סוכרת בחתולים

סוכרת בחתולים

שלום,

השאלות שלי הינן בקשר לחתול שאובחן כחולה בסוכרת ומקבל אינסולין ואוכל דיאבטי כבר מעל חודשיים.
התחלתי עם 2 יחידות אינסולין (לנטוס) פעמיים ביום והגעתי כבר ל-5 יחידות. רמת הסוכר שלו לא השתנתה בתקופה זו ונשארה מעל 400. הוא אמנם העלה קצת במשקל אבל עדיין שותה, משתין ואוכל המון.
הוטרינר ביקש שאביא אותו להזרקה אצלו כדי שיוודא שאני מזריקה כמו שצריך.
בהנחה שההזרקה כתקנה, מה עוד אפשר לעשות כדי לנסות לאזן אותו? עד איזה מינון יש טעם להעלות את האינסולין? האם יש אינסולין מסוג אחר שכדאי לנסות? האם ייתכן מקרה של חתול שאי אפשר לאזן? האם רופא שמומחה בסוכרת והורמונים יכול לעזור מעבר למה שוטרינר "שאינו מומחה" יכול? האם סוכר גבוה בדם ואכילה, שתיה ושתן מרובים יכולים להיות קשורים למחלה אחרת מאשר סוכרת?

הבנתי שבני אדם סובלים מאד כאשר הסוכר שלהם גבוה. האם גם חתולים סובלים בתנאים האלו?

תודה רבה.

תשובות

הי
הרבה שאלות - ולמעשה בצדק - המחלה מורכבת ולאזן חתול חולה זה לא תמיד פשוט
יש עוד סוגים של אינסולין, ולפעמים צריך באמת לנסות, בעיקר אם נראה שהתגובה לאינסולין שבשימוש אינה מוצלחת
אין מומחים ספציפית לסכרת, אבל יש מומחים לרפואה פנימית שאני כן אוהב את הייעוץ שלהם במקרים כאלה, בעיקר כשקשה לאזן את החתול בטיפול השגרתי. אשמח להמליץ במסרים האישיים אם תרצי
חשוב לקחת בחשבון שפעמים רבות חוסר יכולת לאזן מעיד על מחלת רקע שקיימת. הנפוצות הן דלקת בדרכי השתן, דלקת לבלב, או מחלות רקע אחרות. חשוב לוודא שאין משהו מסוג זה
בהצלחה ואשמח לשמוע עדכונים
ארז

