ניתוח של בראשית

aptPianist

New member
ניתוח של בראשית

כתוצאה מחילוקי דעות שלי עם חבר בנושא השיר, משהו קליל, חשבתי לשאול כאן את דעתכם. מה אתם חושבים שאביתר ניסה להעביר בשיר? מאיזה מקום זה בא ואיך זה מתבטא? האם זה מתבטא בו גם היום?

aptPianist

New member
תודה תודה :)

בעיקרון לא הספקתי כלכך לשמוע פירוט מהצד שלו אז באופן כללי הטענה שלו היא שיש סימני חזרה בתשובה בסוף השיר. מנגד, אני טוען שהשיר ומה שהוא מייצג נוגד את העקרונות שאותו אביתר מייצג היום. לפי דעתי השיר הוא על המקום שממנו בא לגילוי עצמי - אפילו המקום שממנו בא לפני שיצא למסע בהודו ואת עמדותיו. הרבה ממילות השיר, בנוסף לכך שהן כופרות עד אתאיסטיות (בראשית ברא אדם את האמונה...), מתארות את המסע למציאת התשובה הנצחית, שאותה בסופו של דבר מגלה ביהדות. אני לא אפרט יותר מדי אבל יש הרבה סמלים בשיר שמתארים את אי הודאות לגבי הודאות עצמה. עכשיו יכול להיות שכל מה שאמרתי זה חרטוט אחד גדול, ורציתי לשמוע מה האנשים בפורום שומעים כאשר הם שומעים את "בראשית".

אני אגיד רק

"אי הודאות לגבי הודאות עצמה"-

SnapDragon

New member
זה בעיני המתבונן.

