סבא שלי...

סבא שלי...

... ======== סבא שלי ======= סבא שלי היה איש קשה. נהוג לומר “Litvack Okshen" , דהיינו, ליטאי עקשן באידיש, כאלו אנחנו, עקשנים, עד היום. החיים עשו אותו כזה, ילדות במלחמת העולם הראשונה, תקופות קשות של מחסור, נדודים לגרמניה ללמוד מקצוע, נהיה חשמלאי, מייסטר, קיבל הרגלים של ה"ייקים", עבד בעיר נמל על גבול גרמניה ליטא, פעם העיר של הגרמנים ופעם של הפולנים ופעם של הליטאים או הרוסים. ישב כמה שנים טובות בכלא על פעילות פוליטית בלתי חוקית, אבא שלי אומר, שיכול להיות שהיה בכלל המוציא לפועל של גזרי דין מוות של הארגון, לך תדע, שתקן סבא שלי היה, אין הוכחות. ואז היגיעה הנוראה מהכל, מלחמת העולם השניה, יהודים שיכלו ברחו לסיביר, לים הקרח הצפוני רחוק ככל האפשר, מי שלא ברח ניכלא בגטאות, גטו קובנה גטו וילנה ואח"כ ב"פורט התשיעי" ומשם עליה השמיימה בדרך כל בשר… סבא שלי, היה בדוויזיה הליטאית הראשונה, אף ליטאי לא היה שם, רק יהודים, הוא נלחם בכל החזיתות מ 1941 כשנכנסו הגרמנים לליטא ועד סיום הפעילות של הדוויזיה בשערי ברלין. ואז הוא חזר הביתה, לליטא, לחורבות, להרס, לשכול, לחלל בנשמות של האנשים, לייאוש ולתקווה. לא חיכו לו שם, כי לא היה מי. הוא פגש שם אישה יהודיה שהמתינה לבעלה, שגם שירת אתו בדוויזיה הליטאית הראשונה, השמועה אמרה שבעלה חי למרות שדווח שהוא נהרג, פלוני אלמוני טען שראה אותו חי, אבל אחרי שנה, הודיעו לה רשמית שבעלה נהרג. סבא שלי והאישה התחתנו וככה הוא נהיה הסבא שלי לעתיד לבוא, כן, הסבא האמיתי שלי נהרג ואני נושא את שמו בגאווה מרובה. אבל סבא שלי היה איש קשה. אפילו לגבי יהודי ליטא, הוא היה איש קשה. וככה הם חיו סבא שלי, סבתא שלי, אימא שלי ודודה שלי שהתקבלה למשפחה כי לא נישאר לה אף אחד בעולם, מלבד סבתי שהיא קרובה רחוקה. הדודה עברה את כל הסלקציות של המחנות בגרמניה, היא הייתה חזקה נפשית וגופנית היא גם הייתה יפה למזלה, בעלה וילדיה נרצחו, היא נאנסה ע"י גרמני, ילדה את ילדו שנמסר להיכן שהוא. אבל היא חזרה שבר כלי, אישה צעירה ללא רצון לחיות, לא התחתנה מעולם. ואז אחרי 18 שנה… אני נולדתי… למשפחה המורחבת הזו שהיא כל כך קטנה ומגובשת …שרידי משפחה גדולה הרבה יותר, משפחה מפוארת… הילד הראשון, אחרי המלחמה, למשפחה, שלא ידע את הימים הנוראים… וסבא שלי כבר לא היה כזה קשה ודודה שלי קבלה שוב אור בעיניה והם כולם גידלו אותי עטפו אותי בכל האהבה שאפשר ואני הייתי אחד והם היו חמישה…סבא, סבתא, דודה, אבי ואמי… ואני מביט בסרטי 8” ישנים שאבא שלי דאג להשיג ולצלם, חלק בצבע אפילו. זה ממש ארוע לכבוד המצלמה ואני מביט בתמונות הישנות, כאשר הוא מטייל איתי… וסבא שלי ניראה אדם מאושר…מחייך, עושה תעלולים איתי… אימא שלי אומרת, האדם שהיחיד שסבא שלי אהב בחייו זה רק אני…ואני בכלל לא מבשרו שלו… עברו שנים, גדלתי, הוא הזדקן, היה מגיע לביקורים