ניתוח

ניתוח

לפני כמה חודשים חשתי כאבים מצד שמאל בכל פעם שהתכופפתי. בדיקות וצילומים הראו שיש לי גידול קטן ליד הסרעפת שנוגע בה מידי פעם וגורם לכאבים. רופא המשפחה אמר לי שהגידול לא סרטני ולא מסוכן, ואני יכולה להוריד אותו רק אם הוא מפריע לי מאוד. התחלתי התרוצצויות בין רופאים וכירורגים לקראת הניתוח, וגם לעשות כל מיני בדיקות.
כשנכנסתי לכירורג הראשון בבית חולים השרון, הוא אמר לי שאם כבר עושים ניתוח, כדאי שאני אעשה כבר קיצור קיבה באותו זמן, כמובן שהסביר שזה לטובתי, ולבריאותי. כאשר סירבתי הוא נראה ממש כועס עלי שאני לא מוכנה לעשות ניתוח להרזיה ואמר לי שהוא מוכן לעשות לי את הניתוח רק אם ארזה 20 קילו. עזבתי את המשרד שלו וקבעתי תור לכירורגית אחרת בבית חולים אחר. גם אותה כירורגית הציעה לי לעשות ניתוח שרוול או קיצור קיבה. הסברתי לה מאוד בבירור שאני לא רוצה ולא מעוניינת, ואחרי שהייתי קצת בוטה היא קיבלה את הדברים שאמרתי.
נשלחתי למספר בעלי מקצוע לפני הניתוח כמו רופא מרדים, אחיות שונות בדיקות לב וכו, וכולם בלי יוצא מן הכלל שאלו אותי למה אני לא משלבת גם ניתוח לקיצור קיבה. בשלב זה בן זוגי כבר אמר לי לעשות סרט תיעוד על איך בתי חולים מנסים לגרום לאנשים לעשות ניתוחים לקיצור קיבה ולברר האם הם מקבלים על זה כסף, כי לא יכול להיות שכולם רק דואגים לבריאותי. כמה ימים לפני הניתוח הגעתי ליום בדיקות, וגם האחות שקיבלה אותי שאלה אותי אם אני עושה קיצור קיבה בנוסף להוצאת הגידול. האחות שבעצמה לא היתה רזה לא הפסיקה לדבר על טובת הניתוחים וכמה הם ישפרו לי את החיים.
כששאלתי אותה איך היא יודעת, סיפרה לי שעשתה ניתוח טבעת בעצמה לפני כ9 שנים. מתוכם 6 שנים נשארה במשקל תקין ורק בשנים האחרונות עלתה שוב במשקל, ועכשיו היא מחכה לניתוח קיצור קיבה.

עברתי את הניתוח לפני ראש השנה. לאחר הניתוח נשארתי יומיים באשפוז, ובאחת הפעמים בסבב הרופאים הכריז וסיפר הרופא לכל הסבב מי אני ומה שמי ושאני פה אחרי ניתוח שרוול. כשאמרתי לו שאני לא אחרי ניתוח שרוול הוא בשיא החוצפה שאל אותי איזה ניתוח עברתי. עניתי לו שאם בתור רופא תורן שהיה פה כל הלילה, רשם לי תרופות משככי כאבים, ולא יודע איזה ניתוח עברתי זאת רשלנות רפואית מצדו ומצד בית החולים ואני מתכוונת לתבוע אותו ושמזל שיש כל כך הרבה עדים למה שאמר. כמובן ששלחו מישהי מההנהלה שתדבר איתי ולהסביר לי את הטעות של הרופא שידע שבחדר הסמוך יש מישהי שעברה את הניתוח של הקיצור והוא פשוט התבלבל.
אני מותשת אחרי הניתוח הזה, ולא בגלל ההתערבות הכירורגית אלא בגלל מערכת הבריאות האטומה והמפגרת שלנו פה. בגלל כל אנשי הרפואה החל מהרופאים ועד האחות שהוציאה לי את התפרים שכולם בטוחים שהם יודעים יותר ממני מה טוב לי ולגופי ולבריאותי.
שנה טובה לכולם בלי ניתוחים ובלי רופאים טיפשים ולחיי הגוף של כולנו שהדבר היחידי שהוא צריך זה שלא יתערבו בו בלי בקשתו.

