הקשר בין א´ תשרי ט"ו בשבט וכ"ז בטבת
גליון טבת של "אמר" - ירחון הסטודנטים בתוכנית הרבנות הישראלית בהיברו יוניון קולג עוסק החודש בנושא "לוח השנה והתאריך העברי" אם תעיפו מבט בפינה השמאלית תחתונה של השער תראו את ה"איור" החודשי לחודש זה - פינה קבועה בשם "זכות הצעקה" מי שמתבונן באיור במהירות, בחטף וללא הרבה התכוונות - סביר מאוד שיתרגז או אפילו ילעג - מה עושה עץ אשוח בירחון הסטודנטים הרפורמיים? (זה אולי אף יתדלק אותו בדלק שלילי לטענות נגד אם הוא כזה...) אך מי שבאמת יתעניין יבחין שבבאיור מופיעים כמה אובייקטים: עץ אשוח (טפו), קן עם 3 ביצים, וחמשיר שמזכיר את שירו של ביאליק... ובכן, יום הולדתו של ביאליק חל בטבת - (ואגב ראויה לשבח העובדה שכולנו מכירים את התאריך העברי של יומולדתו!) החמשיר אומר: "קן לציפור בין ענפי האשוח, ובקן שוכבות 3 ביצים לנוח" למה התכוון "המשורר"? (זה אני...) על כל אחת מהביצים "מוטבע" תאריך - על אחת "א´ בתשרי", על השניה "כ"ז בטבת" ועל השלישית "ט"ו בשבט. בחינה קצרה תלמד אותנו ש: א´ תשרי - הרי זהו ראש השנה העברי... ט"ו בשבט - הרי זהו ראש השנה לאילנות אז מה זה (לעזאזל)כ"ז בטבת? אני מנחש שאתם כבר יודעים גם בלי ללכת ליומן - אבל מי שרוצה ילך ויבדוק - נכון זהו התאריך העברי בו נופל ערב ה-31 בדצמבר והמשכו ב1 בינואר - ראש השנה לפי המניין הגרגוריאני - או בשפתנו - האזרחי. ובכן - ראש השנה האזרחי הוא בהחלט לא עניין נוצרי דווקא! ולמה בכל זאת שמתי את עץ האשוח? "זכות הצעקה" היא פינה שמדי חודש וחודשו "צועקת" ומעלה נקודות למחשבה! הפעם בחרתי להדגיש שעלול להיות סיכוי שאם אנו "חוגגים" את ה"סלבסטר" לא ירחק היום בו נאמץ גם את עץ האשוח (לחנוכה כמובן...) והרי אני לא באמת חושב ככה... אבל זו רק נקודה למחשבה! עם זאת אני רוצה לחזק את דבריו של בני פלמן(La Gamba) שאין שום פסול לחגוג את ראש השנה היהודי באספקט המשפחתי של העניין אבל בהחלט גם לצאת ולבלות ללא שום מגבלות ולחגוג גם את ראש השנה האזרחי ביציאה ובילויים - אך גם עם חוג המשפחה! אחרי הכל רוב האנשים היום עדיין משתמשים בלוח הגרגוריאני כלוח השנה... אז מה רע? (חוץ ממני שחוגג יומולדת עברי - כ"ט טבת - כבר 4 שנים ומשתמש בתאריך עברי במכתבים וסיכומי שעור) בכל מקרה - גם אם מישהו ינסה לקבוע שהאחד בינואר הוא נוצרי... אשמח לענות לו שגם אם אנחנו לא אילנות - אנחנו אימצנו גם את ראש השנה שלהם..! חג שמח ושנה טובה לכולכם! ואל תשכחו לקחת ליד את עלוני "אמר" בבתי הכנסת! בן-ברית חן