נקודה למחשבה

400מיכל

New member
נקודה למחשבה

בזמן האחרון אני מרגישה שהמקצוע שלנו הולך ומשתנה. אני מרגישה שהשימוש בפרוטוקולים הופך אותנו יותר ויותר למקצוע טכני (פעם, כשהיינו מטפלות בבעיות תחושתיות לדוגמא, היינו נותנות פעילויות מהנות, משמעותיות, והיינו זורמות עם הילד לאורך הטיפול. בכלל, טיפול בריפוי בעיסוק נחשב לחוייה מהנה. ואילו היום, ההיצמדות לפרוטוקול - לדוגמא של ההברשות או של הדיאטה הסנסורית - מכתיבה תרגול קבוע, כל שעתיים, כאשר לא בטוח שהילד נהנה ממנו, ובודאי שאין כל התייחסות לצד הרגשי-הנאתי בעת ביצוע הטיפולים עצמם). ככה זה גם בתחום הפיזיקלי בחלק מהמקרים, כאשר העבודה היא על פי פרוטוקולים, ותירגולים. אני יודעת שזה קשור לתאוריות חדשות, ושצריך להתקדם ולהתאים את עצמנו לשינויים ולחידושים, אבל בכל זאת, יש בעבודה הטכנית הזו משהו שהוא קצת צורם לי.

נאוה ר

New member
מיכל שלום!

אני לא יכולה להגיב לגבי הצד הפיזיקלי ולגבי הצד העקרוני של דברייך, כיוון שאני אישית מרגישה שאני נדרשת ליצירתיות באותה מידה שנזקקתי לה בעבר ואולי אפילו יותר כיוון שעתה צריך לדעת איך ניתן ליישם את כל ההדרכה בבית. ההברשות זה פרוטוקולים מאוד מדוייקים כי הכלי הזה יכול להיות מסוכן בשימוש לא נכון. (דרך אגב גם ערסל ואולי חבל שאין התוויות כנגד באופן רשום ומסודר). אבל אחת ההתוויות החשובות הן שמברישים רק ילד שזה נעים לו. בשום אופן לא מברישים מישהו שזה לא נעים לו. בקשר לדיאטה הסנסורית זה עוול להגיד שזה כלי טכני עם פרוטוקול מדוייק. זה כלי שיש מספר צורות להשתמש בו. זה כלי שצריך להתאים למשפחה, לסביבה הפיזית של הלקוח ולבסוף כמובן גם ללקוח. הנסיונות לרבע אותו ולהפוך אותו למשהו מרובע הם אולי כי הכי קל ללמד אותו ככה ואולי כדי לאפשר לעשות מחקרים. אבל הכלי עצמו בשימוש נכון דורש המון ידע והמון יצירתיות.

400מיכל

New member
לנאוה

נאוה שלום אני מסכימה עם כל מילה.נושא זה עלה במקום עבודתי, כאשר מספר מרפאות בעיסוק שעברו את הקורס של דיאטה סנסורית טענו שיש לפרוס תרגילים של מוטוריקה גסה או של גרייה על פני כל היום, כל שעה שעתיים, וע"פ תוכנית מדוייקת. לדוגמא, בשעה 8 הילד צריך ללכת בהליכת מריצה, בשעה 9 הוא צריך לבצע מתיחות, בשעה 10 הוא צריך לבצע תרגיל אחר, וכך הלאה. דבר זה נראה לי יותר כמו מרשם של תרופה.

נאוה ר

New member
מיכל אז מה הן עושות כשהפעילות

לא מתאימה לילד. אם ילד רגיש לתחושה עמוקה כל הדברים שהזכרת הם רעים בשבילו. אני חושבת שיש פה איזה פיספוס בהבנה של הכלי וכדאי לחזור למי שהעבירה את הקורס ולשאול. כי זה נשמע לי כאילו נפל משהו בהבנה הראשונית של הכלי.