התעצבנתי רק מלקרוא

(כן, בטח שהם מקבלים כסף. מה נראה לך, שבית חולים זה רק לשם שמיים? בגלל זה יש קופת חולים או ביטוח פרטי, את משלמת להם, הם משלמים לבית חולים על כל פרוצדורה שאת עושה, בשמך)

אוקצור, מה אני כבר יכולה להגיד לך אחרי סיפור כזה?
אני רק יכולה להציע לכל אחד ללמוד טוב טוב ולדעת היטב היטב ולהבין לעומק, מתוך סיבות סדורות ומניעים ברורים לעצמו, למה הוא לא רוצה את מה שהוא לא רוצה, ולמה הוא כן רוצה את מה שהוא כן רוצה. כשנופלים על סתומים זה יכול לעזור.

עופר 123

New member
קודם כל...

רק בריאות.

מלבד זאת, כל הכבוד שהצלחת להחזיק את עצמך מלהשליך על מישהו שם חפץ קהה. אני הייתי מתעצבן הרבה יותר מהר
אני באמת לא מבין את הקטע הזה שמנסים "לדחוף" את הניתוח. מה זה המבצע 1+1 הזה?

הרופא הראשון בכלל לא מובן לי: הוא מוכן לנתח רק אם תרזי
? אני לא יודע איפה הוא למד רפואה, אבל לפבטח לא היו שם קורסים מתאימים ביחסי אנוש.

בכל מקרה, אני שולח לך חיבוק גדול לימים המרגיזים הללו, ואם את צריכה איזה מרק טוב להתאושש, רק תגידי

הרופא הראשון טען שזה בגלל חומרי ההרדמה

ככל שהמשקל גבוה כך גם כמות חומרי ההרדמה גבוהים. כששאלתי מה זה עושה לגוף והאם יש תופעות לוואי, הוא אמר שלגוף לוקח המון זמן להיפטר מהם, אני אמרתי לו שמזל שיש לי עוד חודש וחצי עד תחילת הלימודים, ככה הגוף שלי יפטר מהכל. לא ברור לי עד עכשיו הקטע הזה. אם אתה שמן אז אתה מתעורר מהניתוח אחרי שעה ו20 דקות במקום שעה? אז מה?

אופירA

New member
מנהל
יש סיכון גדול בהרדמה של אדם שמן מאוד

מרגע שאדם במשקל מורבידי (מעל BMI35), יש סיכון גבוה יותר בהרדמה מלאה שלו. סיכון למוות מההרדמה, לכשל בניתוח.
המנתח לא רוצה לקחת אחריות גבוהה מידי. רוב המנותחים שמשקלם גבוה במיוחד מתבקשים לשנות תזונה ולרדת במשקל בשבועות שלפני הניתוח. גם מנותחי קיצור קיבה.
זה גם הבעיה של ההרדמה, אבל גם הבעיה של האיברים הגדולים והשומניים בגוף (הכבד, מאסות השומן על השרירים) שמקשה עליו לעשות את הניתוח, את הגישה לאיברים שבהם צריך להתבצע הניתוח.

אפשר להתעמק בנושא של הקושי של הגוף להיפטר מכמות גדולה של חומרי ההרדמה. לשאול בפורום של מרדימים למשל. יתכן שלרופא המנתח לא היה מספיק זמן כדי להסביר היטב את הסוגיה הזו באופן שמתקבל על הדעת, או שהוא לא יודע להסביר כמו המרדים.
אבל זה לא נושא שיש להקל בו ראש. לא אומרים את זה כדי לרדת על השמנים או כדי לשכנעם לעבור קיצור קיבה. זה נושא ידוע ובעייתי, ואם אני לא רוצה לסמוך על בעל המקצוע, אני יכול ללמוד את הפרטים של הבעיה מקריאה עצמאית בנושא.
אבל אי אפשר עם הידע שלך לשאול שאלות תם כמו "אז מה אם אתעורר אחרי שעה ועשרים דקות?", "יש לי חודש וחצי עד תחילת הלימודים שהגוף ייפטר מעודף חומרי ההרדמה". אי אפשר לצאת מהנחה שהרופא מטומטם רק כי את לא מכירה את הנושא...

עופר 123

New member
ובתזמון מושלם...

נתקלתי בקטע הזה כאן. הוא אמנם באנגלית, אבל מתאר ב-ד-י-ו-ק את מה שאני חושב על כל מה שעבר עליך

מה שבעיני מטריד בכל העניין...