sapirdvm

New member
כתבתי תשובה ארוכה והיא נעלמה

אז הינה שוב.
קודם כל אצטט את אחת מרופאות החתולים הטובות בעולם ד"ר Gunn-Moore שאמרה לנו כאן בהרצאות שלה: תיידעו את הבעלים שליצב חתול סוכרתי לוקח בין 2-3 חודשים. תמיד יהיו שיתייצבו מהר אבל שלא יתיאשו אם זה יקח 3 חודשים.
אז החתול שלך שם.
הציטוט השני שייך לפרופסור פלדמן, מגדולי המומחים האמריקאי במחלות הורמונליות שאמר לי לפני כשנתיים כך: אם החתול פחות שותה, פחות משתין, עולה במשקל והבעלים שמח אז גם אני שמח ולא רץ לבדוק לו כל יום את רמת הסוכר בדם...
בטיפול בסוכרת, הסיכון הכי גדול זה להגיע למצב של תת סוכר (היפוגליצמיה) שזאת סכנת חיים ומגיעים אליה במנות גבוהות של אינסולין.
כיום נהוג להתחיל (בניגוד למה שנהגו עד לא מזמן) ב0.25 יח'/ק"ג של אינסולין. מצאו שמתן של 1/2 יח' לק"ג יכול לגרום לאפקט סמוג'י והחתולים זקוקים עפ"ר לפחות אינסולין.
מבחינת אינסולין:אני מעדיף את הגלרג'ין למרות שגם הלנטוס הוא טוב. אחד היתרונות של הגלרג'ין הוא בנקודת השיא שלו שאינה קרובה להזרקה כמו של הלנטוס. משך הפעילות יכול להגיע אף עד 24 שעות למרות שמרבית החתולים זקוקים ל2 זריקות ביום.
חשוב לדעתי לשים לב לנושא ההזרקה: לשמור במקרר, לזרוק אחרי חודש את הבקבוק גם אם נשאר המון חומר כי הוא מתיישן מהר עם פתיחתו, לא לנער חזק!!! מספיק להפוך בעדינות !!! את הבקבוק 2-3 פעמים לפני ההזרקה. ולהזריק תת עורי. ממליץ להשתמש במזרק אינסולין עם מחט מקובעת של 0.3 מ"ל או 0.5 מ"ל בהם הדיוק טוב יותר.
חשוב לבדוק את השתן. לבדוק למציאות דלקת שנפוצה בחתולים סוכרתיים. לשלוח לתרבית מדי כמה חודשים ולוודא שאין דלקת. הדלקת יכולה לגרום לעמידות מסוימת לאינסולין. כך גם דלקת חניכיים קשה. חשוב לנקות שיניי חתול סוכרתי כי התהליך הדלקתי הכרוני מייצר עמידות מה לאינסולין.
מזון: המזון שנחשב ומומלץ ביותר על ידי Gunn-Moore הוא הDM של פרו-פלאן בגלל % הפחמימות הנמוך שבו (3.8%). גם הm/d של הילס מצוין אך הרטוב טוב מהיבש.
בקיצור-רמת פחמימות נמוכה ורמת חלבון טוב גבוהה.
יש יתרון לפנות למומחים כשהמקרה לא נפתר בידי הוטרינר שלך. אבל צריך למצוא את המומחה/ית הנכונה...
לדעתי טרם מיצית את כל היכולות של הוטרינרית שלך.
שאלות: איך בדקת/בודקת סוכר? האם נבדק פרוקטוזמין? האם דם ורידי או מהאוזן בבית בגלוקומטר? האם ניסית מספר מזונות? האם נערכו בדיקות דם מקיפות או שרק לסוכר? האם בודקת שתן מדי יום?
סליחה על אורך התשובה אך זה רק קצה המזלג

בהצלחה רבה. זה לא קל אבל חתול יכול להתאזן ולחיות טוב גם עם הסוכרת.

כדאי לכתוב בוורד ובסוף להעתיק לתפוז

זהו, הוא רק עולה במשקל, לא שותה או משתין פחות ואני לא ממש שמחה. גם הוא לא שמח. הוא נמצא כרגע בחדר משלו כי היא תוקף את יתר החתולים באופן אלים (הוא היה חתול רחוב קודם) והוא לא אוהב את זה. אני מחכה עם הטיפול ההתנהגותי כי הבנתי שייתכן והסוכרת גם משפיעה על המצב ואני מנסה לבודד את הבעיות (ואת ההוצאות).
עכשיו הוא שוקל כבר 5 ק"ג כך שאנחנו ב-1 יח'/ק"ג...
האינסולין נשמר כנדרש.
הסוכר נמדד 8 שעות לאחר ההזרקה. האם זו אכן נקודת השיא של הלנטוס?
הוא אושפז לפני כחודשיים עם קטונים בשתן וקבל אנטיביוטיקה כללית. מאז לא נערכו בדיקות שתן.
אז הותחל הטיפול באינסולין. כחודש לפני כן נעקרו לו 2 שיניים. איך מנקים לחתול את השיניים?
הוא טורף את האוכל הדיאבטי של פורינה (פרו פלאן). לפני כן אכל את הדיאבטי של רויאל קנין אך שלשל והסוג הוחלף. גם אז הסוכר שלו היה גבוה.

