נארודניה ווליה" - "הליכה לעם" -תנועה ברוסיה
של תום ימי הצארים והשנים שהיו ערב המהפכה הקומוניסטית.
זו תנועה שחרתה על דגלה ללמד את העם בבתיו, בכפריו, בחצרות ובככרות קרוא וכתוב, ומעט חשבון.
הרוסים של תום ימי הצארים היו אנשים אנלפביתיים עובדים באחוזות של האצילים (פיאודליזם לשמו) שנקראו אח"כ בפי המהפכנים "הלבנים" (מלשון הצבע הלבן).
בתנועה היו הרבה מאד יהודים שחיפשו דרך להשפיע על העם הפשוט. היו קבוצות של הארגון שפעלו ברוח הסוציאליזם וחיו בשיתופיות. הם חיו חיי צניעות, חילקו הכל ביניהם, ובאמת נדדו והלכו בין הכפרים והעיירות ולימדו בהתנדבות.
הצארים חששו מהתעצמות התנועה (התנועה דברה על שוויון, על שכר הוגן, על דאגה לאכרים ובעיקר העיקרים על השכלה רחבה לכל!) ומהשפעה על הציבור - שיבקש ללמוד ולהיטיב את תנאי מחייתו. כנגדם הפעילו מעצרים, חלקם נשלח למחנות ריכווז על סוגיהם (כן...הצאירים היו אלו שהחלו במדיניות זו כלפי "עבריינים" מן הסוג הזה!).
יש לזכור שרוסיה בימי הצארים האחרונים הייתה מדינה שקרוב ל 95% מהאכרים שלה לא ידעו קרוא וכתוב. במערב אירופה התחוללה במקביל מהפיכה תעשייתית ובתי ספר ואוניברסיטאות החלו להיפתח אף ל...נשים.
הבורות, הפיגור התעשייתי הנחשלות - עוררו את צעירי "הנארודניה" לעשות מעשה. אח"כ התעוררו גלי אנטישמיות גדולים נגד חבריה היהודים.
אבל זה כבר ענין אחר.
בין משתתפי המהפיכה הראשונה ברוסיה ב 1905 היו רבים מחברי התנועה ו....גם יהודים. חלקם אף עלה ארצה - בני העלייה השניה. אבל אלו היו קומץ שבקומץ.
בהצלחה,
לאה