קצרים, נוסע בשלושה אוטובוסים שעתיים ואח"כ יושב בביתנו שעה ורוצה לחזור, הייתי ישן אצלו לפעמים, זה היה מעניין, הסיפורים שלו, אבל הכי מעניין אלו היו ה"סליקים" בביתו, קירות כפולים, שבהם החביא אקדחים, סכינים רשימות, הוא חיי את המחתרת כל חיו. איש קשה היה סבא שלי, גופו חזק, ראשו צלול עד שזה ניגמר… התחיל להחביא ב"סליקים" צעצועים, תמונות של נופים, התדרדר מצבו. וכשהוא הזדקן ואיבד את יכולת הזיכרון לפרקי זמן מסוימים, זה היה נורא, הוא היה שואל אותי, נכדו האהוב: "מי אתה?", כאב לי… עשיתי לו דף נייר מיוחד עם כל הפרטים שלנו כדי כשימצא ידעו לאן לפנות, וככה הייתי לפעמים מקבל טלפון בלילה, והייתי נוסע ברכב המשפחתי לחדרה או גדרה או אשדוד או זיכרון יעקוב או ראשון לציון, ניכנס לתחנת המשטרה, אוסף אותו ומסביר בחיוך מבויש שהוא לפעמים מתבלבל באוטובוסים ובמקום להגיע למחוז חפצו הוא מגיע לכאן…התקבלתי במבטי חמלה, הבנה, לא היה לי נעים… הייתי מחבק אותו, אוסף למכוניתי וחוזר לביתו, הוא סירב לחזור לביתנו, רק לביתו. וסבא שלי היה כועס למה הוא לא מכיר את הדרך שבה נוסעים הביתה ולמה אני נוסע במעגלים? ולמה זה כל כך הרבה זמן לוקח? ולמה אני מבלבל אותו? ואחרי כמה זמן, כבר אי אפשר היה לטפל בו, הוא היה הולך לאיבוד, וכאשר נישדד, החלטנו להעבירו לביתנו ואז התהפך הגלגל, אני טיפלתי בו, רחצתיו, הלבשתיו, סרקתיו. טיילנו. אבל הוא התחיל לברוח מביתנו לביתו חזרה, כאשר עבדנו ונאלצנו להחביא את המפתח. אבל אלו לא היו חיים, אחרי חיפושים רבים עם אכזבות לא קטנות מצאנו בית אבות בסביבה כפרית ונעימה ולשם הוא עבר. הביקורים שלי שם היו בתחילה צפופים, הייתי עולה על האופנוע וטס אליו, אבל יותר ויותר הוא לא זיהה אותי, וביקורי התקצרו, כי מאוד קשה היה לשבת לידו ולשתוק. היה מביט בי, שואל: מי אתה? לפתע, עורו עיניו, ההכרה שבה למוחו והוא בכה, ידעתי למה הוא בוכה זה נמשך דקות קצרות ושוב צלילה לעולם החשכה של השכחה. וככה הייתי בא לבקרו פעמיים שלוש בחודש, פעמיים בחודש, פעם בחודש, אבל תמיד בקרתי אותו לפחות פעם בחודש. דעיכה איטית שנמשכה שנים, ראש תלוש בגוף חזק ובריא. כאשר התבשרנו על פטירתו, בגיל 85 בערך, לפי חישובי אימי, לפני הקבורה נכנסתי לזהותו, כמנהג היהודים, רציתי לחסוך לאימי את המעמד, הוא שכב שם בתכריכים לבנים, קווי גופו הצנום היו הדוקים חזק, רק פניו היו חשופים, עיניו האפורות היו עצומות. ניראה הרבה יותר קטן מאשר בחייו ניגשתי, ליטפתי את ראשו כמו שהיתי עושה תמיד בביקורי אצלו, נישקתיו על המצח, כתמיד, בפעם האחרונה ויצאתי לבאי הלוויה, לקחת את האלונקה, וכמה כבד האיש הקטן הזה היה. זרקתי את הרגב האחרון על קברו. סבא שלי היה איש קשה, ככה אימי מספרת, לא היה לה קל אתו. לאף אחד לא היה קל אתו רק אני לא מסכים אתה… עבורי, הוא היה ה"סבא" האחד והיחיד הכי רך שבעולם… סבא שלי…
שבת שלום...

