סטונהנג' נחפרת

Lakedaimon

New member
סטונהנג' נחפרת

קישור להכרזה. במסגרת המטלה השבועית שלי אני מעלה סוגיה לדיון במשך הסופ"ש. הסוגיה על הניאנדרטלים עברה מצוין - כה לחי! סטונהנג' נחשבת לאתר מעגלי האבנים המפורסם בעולם. תיאוריות על גבי תיאוריות ניסו להסביר את המבנה המסוים הזה. העובדה היא שזהו לא המבנה העגול העתיק היחיד, אפילו בארץ יש לנו מבנים דומים. התופעה היא כלל ארופאית, דולמנים, מנהירים, אובליסקים וכ"ו... אני מכיר כמה אנשים שהקונוטציה הראשונית שלהם תהיה פאלוס, אבל מה לדעתכם יכול להיות התפקוד של מבנים כאלה? פולחן? פרוטו-אסטרונומיה? פסאודו-רפואה? אני משתדל להימנע מהסברים "פון-דאניקניים" שונים, לא פוסל כלום, אבל אישית- לא מאמין.

shay4442

New member
מצבות בסגנון של גזר הן סיפור אחר

נמצאו מספר מתחמי פולחן כאלה(השיוך של כל העסק הזה לפולחן נתון בויכוח אבל לא אכנס לזה)שכולם מתוארכים לתקופת הברונזה התיכונה בין השאר נמצא מתחם המצבות בחצור בחפירות המחודשות שפורסם על ידי דורון בן עמי, כמובן מתחם גזר המפורסם, כמו כן יש עדויות חלקיות במגידו, וישנן גם מצבות ומקדש בעמק הירדן באתרים תל כיתן ותל אל חייאת. המשותף והמעניין במתחמים האלה שמדובר באבנים לא מסותתות שלא עברו עיבוד וללא עיטורים או חריטות עליהם. ישנן אבנים בגדלים שונים. ההצעות הן רבות ומגוונות ונעות בין: מתחם פולחני, זכר לאירוע או אירועים מכוננים, בריתות בן ערים(מבוסס על טקסטים אנטוליים),אבות מייסדים ועוד

ליאת 888

New member
לא החבר'ה הירוקים ממאדים??../images/Emo153.gif

ראיתי את הכתבה בטלויזיה, בהחלט מעורר ציפיות, נראה כמשימה לא קלה, כי למיטב הבנתי יש להם מיגבלות לגבי הזזת האבנים, בגלל שהאתר מוכרז או משהו דומה, כך שהחפירה תהיה סביב ובכל מיני שיטות חפירה חדישות. מעניין מה יעלו החפירות??? מעניין גם אם תהיה להן השפעה על המימצאים אצלנו או על מקומות דומים אחרים בעולם. הדילמה בחפירות כאלו - אם יענו על השאלות של איך? למה? ומתי?? האם לא ירד ערך המקום?? הרי רוב קיסמו טמון בהילה המיסתורית המלווה אותו, כל אותם טקסים מסתוריים הנערכים סביבו....... ואם לא יתקבלו תשובות - אז? נחזור לירוקים ממאדים?? (פתרון אידיאלי לתעלומות רבות בעולם....) השלדים הפצועים והחולים - נשמע דומה לשירשור הקודם על השלדים ממצרים, או שמדובר על שלדים של פועלי האתר, מה שמסביר את הפציעות (גם את המחלות, הרי שברים ופציעות יכולים לגרום, במצב של חוסר טיפול הולם, גם למחלות שונות)..... או שהאתר שימש מעין מושבת מצורעים, והחולים נאספו סביב המקום? (מישהו יודע אם הוא נמצא באזור שטוח וכך בולט למרחוק, ומסמן לעוברי אורח להתרחק מהנגועים??)

idog75

New member
תפקידה המשוער של סטונהנג' והשוואות בארץ

לדעתי ישנה סבירות גבוהה שסטונהנג' שימשה כאתר פולחן קלטי מאחר שעד להתנצרותם של הקלטים הייתה אצלם חשיבות רבה לאבנים, גם מבחינה דתית וגם מבחינת קביעת מעמדות. למשל ישנה האבן הקדושה שעליה ישבו מלכי סקוטלנד בימי הביניים שנגנבה ע"י האנגלים ואני חושב שלא מזמן הוחזרה לסקוטלנד, סיפור שליפת החרב מהאבן ע"י המלך ארתור (סיפור שברובו בידיוני אך כנראה מבוסס על דמות היסטורי) ומנהגן של נשים קלטיות ממעמד האצולה ללדת על גבי סלעים גדולים. מבחינת דוגמאות בארץ אפשר לקחת את האתר רוג'ום הירי מתקופת הברונזה הקדומה שנמצא ברמת הגולן. אמנם אני לא יודע בקשר לאבנים בו אבל צורתו הייחודית יכולה להעיד על אופי אתר כמו סטונהנג', גם בלי קשר לקלטים.

batam1

New member
גם ברוג'ום אל הירי

המעגל החיצוני נבנה בתקופת הברונזה הקדומה, ואילו הפנימי ובו מתחם הקבר, נבנה בתקופת הברונזה הביינמית. עם זאת, יש שוני משמעותי בין האתרים - האבנים מהם נבנה רוג'ום אל הירי קטנות יותר, ונלקחו מהסביבה הקרובה. המעגל אינו בנוי מדולמנים, אם כי אלו כבר נבנו בתקופה זו בגולן. המבנה הפנימי הוא קבר ברור ונמצאו בו גם חפצי מנחה, על פיהם תוארך.

Lakedaimon

New member
מה שאותי מעניין זו המתודיקה.

אם חפירה כזו הייתה מתבצעת בארץ, היא הייתה נראית אחרת לגמרי. החפירות בבריטניה הן רדודות (בעומק הפיזי, לא המחקרי) ובשיטות שבארץ היו נחשבות לפרהיסטוריות, אבל זה בגלל ממצא שונה. מעט ארכיטקטורה באבן ויותר בעץ, מה שמשאיר לנו מעט מאוד ממצא בשטח, והממצא שיש הוא בעיקר הנגטיב.

shay4442

New member
אכן, כנראה חפירה בשיטה הפרהיסטורית

כאשר הבנייה בתקופה המדוברת הייתה בעיקר מעץ וחומרים מתכלים השאלה היא אם הייתה בניה גם מלבני בוץ שאולי נשמרו בצורה חלקית??(בניגוד לתקופה הניאוליתית והנאטופית אצלנו כאשר בנו מאבנים,טיח של סיד ברצפות,ולבני בוץ). אבל צריך לזכור שהם חופרים את סטונהג' שנבנה מאבן ונשמר ולכן יכול להיות שהשכבות שנמצאות מתחתיו גם נבנו מאבן והיו קשורות בפולחן או עולם המתים(אם למשל יימצאו קברים)בשלב קדום יותר זאת גם בדיוק הסיבה שהמונומנטים של סטונהג' שנבנו מאבנים נשמרו ולעומתם בודדים הכפרים המקבילים של אותה תקופה שידועים(למרות שלאחרונה נתגלו כפרים בני אותה התקופה באותו אזור). כמובן אותו הסיפור במצרים של אותה התקופה(הברונזה הקדומה) כאשר הפירמידות העשויות אבן נשמרו והמבנים הדומסטיים והציבוריים שנבנו מלבני בוץ לא נשמרו באזור הדלתא

למעלה