סוציאליזם

koby83

New member
סוציאליזם

יכולים לעזור לי למצוא טיעונים בעד שיטה כלכלית פרו סוציאליסטית? כל מיש משדבר נגדה טוען שהיא נכשלה. למרות שלדעתי בשבדיה היא לא נכשלה, למרות שיש שם מיסים מאוד גבוהים.

fogelda

New member
זה נושא ארוך ומורכב

אבל אתן לך טיעון למה אי אפשר להגיד שסוציאליזם נכשל: באף מדינה מהגוש המזרח האירופאי לא היה שלטון סוציאליסטי אמיתי, אלא דיקטטורה שהאכילה את עמה מספיק כדי שלא יפילו אותה. רק יוגוסלביה טענה שהיא מדינה סוציאליסטית ואכן היא הייתה הכי קרובה לזה וגם הכי מתקדמת מהבחינה הכלכלית בהשוואה לשאר מזרח אירופה. כמו כן היא לא הייתה חלק מפאקט וורשה. כמו שאמרת, היום שבדיה הכי קרובה לסוצאליזם ומצבה הכלכלי מצויין. לא אתחיל למנות את כל יתרונות הסוציאליזם על פני קפיטאליזם הם רבים ותוכל למצוא הרבה חומר על זה באינטרנט. בברכה דניאל

koby83

New member
זאת תגובה לשאלה שלי בפורום ליכוד

הגירסא החזקה והקונסיסטנטית ביותר של מה שאתה קורא "קפיטליזם קיצוני" קרויה "אנרכיזם ליברטרי", אם אתה מעוניין להתרשם ממקור ראשון אני ממליץ על אדם סמית´ או מילטון פרידמן (כלכלנים, "עושר האומות" של סמית´ תורגם, ולאחרונה גם "קפיטליזם וחופש" של פרידמן) על רוברט נוזיק (פילוסוף) (הטקסט המוכר לי - והמרשים ביותר שלו - הוא anarchy state and utopia שלמיטב ידיעתי וצערי לא תורגם עדיין), או על איין ראנד (סופרת, קרא את "מרד הנפילים" או את "כמעיין המתגבר"). כללית הקפיטליזם "הקיצוני" אינו סתם שיטה פרקטית לניהול כלכלה מוצלחת אלא יותר מזה, הוא פילוסופיית מחשבה שלמה. קל מאוד להבין מדוע הסוציאליזם הוא שיטה הרסנית שאינה עובדת ואינה יכולה לעבוד בשום מקום ובשום מצב - מספיק להתבונן בכל משטר שניסה, מלנין ועד קאסטרו - אלא שהטענה המרכזית של הגישה הליברטרית, שגם אני מאמין בה, היא שהסוציאליזם הוא בבסיסו שיטה בלתי מוסרית. האקסיומה המוסרית הבסיסית של האנרכיזם הליברטרי היא כדלהלן: 1. "האדם הוא יצור חופשי, והשגת עושרו היא תכליתו הנעלה ביותר" מכאן נגזרים המסקנות הבאות: 1. אדם עובד ופועל לרווחתו שלו בלבד, אין הצדקה/בסיס מוסרי לדרישה שיעבוד למען אחרים או שישרתם בכפיה. 2. כל יחסים בין בני אדם חייבים להיות מבוססים על הסכמה, כל כפיה ביחסים בין בני אדם, כלומר הפעלת אלימות, היא פסולה מבחינה מוסרית אם אני מקים מפעל אני נוטל על עצמי סיכון שאפשוט רגל, אם אתה בוחר לעבוד במפעל שלי אתה אינך נוטל כל סיכון, אתה מקבל את משכורתך בבטחון ואינך נוטל כל סיכון. איני עושה לך טובה שאני מעסיקך במפעלי, אני עושה זאת משום שאני מקווה להפיק רווח מעבודתך, גם אתה לא עושה לי שום טובה - אתה עובד משום שאתה מקבל שכר. שנינו פועלים מרצון, אם צד אחד מעוניין לנטוש את החוזה הוא מוזמן. אין כפיה. אם הממשלה תכריח אותי להעסיק אותך זו תהיה פגיעה בחופש שלי, יהיה בכך משום הפיכתי לעבדך שצריך לספק את צרכיך, אם הממשלה תכפה עליך לעבוד אצלי (בשכר ש - נניח - אינו נראה לך) גם זה יהיה פסול. כשהממשלה לוקחת ממני מס זו -לפי הגישה הזו - פשוט גניבה. אני מרוויח כסף על יסוד עבודה ומסחר חופשיים והממשלה גוזלת אותו ממני ללא הצדקה. כשהממשלה משלמת דמי אבטלה זה מעשה לא מוסרי! מדוע שאדם שאינו עובד יקבל כסף מאנשים שכן עובדים? באיזו זכות? "כלום החזק הוא עבדו של החלש"? לכן החברה המוסרית לפי האנרכיזם הליברטרי היא חברה שבה אין שום התערבות ביחסי הייצור והמסחר מצד הגופים הציבוריים. תפקידה של ממשלה הוא רק להגן על האזרחים מפני אלימות - מפני כפיה. הממשלה היא, לכן, משטרה צבא ובתי משפט. זו זכות הקיום היחידה שלה. נ.ב1 - אני מצדד עקרונית בגישה זו אך יש לי הסתייגויות רבות ממנה, בעיקר בכל הקשור לשוויון הזדמנויות נ.ב2 - הגישה הזו מעודדת את התאגדות הפועלים החופשית. זכותנו כבני אדם חופשיים להתאגד יחדיו מול המעסיקים בהחלטה שאנחנו מוכנים לעבוד רק בשכר מסויים הנראה לנו ולא בשכר אחר, זו פעולה לגיטימית ומבורכת - מכאן אני תומך גדול של ההסתדרות ומאבקי העובדים, מכאן שאני אוהד הפועל ת"א... שמעת צ´רלי? אבל זה כבר סיפור אחר. =) מקווה שלא סבלת יותר מדי מהמגילה. "ובעיני האנשים שוכנת הבושה ובעיני הרעבים שוכן הזעם הגדול בלבות האנשים גדלים ע נ ב י י ה ז ע ם גדלים ומסתבלים, גדלים ומבשילים לבציר..." (ג´והן סטיינבק, "ענבי זעם") "איני רואה שום אלוהים כאן למעלה" (יורי גאגארין)

fogelda

New member
מעניין

בעקבות המאמר רצים לי בראש אלפי מחשבות, דעותיי מאוד מנוגדות לקפיטליזם קיצוני, אבל נראה לי שניתן שם למצוא אפילו בסיס לסוציאליזם (או אפילו קומוניזם) המבוסס על הסכמת כל מרכיבי החברה, תוך כדי ניתוח תסריט קיצוני מאוד. כמו שאמרתי, הנושא מאוד מורכב ולצערי, אין לי כרגע זמן להתעסק בו לעומק, לכן אני יכול רק להבטיח לך שאכין תשובה למאמר באותו רגע שאתפנה מהחובות היומיומיות. אני נותן לעצמי עד סוף השבוע הקרוב ואני מקווה שיהיה לך סבלנות לחכות. כמובן גם אז התשובה לא תהיה מלאה כי נראה לי שזה נושא ראוי לעבודה אקדמאית ואני לא מתיימר להיות פילוסוף וסוציאולוג מקצועי. בברכה דניאל

למעלה