המתבונן - על החברה, על עצמו וכו'. וגם באוזני המאזין, כמובן. מצבו הדתי-אמוני של האביתר-דאז שכתב אותו נתון וידוע לכולנו, ברמת העיקרון. אבל אם נשים זאת בצד לרגע או שניים (ואני חושבת ש"לשים בצד" זה הכרחי בבואנו לאומנות כלשהי, ולמוזיקה בפרט), וניקח את המילים כהווייתן כאן ועכשיו, לא תלויות בדבר או באדם עצמו, הן יכולות להתגלות לנו אחרת ממה שניתן היה לחשוב, או להרגיש. לא מזמן דיברנו כאן סביב זה (מוזמן לשוטט כ א ן). באופן אישי, וכבנאדם דתי ומאמין, רוב מילות השיר הזה מתכתבות לי דווקא בהתאמה עם המציאות של ימינו. וסלח לי שאצטט עצמי משם, מטעמי נוחות: "בבראשית' הוא מביא לך, בלי תיווך-יתר, את דעתו. האמת? אני לא ממש מתנגדת לו, וגם הוא לא לי. סליחה על הגלישה המזערית לענייני פופוליטיקה, אבל - במדינה בה צצים מכתבי רבנים, רבניות וחרמות שונות ומשונות כמו שבלולים אחרי הגשם ואוכלי נבלות אחר פגר טרי - זה מחטיא את כל המטרות והכוונות הטובות ובסופו של דבר גורם לחילול ה' גדול. ובל נזכיר את כל ההגדרות והזרמים הקטנים והמובדלים שקיימים בדת שלנו, לשווא. ובמילים אחרות - האדם בורא את האמונה. אין דרך אחרת לתאר את זה. (לא כולה, במקרה כזה של "לקיחת האמונה לידיים שלנו"). טרוריסטים לאומנים מטעמנו - זו פשוט בושה לחשוב ככה. אחרת, מותר האדם מן הבהמה המחבלת - אַין. וגם אני לא מאמינה בהצבת הדת שלך מעוגנת בקיום מצוות ותורה שוטפים נטו. אם אין רוח - הכל כמוץ לפני רוח. ופספסת הרבה. ובשורה התחתונה - אני הכי לא מאמינה שיבוא שלום כל עוד יש "אלהים" כל ערב בטלויזיה. הסוף של השיר רק מתאר תוצאה של כאוס ובלבול שלא זר בימינו. אז אם אחרי כל השנים הביקורת הזאת נכונה ומתקיימת גם היום ומתכתבת עם האמת שלי - המשורר בהחלט עשה את שלו". זה לא שהדת רעה, אלא אלה שנושאים את דגלה עלולים לייצג ולהציג אותה באור קיצוני, ולפיכך לכאורה רע. קיצוניות היא מילה גסה; זה כבר מזמן ברור, בכל אספקט שיש. ומתבקש לי להוסיף עוד קצת על הסוף של השיר. לא סתם כאוס ובלבול שלא זר לנו בינותינו כיום. יותר מזה. ושוב- זו עניין של גישה. אלה שכועסים על הכל, ועל הדת בתוכה - אני מאמינה שלא רק הכעס הוא זה שמניע אותם, אלא שהם עשויים להתכחש לכל מניע אחר, ועל ידי זה, ברגע שזה לא מנותב לבירור אמיתי של הטריטוריה הזו (הדת, או כל טריטוריה אחרת לצורך העניין) - הם ימשיכו לכעוס ולהתחפר בעמדתם, לא תהיה שם שום שאלה ("אין שאלה") והם גם לא יגיעו לשום מקום. השמחים - שמחים. אלה שמוצאים נקודות של חוזק בדעתם, אק"א: אמונה - גם הם יישארו בשלהם, אבל בנימה חיובית יותר. לא שאין נפילות ועצבות, אבל חייהם מעוגנים סביב ציר מרכזי ובטוח. (זה דומה במובן מה לילדים. אתה, כמבוגר, יודע יותר מהם ורואה איפה הם טועים בתפיסתם - לכאורה. זה לפחות מה שאתה חושב - אבל אתה גם לא יכול שלא לעמוד מהצד, לבחור שלא להתערב ולקנא על תמימות-הדעים הזאת. על השלמות). אפשר ללעוג לעבר השמחה הזאת (מי השתעל "ברסלב-ואן" ולא קיבל), ואפשר גם להסתכל מבחוץ ולמצוא את עצמך מייחל לבהירות הזאת. כך או כך - הם יישארו שמחים בלי קשר אליך ולדעתך אותם. העצובים - עצובים. זה מתייחס למי שגמר בדעתו שלא רק שהוא לא יוצא למצוא את התשובה (כמו הכועסים), אלא גם החליט שאין אחת כזו. ומשם זה רק לשקוע לתהום הנשייה העצמית... בקו מחשבה מסויים, נראה לי שלא סתם אביתר הדגיש ואף בחר לסיים בשלושת הקטבים האלה. כי בסוף...בסוף זה איך שאתה בוחר לקלוט ולפלוט את המציאות הזאת. זו גם הסיבה שאני לא רואה אותו כשיר שמבטא דעה נחרצת מאין כמוה על כל האדום-האדום הזה. ואולי כמו שאתה בעצמך כתבת (ודייקת!) : "אי הודאות לגבי הודאות עצמה". ועכשיו תורי היה לחפור חפירת לילה
.

Frutapao

New member
הו, אני קופץ על המציאה (קצת נצל"ש)

