נועה קוראת בשמי

נועה קוראת בשמי

כשאני יוצאת משער הגן ומתקדמת במעלה השביל. אני מסתובבת ומתקרבת אליה. אנחנו עומדות בסמוך, הגדר המתכתית והגבוהה של הגן חוצצת ביננו.
נועה היא הגננת המיתולוגית של גן חובה ביישוב שלנו. בספטמבר הקרוב כבר לא תשוב אל הגן, אלא אל ספסל הלימודים, להתפתח מקצועית בתחום החינוך. כל מי שמכיר את נועה התעצב, ואחרי תהליך ההשלמה המתבקש, הוחלט לתעל את הרגשות למעשים ולארגן לה מסיבת פרידה. עשרות ילדים ונערים התיצבו כדי להפרד מנועה. היו שם נערים שקבלו צו גיוס, ועדיין זוכרים את דמותה החייכנית ואת האור שקורן ממנה. הורים וילדים, פרחים ואלבום למזכרת, שירים מרגשים, חיבוקים ודמעות וגננת אחת נרגשת ומוצפת. כן, גם אהבה לפעמים קשה להכיל, כך מסתבר, כשהיא ניתנת במינונים כאלה.
עכשיו נועה עומדת מולי, מנצלת את הפגישה המקרית כדי להודות ולתת מילים לעוצמת החוויה שלה. אני מנסה להחזיר קצת אליה, להודות לה על מה שהיתה עבורנו, להבהיר שהיא ראויה לאהבה הזאת ויותר, אבל נועה לא רוצה לשמוע. אז אני מקשיבה בשקט ורק מחייכת, שולחת לה נשיקה באוויר מעבר לגדר.
מה יש בה, בנועה, שהופך אותה לכל כך אהובה? לאשת חינוך כל כך מוערכת? ילדת שאנטי חייכנית וקורנת שכמותה, שלעולם אינה מרימה את הקול. אולי זו הרגישות ויכולת ההתבוננות, אולי ההכרות העמוקה עם כל ילד וילד, הזיהוי המדויק של הצרכים, ההעצמה של החוזקות וחיבוק החולשות? אולי זו התקשורת הבלתי אמצעית עם ההורים, הענקת הדרכה בלי שההורה ירגיש מודרך? או ההתגייסות המלאה במצבי משבר, או תחושת הנראות שהיא מעניקה, שיש מי שצופה.בך במבט אוהד ועד למאבקיך. אולי זה שהיא באה מאהבה, לילדים ולבני אדם בכלל? ואולי זו מן מלאות כזאת, שלא זקוקה עכשיו למילות ההערכה ואיחולי ההצלחה שלי. היא קבלה מהן מספיק. ומתוך המלאות הזאת מתאפשרת נתינה אמיתית. נתינה שאינה תלויה בדבר, שאינה מבקשת סיפוק צרכים נרקסיסטיים דרכה. נתינה שיוצאת מהלב ונכנסת ללב.

היישוב שלנו מחבק את נועה, ונועה מחבקת אותו בחזרה, מתמסרת לחיבוק ואחר כך מתנתקת. שולחת נשיקה באוויר מעבר לגדר ופונה ללכת, לוקחת את האהבה שלנו בתרמיל. נועה לא מאפשרת לחיבוק שלנו להפוך לחיבוק דב מקרקע ומונע התפתחות, היא קולטת אליה את האהבה המזינה, סופגת אותה לתוך תאי הגוף ואז פורשת כנפיים ועפה להגשים חלומות.

אני מקנאת בנועה. מקנאת בה כי אם אני זוכה באהבה, או במשהו שמרגיש כמו אהבה, אני לא סופגת אלי וממשיכה הלאה. אני נצמדת. ארוך וחזק. לא אכפת לי מה המחיר. נצמדת עד שמנתקים אותי בכח, קורעים אותי ממקור ההזנה שלי ואז אני נותרת שבורת לב.

אז אני קצת עצובה עכשיו, והרבה מקנאת ביכולת הזו של נועה להכיל את הרגשות הסותרים, לאפשר לעצמה להיות קצת בסערה,. לכאוב את הפרידה ממשפחה מחבקת ועדיין לקבל את ההחלטה הנכונה עבורה.
זו לא קנאה במובן של צרות עין, זו קנאה שבאה מהערכה גדולה, ואהבה גדולה, ותהיה האם יתכן שבתנאים אחרים, אולי גם אני הייתי קצת נועה.

ואולי את כבר עכשיו קצת נועה.

