ניתוח השיר "לו ידעת"

שרית7

New member
ניתוח השיר "לו ידעת"

גם כאן השיר מדבר על כמיהה ותשוקה למשהו שאין. ניתן לפרש התשוקה הזו בכמה מישורים: אהבה וזוגיות? פוריות? ואולי (אך פחות סביר אן כי לא ניתן לשלול) קריירה פוריה? כבר מן הבית הראשון ברור שמדובר באשה בשלה שחיה בציפיה שחייה יעלו על הגל הנכון. אולם כאן אין אופטימיות יש כבר פחד וחשש שמא לה זה כבר לא יקרה וכך נפתח השיר במשפט חזק: "לו ידעת איך כל נים שבי ירא". במילה "נים" היא מבקשת להדגיש את גודל הפחד - כל חלק וחלק בגופה חרד. היא אומרת שהיא רואה את כולם מסביבה פורחים ומשגשגים והי תוהה מתי לה זה כבר יקרה. בבית השני הבדידות מחריפה: "על מצע האדמה תשוקה שלי הונחה" במשפט הזה יש משהו שמזכיר מוות. היא כאילו מרמזת לכך שכבר כל כך התייאשה עד כדי כך שהחליטה לקבור את התשוקה שלה. למעשה לאורך כל השיר היא חוזרת ומדגישה את תחושת הפספוס שלה התחושה שהיא אינה מסופקת שמשהו חסר לה ויש פה רמיזה על כמיהה לפוריות, לילד, וכאב על כך שהתשוקה הזו עדיין אינה מגיעה לידי מימוש: "מכל נבט ועלעל נוטף הטל ובתוכי ממתין לו בכי מיחול" היא כאילו אומרת כולן פוריות כולן הרו ואני כבר על סף דמעות. בבית האחרון התשוקה מגיעה לשיאה כשהיא כבר אומרת שהיא מתחילה לרחם על עצמה ומתחננת שהנס הזה כבר יקרה לה. והשיר נחתם שוב בפחד שמה זה לעולם כבר לא יקרה ובמשפט המפתח: "כל נים שבי ירא". שיר קשה, עצוב ומרגש ומלא עומק. כמו האלבום של גלי "בראשית" שהוא אלבום מדהים ביופיו איכותי מיוחד ומיסתורי. מספיק לאחוז בדיסק ולהתבונן בעטיפה כדי שיצר הסקרנות יתעורר. אני ממליצה בחום על האלבום הזה שהוא אחד מאלבומיה של גלי האהובים והמושמעים ביותר אצלי.

10 הגרי

New member
ניתוח יפה מאוד../images/Emo70.gif ../images/Emo41.gif

נהניתי לקרוא אותו.

../images/Emo51.gif לשרית-השירים של רחל שפירא

תמיד מלאים קסם,עומק ועוצמה. יש כאן השוואה או הקבלה של האדם לטבע.הבית הראשון מדבר על כך שכמו שהשדות הצמאים למים מקבלים בסופו של דבר את מנת הגשם המיוחלת ומרווים את צמאונם,כך היא צמאה לאהבה שתרווה את צמאונה לחום ולאהבה,למגע ולחיבוק. "על מצע האדמה": היא מנסה לומר-אני מניחה את עצמי על האדמה וכפי שהאדמה מקבלת גשם,אני אקבל גשם של אהבה.אולי יש כאן אלמנט של תפילה,גם אם זה לא נאמר במפורש.כמו שהאדמה ממתינה לחסדי שמיים כלומר לגשם,כך גם היא,לא נותר לה אלא פשוט לחכות שהשמיים,כלומר אלוהים,ישלחו לה מישהו שיאהב אותה. בבית השלישי "ועוצם עלבונו"-כאן מודגשת הפגיעות שלה.היא משתוקקת לאהבה אבל גם חוששת מאכזבה ומהכאב שיכולים להיות במערכת יחסים.אני רוצה לאהוב ולהיות נאהבת אבל גם יודעת ולוקחת בחשבון שבאהבה אני חושפת את עצמי לאפשרות של פגיעה.כשהיא אומרת "אתה יודע" היא מצפה שהאהוב שיבוא יבין את רצונותיה וחששותיה."תמהונו" מבטא אולי את הבלבול והמבוכה שהיא תרגיש כאשר הוא יופיע. לגבי הבכי המיוחל זה יכול להיות :אני עדיין כולאת את הבכי בתוכי ומתאפקת לא לפרוץ בבכי כי אולי הדברים יסתדרו.אבל זה יכול להיות גם:אני רוצה לבכות והבכי יכול להיות משחרר ולהביא להקלה אבל אני מתקשה לאפשר לבכי לפרוץ כי אם אבכה אולי זה סימן שאני נשברת ואני לא רוצה להשבר אלא להמשיך להיות חזקה. ואגב,שרית-כשדיברנו על השיר "לא יודעת" יכול להיות שבעצם דיברנו על השיר "לו ידעת"?

מיכל..~

New member
אחד השירים

הכי יפים מרגשים ומרטטים את הלב של גלי בכלל רחל שפירא היא משוררת מדהימה !

limor6

New member
לוקה מאוד בחסר

איך אפשר לפספס את הכמיהה לילד להיות ברוכה אחד השירים הכי אהובים עלי נותר גופי בצמאונו... מצמרר שיר קשה בכלל ולגלי בפרט שתהיה בריאה לילוש

שרית7

New member
תקראי בבקשה עוד פעם את הניתוח שלי

ושלום לך חוץ מזה. לאן נעלמת?!?!??

limor6

New member
סליחה

לא קראתי את הניתוח שלך את צודקת לא ראיתי אותו בכלל... אני נורא עסוקה משגעים אותי... החתונה של אחי מתקרבת מאוד והלחץ גובר אגב אחי עדיין מתאבל על אמא שלנו אז הראתי לו את המכתב של גלי הוא נורא התרגש ממנו ואני מקוה שזה יעזור לו כמו שעזר לי

שרית7

New member
כשאני חושבת על זה השיר הזה יצא

לפני שגלי חשבה על ילד. בראשית הוקלט עוד לפני נישואיה ויצא לפני נישואיה. אני חושבת שמי שכתבה את השיר רחל שפירא התכוונה לכמיהה לילד ואכן אפשר לפרש זאת כך אבל ניתן לפרש בכמה רובדים כפי שציינתי השאיפה להגיע למנוחה ולנחלה להיות ברוכה בהחלט יכולה להתפרש גם לכיוון של קריירה וגם לכיוון של זוגיות.

עדי 345

New member
הייתי בטוח שהוא הוקלט בתקופת

הנישואין, וחשבתי שהיא בחרה אותו בגלל הטיפולים והקושי להרות, שבסוף גם לא הצליח. עכשיו שאמרת שזה היה לפני הנישואין שלה, בכלל מוזר איך גלי בחרה דוקא שיר כל כך אישי כזה. לדעתי אחד מהשירים הגדולים והמרגשים שלה!! (למרות שהוא COVER לביצוע של חווה אלברשטיין; הביצוע של גלי עולה בהרבה מידות על המקור!). אני חושב שזה שיר שלא נזכה לשמוע בהופעה אף פעם בגלל הפן האישי, יותר מבכל שיר אחר.

למעלה