נקודות חן

נקודות חן

שלום, אני בת 27, בהירת עור. מאז ומתמיד היו לי נקודות חן, בעיקר בצוואר, וגם קטנות יותר בידיים. לאחרונה גיליתי נקודת חן חדשה באיזור הבטן, קטנה ולא בולטת. קצת הוטרדתי, כי זה לא אזור שחשוף לשמש אף פעם. היום גיליתי נקודת חן חדשה נוספת - בגב, מתחת לשכמה - היא דווקא כן בולטת, גודל בינוני, לא סימטרית עד כמה שאני מצליחה לראות. זהו גם כן אזור שאני לא חושפת לעולם לשמש (בקושי הולכת גם עם בגד ים), ולא הייתי מצפה בו להיווצרות פיגמנטציה. האם יש סיבה לדאגה?

נקודות חן חדשות

שלום לפרפר הנחמד, שומות מלנוציטריות (נקודות חן) ע"פ העור הם גידולים שפירים המורכבים מתאים של מלנוציטים . גידולים אלו שכיחים מאד באוכלוסיה. חשיפה לשמש מתמשכת מגבירה את מספר השומות הללו באזורים החשופים. (כאשר משווים אוסטרלים לארופאים - רואים שלראשונים יש יותר שומות) סוג העור גם חשוב (כאשר לבעלי עור בהיר יש יותר לעומת עור כהה). בכל גיל יכולים להתפתח שומות חדשות - בעיקר בעשורים הראשונים לחיים. כאשר מופיעה שומה חדשה אחרי גיל 35-40 יש להתייחס אליה יותר בחשדנות. (מאידך כמובן שיש הרבה נגעים חומים אחרים שיכולים לצוץ ע"פ העור בכל גיל ולעין שאינה מיומנת עשויים להראות כשומות פיגמנטריות - ברם רופא העור יזהה מיד שמדובר בנגע שונה ולכן דינו כמובן אחר) חלק מהשומות בולטות וחלק שטוחות. כאשר השומה היא סימטרית, חלקה, עם פיגמנטציה אחידה, קטנה , ועם גבול מסודר אין סיבה לחשוש שמדובר במלנומה המלצות באופן כללי : אם לא נאמר לך שעלייך להבדק אחת לתקופה קצרה יותר בהיותך בהירת עור עם נקודות חן רבות (לפי מה שאת כותבת) את זקוקה לבדיקת שומות אחת לשנה אצל רופא עור. אם יש לך נקודות חן רבות (מעל 50) כדאי להבדק אפילו אחת לחצי שנה משום שהסיכון למלנומה רב יותר כאשר יש הרבה נקודות חן בעיקר אם הן לא "יפות". מעבר לבדיקת הרופא - מומלץ כי תבצעי בדיקה עצמית אחת לחודש מול המראה, תלבשי בגדים ארוכים, כובע רחב שוליים, ותמרחי על האזורים הגלויים מסנן קרינה יעיל אחת לשעתיים. בברכה, ד"ר קובי פסח

למעלה