1. הרי סיפרת לא מזמן על האומץ שגילית לעזוב את המקצוע שרכשת ועסקת בו - ולהתחיל ללמוד משהו שיותר מתאים לך עכשיו. אז לפחות בעניין האומץ לפרוש כנפיים - אתן די דומות.
2. וזה העיקר: כי אני משוכנעת שכל תכונה שאנחנו מקנאים בה אצל האחרים - זה רק מפני שהיא בעצם שייכת לנו. רק אינה מתבטאת כרגע בגילוי.
מה שבכלל לא שלנו - לא יעורר בנו כאב בהעדרו!
מי שמקנא ברקדנים, למשל - זה אומר בו שטמונה השאיפה להיות רקדן, (רק הוא אינו מאמין שהיא בת השגה ולכן מקנא במקום לפעול להשגתה), זה אומר שהוא שייך לעולם התוכן של הריקוד.
( ומי שמקנא באנשים שמסוגלים לשמור את העצמאות והאינדיבידואליות שלהם - סימן שתכונות אלה נמצאות בו, ואם הן אולי לא מספיק בגילוי בכל הזמנים ובכל התנאים.)

ובנושא אחר, אני חייבת לספר לך משהו: כשקראתי את התיאור שלך - גם אני קינאתי בנועה שלך. וכשקראתי את המילים "אני מקנאת בנועה" הופתעתי לשמוע הד למחשבותי, וציפיתי שהסיבה לקנאה גם היא תהיה זהה. אבל היא לא. אבל היא לא. אני מקנאת בנועה שלך על היכולת שלה לתת מתוך מקום מלא, ללא זיהום של צרכים נרקסיסטיים. הלוואי והייתי יכולה להגיד אותו דבר על עצמי..
(ואולי בהתאם לעיקרון שכתבתי לך, זה אומר שפוטנציאלית אני "שייכת" לתכונה הזאת, גם אם כרגע הנסיבות החיצוניות הן כפי שהן...)

אתחיל מהסוף: כתבתי בשעה מאוחרת ובהכרה חלקית
כך שלא התנסחתי בבירור לקראת הסוף. מנסה להסביר עכשיו:
בעיני, הנתינה מתוך מקום מלא(התכונה שאת מקנאת בה, וגם אני, אגב) והיכולת לפרוש כנפיים, לקחת סיכונים, להגשים חלומות ולא להצמד למוכר, הבטוח והאוהד - הם שני צדדים של אותו הדבר. מן מלאות כזאת, הכרה בערך העצמי כבסיס. היא יודעת שהיא שווה, שהיא נהדרת, שהיא ראויה לאהבה. היא לא צריכה את ההערצה, ההוקרה, את השיקוף להיותה טובה ומיטיבה כמו שהיא לא צריכה את הסביבה הפיזית האוהבת. אני מנסחת את זה קצת עקום ולא מדויק, כי כולנו צריכים אהבה ואני מאמינה שאפילו היא ושכמותה, אם ישהו בסביבה מרעילה לאורך זמן, בסופו של דבר יתחילו להתערער. אבל אני חווה אותה כאדם שחווה את עצמו באופן חיובי כבעל ערך ומסוגלות ולפיכך היא מסוגלת גם לקחת סיכונים וגם לתת ממקום נקי יחסית (מאמינה שאין מקום נקי לגמרי)כשמה שמניע אותה זה הרצון להיטיב ולא לספק את צרכיה הנרקסיסטיים.

זה מחזיר אותי קצת לשרשור שלך. אני חושבת שלא מעט מטפלים מגיעים למקצוע עם איזשהו בור משל עצמם, עם שאיפה, מודעת יותר או פחות למלא אותו דרך הטיפול באחרים, דרך השיקוף שלהם בעיני המטופלים כמיטיבים, מושיעים ומה לא. לדעתי מטפלים כאלה בסיכון גבוה לפיתוח יחסי תלות מסוכנים כי פנטזיית ההצלה שלהם גוברת על כל דבר אחר ותפיסתם כמצילים מספקת את צרכיהם הנרקסיסטיים. כאשר הם נפגשים בגבולות הנתינה שלהם ומתעייפים מלענות על הציפיות שהם עצמם יצרו קל להם להשליך את כל האשמה על המטופל התובעני והרגרסיבי "עשיתי המון בשבילה אבל לה זה לא מספיק!" ויש לכך המון דוגמאות פה בפורום...
(זה סתם היה קשר אסוציאטיבי שעשיתי כשדברנו על הצורך הנרקסיסטי, לא קשור לנושא...)

