קודם כל, זה לא ממש נכון
זה לא נכון שמפלגה לא תשתנה בעקבות "עונש". לפעמים מה שמפלגה צריכה זה בדיוק זה - רק ככה, אחרי שהיא מתרסקת, כלומר יורדת באופן רציני בכוחה בבחירות, נופל לה האסימון והיא תחשוב ברצינות איך קרה שהיא איבדה את הקשר עם המצביעים שלה, התנתקה מהם וזילזלה בהם. והיו כבר דוגמאות כאלה. טוב, לא משנה, כמו שאמרתי עניין ההענשה לא רלוונטי במקרה שלי. לחשוב אידיאולוגית זה כבר מזמן לא רק ה"ימין" וה"שמאל" הכללי, בטח שלא בתפיסה הישראלית המטושטשת והמסובכת כל כך של ימין ושמאל. האם אתה טוען שבין השקפת העולם של עבודה לבין זו של מרצ אין למעשה שום הבדל? לדעתך אין הבדל בין העבודה לבין חד"ש? או שאלה לא נראים לך הבדלים "אידיאולוגיים", ולכן הם לא משמעותיים? אם לעבודה יהיו 35 מנדטים ולמרצ יהיו 2? אם העבודה תצליח להרכיב קואליציה במקרה כזה, זה יהיה אך ורק קואליציית מרכז עם הליכוד (וסביר להניח שעם עוד מפלגה אחת לפחות, שינוי או מפלגה דתית כלשהי). המסקנה: אם אני אצביע לעבודה, אני בעצם מצביעה לזה שהליכוד יהיה בממשלה... אתה רואה? כל החישובים הקואליציונים האלה רק מעוותים לגמרי את ההצבעה ועושים אותה לאיזו מן עיסקה מפוקפקת עם סוף לא ברור. אני עומדת להצביע "עלה ירוק" בבחירות האלה. זאת המפלגה שנראה לי שהיא מייצגת אותי הכי טוב, חשוב לי שהיא תיכנס לכנסת, וזהו. הבחירות האישיות בוטלו, וטוב שכך. אני לא חושבת שאני "מצביעה לראש ממשלה ולאדם שתומך בדרך שלי". אני מצביעה למפלגה. מובן שאני חושבת גם אם יש במפלגה שאני מצביעה לה אנשים שנראים לי ראויים. אנשים, לא רק האיש האחד שהוא מספר אחד ברשימה. ולמה שאצביע עבודה כדי "להעניש את האנשים של מרצ על זה שהם לא מצטרפים לעבודה"? על מה יש לי להעניש את אנשי מרצ? הם עשו משהו לא הגון? זכותם של מנהיגי מרצ לנהל מפלגה נפרדת שמייצגת את השקפת עולמם, וזכותם של מצביעי מרצ להחליט להצביע למפלגה אחרת מלבד מפלגת העבודה. ואני חוזרת על שאלתי, בכל זאת: אתה חושב שצריך להחיל פה בארץ את השיטה האמריקאית של שתי מפלגות בלבד?