טיפול בילד חייב להיות

מתואם עם המוטיבציה והרצון של הילד. אחד מעמודי התווך של הרפוי בעיסוק הוא שהטיפול יהיה רלוונטי למטופל. קשה לי לחשוב על ילד שתהיה לו מוטיבציה לקבל הברשות על פי פרוטוקולים כתובים מראש בלי אבחנה ותשומת לב לרגישויותיו, רצונותיו והנטיות שלו כיחיד. לכן אני מסכימה שצריך להיות עוד יותר יצירתיים ולהביא את הטיפול למצב שהילד יקבל אותו ברצון וכך גם יוכל להפיק ממנו תועלת. הנושא הזה מתקשר לי לשרשור שהיה פה בימים האחרונים לגבי מהות המקצוע, אנחנו רוצים להתמקצע, זה נכון וגם מאד רצוי. אבל לדעתי, לא על חשבון הדברים המהותיים למקצוע, אלה העושים אותו אחר, מיוחד, חשוב ורלוונטי. ללמוד פרוטוקולים וטכניקות הברשה יכול גם מורה, גננת, סייעת אחות טיפת חלב. לעשות את כל האינטגרציה של קשיי המטופל, המוטיבציות ותחומי הענין שלו, תחומי ה"עיסוק" בחייו ועל פי כל אלה לבנות תכנית טיפול יעילה ורלוונטית, זה משהו מקצועי שלמרפאים בעיסוק יש את הידע והמנדט לעשותו.

חושבת גם

אני לא מסכימה עם נקודת המבט שלך הרואה ב"התמקדות" ובפרוטוקולים ... עצירה של היצירתיות הנ"ל מתיחסים לשלד "סמנטי" מוצק יותר עליו נשען המקצוע שלנו ...שבו מושג "אומנות הטיפול" הפך להסבר דומיננטי, לכל הארועים הקורים בחדר הטיפולים, בלי יכולת שלנו להוכיח אותם אמפירית... דיאטה סנסורית היא כלי אחד שבו המרפא\ה בעיסוק משתמש, בהתאם לצרכים של המטופל, מתוך התתוויה שדיאטה סנסורית מותאמת לכל לקוח... הרי לך "יצירתיות" וחופש תנועה רב ... כי הרי אין מטופל דומה למשנהו... מנסיוני, נוקשות בישום כלי או אחר... באה בשלב "הרכישה המודעת" ... אז המטפל יודע "משהו" על הנושא, ובוחן אותו שוב ושוב בסיטואציות שונות ... עד שמוצא את הדרך הנכונה לישום... כשהיא באה בשלבים אחרים ( אנחנו כבר בעיה לא ? ) בכל אופן חושבת שהמקצוע שלנו צועד קדימה... ותוחם את תחום ההתמקדות ... שם נשאר לנו עוד המון חופש יצירתי ( המוגבל גם מדרישות הארגון בו אנחנו עובדות, דירשות הלקוחות שלנו... יש המון דברים אחרים שמגבילים את היצירתיות שלנו ... מסגרות וגבולות, מי אמר שזה רע ? )

fez1

New member
אני תומכת בדברים שכתבה מיכל,

לצערי אני פוגשת יותר ויותר אנשי צוות, כדוגמת פסיכולוגים ועוד, שבאים ואומרים לי, כמרב"ע- "נראה לי שהילד/ה סובל מלקות תחושתית, אולי כדאי לתת לו טיפול תחושתי ...". נודע לי שפה ושם אנשי צוות קיבלו הרצאות על דיאטה סנסורית ומאז 'נפקחו עיניהם' וכאילו גילו מירשם פלא לטיפול בילדים. זו לפחות התחושה שלי מזה כשנה. גם אני עברתי את הקורס של ה-SPD ולדעתי זה אכן כלי מעולה שמתאים, בשימוש נכון כמובן, לטיפול בלקויות סנסוריות כלשהן, אך מפה ועד לקבוע שכל ילד שני עם בעיה בתפקוד, בהתפתחות, בעייתו נובעת מלקות תחושתית, זו הגזמה וחוסר הכרת משמעותו של טיפול זה. לדעתי וממה שאני חווה ושומעת בשטח, השימוש בדיאטה הסנסורית ובפרוטוקולים נעשה באופן די פרוץ או שרלטני, ויעידו על כך הדיונים כאן בפורום.

תופסת טרמפ על הנושא

אני רוצה לקנות מברשות תחושה עבור בית הספר שאני עובדת בו ואשמח לקבל במסר כתובת או טלפון של מי שמוכר אותן המון תודה מראש

תשובה ושאלה

במכון משל ואני חייבת לשאול,(הסקרנות הרגה את ה
) מה עושים עם המברשות בבית הספר?

יוקופ

New member
מה עושים בבית ספר עם המברשות

המורות מצחצחות את הציפורניים לפני הניתוח (של השיר).

למעלה