בחזרה לתגובתך - לגבי הסעיף הראשון: כשנכנסתי לאוטו אחרי אותו מפגש מקרי חשבתי על כך שלא שיתפתי אותה שגם אני חוזרת לספסל הלימודים ותהיתי למה(הפסיכולוגית שלי לא מאמינה בשכחה מקרית
) אני חושבת שזה היה מכיוון שאנחנו לא מגיעות מאותו המקום. היא עסקה במקצועה שנים רבות בהצלחה גדולה וזכתה להמון אהבה והערכה כפי שתארתי. החזרה שלה ללימודים מגיעה נטו מרצון להתפתח, לעשות משהו נוסף, לבדוק עוד את כישוריה ויכולותיה, אני מניחה.
החזרה שלי ללימודים נובעת קודם כל מהרצון המובן להתפרנס ומתוך ההבנה וההכרה שנבטו בי לאחר תהליך כואב, מייסר וארוך מדי שגבה ממני וממשפחתי מחיר כבד - שהמקצוע שבחרתי בו בגיל 20 לא מתאים לאישיות שלי, לפחות לא לחלקים ממנה. ויתור על המקצוע שרכשתי היה ויתור על חלק מהזהות שלי. לכן הקושי היה גדול עד כדי כך שתקופה ארוכה לא הצלחתי להגיע להכרעה.עדיין יש בי כאב ואכזבה מעצמי, רק שאני משתדלת לא לשקוע בהם (מדחיה
) אלא להסתכל קדימה.
כך שזה לא בדיוק אומץ לפרוש כנפיים, יותר כורח המציאות...

לגבי הסעיף השני - איזה קטע, המטפלת שלי עשתה לי תרגיל כזה עוד בתחילת הטיפול
היא בקשה ממני לכתוב תכונות חיוביות של הוריי ואחר כך אמרה שזה שזיהיתי אותן אומר שהן קיימות גם בי. היו שם תכונות כמו אסרטיביות(פחחחח...)
סדר וארגון(בתור אחת שנסעה רק היום לגן עם המפתחות של הבית על הגג של האוטו ובמזל הם שרדו שם עד ליעד, בניגוד לאחים שלהם במקרים קודמים
את בטח מבינה מה דעתי על הקטע הזה...)
אבל כן, אני מניחה שיש לנו כמה תכונות משותפות שלא מתבטאות אצלי בגלל תנאי הסביבה, או בגלל שתכונות אחרות מאפילות עליהן, כמו שאחותי בוודאות נושאת גן לעיניים כחולות, כי אבינו כחול עיניים, אבל זה לא מתבטא בפנוטיפ שלה...

אני לא יודעת אם *כל*תכונה טובה שנבחין בקיומה

אצל אחרים קיימת גם בנו.
דיברתי על תכונה שמעוררת קנאה, ספציפית, כי קנאה זה כאב. ובהנחה שאדם לא מקנא בכל תכונה טובה או יכולת שהוא מזהה, אלא רק בכמה ספציפיות, ובהנחה שגם בין הספיציפיות האלה יש הדרגה - אז אני משערת שאותן תכונות שמפעילות אצלך הכי הרבה קנאה - כלומר התכונות שהעדרן אצלך גורם לכאב הרב ביותר - הן אלה שבאישזהו מקום "שייכות" לך. כלומר - למי שאתה כאדם. ושווה ללכת לכיוון ולפתח אותן.
בדוגמה שהבאתי למעלה, יכולה לראות אותך רוקדת ולזהות שאת נעה בחן ובגמישות, ולדעת יחד עם זה שהחן והגמישות שלי, מאידך, שקולים לאלו של ג'מוס הודי, וזהו, זה לא יעשה לי כלום. אני מעריככה ריקוד - אבל זה לא שלי. מצד שני אם אני אכולת קנאה מהפער ביננו ולא מסוגלת לשאת את זה שאת רוקדת כל כך יפה ואני לא - זה כנראה אומר ש" עמוק בתוכי יש רקדנית שרוצה לצאת לאויר העולם" - שיש בי כוחות או נטיות שקשורים לריקוד או לתנועה ו"רוצים" להתממש. הכאב של הקנאה מזכיר לי את זה.

אני חושבת שלא כולם היו מקנאים במישהו על המלאות הנפשית שלו. רוב האנשים שאני מכירה לא היו אפילו מזהים את התכונה הזאת, לא היו קוראים להבשם ומאפיינים אותה. אם את כן, זה אומר משהו על האיכות שלך כאדם, על מה שחשוב לך, על הדרך שאת מציבה בפנייך. אם לא היית על אותו שביל עצמו, לא היית מקנאת במי שנמצא עליו 10 צעדים לפניך!

