סיווג ספרי ילדים ונוער

perhay

New member
סיווג ספרי ילדים ונוער

שלום לעמיתי: לאחר זמן רב אני חוזרת אליכם עם שאלה שדי מטרידה אותנו בספרייה בזמן האחרון ואני מתייחסת לסוגיה של סיווג ספרי ילדים ונוער. אצלנו היתה עד עכשיו חלוקה כזו: ספרי פעוטות + כתה א' - ב' - מדור פינת ילדים. על הספרים - מדבקה כחולה ספרים לכתות ג'-ו' - במדפים נפרדים. על הספרים - מדבקה כתומה ספרים לחטיבת ביניים - במדפים נפרדים. על הספרים - מדבקה צהובה. בשנתיים האחרונות, התחלנו לשים לב, כנראה בהשפעה של הטלוויזיה שילדים בכתות ג'-ו' מעדיפים לשאול ספרים במדור של חטיבת ביניים, ותלמידי חטיבת ביניים, נמשכים לספרים של מדור מבוגרים. ידוע לי שאף פעם לא היה חד-משמעי ל-100 % של הקוראים, אך בכל זאת, רובם מצאו את מבוקשם בקטגוריות שלהם. נדמה לי גם שתופעת "הארי פוטר" תרמה למצב, כי בעצם מדובר בספרים שמבחינת התוכן מתאימים מחטיבת ביניים ומעלה, וקוראים אותם ילדים בכתות ג' ואפילו ב'. אשמח לקרוא כיצד מסווגים אצלכם ספרי ילדים ונוער? מה החלוקה? מה הקריטריונים? אשמח גם אם למישהו יש הפנייה למאמרים מעודכנים בנושא בארץ וברחבי העולם. תודה מראש פנינה

אנחנו מחלקים את ספרי הילדים והנוער

לשתי קבוצות - ילדים ונוער, לכל קבוצה תת אתר משלה. כדי להקל על חיפוש ספרי הפעוטות, הרבים והדקים, אנו מנפיקים מדבקות גב ספר עם שם המשפחה המלא של המחבר. ספרי הנוער מסומנים כמקובל. ותמיד היה חוסר התאמה ברור במיון חלק מהספרים. הרבה ספרי נוער מתאימים גם למבוגרים, והרבה ספרי מבוגרים מתאימים לנוער. שלא לדבר על מבוגרים ה"מתים" על ספרי ילדים. ע היום אני נהנית מדירה להשכיר והמפוזר מכפר אז"ר של לאה גולדברג, דודי שמחה של ע. הלל ועוד ועוד. ואני כבר סבתא, לא ילדה... .

perhay

New member
תודה לאור חבצלות ולבתיה על התשובות

הכל כך מפורטות. אור, האם את מוכנה לציין למה התכוונת לכל קבוצה "תת אתר משלה"? נשמע מעניין מה שכתבת, אור, על המדבקות גב הספר עם שם משפחה מלא. אצלנו בפינת הילדים (ספרי פעוטות + כתה א') לא מסדרים את הספרים לפי א"ב פנימי, בגלל שכל הזמן הילדים תוך חיפוש ספרים , משנים את הסדר. לכן, כשמחזירים את הספרים למדף מחזירים אותם לפי אות הראשונה של שם המחבר. זה אולי נוח מאד למסדר, זה מאד לא נוח למי שמחפש ספר. יתכן שברעיון שלך , לכתוב את השם המלא, יותר קל למצוא על המדף, גם כשלא מסדרים לפי א"ב פנימי. האם אתם מנפיקים את המדבקות דרך המחשב? יש הגדרה מיוחדת? אלה שאלותי להפעם. תודה מראש על המשך התשובות. וכמובן, אם עוד ספרנים ירצו להתייחס לסוגיה הזאת של סיווג ספרי ילדים ונוער - מאד אשמח.

בתיה4

New member
מדבקות דרך המחשב

מאד קל להוציא. מחלקים דף של וורד לטבלה של טורים ושורות בהתאם לדף המדבקות שאתם משתמשים בו. לבטל שוליים צדדיים , עליונים ותחתונים. לשמור כאב טיפוס אח"כ אפשר להקליד מה שרוצים. אנחנו משתמשים בזה למדקות לסדרות, מחברים וכל מה שרוצים שיראה יפה ובולט.

perhay, אתר בספרייתינו הוא מחלקה

כך מחלקת ההשאלה מחולקת לתתי אתרים כמו ספרי ילדים, נוער, מדע בדיוני, מחזות ספרות יפה -אין צורך להמשיך. עד לפני כמה שנים ספרי הפעוטות היו מסומנים אצלינו כמו אצלכם באות הראשונה של המחבר. ז"א שלכל אות היו כמה מדפים והיה קשה למצוא ספר ספציפי. עברנו לשיטה הנוכחית- כתיבת שם המשפחה המלא כדי להקל. עכשיו הרבה יותר קל למצוא, אם כי יותר קשה לסדר. את המדבקות אנחנו מנפיקים יחד עם מדבקות הברקוד של הספר, פשוט פורמט שונה למדבקת גב הספר.
שבת שלום

