נפגעי נפש בבית המשפחה

נפגעי נפש בבית המשפחה

מזה כחמש שנים אנו נמצאות בקשר קרוב עם נפגעי נפש ומשפחותיהם במסגרת היותנו מדריכות שיקום בכירות בהוסטל. רצינו לשמוע ולהשתתף ברגשות נפגע הנפש אשר אינו מוצא את מקומו במסגרת שיקומית ומעדיף להשאר בבית, ומה מרגישה משפחתו.

jinjetta

New member
לי מעט קשה לומר

משום שהורי התעקשו על כך שאחי יגור בדירה נפרדת, כבר משלב מוקדם אחרי שהסתיימו האשפוזים. מאחר והוא גם טיפוס עצמאי, זה היה נוח לכל הצדדים. התקופה שבה הוא היה בבית, במיוחד בין אשפוזים, היתה מאוד קשה. הוא היה מציק לנו, שורץ כל היום בחוסר מעש, מתנהג כמו איזה שייח' סעודי (תביאו לי, תעשו לי..) - וכמובן כל הקונסטלציה הזו יצרה מתח מאוד גדול. בין מסגרת שיקומית שכוללת מגורים (כמו הוסטל) ובין להשאר בבית, יש כמה אופציות ביניים, ואני לא יודעת עד כמה הן פופולריות. השאלה כמובן מה מתאים לכל אחד (בהתאם ליכולת שלו או שלה להסתדר בעצמו, לקנות לעצמו משהו לאכול, לנקות קצת וכיו"ב) ומה שמתאים לסביבה בין אם המשפחה הקרובה ובין אם הקהילה בכללותה. באופן אישי, אני חושבת שלהשאר בבית, במיוחד בגיל מבוגר (אצל אח שלי התפרצה המחלה בזמן השירות הצבאי, ואז במשך כמה שנים הוא נכנס ויצא מאשפוז) זה מאוד בעייתי. דבר ראשון, יש לזכור, שההורים גם הם מזדקנים עם השנים, וקשה להם לטפל במי שלעתים מתנהג כמו ילד מגודל. בנוסף, ההורים לא יהיו כאן תמיד (למרות מה שאולי היינו מעדיפים לחשוב), וכדאי להכין את בן המשפחה החולה/הפגוע מבעוד מועד לצורך האפשרי להתמודד עם החיים העצמאיים.

כן, זה לא פשוט בכלל

אכן זה קשה מאוד כשבן המשפחה פגוע הנפש נמצא בבית ומעבר לקשייו האוביקטיביים "תופש טרמפ" של "בשלו לי, כבסו לי, עשו בשבילי הכל" והמשפחה המותשת חשה אשמה מצד אחד על רצונה לסדר מקום מחוץ לבית לבן המשפחה, וכאב מצד שני על עצם הרצון הזה ועל מחלת בן המשפחה בכלל. כן, זה לא פשוט בכלל.

ל ו ל י ת

New member
לפעמים המשפחה היא שתופסת טרמפ עליו

זה יכול לקרות מכל מיני סיבות ודינמיקות משפחתיות, ואז המשפחה לא מעודדת אותו לעבור שיקום או לצמוח אל חיים עצמאיים (כמה שניתן). יש משפחות (לא כולן!) שבהם ישנו רווח משני מכך שהאדם הפגוע נשאר בבית. לדוגמא הורים שזה גורם להם לא לעשות שינוי כמו להתגרש, כי יש להם אחריות לטפל במישהו, או הורה שלא מסוגל לחשוב על חיים "ללא תכלית" אחרי שכל הילדים עוזבים את הבית אז הוא כאילו מעודד באופן לא מילולי או לא מודע את הילד שחולה להשאר בבית ואף להשאר במצב לא טוב (אני יודעת שזה נשמע מזעזע, אלה לא דברים שמצויים במודע של הצדדים בדרך כלל), כדי שלאותו הורה תהיה תכלית (זה יכול לקרות לדוגמא עם הורה שיש לו נגיד דכאון שמסתתר ללא קשר למצב הילד, והמצאות הילד בבית מאפשרת מעט להתמודד או להכחיש מעצמו את אותו דכאון, ואז יש ילד חולה וההורה מגדיר עצמו כבריא וכולם "מאושרים"). השארת הבן/בת הבוגרים החולים בבית תיעשה לא פעם דרך מסרים לא מילוליים ועוד, וזה עלול לגרום לאותו אדם להיות כלוא במקום שבו רע לו, שבו כמעט-או לא כמעט-מתעללים בו נפשית לעתים, ומצד שני לא יהיו בו הכוחות לעזוב, ולא יעזרו לו לעזוב במידה וינסה או יעלה את האפשרות אלא יעבירו לו מסרים שליליים לגבי הרעיון. מין מסר כפול וסותר כזה.

למעלה