בעיקרון אני די חלוק על הגישה של מעיין (^). השיר הזה נשמע לי כפרני מאוד, ובוחל בדת. לפחות ברובד המיידי. וגם אם אני יכול להזדהות עם הלכי רוח שהיו לו - ואני כן - זה לא משנה את השיר. וגם הניתוח של מעיין (שאני חייב לציין שהוא מעולה
) לא יהפוך את השיר להיות שיר של תשובה. כוונות של רבנים או לא - יש פה התרסה. אולי יהיה לי יותר נוח לשמוע אותו אחרי דבריה של מעיין, אבל כיצירה עומדת - היא לא השתנתה. זוהי דעתי בכל אופן. ונעבור לנצל"ש: אם כבר ממשיכים בקו של השרשור ההוא, אשמח שנמשיך אותו מאיפה שהוא נעצר (בהודעה שלי). וליתר נוחות, הנה התוכן:
אני מסכים שיש אישזהו שחרור או איזושהי התמודדות גם במוזיקה. צודקת. אני עדיין תוהה אם זו הדרך הנכונה להתמודד. לקחת את "תתחנני אליי" כאילו כאקסיומה שזה לגיטימי. מי אמר? אולי השיר לא עזר לו להתמודד? אולי אירועים כאלה ואחרים הם אלה שעזרו? למשל, חתונה, ילדים? או שאולי הוא בכלל לא התמודד עם זה? אולי השיר רק חידד את הבעיה שהרגיש בפנים ולא נתן איזשהו כיוון יעיל לעצמו? (ואיני מבטל את חשיבות החידוד) הדיון לגבי עצמי צריך להיות מופרד פה. זה שאני מזדהה עם שיר לא הופך אותו למועיל בהתמודדות של היוצר. מוזיקה יכולה להיות תראפיה כצורה, לא כתוכן. היא צריכה להיות אמצעי ולא מטרה. אנחנו בונים קשר עם אנשים, לא עם תווים. עם דיבור, ולא עם מילים. אני בטוח שכשם ששירים שאני כותב לעצמי עוזרים לי לברר מחשבות - כך אומני מוזיקה נעזרים בתווים. אבל כמו שאני לא מתמודד עם זה לגמרי אם השיר נשאר על הדף - כך אם הלחן נשאר במחברת התווים, זה רק תחילת התהליך. אני ממשיך מהפנקס שלי הלאה לחברים ומשפחה, מנסה למצות מהדף את המחשבות והבעיות שלי מהשיר ולהגישם באופן ברור למי שאני מדבר איתו. לא חושב שמלחין צריך להיות שונה לצורך העניין. שלא תביני לא נכון - אני לא דוגל בזה שצריך לחלוק כל רגש עם כולם, וגם לא את כל אלה הכתובים בשירים. ואני גם לא חושב שאי-אפשר להתמודד עם חלק מהבעיות (לבד, בלי הזולת,) עם כוחות המחשבה והיצירה. אבל העיקר - לדעתי - זה אנשים (ואלוהים, שלפעמים כמה דקות של דיבור ישיר עושות את הכל). זה ש"משפחה וחברים הם כבר מזמן לא משענת אוטומטית ברורה ואולטימטיבית" זה נורא עצוב. יותר מזה: זה טראגי. זה אסון. זה מצב פתולוגי. חולני. אם אנשים לא מצליחים ליצור קשרים מספיק אמינים ועמוקים בשביל שיהיה להם - ולוּ אדם אחד - מי שיהיה ה"אוטומט" שלהם, זה איום ונורא. באמת. ולגבי כיבוד הורים - התודעה הגלותית היתה כולה מלאה בטינופת וסיגים. לא רק בתחומי כיבוד הורים - כל עבודת ה' היתה מתוך פחד ויראה. האהבה היא מרכיב בריא (והכרחי לא פחות מהיראה) שנוסף לעבודת ה' בתקופתנו - החזרה מהגלות. (יש לציין שגדולי ישראל עבדו את ה' מאהבה ויראה כבר בגלות. אך אני מדבר על רוב הציבור). את לא יכולה לשלול את העליונות של ערך כיבוד ההורים בגלל הסיגים שהיו בו. אם נעבוד כמו שצריך, ונמלא את ייעודנו לתקן את עולמנו המוסרי, אז אחד מהדברים יהיה קשר הורה ובנו תקינים, בלתי גלותיים, יפים, גלויים, עמוקים, מגדלים. וזה יהיה אוטומט לגשת לאבא ואמא ולהתייעץ איתם. במקום לדבר עם התווים ולצאת בייאוש. אפשר לקחת את התווים לאבא ואמא ולנגן להם את מצוקות הנפש. זהו, לדעתי, מצב בריא.

למעלה