בתיה4

New member
סיווג ספרי ילדים ונוער

אצלנו מחלקים ל- 4 רמות טף (אדום), ג-ד(ירוק), ה-ו (צהוב), ז-ח (כחול) בנוסף : קיר סדרות - מסודר לפי שם הסדרה. רמות שונות. למשל: ג'ינג'י, התחלת קריאה, קריאתעשרה. ארון ספרים לפי נושאים - לקטנים - לכל נושא מס' מיון - למשל: שינה ופחדים, מוות, הילד השונה וכד'. מדור אגדות וספורי עם מדור מדע מנסיוני, ביקוש ספרים שהם מעל לגיל באה לרוב מההורים שרוצים שהילדים יקראו ספרים שהם עצמם קראו. ההורים , לא תמיד מבינים שזה לא קשור לרמת הקריאה. אתמול עשיתי טעות כזאת כשהקראתי לכיתת גן - גיל 4 - את נס גדול היה פה של אלתרמן. השפה היתה הרבה מעל הבנתם. לעומת זאת, קראתי פעם על סופר ( לא זוכרת כרגע מי זה) שהיה מספר לילדיו את עגנון מקטנותם. משנה מילים קשות בהתאם לגילם. לא צריך להיות נוקשים מידי בענין הגיל ורמת הספר. ילד בכתה ב יכול בהחלט לקרוא ספרים של ג-ד. הבת שלי בכתות ה-ו קראה ספרים של ז-ח. לדעתי, אם רוצים להמאיס על ילד את הקריאה צריך לתת לו ספרים שהם ממש לא מתאימים לגילו מבחינת התוכן והשפה- בכמה רמות.

../images/Emo45.gifכמה את צודקת בתיה.

"לדעתי, אם רוצים להמאיס על ילד את הקריאה צריך לתת לו ספרים שהם ממש לא מתאימים לגילו מבחינת התוכן והשפה- בכמה רמות." כל כך נכון

אלינקה

New member
נס גדולהיה פה לילד בן 3

בני שמע מגילצעיר אתהפזמונים של ביאליק ואתנסגדול הקראתי לו כבר בגיל 3 זה ספר שהוא אוהב גן כיוםבגיל 5 אני בעד להתקדם לעט לעט ולא לרוץ הי מעצבן אותי זה ההוצאותשל קיצורי ספרים קלאסיים כמו אוליבר טויסט לקטנטנים אםילד חשוף למילים מגיל צעיר זה לא יפריע לו הבעיה לפי דעתי שוב שלנו השפה לפעמים קשה כי אלו לא המילים בהם אנחנו מדברים היום . כמה הורים לוקחים את קיפנס? הספרים החדשים הם הרבה יותר צבעוניים ובקשר לדיון אצלנו מחולק לאדום-פעוטות עד כתה א/ב צהוב מכתה ג-ה ירוק מכתה ו-ח סדרותכמו ראשית קריאה, ספרי עיון בנפרד

Sapientia

New member
בספריית אוניברסיטת חיפה יש מחלקת

ילדים. אני מאוד אוהבת את הסידור שם: ספרים מנוקדים ומלאים בעיקר באיורים- פעוטות וגיל גן וראשית קריאה. מסומנים באדום. אלה כל הספרים הצבעוניים היפים האלה, וגם ספרי דיסני וכו'. ספרים עם מעט איורים אבל מנוקדים- מסומנים בצהוב. רמת ביניים (לא מוגדר גיל). סדרת "נרניה" היא כזאת, למשל. מעט איורים, לא מנוקד- נוער ומעלה (ללא גיל ספציפי), מסומנים בירוק. כל הנ"ל מסודרים לפי א"ב של שם הספר, כי אחרי מחקר ומעקב הגיעו למסקנה שזה מה שילדים זוכרים טוב יותר. בנוסף יש אזור ספרי משחק (כל ה"פליקסים", אלה המנגנים, מלטפים וכו'), אזור יעץ (בריטניקה לנוער, אנציקלופדיות מכל הרמות, מילונים מצויירים מכל הרמות וכד'). מלבד האנציקלופדיות, השאר מחולק לפי נושאים כלליים (בע"ח, גוף האדם וכד'). מה שאני אוהבת בשיטה הזאת זה שאין הגדרת גיל, אלא רק חלוקה לרמות קריאה. כך ילד בן 13 שפתאום בא לו על ספר של דיסני- לא מרגיש נבוך.

פּלפּל

New member
הספרייה שם נחמדה מאוד, אבל

מאוד לא הסתדרתי שם. זו ספריה שנפתחת פעם בשבוע בלבד (בימי שלישי אאל"ט), וביום בו ביקרתי הספרנית תורנית היעץ היתה חולה, כך שלא היה אפילו את מי לשאול. חיפשתי שירונים וחוברות תוים של שירי ילדים. ממש לה היה לי אכפת אם הספרים מנוקדים או אם יש בהם מעט או הרבה איורים. צריך הייתי לחפש בכל האיזורים (למקרה שספר שירי חיות נמצא באיזור בעלי החיים, ובאיזור ספרי המשחק למקרה שסיווגו את "שירים פרבליים" כספר הפעלה). מיותר לציין שלא מצאתי מה שחיפשתי. מצד שני, אולי אני לא קהל היעד של הספריה הזו. אגב, מי כן קהל היעד שלה (פרט לסטודנטים לחינוך והוראה)? למיטב ידיעתי זו לא ספריית השאלה הפתוחה, ואוכלוסיית האוניברסיטה שהיא אמורה לשרת הם סטודנטים וחוקרים, לא הורים שמגיעים עם ילדיהם, ולכן אין טעם להנהיג שיטות מיון שונות ולבלבל עם א"ב ל הכותר.

למעלה