נתחיל מההתחלה

BobMarly

New member
נתחיל מההתחלה

הנחות יסוד: הניגון בה להביע משהו. המשהו הזה אנחנו מתחברים אליו , אדישים אליו או לא סובלים אותו. כשאני רואה למשל מישהו דמנגן מוסיקת כליזמר והכותרת של הניגון זה ווירטואוזיות, אני לא סובל את זה. מדוע? מפני שוירטואוזיות בעיני זה דבר מאוד טכני ומוסיקה בשבילי זה לא "רק" משהו טכני. כלומר תמונת העולם של מוסיקת הכליזמר בעיני היא תמונה תרבותית רחבה: אנשים הולכים עם 4 מינים לביכ"נ בסוכות, לומדים דף גמרא בצוותא, מתפללים או רוקדים בשמחה של מצווה. כל התמונות האלה לא מתחברות לי עם ווירטואוזיות. הם מתחברות עם מתינות, עדינות,דקויות , חריפות ומתיקות גם יחד. יכול להיות שאחרי ששמתי את התכונות האלה אני יכול להבין (את עצמי) למה אני למשל אוהב את נגינתו של נתן קורל. כי יש בה מהעדינות והדקות. למה אני אוהב את ברנדויין , כי יש בה מהכל. למה אני אוהב את נגינתו של קונצמן ז"ל, כי יש בה חריפות. סביר מאוד שאני ככל שהמוסיקאי מבטא יותר תכונות שאני מתחבר אליהם כך אני אוהב אותו יותר וכך אני רוצה לשמוע אותו עוד ועוד. זה לספתח. החברים מוזמנים להגיב...

אולי מה שכתבתי כאן ר' בוב

יצטרף לדברים.זו דעתי האישית כמובן
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=446&msgid=99408102

BobMarly

New member
כן,

אני בהחלט מסכים עם מה שאתה כותב. אבל עולה פה שאלה מעניינת: אדם שלא גדל בתרבות הזו כיצד יוכל לנגן מוסיקת כליזמר? אולי קהל היעד שלו הוא שונה? הוא חייב להכנס ראשו ורובו לתרבות שתארת או שאולי כישרון גדול יוכל לגשר על החסך הזה. צריך לקחת בחשבון עוד משהו: כשאתה לוקח את המוסיקה הרומנית, זו לא מוסיקה יהודית. בכל זאת, כשמנגנים אותה כליזמרים ארצישראליים, הם נותנים לזה את הטעם שלהם ובכל זאת הגיור הזה עובר. כיצד? זהו לעת עתה...

כיצד אני יכול לנגן מוזיקת רגאי

או מוזיקה תורכית? מישו יכול לאסור עלי לנגן סגנון מסויים? ממש לא. אבל זה יהיה מצחיק שאני אסביר לאיברהים טטלסיס על מוזיקה תורכית בדיוק כמו שפיידמן ילמד אותי מה זה ניגוני מירון. נכון. המוסיקה הרומנית, זו לא מוסיקה יהודית.נוכל לראות שהרומנים גויים ינגנו שונה את הדואיינה. למרות הכול התפתחה תרבות.תרבות ענפה וותיקה של הרבה מאוד שנים.היא נמצאת בדם של האנשים. "הגיור" הוא תוצאה של תרבות-דרך חיים-מזון-צורת מגורים אוויר ואוירה שיצרו ז'אנר שנקרא כליזמרים.זה לא נולד שלשום

BobMarly

New member
עשית את כל מה שיהודי עושה כששואלים

אותו שאלה. ענית בשאלה. אתה בעצם טוען שהעסק כולו זה עניין התפתחותי: תן לפיידמן הרבה תלמידים, ולהם תלמידים, וכך הלאה לאורך שנים ונקבל ז'אנר. ובעצם מי שלא אוהב אתהז'אנר של פיידמן הוא מי שרואה בתמונות שהוא משדר תמונות לא אותנטיות. הלא כן?

טוב..סך הכול אני יהודי:)

אם אני אתן לפיידמן תלמידים לדורות, בהחלט יכול להתפתח ז'אנר חדש. לעניות דעתי זה לא עניין של אוהב או לא אוהב.זה פשוט לא הז'אנר שנקרא כלייזמר. אם החלטתי לנגן מוזיקת רוק כבד עם קלרינט ואקורדאון בסגנון הצפתי והעם יאהב את זה לא רואה בכך בעיה.לקרוא לזה רוק כבדזו כבר בעיה אחרת. העניין הוא לא רק "תמונה" אלא בליל של דברים שהזכרתי בהודעות הקודמות-)

BobMarly

New member
האמת יש לך תניא דמסיע

הכליזמר הרומני זו לא מוסיקה רומנית אלא כליזמר רומני וזה בדיוק ההבדל. גיורא פיידמן זו מוסיקה יהודית ישראלית או אם תרצה כליזמר ישראלי מה יש שם? השפעה של מוסיקת כליזמר אותנטית + הסתכלות ישראלית על המוסיקה הכליזמרית + השפעה ישראלית שורשית (הקיבוץ, תל-אביב של פעם, ביאליק, ברל כצנלסון וכדומה) .