הסוכר נבדק אצל הוטרינר בגלוקומטר ע"י דם מהאוזן, כאמור, 8 שעות לאחר ההזרקה. האם יש הבדל בין בדיקת דם מהאוזן לבדיקת דם ורידי?
לא נבדק פרוקטוזמין. אני מבינה שכדאי לבדוק.
לא בדקתי שתן אף פעם. בעזרת איזה מיכשור אפשר לבדוק? האם הבדיקה תתן אינפורמציה מעבר לבדיקת הדם?
אינני זוכרת אם נערכו בדיקות דם מקיפות. ייתכן שנערכו כשאושפז, ייתכן שלא.

המון תודה על התשובה המפורטת.

sapirdvm

New member
בדיקת גלוקוז לחתול

חתול שנלקח למרפאה יכול להיות בסטרס שיגרום לגלוקוז שלו להיות גבוה. אני לא ראיתי אף פעם גלוקוז ברמה של 400 מסטרס, אבל כן ראיתי גלוקוז בגובה של 300 מסטרס.
לכן אני נוהג לבדוק פרוקטוזמין בכל חתול שאני מקבל תוצאה של גלוקוז גבוה בדם ו/או בשתן. הפרוקטוזמין מלמד אותי על רמת הגלוקוז שהיתה לו בדם לפני שבוע-שבועיים. זאת בדיקה שעבורי מסמנת את אבן הדרך להחלטה סוכרתי או לא.
לגבי מיכשור בדיקת הסוכר: הדיגום מהאוזן פחות מלחיץ מאשר דיגום דם מהוריד הג'וגולרי(בצוואר) או מהרגל הקידמית עפ"ר. ברם, יש לדעת את הסטיה של כל מכשיר בפרט המכשירים הקטנים. אצלנו אנחנו מכיילים את המכישירם הקטנים שאנו משאילים ללקוח ויודעים את הסטיה שלהם.
שתן: אחד הגורמים כאמור ל"עמידות לאינסולין" זוהי דלקת בדרכי השתן. הסוכר שמופרש בשתן מעלה סיכויי דלקת חיידיקת ולכן אני חושב שכדאי לבדוק את השתן, כולל שליחה לתרבית ורגישות.
יש 3 סימנים נפוצים לסוכרת: שתיה מרובה, השתנה מרובה, ירידה במשקל עם תיאבון טוב. אצלך נפתרה הירידה במשקל אך ממשיכה בעית ההשתנה והשתיה, אולי יש שם גורם נוסף לזה כגון דלקת בדרכי השתן?
בדיקת שתן יומית: יש סטיקים של גלוקוז וקטונים למציאות בשתן שניתן לבדוק בבית ע"י שימוש בחול לא סופח.
בדיקות דם: אני חושב שהן יכולות לתת מידע על בעיה אחרת אם קיימת. כמו שאמר ד"ר ארז לעייל, למשל דלקת בלבלב יכולה לגרום ל"עמידות לאינסולין".
לגבי סוג האינסולין: לדעתי לא הבנתי אותך נכון וטעיתי-הלנטוס זה השם המסחרי של הגלרג'ין (או שהתכוונת לLente שזה אינסולין שונה). הפיק שלו הוא בערך אחרי 14 שעות והוא פועל כ-24 שעות.
האם ניתן לומר שהחתול שלך נמצא בסטרס די מתמיד? חתול רחוב שנמצא מבודד בחדר? אולי זה מעלה לו את הגלוקוז? איך מתנהג בהבאה לוטרינר? לחוץ? נאבק?
עוד מספר נקודות "קטנות"
את בקבוק האינסולין כדאי לאחסן בעמידה. האינסולין נדבק לגומי שדרכו את שאבת אותו וזה מוריד את יעילותו.
ממליץ להאכיל בכמויות ובזמנים קבועים.
ממליץ להזריק אינסולין בזמנים קבועים.

מקוה שמשהו מכל מה שכתבתי יעזור

לא קישרתי עד כה בין סטרס לסוכר גבוה.

ייתכן שזו נקודה מרכזית כאן.

