נו, אמרתי לכם!

גנגי

New member
נו, אמרתי לכם!

אמש גיליתי שאני צאצאה ישירה, כמו כל בני עדתי, לאלישע הנביא, לא פחות ולא יותר. ישבתי עם בתי הצעירה לקרוא מבחר מהסיפורים הפיקנטיים של אלישע (גם הוא, אגב, בומבה של נביא, למרות שלא זכה לשיר משלו, וממש לא בצדק), ובפרק ב, איך שאלישע מתחיל לכהן כממשיכו הנבואי של אליהו, ישר רואים את אבהותו על יוצאי פולין: טו וַיִּרְאֻהוּ בְנֵי-הַנְּבִיאִים אֲשֶׁר-בִּירִיחוֹ, מִנֶּגֶד, וַיֹּאמְרוּ, נָחָה רוּחַ אֵלִיָּהוּ עַל-אֱלִישָׁע; וַיָּבֹאוּ, לִקְרָאתוֹ, וַיִּשְׁתַּחֲווּ-לוֹ, אָרְצָה. טז וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו הִנֵּה-נָא יֵשׁ-אֶת-עֲבָדֶיךָ חֲמִשִּׁים אֲנָשִׁים בְּנֵי-חַיִל, יֵלְכוּ נָא וִיבַקְשׁוּ אֶת-אֲדֹנֶיךָ--פֶּן-נְשָׂאוֹ רוּחַ יְהוָה, וַיַּשְׁלִכֵהוּ בְּאַחַד הֶהָרִים אוֹ בְּאַחַת הגיאות (הַגֵּיאָיוֹת); וַיֹּאמֶר, לֹא תִשְׁלָחוּ. יז וַיִּפְצְרוּ-בוֹ עַד-בֹּשׁ, וַיֹּאמֶר שְׁלָחוּ; וַיִּשְׁלְחוּ חֲמִשִּׁים אִישׁ, וַיְבַקְשׁוּ שְׁלֹשָׁה-יָמִים וְלֹא מְצָאֻהוּ. יח וַיָּשֻׁבוּ אֵלָיו, וְהוּא יֹשֵׁב בִּירִיחוֹ; וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם, הֲלֹא-אָמַרְתִּי אֲלֵיכֶם אַל-תֵּלֵכוּ. {ס} יוכתר אלישע לאלתר לפולני של כבוד, ממציא ה- "נו, אמרתי לכם!!!"

shellyland

New member
ואני דורשת לדעת

מי שיכלל את ה"נו, אמרתי לכם" הפולני לגרסת הפרומו שלו: "שלא תגידו שלא אמרתי לכם"!

Idan91

New member
אותי דווקא מטריד

דבר אחר. כאילו... "וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו הִנֵּה-נָא יֵשׁ-אֶת-עֲבָדֶיךָ חֲמִשִּׁים אֲנָשִׁים בְּנֵי-חַיִל, יֵלְכוּ נָא וִיבַקְשׁוּ אֶת-אֲדֹנֶיךָ--פֶּן-נְשָׂאוֹ רוּחַ יְהוָה, וַיַּשְׁלִכֵהוּ בְּאַחַד הֶהָרִים אוֹ בְּאַחַת הגיאות (הַגֵּיאָיוֹת); וַיֹּאמֶר, לֹא תִשְׁלָחוּ." וגם: "וַיְדַבֵּר אִתָּם, לֵאמֹר: אִם-יֵשׁ אֶת-נַפְשְׁכֶם, לִקְבֹּר אֶת-מֵתִי מִלְּפָנַי--שְׁמָעוּנִי, וּפִגְעוּ-לִי בְּעֶפְרוֹן בֶּן-צֹחַר." (בראשית כ"ג, 8)"

shellyland

New member
אותי זה דוקא משמח

מכיוון שזאת צורה מקראית, מעתה ועד עולם רדי לי מהוריד! מותר להגיד "יש את". אם זה עצוב לך - יש לך אותי.

Idan91

New member
לא לא לא

אין לי אפחד
ולכן, אמזלג לאלוהים את הדמעות. למה-מה-קרה? (אך, אני מצטיינת בהעברת מסרים ברורים היום, אין ספק)

hillelg

New member
מותר לומר "יש את"

אלא שבפסוקים המצוטטים המשמעות של "את" היא "עם" ("אם יש עם נפשכם"), כך שאינו עניין לכאן. הדיון לגבי "יש לך אותי", יישאר איפוא אותו דיון על הדינמיות של השפה, ושל הזכות לשבת על הוריד של אנשים אחרים. (שמח לחזור אליכם. פשוט המחשב שלנו הלך קפוט. אז אבא'שלי קנה סופוסוף מחשב חדש.)

lexigali

New member
מבחינתי "יש" הוא "פועל" מוצרך

לכל דבר, ודורש "את"! ושלום לחייל האמיץ!

