סוסה עם רגל שבורה

סוסה עם רגל שבורה

שלום לכולם,
יש לי מכר שיש לו פינת חי (שהיא הרבה יותר מ"פינה"). יש לו שם גם 5 סוסים. אתמול - אחת הסוסות שברה את רגלה (השליש התחתון של הרגל).
הביאו וט' שאמרה שצריכים להמית את הסוסה. היא אומרת שאין דרך לטפל בה (גבס וכדומה). אולי אפשר להטיס אה לביה"ס אבל כל הטיפול יעלה הון.
הוצא להם להמית אותה בזריה או ביריה (נשמע נורא, אני יודעת).

אז למי שמבין : באמת אין מה לעשות עם רגל שבורה של סוסה וצריכים להמית אותה?
אם כן, באיזו אופציה עליהם לבחור?

עדימ

New member
תראי אני נאלצתי להמית את שלי כשנפלה ודיממה

מהאף והאוזניים....
במקרה של רק רגל שבורה, במידה שלא רוכבים עליה כלל, כן הייתי בודקת אפשרות של ניתוח/גיבוס וכו'.
אני לא באמת מבינה בעניין אבל זו דעתי על בסיס מה שאני יודעת ומפעילה הגיון.

giri

New member
אני לא יודעת מה לענות לך

אם אתם מפקפקים בדעה שקיבלתם, אתם יכולים לקרוא לוט' לדעה נוספת.
אני בטח לא אדע לומר על גבי פורום אינטרנטי...
בעיני זריקה יותר הומנית כי היא מרדימה קודם ואז ממיתה. נראה לי שיש סיכוי יותר טוב שזה לא יכאב.

fliperit

New member
הוטרינרית צודקת לחלוטין

אני מכירה סוסה אחת ששברה רגל ונשארה בחיים כי הבעלים שלה הסכים להוציא עשרות (ואולי מאות) אלפי שקלים על הטיפול בה. חוץ מהכסף הרבשהושקע בטיפול, היה צורך בלא מעט מזל, כי הרבה יכול להשתבש בדרך (זיהומים, פגיעה ברגליים האחרות ועוד), וגם בהשקעה של זמן רב מאוד בטיפול בה.

כמו אמרו לפני, אםאתם לא סומכים על הוטרינרית תזמינו וטרינר נוסף, אבל אני לא מניחה שדעתו תהיה שונה, ודי ברור שהסוסה סובלת בינתיים אז כדאי להזדרז

horses care

New member
תלוי מאוד במקרה,

יש מקרים שאפשר לפתור ויש מקרים שלא.
אם מדובר בווטרינרית סוסים מנוסה, הייתי מקבלת את דעתה.
לפעמים בפינות חי עובדים עם וטרינרים שלא ממש מתמחים בסוסים, ואז הייתי ממליצה לקרוא לווטרינר שמתמחה ובעל ניסיון רב עם סוסים.
וכמו שנאמר לפניי, כדאי להזדרז כי בינתיים הסוסה סובלת מאוד...

שלום, טיפול בסוסה עם שבר

יש מקרים מתועדים של טיפול בשבר, חלקם גם לא ניתוח. אחד מהם היה סיח שלי שהחלים באופן מלא אך המיקום היה בכתף. אם מדובר בשבר סגור סיכוי החלמה גדלים. עצם מתחברת מהר מאד וצמיחה לאיחוי יכולה לקחת כשלושה שבועות שלאחריהם תקופת החלמה זהירה וגם ארוכה. בדרכ המקום "מגובס" באופן גופני עצמוני באמצעות יבלת calus סביב האזור הפגוע ומונעת תנועה ומיצרת חילוף חומרים מוגבר. טיפול ותמיכה לשבר מחיב אכפתיות רבה ואילתור. אנו הקמנו בריכה הידרותרפית ופיזיותרפיה לסוס בתוספת הקלה בטיפולים מיוחדים כוללים ובמעקב וטרינרי. בהצלחה

אין לי זמן לענות בהרחבה

אז גם לא קראתי מה כבר ענו לך,
אבל בקצרה,
ניתן לטפל ברגל שבורה, לא יודעת אם כל סוג של שבר,
אבל יש שברים שכן.
בארץ יש וטרינר כירורג מומחה גל קלמר,
שמתעסק בין היתר עם פציעות כאלו.
ניתן לטפל בפציעה כזו, ככל שעושים זאת מוקדם סיכויי ההחלמה
גדל, ולכן, עדיף להתחיל כמה שיותר מהר.
מדובר בתהליך יקר!
באישפוז בבית חולים, בגבס וכו'...
להרבה אנשים לא שווה להשקיע את הסכומים האלו, כשלעיתים
שווי הסוס הוא פחות בהרבה.
שיהיה בהצלחה בכל מקרה.

