נורמות וערכים בים

zapa3

New member
נורמות וערכים בים

במסגרת ההחלטה שלי להכנס לעולם השייט . אני משוטט וקורא כתבות בנושא . ועלתה לי שאלה בנוגע להתנהגות בים בנוגע לכלי שייט במצוקה . האם נהוג לנהל משא ומתן לפני חילוץ כלי שייט במצוקה ? האם אין כאן בעיה מוסרית קשה ? האם גם כאשר ימאי רואה רכב הפוך בשולי הכביש הוא מנהל משא ומתן עם המשפחה הלכודה לפני החילוץ ? תודה

S K I P E R 2

New member
../images/Emo12.gifהיכן קיבלת את הרושם

המוטעה הזה. בים כשכלי שייט ו/או צוותו במצוקה אתה קודם כל מגיע במהירות האפשרית "להציל" ולעזור. אין משא ומתן ולא מנהלים משא ומתן קודם לחילוץ. במידה והצלחת לחלץ או להציל את האנשים אז הצלחת לזכות בהרגשה הטובה והמאושרת ביותר שיכולה להיות לאדם באשר הוא אדם.(וזאת מנסיון). לאחר מכן אתה יכול לבוא בדין ודברים עם המחולצים ו/או חברת הביטוח שלהם בדבר השכר הראוי שמגיע לך, וזאת שוב רק במידה ואתה רוצה.

מאיר ריבא

New member
חילוץ במצוקה

נראה לי ששאלתך מקורה באי הבנה. חילוץ הצוות הוא חובה ולא ניתן לבקש עליו תמורה מהניצולים. המו"מ שאתה יכול לנהל עמם הוא על הצלת הרכוש/כלי השייט.

zina71955

New member
שאלתו של הבחור נגעה בנושא רגיש

במידה מסוימת. אין חולק על כך שחילוץ אנשים בים הוא חובה וישה בחובה זו מעין "קדושה" של הקוד להתנהגות בים ומספר לא קטן של אנשים קיפחו חייהם על "קדושה" זו. ישנם אזורים בהם הרשויות מחזיקות "סירות הצלה" (בים הצפוני והבלטי לדוגמא) מיוחדות עם צוותי מתנדבים מיומנים לצורך זה. שלא לדבר על החובה של כל כלי שייט באשר הוא לעשות כמיטב יכולתו ותושייתו לחלץ אנשים מכלי שייט במצוקה. כאמור, לא חלה חובה לחלץ את כלי השייט. אבל, והאבל יש לו אלמנטים מסחריים שנודף מהם ריח רע. היו בעבר מקרים של אניות נוסעים שניקלעו למצב שאינו מצוקה ולא היה צורך לחלץ אנשים. במצב כזה גוררות אוקיינוסים שהתמחותן בחילוץ ימי פשוט או מורכב הסתובבו על יד אותן אניות נוסעים כצרעות וחיכו להזדמנות שתיפול לים כטרף קל. מאחר וחילוץ מספר גדול של אנשים הוא מורכב ויקר רבי חובלים לא מיהרו לחלץ במצב שלא הצדיק זאת מבחינת הסיכון המיידי. כשהמצב התדרדר לאט לאט, דרשו הגוררות סכומי עתק בגין החילוץ של האניה על נוסעיה והיו מקרים של גועל נפש שהגיעו למשפטים באדמירליות ובית הלורדים. במשך הזמן התפתח המושג של Lloyd's Open Form שבא למנוע את הגועל נפש של משא ומתן תחת לחץ. ולאחר מכן הנושא מועבר לשמאות מקצועית כדי לקבוע את התמורה המגיעה למחלצים. זה בקצרה בנושא הזה. לעניינו של דבר סיפור קצר. באחת ההפלגות לצפון אירופה בחורף נקלטה קריאת מצוקה מאניית חופים קטנה במזג אויר סוער מאוד במרחק מה מהחוף הגרמני. אני שהייתי בדרכי להמבורג ולא רחוק משם מיהרתי לאיזור ובאותו זמן יצאה סירת הצלה מנמל קוקסהבן. היגענו ביחד לאניה הקטנה שהיו בה 5 אנשי צוות. תחנת ההצלה החליטה שהחילוץ יעשה על ידי סירת ההצלה משום שתימרונה היה עדיף לצורך זה. אני נתתי עם האניה שלי "מגן" מעל הרוח והצוות חולץ מהר ובשלום. האניה הקטנה היתה במצב של טביעה ולא היה מה לעשות. הייתי במעקב שוטף ברדיו וכשנכנסנו לנהר האלבה אבד קשר הרדיו עם סירת ההצלה. לא ארחיב כאן. למחרת נמצאה סירת ההצלה על החוף לא הרחק מקוקסהבן נזוקה והפוכה כשצוותה והצוות שחולץ ללא רוח חיים. אחד מאותם מיקרים.