ויש בזה משהו לשאוב ממנו עידוד - מקיומה של הקנאה עצמה (הפוך-על-הפוך! אני מתה על הפוכלהפוכים!) אפשר לשאוב עידוד ותקווה שבמוקדם או במאוחר זו תהיי את שם, 10 צעדים הלאה בשביל. חופשיה ולא תלויה באהבה או באישור של אף אחד... ומלאה מספיק כדי להעניק מהמלאות שלך, (ולא מרצון לכסות את הבור שלך דרך חוויה עקיפה).

(ואולי בחלק מהמקומות ובחלק מהאינרקציות את כבר...)

עכשיו הבנתי... תודה!

זו השקפה מנחמת בהחלט

והצחקת אותי עם הג'מוס ההודי
אני מזדהה עם הדוגמה הזאת עד מאד, ובאמת לא מקנאת ברקדנים ובספורטאים...

ובקשר למה שכתבת שקשור לשרשור שלי

נראה לי שתיארת בדיוק את הדנמיקה שהיתה ביני ובין ע'. כי אני משווה את הפגישה שהיתה לי אתמול עם מ' לעומת פגישות מהסוג הזה עם ע' - וההרגשה מאוד מאוד שונה:
היו לי כמה וכמה פגישות עם ע' שהגעתי אליהן מוצפת, נסערת וחרדה, כשברקע תכנים שקשורים לקשר ביננו (ואת יודעת עד כמה תכנים כאלה יכולים להרעיד את אמות הסיפים...), או לדעתה עלי בעקבות חשיפה, וכדו'. וכשאת באה לפגישה ממקום כזה - את לגמרי פגיעה, חשופה, ולגמרי בידי המטפלת. ומבחינתי עם כל החרדה וההצפה, היתה בזה גם סוג מוזר של הנאה עם איכות משכרת - מלהיות במקום בלי שריון, מקום שמשוחרר מכל חומות ההגנה המעיקות, שמאפשר להינגע לעומק רב, להתרגש לעומק מכל מחווה. ופגישות עם ע' שהתחילו כך באמת לא אכזבו בקטע של ה"הי" ושל החחוויה. הגעתי אליהן שיכורת חרדה ויצאתי שיכורת קרבה, מסוחררת מהמתוק-המתוק העז הזה של התמלאות הפנטזיה, כי ככל שהייתי יותר ריקה - כך יכולתי לחוות א ההתמלאות בעוצמה רבה יותר. ככל שהשריתי לעצמי לאבד יותר מהכח שלי - כך חוויית ה"היוושעות" על ידה היתה מרגשת יותר.
הבעיה שאחרי שפגה השכרות הגיע ההנג-אובר. (מישהו משתמש במילה "חמרמורת", אגב?), כמו בשיר ההוא ששרנו בטיולים השנתיים "אחרי העליות (עונים: אחרי הירידות) בא-תבואנה ירידות (בוא-תבואנה עליות)..."
והטלטלה הזאת היתה שוחקת ומעייפת וקשה לנשיאה לאורך זמן.
או שהיא לא היתה נענית וקופצת לתפקיד המושיע, ואז הכעס היה חוויית הגהינום האותנטית ביותר שניתן לחוות בעולם הזה. לא מאחלת...

ועכשיו עם מ', למרות שזו היתה הפגישה השלישית, כאמור, הגעתי באותו מקום חשוף שבו הכל מועצם - ויצאתי משם רגועה. לא מרחפת בגן עדן ולא נצלית בגהינום.. לגבי התוכן של מה שאמרה לי - כן, טוב, ראי ערך "השרשור שלי".
אבל מבחינת החוויה הרגשית, התגובה שלה לצרכים הרגשיים שהבאתי - אין לי מושג איך היא עשתה את זה, אבל היא מצד אחד נתנה לי הרגשה שאני מובנת ומוכלת. ומצד שני לא הפכה את זה לחוויית קרבה מרגשת, לקתרזיס מטורף. החוויה היתה הרבה יותר מאוזנת, בוגרת כזאת. מציאותית.

ואני חושבת, שאולי לע' היו צרכים משלה בטיפול בי. צרכים שהיא כנראה בחיים לא תודה בהם. אולי ביצעתי כל כך טוב את התפקיד של ריקון עצמי מכוחות ויכולות כדי לאפשר לה לגאול אותי - שהיה קשה לה לעמוד בפיתוי ולא לקחת חלק בריקוד הזה. אולי זה היה כיף להרגיש קצת "אלוקים". ולחוות איתי את ההתרגשות. ולקבל את ההערצה ואסירות התודה שלי.
אולי...

מ' ויתרה עליהם. זה הופך אותה בעיני להרבה יותר ראויה לאמון.

