נצרות אריאנית

Athaulf

New member
נצרות אריאנית

ראשית כל שלום לכולם! אני מאד שמח שמצאתי את הפורום הזה ואני מקווה שאני אוכל ללמוד הרבה (ואולי גם ללמד...) את האנשים היקרים שכותבים פה. שאלתי נוגעת לפלג של הנצרות שהיה די נפוץ בראשית ימי הביניים והוא כונה "נצרות אריאנית" , על שם מפיצו , אריוס. נצרות זאת הייתה נפוצה ביותר אצל הברברים הגרמאנים ולפי תפיסתה : ישו (הבן) אינו נמצא ברמה אחת עם האב ורוח הקודש ולכן איננו אל או בנו של אל , אלה מין ישות ברמה יותר נמוכה. אריוס ודעותיות הוקעו ככפירה ע"י הכנסייה הרומית-קתולית והתבצעה רדיפה הדדית בין מאמיני שני הפלגים הללו (בעיקר ע"י הברברים האריאניים על הרומים לשעבר שנכבשו על ידיהם). הדברים שאני מעוניין לדעת הם: 1) מהי הנקודה שבה החלה הדעיכה של האמונה האריאנית מול האמונה הקתולית? 2) מה גרם לשבטים הגרמאניים (גותים,פרנקים,וונדאלים וכו´) לוותר על אמונתם ולעבור לקתוליות? 3) האם נותרו נוצרים אריאניים בימינו אנו? בתודה מראש.

Marinette

New member
נצרות אריאנית

שלום גם לך. אני תמיד שמחה לדבר על ימי הביניים הקדומים. תקופה מרתקת. אז קודם כל, למיטב ידיעתי האריאניות נקשרת לכמה ממלכות של ימה"ב הקדומים שנוסדו ע"י השבטים שזה עתה פלשו-היגרו לאירופה (שבטים שהזכרת - גותים, וונדאלים, ועוד), והיו די קצרות מועד, כמו למשל הממלכה שתיאודוריך הקים שבירתה היתה בראוונה (בקשר לתיאודוריך אני יכולה גם לטעות אבל נדמה לי שהוא היה אריאני). בכל אופן, הממלכות האלה ´התמוססו´ עוד לפני סוף תקופת החושך והן היו תופעה של ימה"ב הקדומים. זה לא אומר שהנצרות האריאנית חדלה לגמרי להתקיים ברגע שהן התמוססו, אבל זה אומר שהמעמד החוקי של האמונה הזאת כ**דת מדינה** התערער לגמרי. הממלכה הפראנקית נחשבה לקאתולית כבר מאז התנצרותו של קלוביס בשנת 496, ולא משנה שבקאתוליות של מלכי הפראנקים היו הרבה סממנים אליליים. עכשיו, קשה מאוד להצביע על **נקודת המפנה** שבה התחילה הדעיכה, ממש כמו שקשה להצביע על נקודות מפנה בכלל בתוך הכאוס של התהליכים בימי הביניים הקדומים. זאת היתה תקופה של תהליכים מנוגדים וסותרים, ויש בעיה של חוסר במקורות בעיקר כשמדובר בתהליכים שהתחילו ´מלמטה´. אבל הייתי אומרת שהתקופה שבה התהליך מאוד התחזק היתה התקופה של המלכים הקארולינגים קארל מארטל, פפין הגוץ וקארל הגדול, כשנוצר מרחב של ממלכה קארולינגית גדולה שבה פעלו מיסיונרים קתוליים בחסות המלכים, ונעשתה העברה לנצרות הקתולית בדרכי הסברה וגם בדרכי כפיה. באותה תקופה הגיעה לשיא גם פעילות האפיפיור שעמל להכפיף אליו את כל הכנסיות המקומיות באירופה. המטרה של הכנסיה הרומית-קתולית היתה להכפיף את כל העולם הנוצרי-מערבי ישירות להיררכיה שלה, ולחסל את הכנסיות שנתנו לנצרות אופי שונה והחליטו החלטות בעצמן. הפעילות הזאת הגיעה כאמור לשיא בממלכת קארל מארטל עם פעילותו של בוניפאציוס, שליח האפיפיור שקיבל את חסותו של קארל מארטל בשנת 723. בוניפציוס הוא גם זה שחיסל למעשה את הכנסיה הקלטית האנגלית העצמאית (הכנסיה האנגלית לא היתה קשורה לאריאניות. ציינתי אותה רק כדי להמחיש עד כמה הפעילות של בוניפציוס השפיעה באופן דרמטי). מתישהו במאה ה-8 או ה-9 לספירה, זוייף המסמך הידוע "מתנת קונסטנטינוס". זהו מסמך ישן כביכול, המתאר מעמד שבו הקיסר קונסטנטינוס המתנצר נותן לקדוש סילבסטר, "האפיפיור הראשון", זכות שליטה על כל האזורים הנוצריים והופך אותו למעין שופט עליון ומנהיג, ואפילו מציע לו את הכתר (סילבסטר מסרב). הכנסיה הקתולית השתמשה במסמך המזוייף הזה כצידוק לעליונותה בתקופה של שיא התעמולה לאיחוד היררכי של כל הכנסיות במערב אירופה. לגבי התנצרות של השכבות הנמוכות יותר באוכלוסיה, זה תהליך הדרגתי שלא מתועד כמו שצריך, אבל גם בתחום הזה נעשתה, כאמור, הרבה פעילות מיסיונרית ברשות ובכפיה בימי הקארולינגים. זה בא בחלקו ביחד עם הכיבוש של שטחים חדשים לממלכה. עד כמה שידוע לי, אין היום נוצרים אריאנים.

