סופי ויצחק ברד"ש

שרי סילבר

Active member
סופי ויצחק ברד"ש כל הסימנים מובילים לכך שהסבא והסבתא של סבתי היו סופי (לבית גרבל) ודר' יצחק ברד"ש. סופי ויצחק קבורים יחדיו בבית-הקברות המרכזי של וינה, בחלקה העתיקה (שער 1). סופי נפטרה בשנת 1895, יצחק נפטר בשנת 1884. הבאתי כאן כדוגמא את רישום הקבורה של דר' יצחק ברד"ש. ניתן לראות שביחס לסעיף Tomb (האם יש קבר? מצבה?) מופיע: לא. מיד ההמשך.

שרי סילבר

Active member
סופי ויצחק ברד"ש (המשך) עיניכם הרואות, סופי ויצחק זכו למצבה מפוארת, שנראית מתוחזקת למופת. האם ברישומי בית-הקברות מופיע שאין מצבה ומאוחר יותר הוקמה מצבה? האם הכוונה שאין קבר ואז מישהו הקים מצבה סתם כך על ה-"אין קבר"? מוזר למדי, העניין. לפני מספר שנים קראתי, שבית-הקברות בוינה היה במצב נוראי. הדשא צמח וכיסה הכל, שלא לדבר על מצב המצבות, שחלקן היה הרוס לחלוטין. בשלב מסוים הוחלט להתחיל בפרויקט שיקום, ולפי מה שהבנתי, זה נעשה, בין השאר, מכספי-תרומות וגם עיריית וינה השתתפה. כצפוי, השקיעו הרבה בשיקום חלקת המיוחסים. בשעתו נסע מישהו מוינה למעני לאתר את המצבה של סופי ויצחק ע"פ הפרטים שסיפקתי לו. הוא היה בטוח שטעה, כי הגיע למצבות של פרנץ ורפל, ארתור שניצלר ועוד כהנה וכהנה מפורסמים. אחרי שבדק במחשב בית-העלמין חזר והגנן סייע לו לאתר את המצבה. הוא שלח לי את התמונה וטען שסופי ויצחק קבורים בין המיוחסים. אני חושדת שלזה התכוון המשורר כאשר בהערות ברשומה של יצחק וגם של סופי נרשם: Klasse. וכעת לשאלת השאלות, למי שהתנסה בחיפושים משונים שכאלה: האם יש אפשרות לבדוק מי ארגן את המצבה לסופי ויצחק? המצבה בכל זאת נושאת טקסט אישי ולא רק פורמלי (שמות ותאריכים), ואני מאד מעוניינת לדעת אם היה מעורב בן משפחה בארגון המצבה או שגורם רשמי כלשהו, שאולי הסתמך על טקסט קיים של מצבה ישנה. לאור העובדה שהאוסטרים שומרים ומתייקים הכל, אני מניחה שאפשר אולי "להניח את היד" על הפרטים הללו. אוי לאיזה מחוזות אני מדרדרת ../images/Emo178.gif

shaham01

New member
שרי שלום. נראה לי ע"פ הגרמנית האילגת מאד שלי שזה רשום על המצבה!! אם הבנתי נכון, רשום בפתיח למעלה שכאן קבורים הסבא והסבתא של מר Stabsarzl. אבל אני לא בטוח כי כאמור הגרמנית שלי פחות מבסיסית. אני מניח שיבוא מומחים גדולים ממני בשפה ויאמתו או יפריחו את הנאמר כאן. אין לי מושג מהקיצור k.u.k אומר. בכל אופן כדאי לכתוב לקהילה היהודית ולברר. המצבה נראית די חדשה וסיכוי רב שיש להם פרטים על מקימיה ו/או התורמים להקמתה. בהצלחה

שרי סילבר

Active member
פענוח המצבה ברור, עם זה אין בעיה Stabsarts הכוונה לרופא צוות. יצחק היה רופא בצבא האוסטרו-הונגרי (זה הפירוש k.u.k - קיצור של Keiser und Koenig). אני מניחה שבמקור היתה מצבה, אך כנראה שנהרסה ואז הוקמה המצבה הזו, שבהחלט לא נראית כמו מצבה משלהי המאה ה-19. תודה לך וגם לבני בלי דגש. אנסה באמת לברר בקהילה היהודית ובבית-העלמין. יתכן שאגודת "שלום", שבראשה עמד מר וולטר פגלר ז"ל, ועוסקת בשיקום ובמיפוי בתי-הקברות היהודיים תדע לכוון אותי בעניין.

שרי סילבר

Active member
צ"ל Stabsarzt גם הגרמנית שלי, מה לעשות, נרכשת בתנועה, תוך כדי מחקר-השורשים.

בית הקברות בוינה הסבא של סבא שלי נפטר בוינה בספטמבר 1940, הוא נפטר בבית אבות, ולא היתה לו כבר משפחה בוינה (למעט כלה אחת). כיוצא מזה, וממאורעות התקופה, לא הוקמה על קברו מצבה, למעט שלט קטן. לפני כמה שנים, כשסבא שלי רצה להקים מציבה על הקבר של סבו, הוא הזמין זאת דרך בית העלמין, האחראי במקום טען לו, כי השלט הקטן שמוצב שם, אינו עומד במקום, והקבר מצוי חלקה אחת ליד. מי שיבוא היום לבית הקברות, יראה מציבה, למרות שאולי ברישומים האורגינליים, כתוב אין מציבה. אגב, החלקה שם במקום, עד היום במצב מאד מוזנח.

למעלה