גנגי

New member
עזבי, נסביר לך בלילה.

אולי תחת השפעות של הלבן הזה תקלטי יותר...
אולי בכלל אני צריכה להעביר לאנשים שיעורי-לשון תחת השפעת הלבן הזה, מה את אומרת? נבדוק את זה היום ונראה אם שווה. ......... רק הזה, נו, הזה הלבן התפתל בעורקיו הוא חשב: לא ילמד לשון - הלך עליו! איך ניתח משפטים כל החברה בכלא ישבו מסביבו מהופנטים איך שלט בִּפעלים מה-אומר-מה-אגיד, תשמעו - אני, אין לי מילים!

shellyland

New member
היום יהיה לבן אחר

אבל אני עדיין מתעקשת לפתוח כאן שירשור "יש את" - שאחת ולתמיד העניין יוסדר ויובהר! אני מזמינה את עידן להציג את הגישה השמרנית ואת כל השאר להביא לה מכות.

Meijen Shaggy

New member
"יש את..." - למה אסור: ../images/Emo15.gif

בואו נביט במשפט: יש תפוח. על מי מדובר במשפט? על התפוח, ולכן התפקיד התחבירי שלו הוא נושא המשפט. המילה "יש" היא החידוש שנמסר לנו אודות התפוח, והיא משמשת כאן תחליף פועל ולכן היא נשוא המשפט (לכל משפט יש לפחות נושא ונשוא, ככה שבמשפט בעל שתי מילים אין הרבה אפשרויות). אחרי שסיכמנו ש: יש=נשוא ותפוח=נושא, בואו ניידע את המשפט: "יש התפוח" או "יש את התפוח"? כיוון ש"התפוח" הוא נושא המשפט, וישנו חוק בל-יעבור האומר שלפני נושא לא תבוא מילת יחס (כגון "את..") - נפסול את האפשרות השניה, והתשובה הנכונה היא: יש התפוח!

shellyland

New member
מה פירוש "חוק בל יעבר"?

האין לכל כלל בשפה העברית יוצא מן הכלל? למה זה לא יכול להיות אחד כזה? ואם "יש התפוח" היא הצורה הנכונה, מדוע היא נשמעת כל כך רע כשאומרים אותה? (אני מניחה שזו שאלה למוסקט)

Idan91

New member
כי...

אני נורא רוצה להגיד את המשפט הזה, אבל אני יודעת שעדיף שגנגי תגיד אותו, כי הוא בכל פעם מוסיף לה שנתיים לחיים. אז נחכה שגנגי תגיד אותו. חוץ מזה, לא מזמן המורה שלי למתמטיקה אמרה איזה משפט מיודע עם "יש" ובלי "את", וזה נשמע טבעי לחלוטין..

המוזרה

New member
מורה ל-מה?

לא קבענו שאין מתמטיקה? והשאלה היא - למי זה נשמע טבעי.

גנגי

New member
יאללה-יאללה, אל תגזימו...

אותי לא תשמעו אומרת "יש לי את...", ולא תגידו שהעברית שאני מדברת נשמעת מאולצת. (או שכן?) (ותיזהרו כשאתם עונים) (יש בקרוב מפגש, אני רק מזכירה) (ויש לי ייתרון עליכם, המפגש במגרש הביתי שלי) (אז תחשבו פעמיים לפני שאתם עונים) (ועכשיו תגידו את האמת, את כל האמת ורק את האמת)

Idan91

New member
אבל ג'!!

לא אמרת את המשפט שמוסיף לך שנתיים לחיים ועונה על השאלה של שלי!

nutmeg

New member
מוסקט אומרת

שקודם תגדיר מהו משפט.... ואז התשובה תהיה (אולי) יותר אפשרית. מוסקט גם אומרת, שאנשים לא מדברים במשפטים אלא בסימנים ובמסרים... ובכלל היא מגדירה שפה כמערכת על הכוללת תת מערכות שונות ומשונות - הכל מהמוטיבציה שלנו להעביר מסרים מן האחד לשני במינימום מאמץ ובמקסימום תקשורת.

למעלה