זו העובדה שאחד התנאים המקדימים לביצוע ניתוח קיצור קיבה הוא בכך שהמטופל מיצה כל דרך אחרת לרזות - ואף אחד מהרופאים לא בדק את זה. מעבר לזה, כמו בכל ניתוח וטיפול רפואי יש בקיצור קיבה סיכונים, וגם עליהם היה צריך לדבר - אבל הם לא עלו באף אחת מהשיחות שלך.

תראי, מבחינת נקודת המבט הרפואית הפתרון היחידי ל"בעיית" השמנה החל מ BMI מסוים הוא הניתוח הזה. עצם זה שזו אולי לא בעיה בכלל - לא עולה בכלל בדעתם כי מלמדים אותם לכל אורך הדרך שהשמנה גורמת למחלות ושהיא מחלה בפני עצמה.

השאלה היא איך מלמדים אותם את האמת?

PantherettePitz

New member
כל הסיפור בפני עצמו מטריד

אפילו אם אחד מהרופאים באמת חשב שירידה במשקל היא הכרחית בשביל הניתוח, הרי ברור שהפיתרון הוא לא להציע ניתוח לקיצור קיבה "על הדרך" (כי הוא לא יגרום לה לרדת במשקל *לפני* הניתוח). ואם כבר, אם זה כ"כ מסוכן לא עדיף להימנע מסיבוכים אפשריים נוספים? ואם הוא לא חושב ככה, אני חושבת שלהציע "1+1" כזה זה משהו שפשוט לא צריך לקרות, בוודאי לא כשאין שום תיעוד לכך שהמטופלת אי פעם התעניינה בניתוח לקיצור קיבה, ועוד יותר בוודאי אחרי שהיא סירבה פעם אחת - זה צריך להיות מתועד בתיק ולא להיות נושא לשיחה יותר. המשך הדרך משקף בעיני מערכת שיש בה המון פגמים ובעיות, ואין לי ספק שזו חוויה מאוד מתסכלת, במיוחד לקראת ואחרי ניתוח.

אפשר לומר שלרפואה היום באמת אין ממש מה להציע לטיפול בבעיות ההשמנה (בלי מרכאות), ואני חושבת שזה גורם לרופאים רבים להתעלם מהעובדה שמדובר בניתוח שיש לו סיכונים ושגם הוא לא פיתרון קסם ושהוא לא מתאים לכל האנשים. אני מכירה את זה מזווית אישית כי מדי פעם מציעים לאבא שלי לעבור ניתוח כזה, והוא - אחד שנוטה להישבות ברעיון של "פיתרונות קסם" לדברים באופן כללי, מתלהב מהרעיון ורוצה ללכת על זה. עכשיו, אבא שלי הוא אולי ה-דוגמה לאדם שפשוט לא צריך לעבור ניתוח כזה, כי הבעיה שלו עם אוכל היא לגמרי נפשית (סוכרתי לא מאוזן שמתעורר באמצע הלילה ומחסל כל דבר עם סוכר שיש במקרר). אם הוא יעבור ניתוח טבעת הוא יהרוס את חייו (ואת חיי הסובבים אותו) כי הוא פשוט יאכל ויקיא; אם הוא יעבור ניתוח שרוול הוא יהרוס את חייו כי הוא יתעלם מההמלצות הרפואיות וימשיך לאכול סוכרים כל היום. עדיין, כל פעם צץ הרופא שיציע לו את הפיתרון הזה ואותי זה מאוד מרגיז.

מה שכן, השאלה האחרונה שלך ("איך מלמדים אותם את האמת?") קצת הזכירה לי תומכים בהומאופתיה. מחקרים מראים במובהקות מאוד גדולה שעצם ההשמנה (ולא רק אורח החיים שמוביל אליה) גורמת, באופן סטטיסטי, לכל מיני שינויים בגוף שהם תחילתן של מחלות. המחקרים לא אומרים, כמובן, "אם אתה שמן אז אתה חולה" וזה גם לא מה שמלמדים אותנו, Mind you. הם כן אומרים את מה שאמרתי, בצורה קונססיטנטית (כן, אני יודעת שיש מחקרים שאומרים שלהשמנה יש יתרונות בפנים מסוימים וגם זה יכול להיות נכון - אופן הפעולה של הגוף האנושי מעולם לא היה פשוט). מה שכן כדאי לציין זה שעוד דבר מובהק סטטיסטית הוא שדיאטה לא עובדת עבור רוב האנשים לאורך טווח, ומאחר שעצם התהליך של הרזיה והשמנה מקטין את מסת השריר ומעלה את מסת השומן (שהיא הדבר הבעייתי בעצם), המסקנה המתבקשת היא שאם אדם שמן, סטטיסטית עדיף לו להישאר כזה ורק לנסות לשנות את אורח החיים שלו אם יש צורך בכך.
ובגלל כל אלה, קצת קפצתי מהשאלה "איך מלמדים אותם את האמת?". איך תגדירי "אמת" אם לא משהו שיש לו מובהקות סטטיסטית, מחקר אחרי מחקר?