מה אפשר לעשות כדי להקטין את הסטרס? אם הוא משוחרר בדירה הוא תוקף את 4 החתולים האחרים וזה נראה כאילו הוא הולך להרוג אותם. הם מפחדים ממנו פחד מוות. לעתים אני סוגרת אותם ומשחררת אותו ואז הוא נשכב ליד דלת החדר שבו הם נמצאים ולא זז משם.
חיפשתי לו בית ללא חתולים או עם חצר אבל לא מצאתי.
לא נראה לי מתאים לשחרר אותו בחוץ מכיוון שהוא יאכל כל אוכל שימצא ובכלל לא בטוח שיבוא לכאן כל 12 שעות לקבל זריקה (לפי ניסיון העבר שבו נתקלתי בו פעמיים בהפרש של חודש בין הפעמים). גם אין אפשרות לצאת ולחזור כרצונו.
בתחילת השהיה שלו בבית הוא לא התנקה ולא שחק ורק אחרי פרק זמן התחיל לשחק ולהתנקות וחשבתי שאז עבר לו הסטרס אבל ייתכן מאד שלא.
כשאני רוצה להכניס אותו למנשא כדי ללכת למרפאה הוא לא רוצה להכנס, ובמרפאה הוא לא רוצה לצאת.
האם כדאי לבדוק ייעוץ התנהגותי כשהוא עדיין אינו מאוזן? האם נראה על פניו שיש סיכוי להגיע לשלום בית ורוגע לכולם בתנאים שתיארתי או שזו שאלה ליועץ/צת התנהגותי/ת?

sapirdvm

New member
חתולים בוחרים

בתפישת עולמי החתולים בוחרים את עולמם ולא אנו אלה שבוחרים להם
כלומר,
יש מצבים שבהם אי אפשר לביית חתול
לפעמים זה בבית מסוים
לפעמים זה בהרבה בתים.
יש אומנם יועצי התנהגות
אבל, עם כל הכבוד ויש הרבה כבוד
בסוף החתול יבחר. ורק הוא.
אני חוזר לרישא של הדיון: האם החתול שלך סוכרתי?
האם יש סיבה לגלוקוז הגבוה שלו?
חושב שכדאי לברר את כל הברורים הפיזיולוגים שניתן
גם אם ללא טיפול
ואז להחליט לאן מתקדמים: התנהגותי, פיזיולוגי, שילוב, אף אחד מהם.
מסכים שיש כאן חתול מיוחד יותר מהאחרים

ש לי חדשות נהדרות! אני לא יודעת להזריק!

מסתבר שכדי שישארו 5 יחידות במזרק (השתמשתי במזרקים של 1 מ"ל) צריך לשאוב כ-10 יחידות ואז להזריק את החומר העודף בחזרה לבקבוק. אחרת החלל של 5 היחידות מכיל הרבה אויר. כנראה שבמקום אינסולין הזרקתי אויר...
בבוקר הוטרינר הזריק ואחרי 8 שעות נמדד במרפאה סוכר של 250. בהתחשב בסטרס שהחתול נמצא בו במרפאה נראה לי שהתוצאה מצוינת. נכון? אמשיך לעקוב אחרי האכילה, השתיה והשתן שלו ואבצע עוד כמה בדיקות סוכר בזמן הקרוב כדי לוודא שהמצב נשמר. אחרי כמה ימים כאלו אתחיל לבדוק מה עושים עם הצד ההתנהגותי.

החתול הזה באמת מיוחד, גם באופיו, הוא ממש מקסים, ומגיע לו בית יותר טוב מזה שאני יכולה לספק אז אם תשמעו על מישהו עם חצר או עם גישה החוצה שירצה אותו, אנא הפנו אותו אלי (לא איעלב אם תפרצו כאן בצחוק).

המון תודה לכם!

וכמובן שאני מתנצלת על הזמן שהשקעתם והטרחה

לא תיארתי לעצמי שאני כזו אהבלה...