צר לי

הבעיה היא שהחלק התחתון של הרגל (הקדמית) הוא מאוד מאוד רגיש כי הוא נושא את רוב המשקל של הסוס, אם מדובר בסוסה בוגרת אז מדובר בערך בחצי טון של לחץ. אני מציע שתחפשי ווטרינר שההתמחות שלו זה אורטופדיה של סוסים, יש כמה כאלה בארץ, ותנסו לברר מה אפשרי לעשות. בסופו של דבר אין שום מניעה מלשאול וטרינר נוסף ואז להחליט.

תודה על שלל התשובות

באמת לא ידעתי ששבר של סוס זה כזה עניין רציני שלא ניתן לטיפול בקיבוע/גבס פשוט..

בכל מקרה, המכר אמר לי שהסוסה כבר הומתה. היא סבלה נורא ומדובר בסוסה בוגרת.
לא שאלתי איך היא מתה (הבנתי ממנו לפני שאם הורגים בזריקה אז צריכים לקבור אותה ואם ביריה אז ניתן להשתמש בבשר לצורך האכלת בע"ח בגני חיות וכדומה....

אגב: יש לו שם 3 סוסים שהם מאד יקרים (לא יודעת איזה סוג, אבל הם גזעיים, תעודות, משהו ששווה עשרות אלפי שקלים). שייכים למישהו שרצה למכור - אבל אין קונים. אין בארץ "שוק" לכל ענייני הסוסים?

עדימ

New member
סוס זו חיה יקרה ולא פחות האחזקה החודשית שלה

פנסיון אוכל וט' אם צריך.
משתנה ביין סוסים טהורי גזע או מקומיים וכן מה תנאי הפנסיון המוצעים וכו'.
כמובן שיש ציוד נוסף כמו ראשיות אוכפים וכו' וזה רק על קצה המזלג!
לכן לא כל אחד יכול להחזיק סוס רק מי שיש לו מספיק כסף בכיס תחלס וגם אז הרבה מהפנסיונים משלבים את הסוס בבית הספר לרכיבה באותה חווה כדי לחסוך בעלויות.

jgut

New member
השוק בארץ נמצא במצב רע

חלק מהסיבות הן מחירי האחזקה היקרים.
חוץ מזה שאין מי שיקנה סוסים יקרים, כי אין איך להחזיר את ההוצאה.
יש מקרים יוצאי דופן, אבל גם הם בקושי מחזירים את ההוצאות.