Marinette

New member
תיקון קטן

כשכתבתי "התנצרות שכבות נמוכות יותר באוכלוסיה" התכוונתי לכתוב "מעבר לנצרות קתולית אצל שכבות נמוכות יותר באוכלוסיה". פשוט, באותו זמן שהיתה אוכלוסיה שעברה מאריאניות לקתוליות, היתה גם התנצרות של אוכלוסיה שלא הייתה נוצרית בכלל קודם לכן.

Marinette

New member
אה! אני באמת סקרנית לדעת אם מישהו

זיהה למי שייכות זכויות היוצרים על כל החתימות שלי בשבועות האחרונים: הם שייכות לאביגדור המאירי ולספרו "חוכמת הבהמות". ספר שמומלץ לתת בו הצצה כשאתה במצב צלול, ומומלץ לא פחות כשאתה במצב לא כל כך צלול

שלום וברוך הבא ../images/Emo13.gif לשאלתך, יש כמה

אי דיוקים במה שכתבת. האריאניות הייתה פלג שהוכרז ככופר בשנת 325 לספירה, בועידת ניקאה. לא מדובר בדעיכה כתוצאה מאובדן חנה של האמונה, אלא פשוט בהוצאתה מחוץ לחוק ברחבי העולם הנוצרי. לא ידוע לי על אריאניים כגוף וכזרם בעל משמעות, אבל יכול מאד להיות שסתם אין לי מושג.

hastings

New member
כמה מילים על אריאניות

ראשיתה של האריאניות היא במאה הרביעית לספירה. עיקר הטענה שלהם אכן נגעה לטבעו של ישו, ולכך שהוא אינו אלוהי, שאין שיתוף מהות בינו לבין האל, ושהוא נברא, ואינו נצחי. כפי שסרטוריוס אמר, היא הוכרזה ככפירה בוועידת ניקיאה (ואריוס עצמו נודה), אך עדיין נמצאו לה תומכים במזרח האימפריה, שהעיקרי ביניהם היה קונסטנטיוס, שירש את קונסטנטינוס במזרח. בוועידת קונסטנטינופול ב 381 אושרה מחדש ההחלטה של וועידת ניקיאה, והאריאנים הנותרים נמלטו אל האזורים של האימפריה שהיו מיושבים בעמים גרמאנים. לכן זו הנצרות שהתפשטה בקרבם. את הסיבות להמרתם לקתוליות כבר ציינו לפני, אני רק אוסיף שהאחרונים שנותרו אריאנים היו הלנגוברדים שהומרו לקתוליות בסביבות 620. יש שתי כיתות נוצריות כיום שלהן עקרונות הקרובים לרעיונות האריאנים. האוניטרים והסוציָנינים דוחים את תפיסת השילוש, וטוענים שישו היה אדם, ולא אל, מתוך אותה עמדה של מונותאיזם צרוף שאימץ אריוס. אבל אלה הן תנועות מאוחרות, ואין קשר ישיר ביניהן לבין האריאניות.

למעלה