סיפור הגירוש מגן-עדן

yaakii

New member
סיפור הגירוש מגן-עדן

שמתי לב לעובדה מעניינת: הקב"ה שואל את אדם הראשון:"המן העץ.." וכשאדם הראשון "מפיל" על אישתו , הקב"ה ממשיך את המשחק של הלא-יודע ושואל אותה, והיא מפנה אותו אל הנחש. למה את הנחש הוא לא שואל גם? למה עליו הוא ישר מטיל עונש, ולא נותן לו צ'אנס "להפיל" על מישהו אחר? ברור שהקב"ה ידע שהנחש הוא זה שהתחיל הכל, אבל אם כבר הוא שאל ובירר עם אדם וחווה למה לא לברר גם עם הנחש?

הנחש

כנראה שהוא ידע שהנחש טיפוס ערמומי וישר יפיל את זה על מישו אחר והיה נמאס לי מכול המשחק הזה בסופו של דבר כולם נענשו

הרי...

הנחש נחות מהאדם, שנברא בצלם אלוהים. לא ניתן לנסות להשוות בין הזכויות שלהם, או ביחס אלוהים אליהם... הנחש הי "ככל חיית השדה". האדם הוא נזר הבריאה...

yaakii

New member
האמת היא שאני חשבתי על כיוון אחר לגמרי...

-אני לא פוסל את התשובה, אבל יש לי רעיון אחר: לאדם כידוע בחירה חופשית, לכן כל צעד ומעשה שהוא בוחר בו הוא צריך להביא עליו את הדין-שהרי הייתה לו את האפשרות לבחור אחרת. לעומת זאת לחיות אין בחירה חופשית והם עושים את מה שהם עושים על-פי ציווי אלוקי- במקרים בהם הקב"ה מתערב, וסתם כדרך הטבע-במקרים בהם אין הקב"ה מתערב. מתבקש הוא שהנחש נשלח ע"י הקב"ה לפתות את חווה. לא הייתה לנחש הבחירה החופשית ולכן לא היה נכון לשאול אותו "המן העץ.." . משום שהשאלה ה"מן העץ" לא נועדה רק לברר האם אכלו מן העץ/לא, אלא לקבל נימוק.. ולנחש אין נימוק, כי הסיבה היא: הקב"ה שלח אותו... עכשיו השאלה היא למה הקב"ה העניש אותו, אם לא הייתה לו בחירה... ואני חושב שהתשובה פה היא, שוב, חוסר הבחירה. הנחש נועד מלכתחילה להיות חיה זוחלת על הארץ. כל הסיבה שהיה עם רגליים הייתה למלא את תפקידו, שליחותו בגן-עדן למטרת פיתוי אדם וחווה.

קצת מוזר... לא?

זאת אומרת, לא רק שהנחש מפתה את אדם וחווה להפר את הצו האלוהי, הוא גם מוריד מערכו של אלוהים ומערכן של מילותיו, כלומר פוגע בכבודו. והרי אלוהים הוא אל קנאי... קשה לי להאמין שאלוהים היה מצווה עליו לעשות את זה. נוסף על כך, יש מקומות בתנ"ך בהם נדמה שאלוהים מתייחס לחיות כאל בעלות בחירה חופשית. לדוגמא, גם החיות נענשות אם הן רוצחות אדם, לא רק אנשים. חקיקת עונש לחיות על מעשה רצח פירושו הכרה ביכולת הבחירה שלהן, לא?

yaakii

New member
הקב"ה נתן את הכח לעגל להיווצר למרות

שהוא מהווה אלוהים זרים. הקב"ה נותן את הכח לכל אדם לבצע כל חטא, למרות שהחטאים פוגעים כבוד ה'. עד כמה שאני למדתי, לחיות אין בחירה חופשית. עכשיו צריך להבין למה בכ"ז השור מוצא להורג אם רצח אדם. לפי דעתי הסיבה היא פשוטה: אם הוא הרג אדם אחד, הוא עלול לעשות זאת גם בעתיד... הריגה של השור היא לא עונש חינוכי כי אם דרך למנוע הריגות אנשים בעתיד.

