אהלן שמעון.
לי קוראים יעקב (כתבתי את זה גם בכרטיס האישי שלי כמדומני) לגבי המלפוף....מלפוף כמדומני זה כרוב ברומנית או בהונגרית. לגבי הממ"ד, אני עוסק בענף הבניה המון שנים, מעבר לחברה קבלנית שבבעלותי יש לי משרד גדול שקודם כל משרת את החברה אך נותן שירותים גם לחברות קבלניות אחרות בארץ ובחו"ל וגם לבונה הפרטי. במהלך השנים האחרונות הצורך במרחב המוגן הלך ופחת במרבית אזורי הארץ, עם חלוף מלחמת המפרץ והכניסה של ארה"ב לעירק והסרת האיום מהכיוון הזה אני חושב שהצורך בממ"ד הצטמצם עד כדי שום צורך בו ולפיכך אני מאמין שאין צורך גם בחלופות. נכון לומר שהממ"ד מנוצל כמרחב מגורים רגיל לכל דבר אך הדבר בא לידי ביטוי אך ורק כאשר מדובר בבניה של בניין, אני כקבלן או יזם שרוצה לבנות בניין עם מספר דגמים של דירות מחוייב לתת לכל דירה את המרחב המוגן הדירתי שלה, העלות של היחידה הזו בכל דירה אם נערוך השוואה בין בניה קונבנציונלית או טרומית לבין בניה בבטון מזויין היא גבוהה לאין שיעור בהתייחסות ליחידה אך עם זאת לא שווה לי כיזם לבנות ממ"ד במידות קטנות מכמה סיבות: בראש ובראשונה יש תקן מינימלי מחייב מעבר לכך ממ"ד לא משנה גודלו (עד גודל מסויים) מחוייב באותו סט אביזרים נלווים (דלתות וחלונות הדף וסט חלונות זכוכית מתאימים ופתחי אוורור) בניתי ממ"ד של 5 מ"ר או של 10 מ"ר אני עדיין צריך לקנות את אותו הסט דבר נוסף הוא העובדה שחדר קטן הופך את הדירה לפחות אטרקטיבית וכזו שיותר קשה לי למכור מה שאומר שאני כבול מכמה וכמה כיוונים בהיבט הקבלני\כלכלי (תגדיר זאת איך שתרצה) אם אני נותן ממ"ד בגודל מינימלי אני לא יכול לשווק אותו כחדר מגורים, עם כל הכבוד אני בטוח שאתה לא היית רוצה לגור בממ"ד על מידותיו המינימליות ובכדי לכסות על הממ"ד המינימליסטי אני צריך להוסיף עוד חדר לאותה הדירה... אם מדובר בדירה אחת.....ניחא (ואני אגיע לזה עוד מעט) אבל כשמדובר ב30 או 60 או 120 דירות, מדובר בתוספת אדירה של אחוזי בניה. בגדול, הממ"ד בא לרעת הקבלנים שבמילא מצבם היום אינו מזהיר וכך גם מצבי, אני אולצתי להכנס שוב בחזרה לתחומי עיסוק שמזמן עזבתי וזו ההתעסקות עם השוק הפרטי (תכנון ופיקוח בלבד) בגלל שאין היום עבודה, מצב הענף פשוט על הפנים ואני לא צריך לספר לכם על זה, אני בטוח שהעוסקים בענף מרגישים זאת על בשרם. ונחזור לממ"דים.....עם הכניסה בחזרה לשוק הפרטי יש מגמה מאוד בולטת אצל הבונה הפרטי ובצדק לצמצם עד לכדי מינימום אפשרי את מידות הממ"ד בגלל עלויות הבניה היקרות שלו, לבונה הפרטי שווה לבנות ממ"ד במידות מינימליות ולהוסיף חדר בבניה קונבנציונלית במקום לבנות את הממ"ד מלכתחילה בגודל של החדר הרצוי ואותו ממ"ד פשוט הופך לחלל שאינו משמש את כלל יושבי הבית ואחרי בדיקת התקינה של הג"א (שגם עליה יש לי לא מעט השגות) הם הופכים אותו לחדר כביסה או לחדר ארונות ופשוט "שורפים" חלל בתוך הבית, חלל שעלה להם פשוט הון תועפות. ואני שואל את עצמי איפה הרעיון כאן? מדוע בית בתל אביב צריך היום ממ"ד? מדוע בית בדימונה צריך היום ממ"ד? ואני גם עונה....לא צריך. לגבי חוזק המבנה שלעיתים באמת מקבל תמיכה משמעותית מכיוון קוביית הבטון המזויין הזו....בעולם כולו לא מכירים את הממ"ד והבניינים שם עומדים, עמדו וימשיכו לעמוד. ההנדסה מאפשרת לבתים לעמוד היום גם ללא הממ"ד, הממ"ד איננו הכרח קונבטרוקטיבי בכדי שהבית יעמוד על תילו והוא גם לא מה שיציל אותנו מרעידת אדמה או הפגזה כבדה ותאמין לי שמעון, גם אני שכבתי בשוחות האלה, בתוך פילבוקסים ומאחורי "בטונדות" ענקיות....וגם ראיתי את כל אלו, שכל הבטון המזויין לא הציל אותם. זה פשוט לא מצדיק את עצמו.