האמת היא הרבה יותר פשוטה ממה שאת מציגה...

והיא פשוט להציג את העובדות הללו בפני הפציינטים, ולתת לפציינטים להחליט בעצמם בלי שהרופא ידחוף אותם לניתוח. כלומר שהוא יסביר בדיוק מה הסיכונים בהשמנה, יהיה רגיש לשמוע אם הפציינט באמת מעוניין להרזות ולדעת להפנות אותו בכל מקרה אפשרי לדיאטה ללא ניתוח, להסביר לו את היתרונות והסיכונים של הניתוח במלואם, וגם ידע להתאים את הניתוח עצמו לפציינט ולא סתם ישלוף את הניתוח הכי פופולרי של התקופה (כמו למשל השרוול היום) כי זה "מה שממליצים". נכון זה יותר מורכב ולוקח יותר זמן, אבל בשורה התחתונה זה יותר בריא לפציינט, לא?

PantherettePitz

New member
אני חושבת שכבר פעם שנייה

שאת מגיבה לי בהודעה שלפי הטון את חושבת שהיא שונה ממה שאני כתבתי אבל אני לא רואה איך.

אולי הדבר העיקרי שכתבתי והתייחסתי אליו היה שהניתוח הזה הוא לא פיתרון קסם ולא משהו שמתאים לכל מטופל. כתבתי במפורש שהטעות הראשונה בסיפור הזה הייתה להציע ניתוח כזה למי שלא הביע בו או בירידה במשקל כל עניין.
אני פשוט מפרידה את זה לשני דברים: הראשון - הבנה של התמונה שמציגים המחקרים היום (שהשמנה כן מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות מסוימות); השני - הבנה שאם מלבד ניתוח (שמהווה סיכון בפני עצמו וכמו שאמרתי שוב ושוב - זה לא קסם ולא מתאים לכולם) אין לרפואה היום מה להציע, זה מצב שבו אפילו יותר מהרגיל המטופל הוא זה שצריך לבחור את המסלול שבו הולכים - ואחד מהמסלולים האלה, לגיטימי לפחות כמו השאר, הוא לטפל במטופל השמן מתוך הבנה שהוא לא יורד במשקל ושזה מה שיש.

tedys strm

New member
שאלה לגבי האבא שלך

מה אתם כמשפחה עושים כדי שיהיו פחות סוכרים במקרר או בארון?
האם העפתם את רוב סוכרים מהבית?
ואח"כ האם דאגתם לחלופות כגון ירקות סופר איכותיים חתוכים ומוכנים לאכילה לשעות הלילה בעת התאווה הגדולה של אביך לסוכר

PantherettePitz

New member
אני לא באמת יכולה לענות לך על זה

קודם כל, אני לא גרה עם ההורים שלי, גם לא קרוב אליהם. אני באופן אישי לא יכולה לעשות שום דבר לגבי הרגלי האכילה שלו חוץ מלדבר איתו/עם אמא שלי.

דבר שני, אבא שלי, כאדם מבוגר, לא תלוי בשום צורה בקיומם או העדרם של מאכלים שלא בריאים לו בבית. אם אין הוא הולך וקונה לעצמו (כן, גם באמצע הלילה).

קליספרה

New member
יקירתי את טועה - במקרה הספציפי הנ"ל ורק הנ"ל

של סוכרת בעיקר אם היא לא מבוססת הרבה זמן
יש מחקרים שמראים באופן מובהק כי הסוכרת פשוט עוברת עם הכריתה
אף אחד לא מבין למה בדיוק אבל במבחן התוצאה זה קורה
אני מכירה כבר כמה סוכרתיים שהלכו לניתוח בגלל הסוכרת (לא העלו על דעתם את זה קודם) ובכל המקרים הסוכר פחתה עד נעלמה לחלוטין.
אז אם הוא סוכרתי דווקא יש סיכוי רב שגם הסוכר וגם הבולמוסים ירגעו בעקבות ניתוח. הרבה פעמים הנפילה בסוכר מריצה אותם למקרר ולא סתם בולמוס.

