דעתי הצנועה
הגירה הוא מהלך שלפעמים מצליח ולפעמים לא. אני עברתי כמה תקופות בחו"ל, אחת נפלאה במקום שבו נשארתי מספר שנים, ואחרת שנכשלה כשלון חרוץ. יש אי וודאות גדולה במהלך כזה, ובמקרה של כשלון עלולים להיות נזקים (כלכליים ואחרים), ואינך רוצה שלא תהיה מבוטח בתקופה קשה, אם תגיע לתקופה כזאת. לדעתי, המשך לשלם את חשבונות הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות הממלכתי כסדרם. ממילא מדובר בתשלום הסכום המינימלי הקבוע בחוק. אם תחזור בשלב מסויים לארץ (אפילו אחרי שנתיים, ועד חמש שנים), יישמרו לך זכויותיך בביטוח הלאומי, ותזכה לכיסוי מיידי של טיפולים רפואיים חו"ח ע"י קופת החולים ללא תקופות המתנה או תשלומי פדיון מעצבנים. אם תישאר בחו"ל בסופו של דבר, הרי שלאחר תקופה תוכל לפנות לביטוח הלאומי ולהודיע להם שאינך תושב ישראל החל מראשית תקופת שהותך בחו"ל, ואז תקבל בחזרה את הכספים ששילמת (או את מרביתם) בתוספת הצמדה. נקודות נוספות למחשבה: לחלק ממדינות אירופה יש אמנה עם הביטוח הלאומי של ישראל באשר לכפל תשלומי ביטוח. אם תשלם ביטוח לאומי במדינת אמנה, יישמרו לך זכויותיך בביטוח הלאומי של ישראל גם אם לא שילמת פה את דמי הביטוח. לעומת זאת, את דמי ביטוח הבריאות תצטרך להמשיך ולשלם בארץ הקודש בכל מקרה, אם ברצונך להמשיך ולשמור על כיסוי רפואי לעתיד. המשך התשלום לביטוח הלאומי עלולים להקשות על טיעוניך מול רשויות מס הכנסה באשר לעניין תושבותך, ובעקבות כך, לדרישה לתשלום מיסים גם בארץ. עניין הגדרת תושבות לצרכי מס הכנסה אינו רק כמותי אלא גם איכותי (כלומר - חלק מהקריטריונים אינם חד משמעיים ומיועדים לקבוע היכן נמצא "מרכז החיים" שלך). לדעתי לא צריכה להיווצר בעייה עם רשויות המס אם מתכננים את מהלך המעבר בצורה נכונה, בכלל זה התייעצות ברואה-חשבון טוב. בכל אופן, לא הייתי מסתמך על התשובות באינטרנט בלבד. כל אדם נמצא במצב שונה מבחינת הכנסות, התחייבויות, מעמד בהגירה וכיו"ב, ולכן אני שוב ממליץ לפנות לייעוץ מקצועי שמותאם לך ולמשפחתך אישית, ע"י רואה חשבון שמתמחה בתחום (חפש בטאגליינס של פורום ארה"ב, 25).