הוא נותן לאדם...

לבצע כל חטא, על מנת לחנכו וללמדו את ברית אלוהים. אבל למה שייתן לחיה לבצע כל חטא? לאיזו מטרה? אלא אם המטרה היא לגרום לאדם לחטוא, על ידי הפיתוי... כן, אני מניחה שזה הגיוני. בבית הספר לימודו אותי שהריגת השור היא אולי לא ממניעים חינוכיים, אבל כן באה בתור עונש, שכן מכיוון שהאדם נברא בצלם אלוהים, ההריגה שלו היא חטא חמור ביותר שצריך לתת עליו את הדין... גם אם אתה חיה.

gushnick

New member
העגל אינו עבודה זרה, כך נראה

לגבי חיות, יש להן מעמד משפטי: "מיד כל חיה אדרשנו". וכן שור הנסקל. אך די ברור שה' לא שלח את הנחש, משום שאז לא היה מעניש אותו באמרו "כי עשית זאת, ארור אתה..." - שהרי אין סיבה לקלל אותו אם מראש מטרתו עיתה להיות כזה... לי אישית ברור שהנחש הוא לא חיה 'רגילה'. הוא אמנם מ'חיית השדה אשר עשה ה' א-הים', אך הוא ערום יותר מהם. אין לי עכשיו זמן, אבל בראשי פרקים אגיד שניתן לגעתי להוכיח שהנחש עצמו אכל מעץ הדעת, ולכן ידע את מה שידע ועשה את מה שעשה.

yaakii

New member
מגלגלים חובה ע"י חייב.

הגיוני שדוקא כן נשלח הנחש ע"י הקב"ה, והעונש שקיבל הוא היה עונש שהגיע לו. כמו שהקב"ה שולח שליטים גויים שישעבדו את ישראל ובסוף, כשישראל חוזרים בתושבה הקב"ה מעניש את הגויים. למרות שהוא זה ששלח אותם לשעבד את ישראל.. עגל הזהב לא היה עבודה זרה??

gushnick

New member
לגבי העגל - סיפור ארוך.

לגבי הנחש - ההשוואה לשליטים הנכרים מאוד בעייתית לטעמי. הם בני אדם! בחירה חפשית וכאלה. ולגביהם הנביאים נותנים תשובות שונות ללמה הם ייענשו למרות שה' שלח אותם.

לא הבנתי

לא הבנתי בדיוק איך הגעתם להשוואה של הנחש לשלטים? תוכלו להסביר בבקשה תודה

yaakii

New member
גושניק רצה להגיד שלא יכול להיות שהקב"ה

שלח את הנחש, כי אז מדוע הוא גם העניש אותו, אז אני אמרתי לו את זה

yaakii

New member
הכל סיפורים ארוכים-אולי תחלוק קצת איתנו?../images/Emo3.gif

לגבי הנחש: הרב דסלר ב"מכתב מאליהו" מסביר שתחום הבחירה של האדם ברגע נתון הוא בנקודה מצומצמת ביותר, ושאר הטווחים אינם בבחירתו ברגע הנתון, אלא הם פונקציות של הרצון האלוקי והנסיבות שהעניק לאדם (הנתונים) וכן של הבחירות הקודמות של היהודי ושל עם ישראל (שהיהודי הוא חלק בלתי נפרד ממנו). כשהקב"ה החליט ששליט גוי יגלה את עמ"י הוא לא נתן לו אפשרות לבחור. כאן הבחירה הייתה ב"נקודה מצומצמת מאד". האם להגלות אותם למדינה הזאת והזאת או למדינה אחרת. את הבחירה של היותו שליט רע הוא כבר עשה כל חייו בבחירות הקטנות הרבות שהיו לו.

למעלה