אתנה33

New member
קראתי ו ../images/Emo7.gif עמדה לי בזוית העין

מוכר וידוע למרבה הצער, וקשה כול כך קשה להיתמודד לראות אדם חזק אדם שהיוה עבורך משענת הולך ודועך הולך ונעלם ומהאדם נותרת רק קליפה ריקה. ואתה זוכר זוכר אותו בזמנים אחרים זוכר אדם מלא חיות אדם חזק וחושב ופתאום הוא נעלם ונותרים רק הזכרונות. וסבא שלך בודאי שבשבילך הוא הסבא הכי הכי כי כאלו הם הסבים והסבתות נצור את הזכרונות ממנו נוסע יקר כי הזכרונות יקרים מפז. כי האדם עץ השדה כמו האדם גם העץ צומח כמו העץ האדם נדגע ואני לא יודע איפה הייתי ואיפה אהיה כמו עץ השדה כי האדם עץ השדה כמו העץ הוא שואף למעלה כמו האדם הוא נשרף באש ואני לא יודע איפה הייתי ואיפה אהיה כמו עץ השדה אהבתי וגם שנאתי טעמתי מזה ומזה קברו אותי בחלקה של עפר ומר לי מר לי בפה כמו עץ השדה כמו עץ השדה כי האדם עץ השדה כמו העץ הוא צמא למים כמו האדם הוא נשאר צמא ואני לא יודע איפה הייתי ואיפה אהיה כמו עץ השדה אהבתי וגם שנאתי טעמתי מזה ומזה קברו אותי בחלקה של עפר ומר לי מר לי בפה כמו עץ השדה כמו עץ השדה

הזיקנה היא מגרש חניה לפורענויות

יש פרדוקס בזיקנה : מצד אחד כולנו משתוקקים לחיים ארוכים, ומאידך - פוחדים מהזיקנה, מאובדן השליטה, מחוסר תפקוד, מהישענות על אחרים... סיפורך העלה לי זכרונות נעימים מסבתי האהובה ואבי היקר ז"ל. תודה.

טרה10

New member
פעם הקואורדינציה היתה מחודדת

ועכשיו אני תוהה לפעמים איך שה שכל חפץ עושה מה שהוא רוצה. אם אני לא נזהר, נדמה לי שלכל דבר יש חיים משלו, והוא מוצא את הדרך הלא-נכונה. הסופרים מתארים מצבים רבים כשלחפצים יש רצונות משלהם. מאיר שליו מתאר את תזוזת התפוחים במקרר- באופן עצמאי. אצל עמוס עוז בכלל, יש תחרות בין חפצים ומצבים. ´במצב השלישי´ יש תחרות מתמדת בין ירידת המים באסלה וסיום ההשתנה. כנראה שאצל זקנים הזריזות כבר פחותה. לא נזהרים כי יש להם בטחון שנרכש בעמל של שנים רבות. ולכן הם נופלים, מתחלקים, וגם מאבדים את ההכרה ואפילו לא מרגישים.! אנא היזהרו.. אפילו כשמורחים פרוסת לחם בגבינת קוטג´, לשים לב שחלק מהגבינה לא ימצא את עצמו על הרצפה.! [נבדק]

טרה10

New member
הסבא שלי נתן היה חזן בברנו.צ´כיה.

מכיר אותו רק מהסיפורים של אבא, שעלה לארץ בשנת 31´ בגיל 20. ויותר לא ראה את אחיותיו-שבע במספר, ואת הוריו. זה הכל..! סיפור של בן החזן שהציונות הסוציאליסטית בתנועה החלוצית ´תכלת לבן´, הצילה אותו מהשואה.! ולקטע של אקטואליה [כי איך אפשר בלי..] קראו נא, את עוזי בנזימן- [לא את הכל-בדרך כלל הוא משעמם] ב´הארץ´ מאתמול..אולי אפילו יש באינטרנט.. על שאמר הנשיא לשעבר של איראן רפסאנג´ני בהרצאה באוניבסיטת טהרן? פצצה גרעינית בדרך..תשמיד את ישראל ורק תזיק קצת לעולם המוסלמי.! ...רוצה לאמר הפלסתינאים- קטנים עלינו..! רק במצב על הפנים..אם נמשיך להתעמת איתם..! מזכיר קצת את הקומקום..הקטן שהיה לקטר..! והנמשל: רכבת העמק שכבר לא זוחלת..היא רצה.! [נבדק]

