת לאבל על 6000000 מיליון יהודים שנטבחו. נכון אולי לומר שהיה מתאים להצמיד אבל על חורבנם של בתי מקדשינו בט' באב לאבל על חורבנם של 6000000 מיליון יהודים שיכלו להיות היום 8000000 יהודים. מלחמת יוה"כ קבעו אותה אויבינו. שתפסו אותנו ברגע של "חולשה" כלומר היסח הדעת. אסןר לנו להדביק את היום הקדוש ביותר ליהודים לאבל על אותה מלחמה ארורה רק משום העיתוי. תכלה שנה וקללותיה תחל שנה וברכותיה I LOVE YOU MY FELLOW JEWS

sh0k0 girl

New member
עברה בי צמרמורת../images/Emo121.gif

הסיפור העביר בי ממש צמרמורת בקטע שהיא הזכירה את השמות... סיפור ממש יפה הוא חודר ללב כזה...

מארסו

New member
רעיון יפה, אם כי

יש כמה חולשות בסיפור, וסליחה אם זה נשמע קצת קטנוני. העובדה שכל שנה מחדש האישה חוזרת על הטקס, מן הסתם באותו בית כנסת, ועדיין : "כל עוטי הטליתות נדהמים: "הרי זו רחבת הגברים!" - מבוכה", "הרב נתן סימן, הבין שאחרת לא ניתן" - הסתירה הזו בולטת לעין, ומפריעה קצת בהנאה מהסיפור (לי לפחות). מלבד זאת, ניכר שהכותבת היא כשרונית ובעלת יכולת סיפור, אם כי אני מוצא את הסיפור הנ"ל קצת בוסרי ולא "מבושל לחלוטין".

אטיוד5

Active member
להוציא ...

מכמה זוטות טכניות שעושות את הסיפור לבלתי אמין בעליל, ועוד כמה עילגויות קטנטנות, הסיפור הזה די בסדר. מה שחסר לי בסיפור הוא משהו ברמת התוכן, ולכן הוא בעיקר מעצבן אותי. מעצבן אותי החוסר בהתרסה כלפי בורא עולם, או כלפי הקהל, שאינה זועקת בקול גדול פי כמה. בעצם, אולי אפילו אינה נשמעת.

nutmeg

New member
הלו!

לכל מבקרי הספרות... מדובר על ח ל ק מסיפור. רוצים שיהיה יותר מלא ושלם, קראו את הספר.

מוגג

New member
סליחה, על חוסר ההבנה

אלך לחפש את הספר (למרות העובדה שאיני נוהג לקרוא ספרים).

shirelosh

New member
סיפור מרתק נוגע ללב

קודם כל אני משתתפת בצרה של המחברת ועם זאת אני גאה בה ובמעשיה על כך שהיא חזקה והגיונית ומכבדת את משפחתה שנחה על משכבה בשלום כל הכבוד ושיהיה לך צום קל וגמר חתימה טובה שיראל

למעלה