סבתא סובלת

סבתא סובלת

שלום סבתי בת 84 סובלת מאוד מכאבים בברכיים, ידיים (כולל אצבעות והפרק), כתפיים, בגב - כתוצאה משתי חוליות שבורות (אוסטאופורוזיס) וכתוצאה מבקע גדול (במעיים כתוצאה מניתוח לפני 15 שנה). בנוסף יש לה כאבים בשרירים (שוק, ירך). הסבתא לא עברה מעולם בירור ראומטולוגי מסודר, מלבד בשהייה באשפוז לש מס' ימים שבו נלקחו לה מס' בדיקות דם שלהבנתי חלקן שוללות מס' מחלות ראומטולוגיות), ללא בדיקת רופא ראומטולוג וכדומה. מאחר והיא מאוד מוגבלת בניידות אנחנו רוצים להימנע מטירטורים מיוחדים. בנוסף היא סובלת כמובן מבעיות נוספות של זיקנה (יתר לחץ דם ועוד) ובייחוד מרגישות גדולה בקיבה (לא יכולה לקבל וולטרנים וכו' על בסיס קבוע למשל) כך שאני חוששת שלאחר בירור מקיף (צילומים, מיפויים, דם וכו') - ומכביד עליה - יסתבר שהיא אינה יכולה ממילא לקבל תרופות "כבדות" וכל הנ"ל יהיה מיותר. לאחרונה הבנתי שקיימת בדיקה של מיפוי עצמות, רופא במיון ורופא אחר שלי המליצו עליה כבדיקה שהיא יחסית קלה לביצוע ושדרכה ניתן להפריך או לשלול בעיות רבות הן אורטופדיות והן ראומטולוגיות. חשוב לנו לבצע איזשהו בירור ברמה של למצוא משכח כאבים מתאים לכאבים הללו. הבנתי שלכל כאב מתאים משכך ממשפחה מסויימת, וכיום משכחי הכאבים שלה לא יעילים, ואלו שיעילים נלקחים אחת לכמה ימים בשל הסיכון מהם (נר וולטרן למשל שפוגע ברירית הקיבה ומגביר סיכון לדימומים בקיבה, מאחר וסבלתה בעבר מדימום במעי היא נחשבת ברמה גבוהה של סיכון) כי כיום היא סובלת מכאבים חזקים שלעיתים מוגדרים ככאבי תופת ולעיתים סבילים. התרופות לשיכוך אותן מקבלת הן אופטלגין, אלגוליזין פורטה, אקמול ו...מדי פעם למרות איסור - נר וולטרן כשממש בלתי נסבל. טראמדקס, אוקסיקונטין וכו' גרמו לתופעות לוואי איומות. האם יהיה נכון לבצע מיפוי עצמות בפני עצמו בתור בדיקה שעל הבסיס שלה נחליט אם יש מקום לביריר ואם לא, או שצריך להתחיל ממקום אחר, למשל ללכת לבירור מקיף, והכל בהתחשב כאמור בהיותה מוגבלת בניידות (ובכלל היא תשושה ובירורים רבים לא נכונים לה כיום אלא אם באמת יקלו על הכאב) ובשאלה האם בסוף כל הבירור יהיה בכלל משהו לתת לה כמו סטרואידים (בהתחשב ברגישות בקיבה). תודה סברסייה

אבחון

ראשית כל - חשוב להגיע לאבחנה- לעיתים ניתן להגיע להשערה על ידי בדיקת החולה ובדיקות מעבדה בסיסיות ללא צורך באמצעי הדמיה נוספים - אם בדיקות המעבדה תקינות ומדובר בהיסטוריה ארוכה, קרוב לוודאי מדובר בשחיקת סחוס - מיפוי העצמות עשוי לקדם את האבחון אך יהיה צורך כנראה בהשלמת צילוי רנטגן באם סבתא היתה אצל ראומטולוג ? היתי מתחילה בזה

תודה רבה, הבעיה

היא שראומטולוגים נוטים כן לשלוח לשלל בדיקות, צילומים וכו', ואני רק רוצה לפנות לסמכות אחת שבמינימום בדיקות תגיע לאבחון, לבחור בדרך הקצרה. אגב, שוב, האבחון חשוב רק אם הוא יקל על הכאבים, מבחינת תפקוד מדובר באישה מבוגרת ואין ספק שניתוחים ושאר פרוצדורות לא באים בחשבון. השאלה היא האם יש מקום לעבור אבחון שלם אם בסופו של דבר אותן התרופות שציינתי למעלה (וולטרנים ושאר התרופות מהמשפחה הזו, אוקסיקונטין ושאר המשפחה, ואקמולים ושות') יוצאו לה בסוף הדרך והן הרי לא טובות לה. אני בעצם שואלת האם אבחון יכול להוביל לקבלת זריקות מחומרים שלא ניסתה קודם או קבלת תרופות שלא ניסתה קודם ושמיועדות ספציפית לטיפול במחלות מסוימות כגון מה שעלול להתגלות - ועל הדרך להקל כאבים? תודה על המענה לשאלה המוזרה, פשוט חשוב לא "לטרטר" את הסבתא היקרה ששבעה מבדיקות ורופאים לחינם. סברסייה

למעלה