סוגי להקות

gilh10

New member
סוגי להקות

שלום לכם, לאחרונה התחלתי להתעניין במוסיקה של תקופת סוף ה-60 ותחילת ה-70. יצא לי להכיר כמה להקות שהייתי רוצה לדעת אם הם משתייכות לז'אנר של עולם הפרוג או לא. פשוט לי הכל נשמע כ"כ דומה הסגנון של התקופה הזאת. הלהקות הם: Deep Purple Doors Grateful Dead Jimi Hendrix Lynyrd Skynyrd The Who Uriah Heep כמובן שיש עוד להקות בסגנון הזה אך עוד לא יצא לי להכיר אם יש לכם המלצות, אז בכיף.

giloni

New member
זה לא פרוג!!!

אולי Uriah Heep באלבום וחצי ו Deep Purple באלבום ורבע יכולים לקלוע לנושאים בהם עוסק הפורום הזה. אבל השתיים האלה וכל שאר הדברים שציינת, זוכים לבית חם ואוהב בפורום אגדות רוק. אתה מוזמן לבקר גם שם יקי

FunkyMonk

New member
אלו לא להקות פרוג,

אך לרובן ככולן יש קשר הדוק עם הפרוג.

gilh10

New member
אחרי ששאלתי כאן בפורום

נזכרתי באתר ProgArchives שיש שם את כל הלהקות הקשורות בפרוג. ושם כתוב ככה: DEEP PURPLE - proto prog URIAH HEEP - art rock כל השאר לא קיימים שם שתי סגנונות האלה נחשבים לפרוג?

nazgulheir

New member
יש לאתר הזה נטייה

נטייה לסווג לז'אנרים את הלהקות, ולא את האלבומים שלהן. כך Deep Purple מסווגים כפרוטו-פרוג, מה שנכון לגבי שלושת האלבומים הראשונים שלהם, ובייחוד השלישי, אבל לא נכון לגבי כל שאר האלבומים שלהם. על כן לא צריך לקחת את עניין הסיווגים ברצינות רבה מדי. הגרייטפול דד עשו דברים יותר פרוגרסיביים מהרבה להקות אחרות שמופיעות ב-Prog Archives.

B a z a

New member
עדיין זה אתר מדהים

המקור מספר אחת לרכוש ידע על פרוג. והוא גם בנוי בצורה מעולה, האנשים שבנו את האתר פשוט תותחים.

melancholy man

New member
תלוי מה ההגדרה שלך לפרוגרסיביים

באופן כללי, ג'רי גארסיה היה מת מצחוק או נחנק מהבאנג שלו, אם היית שם אותו באותה קטגוריה עם ריק וויקמן ופיטר גבריאל.

nazgulheir

New member
כך גם היה קורה

לדניאל דני או רוג'ר טריגו, ועדיין אף אחד לא מערער על זה שהם נמצאים תחת הקטגוריה של רוק מתקדם. הדד היו להקה סופר מהפכנית בסוף שנות השישים, עם רעיונות כמו שני מתופפים, שהקדים את אמון דול 2 בשנתיים ואת קרימזון בחמש, כתיבה של מיני יצירות תוך היעזרות במיטב הטכניקה האולפנית של התקופה, ונטייה כללית לנסיונות מוזיקלית תוך שאיפה להרחיב את גבולות הרוק. איתרע מזלם והם היו אמריקאים ולא בריטים, ובכך נמנע מהם הכבוד המפוקפק של להיות "להקת פרוטו-פרוג". אבל לי מספיק לשים במערכת את "Anthem of the sun" בשביל לדעת שהם היו יותר מתקדמים מכמעט כל להקה אחרת באותו זמן. רק על זאפה אפשר להגיד שעשה ב-67-8 שירים של 8 דקות עם רעשים א-לה שטוקהאוזן.

melancholy man

New member
לא מכיר מספיק את יונברס זירו

בשביל להגיד משהו על החברה האלה, אבל בקשר לדד, אם הם "פרוטו פרוג" אז כל הפסיכדליה של קליפורניה שהייתה מבוססת על ג'אמים ומשחקי אולפן, זה פרוג, אין לי שום ספק שהרבה אומנים שמזוהים עם רוק מתקדם, שמעו גריטפול דד, אבל זה לא הופך את הדד למשהו חוץ ממה שהם: פסיכדליה ולעיתים פולק רוק.

מורנא007

New member
הגבולות עדינים

עוד לא הזכרנו את אולטימט ספינץ' וקליידוסקוף האמריקאים וגם המקסיקנים
בסופו של היום, פורנוגרפיה (וגם מוסיקה) היא עיניין של גיאוגרפיה (ו/או חברה אם נאמץ את הגישה של J). לדעתי, חלק ניכר מלהקות הפסיכדליה ששמעתי עשו דברים די מורכבים על סף הפרוטו פרוג. יתכן שאם הם היו פועלים בצינה הבריטית (כמו ג'ימי הנדריקס*), הם היו נחשבים לפרוטו. אבל, כל זה עיניין של הגדרות. העיקר - המוסיקה. *הכוונה היא שהנדריקס פעל בבריטניה, לא שהוא נחשב לפרוטו.