PantherettePitz

New member
אני לא טועה

זה שאני לא מפרטת את כל התיק הרפואי של אבא שלי על גבי הפורום לא אומר שאני לא יודעת על מה אני מדברת.
במקרה אני סטודנטית לרפואה וגם עשיתי פרויקט במסגרת למידה בקבוצות על מנגנוני פירוק והעברה של גלוקוז בגוף ועל סוכרת (ואפילו קיבלתי עליו 100). אני יודעת על מה אני מדברת ולמה אני אומרת שאבא שלי לא יתאים לניתוח כזה, ולא אומרת סתם כי זה מה שנראה לי (מטעמי פרטיות זה לא המקום להרחיב).

קליספרה

New member
אני לא סטודנטית לרפואה

על כן גם אם היית מביאה לי את התיק הרפואי של אביך, לא רק מתאמי פרטיות, יש להניח שלא הייתי מבינה שם כלום

כל מה שאני יודעת וזה לאחר שבדקנו את הנושא לעומק הוא כי יש תוצאות מצוינות לניתוח לגבי סוכרתיים, ומספר הניתוחים העולה רק הולך ומחזק את התוצאות הראשוניות.
הגיוני הוא שככל שהתוצאות הנצפות טובות יותר כך, הפתרון הופך להיות מוצע יותר ויותר על ידי רופאים.

PantherettePitz

New member
אני לא אומרת שאת לא יודעת על מה את מדברת

(שנייה אחרי שלחצתי "שלח" חשבתי שאולי הייתי צריכה להדגיש את זה יותר כי נשמעתי לעצמי די מתנשאת ואני לא אוהבת את זה וגם חושבת שאני לא כזאת)
אני אומרת שאני *כן* יודעת על מה אני מדברת כשאני אומרת שזה לא מתאים.
זה לא אומר שזה לא נכון בכל המקרים שאת מדברת עליהם, זה לא אומר שזו לא אופציה טובה לסוכרתיים. זה אומר שיש כאן מקרה רפואי יותר מורכב שזה פשוט לא פיתרון בשבילו. לא כי סוכרת משתנה באופן דרסטי מאדם לאדם אלא כי כמו שאת בטוח מבינה, אדם הוא לא רק מחלה אחת שיש לו אפילו אם נסתכל עליו במובן היבש של התיק הרפואי שלו בלבד. בניגוד לפירוט זריז על גבי האינטרנט, לכל הרופאים שמטפלים באבא שלי יש 100% נגישות לכל המידע הזה, ועדיין הם בוחרים להציע לו פיתרון שהוא באופן מובהק לא הפיתרון הנכון בשבילו (וגם צורת ההתייחסות שלו לרעיון של ניתוח משדרת את זה, בבירור). זה מצב שבעיני הוא מאוד מכעיס (ואולי דווקא במיוחד עבורי, כמי שעומדת להיכנס למערכת הזו ונורא-נורא רוצה להצדיק אותה אבל הרבה פעמים פשוט לא יכולה).

קליספרה

New member
זה בסדר, לא היית צריכה להסביר

הבנתי אותך לגמרי.
לא נשמעת מתנשאת, נשמעת בעיקר מתוסכלת

מזכיר לי

שבעקבות משבר שעברתי עליתי 20 קילו. באתי לרופא המשפחה לדבר על תוצאות בדיקות דם לא טובות בעקבות העלייה במשקל, ואמרתי לו שאני מתכננת לחזור למשקלי הקודם באמצעות דיאטה והתעמלות. הוא אמר לי שכדאי לי לעשות ניתוח קיצור קיבה. אמרתי לו שהBMI שלי הוא בסביבות 31 ולפי מה שהבנתי לפני 35 לא מתחילים עם זה, מה גם שאני לא מוכנה לעשות אותו כי אני רוצה לרזות באמצעות אכילה נכונה והתעמלות. הוא התעקש כמה פעמים שכדאי לי לחשוב על הניתוח הזה. זה הדהים אותי.

למעלה