אופירA

New member
מנהל
את עצובה, כי את לא קצת נועה, ואולי היית בתנאים אחרים

ואני עצובה שאת רוצה להיות נועה, בתנאים כאלה או אחרים.
למה שתרצי להיות נועה?
למה שתהיי עצובה אם את לא?

אני אשמח אם תרצי להיות מי שאת. עם המגבלות, עם הנסיבות והתנאים שהגבילו, עם חוסר ההגשמה העצמית, עם המאבק אליה.
אני אשמח אם לא תצטערי שאת לא נועה (ואם צריך בשביל זה לשנות את המבט עליה ולהבין שאת רואה את הפנטזיה שלך ולא את נועה עם הקמטים והתכונות האמיתיות שלה, שאולי הן בסדר גמור, אבל לא סיבה בשבילי לא לרצות להיות אני! - אז תעשי מה שצריך כדי לשנות את המבט, אפילו לצבוע אותה באור שחרחר!).
אני אשמח אם הדמות הוורודה/צבעונית שלה לא תגרום לך לעצב ולרצון להיות מי שאת לא.

ואני אגיד לך, ממרומי הדיכאון והאנדוהניה הקשים, ממרומי הגדרת היתום החזק והקשוח, שממאיס עליו כמה סוגי מטפלים (וטוב שכך...), ממרומי הדמות שהרבה פעמים לא יכולה לסבול אנשים אחרים ואין בה שום רכות כלפיהם - אני רוצה להיות רק אני.
להיות רק אני, גם אם זה לא מוצא חן בעיני הרבה אנשים. להיות רק אני, גם אם זה לא ממומש ומתסכל, כי זה מאוד חולה וסובל. אם אני מצליחה לממש 1% ממי שאני כל החיים, זה שווה לי כל מה שאדם אחר מולי עושה. 1% שלי שווה לי יותר מ-200% נועה.

אין צורך לצבוע אף אחד לא באור שחרחר ולא באופל זהרורי

אלא לנתק את האדם הקונקרטי מהתכונה המופשטת שאתה רואה בו ורוצה שתהיה אצלך.
הרי ברור שנועה עצמה, שום נועה שהיא, אינה מושלמת. ואולי אפילו התכונה הזאת עצמה שאני רואה אצלה ומקנאת בה עליה - אינה באמת בכזאת שלמות אצלה.
אבל משהו מכאיב לי.
אני יודעת שנועה אינה מושלמת בכל, ועדיין משהו שם מכאיב לי.
לא עדיף לזהות אותו ולעבוד עליו מאשר להמשיך לחשוב שהעניין הוא "נועה" ולהתעסק בה?

זה בדיוק כמו שתמר יעצה לי לגבי הטריגרים (וגם את, בעצם): להפריד את המקרה שקרה מהכפתור שהופעל. להבין על מה באמת אני מגיבה רגשית. מה מפעיל אותי. אחרי שאבודד את מה שמפריע לי, אני יכולה לשחרר את נועה. או את "נועה".

אז ככה

אני מניחה שלא הייתי ברורה מספיק, כי כתבתי ממקום מאד רגשי - תארתי את החוויה שהיתה לי, את מה שראיתי ואת איך שהיא גרמה לי להרגיש ללא ניתוח שכלתני של העניין.

ברור לי שחלק ממה שאני רואה בה הוא השלכתי. ברור לי שאינה מושלמת ואין כאן מקום לאידאליזציה. אבל הקנאה שלי היא לא ב"נועה" (או שירה. או מאיה...)כמכלול.
כלומר, אם היתה מגיעה פיה נחמדה ומציעה לי להפוך להיות נועה, הייתי אומרת - רגע אחד! אני צריכה הרבה יותר מידע לפני שאני חותמת! - וסביר להניח נשארת איתי בסופו של דבר

אני לא מקנאת בתכונות אופי, כישורים, או תכונות פיזיות. אני מקנאת בסטייט אופ מיינד שלה, כפי שחוויתי אותו. בחופש, שמתבטא גם ביכולת לתת נטו, ללא הרעב הנורא להכרה והערכה וגם ביכולת לפרוש כנפיים אל הלא נודע במקום להצמד לטוב, למוכר ולבטוח.
גם אם 90% ממה שראיתי אצלה הינו השלכתי - את עצמי אני מכירה היטב, ויודעת שהדרך שלי לסטייט אופ מיינד כזה ארוכה מאד, ויתכן אפילו שהיעד בלתי מושג.
וזה מעציב אותי.

והכי חשוב שכחתי

אני מצטערת שהדיכאון והאנהדוניה עדיין עוצמתיים כל כך. הלוואי ותזכי להקלה בקרוב.

למעלה