מטש

New member
חובת הצלת חיים לעומת הצלת רכוש

אנסה לעשות סדר בקצרה: 1. הצלת חיים היא חובה חוקית המעוגנת באמנות בינלאומיות המאושרות ע"י המדינות החתומות על אמנות אלו (למשל האמנה לבטיחות החיים בים), הופכות בכך לחוק המדינה, ומחייבות לנקוט כל פעולה אפשרית להצלת חיים במצבי מצוקה בים. אי הגשת הצלה משמעותה הפרת החוק. 2. אין חובה חוקית להציל רכוש - ולכן המקובלות הן שמי שמסכן את עצמו או את כלי השייט שלו וכו' זכאי לגמול כספי בפרופורציה למאמץ שהשקיע, לסכנה וכמובן לערך הרכוש שהציל. זה נקרא SALVAGE. ללא סיכום מראש בין המציל לניצול יש מנגנון שלם לקביעת הסכום המגיע - וזה יכול להיות סכום מאד גבוה יחסית למאמץ. כדי למנוע ויכוחים על גובה הגמול נהוג לפעמים לסכם את גובה הגמול - למשל כמה יעלה לגרור את כלי השייט לנמל הקרוב כגרירה, לא כהצלה - וסיכום כזה הוא בד"כ לטובת הניצול. ניתן גם לקבוע שהדבר ייקבע בבוררות בתנאי "No Cure No PAy", כלומר אם ההצלה לא הצליחה לא תהיה עילה לבקשת תגמול, וכיוב'. יש כאן תמיד בעיה מה עדיף : להתווכח ולבזבז זמן יקר, או "לזרוק חבל" למציל ולשלם לאחר וויכוחים סכום גבוה .... בדוגמאות הרעות של סירוב קברניט לקבל עזרה יש גם את Amoco Cadiz, אבל זה בפעם אחרת. הבטחתי בקצרה, אני יודע - צטער.

גל קדר

New member
הצלת רכוש

דבר חשוב לגבי הצלת רכוש. אם ניתן מומלץ לסגור עם המציל או הגורר את המחיר מראש. כמובן שאם מדובר במצב חרום אז אין ברירה אלא לגרור, הרי עדיף לשלם X דולרים מאשר לאבד את היאכטה. וסיפור קטן, בסוכות היינו בהפלגה משפחתית בטורקיה. הגענו למעגן קלקן אחרי הפלגה מגוצ'ק. מזג האויר היה סוער מאוד, אבל עם הגלים בתחת, ככה שזה לא הפריע לנו יותר מדי. לאחר שנקשרנו לרציף קיבלנו טלפון מהארץ שיש יאכטה שנקרע לה המפרש והסתבך לה חבל בפרופלור והיא במצוקה. המיקום לא היה רחוק מקלקן, בדרך מרודוס לקסטל הוריזון. פנינו למשמר החופים הטורקי בבקשה שיצאו לים עם סירת המרוץ שלהם (כלי מהיר וגדול, אבל שלא מסוגל לגשת ליאכטה בים). מפקד התחנה סירב בהתחלה ורק לאחר שכנועים רבים ונסיונות ירי זיקוקים של היאכטה שלא הצליחו הסכים לצאת לכיוונה. גיורא יצא איתו, איך שספינת המשמר הגיעה לקצה המפרצון היאכטה ירתה זיקוק שזוהה וספינת המשמר הטורקית חזרה לבסיס. תפקידם הוא לבדוק, לא לגרור... בשביל גרירה יש בני משפחה. בהתחלה המחלץ המקומי עשה פרצופים ולא רצה לצאת לים. עשינו לו תרגיל והתחלנו להכין את היאכטה שלנו ליציאה לים. הוא הבין שיתכן שהוא יפסיד כסף, ויצא. אחרי 15 הוא חוזר, מה קרה? הים סוער מדי, הוא לא רצה לקחת סיכון. כל התהליך התחיל להתארך, כבר 3 שעות היאכטה מתנדנדת בים. פתאום מפקד המשמר מודיע שסירת דייג שממוקמת מערבית אלינו יצאה לכיוונם. הם פגשו אותם בערך מייל מפתח מעגן קלקן וגררו אותם פנימה. והתשלום? 1. כשיש צוות בחוף יותר קל לסגור תשלום מראש. 2. יאמר לזכות המחלצים שהם דרשו מחיר סביר, לא משהו בעננים. 3. משמר החופים הטורקי יעיל רק אחרי זמן מה. אבל לא להסתמך עליו שיגרור. אני מצרף קישור לתמונות שבאתר שלנו,

ddolphin

New member
במקרה יש לי כאן את התמונה של

ספינת משמר החופים בקלקן...... בהחלט מהירה .... אני לא ממש יודע עד כמה היא מחזיקה מעמד בים גבוהה

למעלה