vet

New member
החלטות קשות

כולם מכירים את האגדה מסרטי המערב הפרוע שרגל שבורה הינה גזר דין מוות עבור הסוס. ובכן, זה לא בהכרח מחויב המציאות. ההחלטה תלויה במספר גורמים: מיקום השבר ברגל ואופיו, האם (כפי שציינה ליאת) השבר פתוח או סגור, האם קיים כבר זיהום, האם קיימת היכולת הכירורגית לתיקונו או האם ניתן להסתפק בגבס, מה הפרוגנוזה להחלמה מלאה וכמו תמיד מה העלות הצפויה.
ישנם שברים שאינם דורשים דבר פרט לגבס. דוגמא לכאלו הינה שבר בצידה של עצם הפרסה. בסייחים היכולת לקבע שברים מסוגים שונים בגבס הינה גבוהה יותר משום שהם קטנים יותר. בסוס בוגר זה לא רק קשה יותר אך לעיתים גם עלול להחמיר את הבעיה בסיבוכים נלווים.
ישנם שברים שניתנים לתיקון על ידי שימוש בפלטות וברגים. דוגמאות לכאלו הינה שבר עצם הקנון בסוסי מירוץ או שבר עצם האולקרנון (המקבילה למרפק באדם). האחרונה אגב הינה אחד השברים הנפוצים היותר בסוסים שאינם סוסי מירוץ וגם השבר הכי כיף לתיקון שכן הסוס יכול מייד לעמוד על הרגל וסיכויי ההצלחה די גבוהים.
ישנם שברים שלא דורשים שום התערבות כירורגית, כגון שברים מסויימים בעצמות הספלינט.
ולבסוף, ישנם שברים שאינם ברי תיקון משום שהעצם מרוסקת לחלוטין או שמיקומה אינו מאפשר גישה. במקרים כאלו ההחלטה הנכונה הינה כמעט תמיד המתת חסד.
אז מדוע קיימת בכלל בעיה? הרי בבני אדם ובחיות קטנות ניתן לטפל בכל סוג של שבר. ובכן, הבעיה נובעת לאו דווקא מהעלות הכרוכה בטיפול, וגם לא עקב העדר שתלי מתכת בגודל מתאים (היצרן יכול לייצר הכל). מקורה העיקרי של הבעיה נובע מאופיו והתנהגותו של הפציינט. בניגוד לאדם ולחיות קטנות אשר יכולים להתאושש במיטה או בכלוב לאחר ניתוח כו נרחב, הסוס חייב להתאושש לבד ולקום תוך זמן קצר על מנת לעמוד על ארבע הרגליים. המשמעות של זה הינה שהרגל שרק נותחה תעבור מאמץ גבוה בחדר ההתאוששות, השבר שרק תוקן ייחשף לכוחות כיפוף ומתיחה גבוהים והכל עלול להתרסק תוך שניות. מעבר לכך, גם אם הסוס הצליח לקום ללא נזק, הוא חייב לשאת משקל מלא על הרגל המנותחת שכן אם לא הסיכוי ללמיניטיס באחת או יותר משלוש הרגליים האחרות גבוה.
הדרך היחידה למנוע מהסוס להעמיס את הרגל בהתאוששות הינה שהוא מתעורר מההרדמה בבריכה ייעודית, אך למרבה הצער מתקנים מסוג זה הינם נדירים בבתי החולים בעולם.

אהוד

giri

New member
תודה על המידע

לא הכרתי את השימוש הזה בבריכה, זה באמת רעיון מצויין אם היא זמינה.
האם קיימת אפשרות של קשירה של הסוס במאונך בעודו מורדם באיזושהי תליה על מנת להתגבר על בעיית הקימה? והאם יש דרך למנוע מסוס בהחלמה התגלגלות?

vet

New member
לא

מכמה סיבות. הדרך היחידה ל"תלות" את הסוס במאונך הינה ע"י שימוש ברתמה (סלינג). הבעיה עם זה תהיה שכאשר הסוס תלוי הלחץ הל ביצת החזה יהיה גבוה והסוס עלול להחנק
מעבר לכך כאשר הסוס יתעורר בסלינג הוא יכנס לפאניקה, גם לא טוב

jgut

New member
תודה על מידע וברשותך מספר שאלות

מעניין אותי לגבי ההתעוררות בבריכה -
האם הסביבה של המים עלולה לגרום לבעיות באזור המנותח?
כיצד הסוסים מגיבים כשהם מוצאים את עצמם בסביבה כזו?
כמה זמן הם צריכים לשהות בסביבה זו?

vet

New member
תשובות

הנסיון מראה שכמעט תמיד המים אינם גורמים לכל בעיה שהיא.
הבריכות האילו הן חלומו של כל מרדים שכן הן חוסכות את המאבק לקום שאני מניח שהרבה מכם ראו בסוסים שסורסו או אפילו עברו פרוצדורות יותר נרחבות
הבריכה לא גדולה, מספיקה להכניס את הסוס לאורך ולרוחב. רצפת הבריכה הידראולית. הסוס המורדם מוכנס לבריכה בסלינג (ראי תשובתי למעלה) הראש בתיך פנימית של גלגל על מנת לשמור אותו מעל למים
כאשר הסוס מתעורר רצפת הבריכה מורמת, ויחד איתה הסוס, כך שהסוס בעצם עומד תוך כדי העליה ולבסוף פשוט הולך לתאו

giri

New member
נשמע מגניב לגמרי

בטח עולה הון...

תודה על המידע!

למעלה