והתשובה, כלומר, נסיון לתשובה..
פי.. מאיפה מתחילים.. אהה.. טוב. אז ככה: מושגים: צילינדר="בית בוכנה"=גוף מברזל או אלומיניום, אשר קיימים בו(או חרוטים\מלוטשים בו) מעברים חלולים שבהם נכנסת התערובת , ומעהברם בהם יוצאת התערובת אחרי שנשפה.. בוכנה=גוף גלילי מלא ממתכת כלשהי (שבטח מקסמקס מכיר טוב..) אשר ייעודו העיקרי הוא לנוע בתוך הצילינדר מעלה-מטה, במהירות עצומה, בהתאם לכמות התערובת הנשרפת בתא השריפה.(תא השריפה-חלל הנוצר במפגש בין הנמ"ע של הבוכנה בצילינדר והרווח ממנה אל מרומי פנימיותו של ראש המנוע. רינגים=טבעות בוכנה- מס´ טבעות(יעודן ומספרן משתנה בהתאם לסוגי המנועים השונים(2\4 פעימות) ) הנמצאות על הבוכנה. במנוע 2 פעימות, קיימיות לרוב 2 טבעות אטימה כאלו.. חריטה- הגדלת נפח הצילינדר הפנימי, מתחלקת ל 2 סוגים עיקריים: 1. חריטה לצרכי "אוברול"- כלומר, כאשר המנוע עובד הרבה, כמו כל דבר בחיים, הוא נשחק, ומאבד מאיכות האטימה שלו (זו גם הסיבה שנהוג להחליף את הרינגים כל פרק זמן מוגדר..) בחריטה כזו "מגרדים" מילימטר בודד מהיקפו הפנימי של חלל הצילינדר, ומחליפי את הבוכנה ואת טבעות האטימה (הרינגים) בהתאם. 2. חריטה לצרכי שיפור.. כלומר- חריטה לצרכי "הגדלת" נפח המנוע, כלומר- ניקח דוגמה פשוטה של מנוע 50 סמ"ק. (49 בפועל..-וזו אגב הסיבה שהמנועים הללו מגיעים בתצורת 49 או 199 או 249 סמ"ק (אני חושב..) כדי לאפשר חריטה לצרכי אוברול.. אגב, מותר לעשות 3 פעמים חריטה לצרכי אובראול, אחרי 3 פעמים זה הופך ללא חוקי, כי הנפח, בדוגמה שלנו, יגדל מעבר ל 50 סמ"ק..) אז קוטר הבוכנה במנוע 50 סמ"ק ממוצע הוא 4.9 ס"מ, ואילו מהלך הבוכנה הוא 10 ס"מ בקירוב. מהלךXקוטר=סמ"ק.. משוואה פשוטה, ואנו רואים כי אם נשנה פרמטר אחד באגף הימני שלה, התוצאה באגף השמאלי תגדל\תקטן בהתאמה. כלומר, אם נחרוט את הצילינדר ונוריד מהיקפו הפנימי סנטימטר אחד בודד, קוטר הבוכנה יעלה ל 6.9 ס"מ, ואז, נפח המנוע יעלה ל 69 סמ"ק.. (בשימוש בנוסחה לעיל) ההשלכות של חריטה- יותר שטח פנים פנימי-מביא ל->יותר חיכוך->יותר התחממות של המנוע.. ובכן, אם בחריטות לשיפור עסקינן, אזי צריך שיהיה ברור שלכל צילינדר יש את מגבלות החריטה שלו.. כלומר- לא ניתן לחרוט צילינדר של 50 סמ"ק מקורי, ליותר מ 80 סמ"ק. מה גם שכאשר הגדלנו את הנפח, הוא לא יהיה אפקטיבי אם לא יהיה לו יותר דלק לשרוף, ומערכת פליטה אשר מותאמת לפינוי של גזים בכמות יותר גבוהה. ולכן, קמו אנשים מסויימים (שבטח מקסמקס מכיר אישית..
) והמציאו את ה"קיט". "קיט השיפורים".. קיימים אינסוף שיפורים לאופנועים.. השיפורים המשמעותיים ביותר והנפוצים ביותר מסתכמים בהגדלת נפח+אגזוז תחליפי+קרבורטור מוגדל\מוקטן (בהתאם לייעוד ולשיפור). כל שינוי שיעשה באחד מהרכיבים האלה לבד, פשוט לא יהיה אפקטיבי, ובמקרים מסויימים אף יגרע מאופן פעולת המנוע ומהספקו. לכן אתייחס כאן לקיט "קומפלט" הכולל צילינדר מוגדל, בוכנה+רינגים+מיסבי בוכנה, ופינים למיניהם אשר מותאמים לצילינדר, קרבורטור תחליפי, ואגזוז משופר. כאמור, (ונמשיך בדוגמה המקורית..) מנוע 50 סמ"ק תוכנן לעבוד מול התנגדות מנוע, ותחת הפעלת כח של 50 סמ"ק.. וזו הצורה הטובה ביותר שהוא יעבוד בה מבחינת אמינות. ברגע שתגדיל את נפח המנוע, או ככל שתגדיל אותו יותר, כך האמינות תרד בהתאמה.. ובכן, קיימים סוגים שונים של צילינדרים, והחריטה עצמה נעשית בסליב (שרוול) אשר נמצא בתוך הצילינדר, ואינו ניתן להסרה.. באופנועים מסויימים (כמו דגמי KTM למשל) קיים ציפוי ניקסיל לסליב (על ניקסיל- המבינים ירחיבו, כי לי אין מושג מהו ומיהו..) רק אומר כי הניקסיל הינה מתכת אשר החיכוך איתה קטן (יותר חלקה) ואני חושב, שגם עמידותה לחום היא גדולה יותר.. בדגמים שבהם קיים ציפוי ניקסיל אין אפשרות לחרוט (גם לא לאובראול אני חושב) את הצילינדר.. ובכן, מה עושים כאשר "הולך מנוע עליון" במקרים הללו? התשובה פשוטה אך יקרה.. מחליפים צילינדר.. (אני חושב..ויתקנוני יודעי דבר..) אז זהו, על רגל אחת, זה בערך כל מה שאני יודע על ענייני חריטות למיניהן..(בהנחה שלא שכחתי כלום..) בענייני שיפורים ו"קיטים" למיניהם, יש פה אנשים שיכולים לעזור לך יותר ממני, אבל אם אוכל, אעזור בכיף.. נ.ב אני בטוח ששכחתי כמה דברים, כי הייתי קצת לא מרוכז כאשר כתבתי את הנ"ל, אז יודעי דבר יתקנוני, בכיף. מקווה שעזרתי ועמדתי ב"משימה".. סטיב