חצי פולניה
וכנראה ששמחתי מוקדם מדי

13 שעות אחרי ההזרקה הסוכר היה 370 (כאשר 8 שעות אחרי - 250).
על מה זה יכול לרמז? האם ייתכן שזה אפקט סמוג'י? איך בודקים זאת? מורידים מינון ובודקים אם המצב השתפר?

sapirdvm

New member
לדעתי מדובר

בפולניה לגמרי

מה היתה רמת הגלוקוז לפני ההזרקה?
האם אכן אתם מזריקים גלרג'ין?
האם את זוכרת שאמרתי לך שאיזון לוקח 2-3 שבועות בפרט שכנראה החתול לא קיבל את שהיה צריך לקבל?
לא נשמע לי אפקט סומוג'י. רמת גלוקוז לא ירדה מאד. בכל מקרה, הטיפול באפקט סומוג'י הוא אכן לרדת בחצי יח' אט אט.

לא אתווכח אתך

זה אכן הגלרג'ין. הגלוקוז לא נמדד לפני ההזרקה, רק 8 ו-13 שעות אח"כ ואז הוזרק אינסולין פעם נוספת.
האם אתה בטוח שזה אינו אפקט סומוג'י? אם הפיק צפוי להיות בסביבות ה-14 שעות לאחר ההזרקה (באינטרנט נתקלתי בגרסאות שונות לפיק: 6, 8 ו- 14 שעות וגם שאין פיק) , הייתי מצפה ש-13 שעות לאחר ההזרקה ערך הגלוקוז יהיה יותר נמוך מאשר 8 שעות אחריה. אבל מכיוון שהתוצאה הפוכה, ואם הבנתי נכון את מה שקראתי באינטרנט, התיאור מזכיר לדעתי את סומוג'י. אני חושבת שאי אפשר לדעת לאן ירדה רמת הגלוקוז. האם לא ייתכן שלמשל 4 או 10 שעות לאחר ההזרקה היא היתה מאד נמוכה?

אני קצת חוששת להזריק עכשיו 5 יחידות. אם רוב התקופה בעצם לא הזרקתי, נראה לי שרצוי להתחיל עכשיו מערך יחסית נמוך ולא מ-5 יחידות (שזה 1 יח'/ק"ג). וגם: אחרי ההזרקות של 5 יחידות הוא נוטה לאפטיות. לא ממש אפטי אבל מוזר (הוא אפילו הסתובב כמה שעות בדירה בלי לתקוף אף אחד...) ולכן נראה לי שהמינון היה גבוה מדי. מה דעתך?

לצערי לא זכרתי 2-3 שבועות אלא חודשים

תוך כמה זמן מתים מתת סוכר?

אם הוא קיבל כבר 3 פעמים ברציפות 5 יחידות, ואם המנה הזו גבוהה מדי עבורו, האם הוא כבר היה מת?
לא שאני רוצה להרוג אותו, אבל אם הוא היה אמור למות במידה ווהמנה גבוהה מדי אפשר ככה לדעת איזו כמות בערך הוא צריך...

sapirdvm

New member
אכן חודשים

נראה לי שמה שאתם צריכם לעשות זה עקומת גלוקוז.
אנחנו, כדי למנוע סטרס מיותר מהחתול, משאילים גלוקומטר ללקוחות שלנו. מלמדים אותם לדקור את האוזן והם בודקים כל שעתיים בדיקת גלוקוז בדם במשך 12-14 שעות.
זאת בעצם הדרך הנכונה להבין את מה שקורה עם האינסולין והגלוקוז בדם.
אני יודע שבמרבית המקומות החתול מובא למרפאה למשך היום ושם עושים את העקומה. גם אנחנו עשינו ולעיתים עושים כך אך צריך לקחת בחשבון את אפשט הסטרס על החתול ורמת הגלוקוז שלו.

גיזמו מוסר המון תודה על הייעוץ המדהים

ומודיע שהוא הולך להרגיש מצוין במהרה.

למעלה