נקדימון בן-גוריון- פירוש השם

rigoletto111

New member
נקדימון בן-גוריון- פירוש השם

שאלה קשה לי אליכם - בעניין שמו של נקדימון בן-גוריון, אחד מעשירי ירושלים בתקופת החורבן. ויש גם מדרש המסביר את שמו על דרך העברית, על שם הנס שנעשה לו: מתוך אבות דרבי נתן: ולמה נקרא שמו נקדימון בן גוריון? מפני שנקדה לו חמה בעבורו. פעם אחת עלו ישראל לרגל לירושלים, ולא היה להם מים לשתות. הלך אצל שר אחד ואמר לו: הלויני שתים עשרה עיינות מים מכאן ועד יום פלוני. אם איני נותן לך שתים עשרה מעיינות מים, אני נותן לך שתים עשר ככר כסף. וקבע לו זמן. כיון שהגיע זמן שלח לו: שגר לי שתים עשרה מעיינות מים או שתים עשרה ככר כסף. אמר לו: עדיין שהות ביום. ליגלג עליו אותו השר ואמר: כל השנה כולה לא ירדו גשמים, ועכשיו ירדו גשמים? נכנס אותו השר לבית המרחץ שמח, ונקדימון בן גוריון לבית המדרש. נתעטף ועמד בתפילה, ואמר לפניו: ריבנו של עולם, גלוי וידוע לפניך שלא לכבודי עשיתי, ולא לכבוד בית אבא עשיתי, אלא לכבודך עשיתי, כדי שיהיה מים לעולי הרגל. מיד נתקשרו שמים בעבים וירדו גשמים עד שנתמלאו שתים עשרה מעיינות מים והותירו. שלח לאותו השר: שגר לי דמי מים יתירים שיש לי בידך. אמר לו: כבר שקעה חמה ומים ברשותי ירדו. חזר ונכנס לבית המדרש, ונתעטף ועמד בתפלה. אמר לפניו: ריבנו של עולם, עשה לי נס באחרונה כבראשונה. מיד נשבה הרוח ונתפזרו העבים וזרחה חמה. ופגעו זה בזה. ואמר לו: יודע אני שלא הרעיש הקדוש ברוך הוא את עולמו אלא בשבילך. תהיתי אם פירושו המקורי של השם "נקדימון" איננו מלשון "לקדימון", כלומר איש ספרטה? ושמות ומילים יווניים רבים נדרשו בידי חז"ל על דרך הארמית או העברית.

Scarlight

New member
אולי...

אולי השם קשור לשם היווני Nikodemos, שמשמעותו "ניצחון העם"? אין לי מושג, בכל אופן.

למעלה