חלק מהמחקר שלי בעניין ר' בוב

מגיע גם מתרבות קבצי הMIDI נושא מרתק בפני עצמו שיכול באמת להדגיש תרבויות. בגלל שהקבצים שוקלים כלום,המדיה זמינה מאוד באינטרנט עולמי. אני משתדל לא לגעת בקבצים שאני מקבל.יש לי כבוד לאוטנטיות שלהם.אם אני נוגע, אני משתדל להיות קרוב למקור.המקור תמיד מרתק. חברת רולנד העולמית שמייצרת גם אורגנים אוטומטיים לפי ז'אנר.ייצרה אורגן אוטומטי שנאמן לז'אנר המזרח ארופאי עם דגש ברור על המוזיקה הרומנית. http://www.rolandmusic.ro/catalog/sint-cu-aranjor/exr-e2-demo.html תאזין קצת לדמואים:) אין שם כליזמר רומני.יש מקצבים רומניים מרתקים ונגיעה ברורה בז'אנר מיוחד וברור. הכליזמר היהודי לקח ניואנסים ברורים מהמוזיקה-ניגן והרגיש את הוואי היהודים במזרח ארופה לפי צורת החיים היהודיים באזור.זה ברור שמש בצהריים.טארס-ברדווין-שוורץ וכל אבות הכליזמר שהיגרו לארצות הברית נתנו נפח תזמורתי שיש בו נגיעה אידישאית ותו לא. הדואיינא והכמיהה לא השתנו בהרבה. נאזין גם קצת כאן. http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1433&msgid=85157168&archive=1 כצנלסון ביאליק ודומיו הייתי משייך יותר לתרבות ההצגה האידישאית. לא לחינם פורום אידיש בהנהלת ר' חיים לוי ופורום נוסטלגיה בהנהלת מגי נמצאים במועדפים של פורום כליזמרים ולהפך.הנוסטלגיה היהודית מתחלקת לחלקים ברורים. גם לפורומים שונים.למרות זאת זה לא סוד שמי שחובב את התרבות האידיש, ייתכן שתהיה לו זיקה למוזיקת כלייזמר.זה ממש לא אומר ששיר באידיש נהפך אוטומטית לניגון כלייזמרי.ממש לא! מה כן יש לנו?? יש לנו ז'אנר שהוא שפה בפני עצמה.בגלל שלא נשארו כלייזמרים שעברו מדור לדור יכולים פיידמן ודומיו לקחת בעלות בקלי קלות-לעשות סדנאות-להכין דור חדש של כליזמרים וכן הלאה.זה מזכיר קצת את ההתרסקות של אחרוני הצפתיים. של ההיסטוריה הצפתית על ניגוניה,מאכליה,מנהגיה.אני שומע סיפורים שמספרים מדריכים בעיר העתיקה שלא היו ולא נבראו. לא מזמן התאספה לשם המחשה קבוצה עם מדריך נמרץ ליד הבית שלי שהסביר שלמקום הזה קוראים "כיכר היריקות".כאן הבהיר הלה במרץ היו מתאספים הצפתיים והיו יורקים!!! זה עצוב, זה אולי מצחיק.זה אולי מביא פרנסה לתיירות העיר. זה אבל לא זה. ניגון כליזמרי בסגנון העגלון צוחק והסוס דוהר ון הלאה היה ונברא בדיוק כמו כיכר היריקות. מגיע לחובבי הכלייזמרים לקבל משהו אמיתי רוצים מוזיקה ישראלית בקלרינט?? תפדל!! רוצים "השפעה ישראלית שורשית"? בכבוד!! מה לזה ולמוזיקת כלייזמר?? במה חטאה מוזיקת הכלייזמר שכל דבר צריך לשייך אליה?? למה לא לשייך את זה למוזיקה ישראלית למשל??

BobMarly

New member
זמני לא בידי כדי

להאזין ללינקים ששלחת, אבל אתייחס לשאלותיך האחרונות. הבעיה הגדולה של מוסיקת כליזמרים זה שהיא לא מתפתחת או בו נגיד יותר בזהירות אם היא מתפתחת זה לאט מאוד. ולכן יש ניסיונות כאלה ואחרים לפתח אותה הניסיונות האלה לטעמי אינם נכונים כי מה שהם בעצם עושים הם מביאים בכח השפעות חיצוניות זה לא אותנטי. כדי לפתח את המוסיקה הכליזמרית, צריך ראשית עוד חומר עוד יוצרים עוד ניגונים מצד אחד ומצד שני להביא השפעות תרבותיות אחרות אבל בזהירות. כליזמר ישראלי לא גר ברומניה. הוא גר בישראל בו נניח שאנחנו נשארים בתחום של השטיבל, עדיין השטיבל של היום התפתח הוא שונה והייתי רוצה לראות ביטוי לכך. איך? אינני יודע בדיוק. אבל נשמע לי הגיוני שחיים יהודיים מתפתחים ואינם סטטיים. ולכן המוסיקה צריכה להתפתח.

היא מתפתחת

בערך כמו הפורום היחיד בישראל שדן בה
זה אולי היופי של הז'אנר.קהילה קטנה שבאמת אוהבת אותו. אם באמת אנחנו מעונינים ליצור כליזמר ישראלי כמו רוק ישראלי, אני מרים ידיים

BobMarly

New member
אנחנו בוודאי מעוניינים

ליצור מוסיקת כליזמר שתהיה פופולרית כמו רוק ישראלי. אנחנו לא רוצים את התוכן של רוק ישראלי אבל את הפופולריות בוודאי שכן. אגב כשאני אומר רוק ישראלי אני מתכוון למוסיקה הישראלית של שנות השבעים והשמונים. חייבים להגיד שככל הנראה ז'אנרים, סובלים מאותה בעיה של מצב סוף פיתוח. לעניות דעתי מוסיקת הכליזמר הגיע למצב של סוף פיתוח מוקדם מידי זו הסיבה שיש ניסיונות (לצערנו לא מוצלחים) לפתח אותה. נקווה שלמישהו תהיה ההשראה המיוחלת.

למעלה