נורה או 3

Frixbe

New member
נורה או 3

שאלתי היא אם יש לי נורה אחת של 40 ווט, אם אני מוסיף לידה עוד 2 נורות דומות, האם זה באמת משתלם ויוסיף הרבה אור. לי נראה שאחוזי האור שהנורות הנוספות מוסיפות לא יהיו גבוהות כי הן קצת מבטלות אחת את השנייה. אני מעוניין לקנות מנורה עם הברגה דקה עם 3 נורות והמוכר אומר שמקסימום 40 ווט לנורה, אבל ראיתי נורות הברגה דקה עם 60 ווט, האם המנורה תעמוד ב60 ווט או שהזרם יהיה גבוה מדי והמנורה תיזוק? תודה

shaiby

New member
הבעייה בד"כ היא לא זרם אלא חום

לגופי תאורה (במיוחד סגורים, במיוחד בעלי דופן עבה וכו'....) קשה לפזר חום לסביבה. נורה של 40 וואט מייצרת בערך 38 וואט של חום (אם אני זוכר נכון - נצילות נורת ליבון כ- 5 אחוז, אבל יכול להיות שאני טועה...) היצרן של גוף התאורה בדק (או מכסה את התחת....) וטוען שגוף התאורה יכול לפזר חום של 120 וואט. לגבי 180 וואט הוא לא מוכן להתחייב. הפרש הזרם בין 40 וואט ל- 60 וואט (במתח של 220 וולט) הוא קטן מאוד : 20/220 = 0.09 אמפר, שהם 90 מילי אמפר לנורה. ממש כלום.

Frixbe

New member
אז אתה אומר שהחום על הברגה דקה

אז אתה אומר שהחום על הברגה דקה הוא זה שעושה את הנזק למנורות שמוכנות לקבל רק נורות של 40 ווט. מ-40 ווט נורה 38 הולך על חום?! אז מה נשאר לאור, 2 אחוז? מה לגבי השאלה שלי האם נורה שמוסיפים לנורה זהה אחרת באמת מוסיף אור מלא או האור מתקזז ברובו אחד עם השני?

shaiby

New member
אין קשר בין עובי ההברגה לחום הנפלט

נורות פולטות חום. נורות ליבון פולטות ה-ר-ב-ה חום, וכן, 2 אחוז לאור זה המון. בכל מקרה - גוף התאורה עשוי גם חומרים שלא עומדים טוב בחום : פלסטיק, גומי וכו', והיצרן לא מוכן להתחייב שחום של 180 וואט לא יגרום לנזק לא הפיך לגוף. לגבי 120 וואט - הוא כן מוכן להתחייב. זה כל הסיפור. שורה תחתונה : אל תשים 3 נורות של 60 וואט. סיכוי סביר שזה יגמר בהרס של גוף התאורה ואולי אף בנזק לחוטים שבקיר. בהצלחה, שי.

בקשר לנצילות

נצילות נורה רגילה היא 10%-15%, שזה אכן מעט מאד. חשוב להבין שהפעלה במתח גבוה מהנקוב מעלה את נצילות ההספק ע"ח אורך החיים (הנצילות עולה עקב העלאת חלק גדול יותר מספקטרום הצבע הנפלט מהתיל אל התחום הנראה, ואורך החיים יורד מאחר שהתיל נשרף מהר יותר ככל שהטמפ' גבוהה) ולהיפך. נורת הלוגן משתמשת בטכניקה המאפשרת להעלות את טמפ' חוט הלהט בעוד כמה מאות מעלות, מבלי לקצר את חייו. נצילות נורה כזו יכולה להגיע ל- 30%. עוד עובדה שכדאי לדעת היא שבטמפרטורת חוט הלהט (3000 מעלות בערך), רוב החום מתפזר בקרינה ולא בהולכה. כלומר: רוב החום נפלט מהנורה יחד עם האור כקרינה, ולא דרך התבריג (אפשר להרגיש זאת בקלות). אם הדבר לא היה כך, גופי התאורה היו דומים לגופי הקירור של צ'יפים במחשב..

Frixbe

New member
תודה עכשיו ברור יותר

זאת אומרת שלא כל נורה מקסימום 40 ווט אלא מקסימום 120 ווט לכל 3 הנורות שזה יכול להיות 2 נורות של 60 ווט או 3 של 40. אני חשבתי שכל נורה צריכה מקסימום 40 ווט אחרת הזרם שמגיע לאותה נורה יהיה גבוה יותר ממה שהחוטים מסוגלים להעביר, האם תרחיש כזה קיים או שתמיד לא מדובר בחוטים אלא בעמידות גוף התאורה. תודה

מדובר ביכולת פיזור חום בלבד

הזרם שצורכות נורות בהספק כזה ובמתח 220 וולט הינו זניח ביחס לכל כבל שעומד בתקן. כמו שאמרתי, אפשר להרכיב נורת PL באותו גוף תאורה, ולקבל עוצמת אור גבוהה בהרבה מבלי לדאוג לפיזור חום.

Frixbe

New member
כל גוף התאורה או רק בית הנורה ?

והעניין הוא ש-shaiby אמר שגוף התאורה לא יעמוד נניח ביותר מ-120 ווט, השאלה היא אם הכוונה של היצרן היא שכל גוף המנורה לא יעמוד בחום של 120 ווט אוהכוונה היא שנורה אחת שתפעל ב-60 ווט יכולה להסב נזק לבית נורה הפרטי שלה שמומלץ עבורו מקסימום 40 ווט.

התשובה נמצאת בגוף השאלה..

אם אתה אומר שעל בית המנורה כתוב Max. 40 watt, אזי ברור שאין להכניס לו הספקים גבוהים יותר. אם גוף התאורה מכיל 3 מנורות, אזי מדובר במקסימום של 40x3, שזה בדיוק w120. איפה הבעייה? אם אתה רוצה עוצמת אור גבוהה יותר בהספק נמוך יותר, שים PL וסגור עניין..

לא, כי החום יהיה מרוכז בשתי נקודות

במקום להתפרס על פני 3 נקודות מרוחקות יחסית. זה משפיע על יכולת פיזור החום ועל מאזן הטמפרטורה.

ידוע שעדיף נורה אחת חזקה

מפני שטמפ' חוט הלהט בנורה כזו גבוהה יותר, והדבר מגביר את הנצילות בהשוואה לכמה חוטי להט לא-נצילים. בצורה פשטנית מאד אפשר לומר שבתוך נורה אחת של 120 וואט, יש שתי נורות של 60 וואט שעוזרות לחמם האחת את השניה ובכך יוצרות אור בהיר ונציל יותר מאשר שתי נורות רחוקות. נכון שקיים אפקט של "התאבכות הורסת" בין שני מקורות אור נפרדים ("התקזזות"), אבל בתנאים שתיארת זהו אפקט זניח ביותר שאי אפשר להרגיש בו. בכל מקרה, אם מדובר בנורה שאמורה לדלוק ברצף במשך שעות רבות, כדאי מאד לשקול להתקין נורה בעלת נצילות גבוהה, במקום נורת ליבון רגילה. לדוגמא, נורת PL עם הברגה רגילה, שנצילותה למעלה מ- 85%, יכולה לספק תאורה מצויינת בתנאי חדר, תוך צריכת 15-30 וואט בלבד.

למעלה