עיניים

New member
שורשים,,,,,

סיפור של עץ המשפחה, שהיה מלא בעלווה ירוקה, שנחרכה באש המלחמה. אך נותרו השורשים, שורשים עמוקים, עליהם הרכיבו חוטר,,,, והחוטר הזה, ראה זה פלא, גדל לגזע עב מידות, מכוסה בקליפה עבה, מחוספת וגסה, ממנו צמחו ענפים חדשים, עלים ותפרחת,,, העץ הלך והתפתח לעץ משפחה חדש, עם שורשים עמוקים, צמרת לתפארת,ובראשה - פירות. סבך לא אכל בוסר. הוא חווה מספיק בחייו על מנת לדעת להנות מהפירות שגידל. ואתה - שיניך לא קהו, ועיניך לא טחו,,, איש קטן-כבד. כמה משא נשא על כתפיו. כמה קשה - ככה רך. כמה אהבה חבויה היתה בו, עד שפרצה ממנו החוצה,,,, סבא שלך. סבא.
ושבת גם לך, אתה עם הקסדה.

זו לא פע ראשונה

שאתה עושה לי כאלו
בעיניים מאד נגע ללבי אני לא זכיתי להכיר את הסבים שלי. רק סבתא אחת הכרתי וזהו. אמרתי פעם שאספר עליה, אבל עדיין לא הגיע הזמן המתאים.

magy

New member
מה שנכון.........פנטוש......

סיפור .......סיפור..........

בנות, בנות../images/Emo68.gif מה פתאום../images/Emo7.gif?...

...בעצם אולי קצת, אבל ממש קצת... כאלו של נוסטלגיה, מתוקה-חמוצה... וניגמר...
שבוע טוב מאגי ופנטזיה נשית...

ולאתנה, טרה10 ואני לא אומרים שלום?

גם אנחנו התרגשנו מסיפור הסבא שלך
והנה הקפצתי אותו גם ! שבוע טוףףף מ-Aני

שלום ותודה רבה לכל מגיבי, מכבדי...

...ומעריכי כתיבתי, באשר הם שם או כאן... החונה לרגע, טרה 10, נתיבה, אתנה וכל מי ששכחתי אותו בעוונותי כי רבים... זיכרון חלש אני מתחיל לפתח...
נ.ב. סליחה? אייך מגיעים לבית הטמפלרים, שכחתי בדיליג´נס שם, איזה מסמך מהוד קיסרותו ווילהלם השני בדרכי לסולטן בקושטא... איזה ב´אסה...

עיניים

New member
נו בטח, ואיך לא?

פלא שאחר כך אתה אומר בצ´ט מבלי להניד עפעף: "עיניים, אותך אני לא מכיר"? הא?

../images/Emo57.gifעיניים, יאללה איתי, איזו...

...פאדיחה... אלף סליחות...
1000X... את רוצה שאקח אותך למסעדה כפיצוי?...נלבן את נושא הסליחות...

תתבייש בפינה והמחיר עכשיו עולה

לא ידעתי שאפשר לצאת מזה עם עיסקת חבילה אבל גם נתתי לך את כל מה שרצית לשאול על תולדות ה...לדורותיה ואני מיותמת בפינה- עכשיו תחשוב כמה סליחות אתה צריך לבקש.

אחותו של W, בגלל שכבר אכלנו ביחד...

...אז לרדת ברמה אי אפשר... אז מה דעתך, כצעד של סליחה, נצא את ואני לאולימפוס שביוון, נבקר בספרטה באולימפיה, דרך אגב, את התמונה שבסקס אחר ראית?...
נ.ב. יכול לתת לך הסבר קצר על ההסטוריה שלה...

למעלה