melancholy man

New member
זה אם מקבלים את ההנחה

שכמה שאתה יותר מורכב אתה יותר קרוב לפרוג, אני לא מקבל את ההנחה הזאת. עולם הפסיכדליה בכלל, שבר מוסכמות, שינה את המבנה הקלאסי של השיר ועשה את כל הדברים האלה שלהקות הפרוג עשו (או ניסו לעשות), העניין הוא שהגישה שלהם למוסיקה הייתה אחרת, הם באו ממקום אחר והגדירו עצמם אחרת. הפסיכדליה האמרקאית, השפיעה על עולם המוסיקה הבריטי של אותם שנים, מה שיצר סצנה קטנה של פסיכדליה בריטית, ומתוכה נולד הפרוגרסיב, העניין הוא שהפרוג נולד מתוך שילוב בין פסיכדליה וגישה מוסיקלית שמקורותיה במוסיקה הקלאסית והמסורת המוסיקאלית האירופאית, הפסיכדליה האמריקאית מאידך, נולדה מתוך המיזוג בין פולק אמריקאי ש"התחשמל" בלוז והמון LSD, הגישה למוסיקה שם היא של עולם הפולק והבלוז ולא של המסורת המוסיקאלית האירופאית. מוסיקלית, הדברים לפעמים נשמעים דומים, כי, כן מה לעשות, רוברט פריפ, פיטר גבריאל, קית' אמרסון וכו', הקשיבו מן הסתם ללהקות האמריקאיות הגדולות (הדד, האירפליין, באפלו ספרינגפילד וכו', ומן הסתם גם לכמה קצת פחות גדולות) אבל המיקום בזמן ובמקום, השיוך לסצנה אחרת והמניעים השונים נותן לזה "שם" אחר. בשביל לתת לזה דוגמא יותר קלה לאיפיון בעיני, אם הקינקס או המי, היו מוציאים את האלבומים הראשונים שלהם באיחור של 12 שנה היו קוראים למה שהם עושים פאנק (וחמש שנים מאוחר יותר זה היה פרוטו פאנק), אם הקלאש או הראמונס היו מוציאים אלבומים 12/13 שנה מוקדם יותר, היו קוראים למה שהם עשו פריק ביט או גארז' בהתאם. ז'אנרים ברוק, זה לעולם (או כמעט לעולם) לא עניין של מוסיקה, אלא יותר עניין זמן ומקום ושל סצנות מוסקליות והוויות תרבותיות, נכון שעם הזמן, אפשר לזהות את הדברים "באוזן" אבל זה מצריך הרבה הקשבה, אישית, אני עדיין לפעמים "טועה" אבל זה לא כזה חשוב, אז זה לא כזה נורא.

מורנא007

New member
בגדול אני מסכים

פולק אמריקאי ש"התחשמל" - פולק זה מוסיקת עמים. למעט מקורות של אמריקאים טבעיים (אינדיאנים), כל היתר הגיע עם המהגרים מאירופה ואפריקה. לראיה קטעים של גפרסון איירפליין כמו השיר השביעי באלבום ולנטירס (אם אני זוכר נכון) נשמעים די "אירופאיים", ברור שהבלוז מוסיף את הנופך שלו (אבל זה גם קיים ביס וג'תרו טאל). אצל וונילה פאדג' השילוב היה של רוק עם מוסיקה קלאסית (בהשפעת הביטלס) - באלבומים s/t, הקצב לעולם ימשך וריננסאנס.

Liorking

New member
אם כבר מי

הם גם היו מתקדמים במידה מסוימת, לא ידוע עד כמה. אחרי הכל, הם היו חלוצים באופרות רוק. Quadrophenia זה מבחינתי אלבום פרוג, יש לו מבנה סימפוני (גם מחולק ל-4 חלקים), שימוש נרחב בסינתיסייזרים לתפקידים מלודיים וסימפוניים ולא רק ברקע. עוד לא שמעתי את Tommy (למען האמת חלק ממנו), האם אתם מחשיבים אותו פרוג?

וינסנטי

New member
טומי הוא לא פרוג.

רובו מורכב משירי רוק די רגילים [ומעולים], בלי איזושהם טריקי אולפן גדול או שאיפה להתקדם. החדשנות היא בקונספט וברעיון, לא במוזיקה עצמה.

HelterSkelter1

New member
מציע לך בחום לשמוע לדוגמא את הקטע

שלהם שנקרא The Funeral Plain מהאלבום Heatwave. פשוט קטע אדיר., מסע מוזיקלי בג'ונגל מסוייט (ואני לא צוחק). תקשיב, תקשיב, תקשיב ותגיב. חובה. ובלי קשר, גרייטפול דד זה לא פרוג. Period.

מורנא007

New member
אייל שלום,

האם ידוע לך על התבטאות של ג'רי גרסיה* בנדון או שזו ספקולציה פרטית שלך? *האמיתי לא זה שכותב בפורום השני בשם העט גרסיה.

melancholy man

New member
ממש לא

אני בספק אם הוא הכיר להקות כמו yes או ג'נסיס בכלל (שלא לדבר על יונרס זירו ודומיהם). אני מניח שעבור גארסיה, הדד כן עשו "מוסיקה פרוגרסיבית", אבל כמו שהשתמשו במונח הזה בשנות השישים, ולא כרוק מתקדם, כמו שמדברים עליו משנות השיבעים ואילך.

למעלה