נוגדי חומציות

orii

New member
הי שושנה

את מתארת מצב מורכב. יש לי כמה הערות שאולי יעזרו לך להבין אולוי על מנת להכין שאלות לרופא. 1. הורדת החומציות בקיבה עלולה לגרום לעליה בזיהומים החיידקיים מכיוון שהחומצה מהווה חומר מחרא שמשמיד את רוב החייקדים. לגבי הליקובקטר הוא מותאם לחיים בחומציות גבוהה ולכן הורדת החומציות עשויה לעכב את גדילתו בקיבה. מה הסיבה שאת לוקחת את נוגד החומצה? האם זה כדי להלחם בהליקובטר? האם זה בגלל כיב? 2. יתכן שהסיבה של העליה במקשל היא התוספת של הויטמין B12. אם העליה התרחשה לאחר התחלת מתן הזריקות, זה מספיק כדי לאשש שזו הסיבה לעליה במשקל. השלב שבו הרמה של הויטמין הגיע לעודף כבר אינה רלוונטית. אם היה חוסר בויטמין הרי הגיוני שבסמוך להתחלת המתן שלו תחול עליה במשקל. אם זה המצב אני חושב שזה הסבר יותר סביר מאשר שנוגדי החומצה מעלים את יעילות הפעילות של אנזימי העיכול בתרסריון, אם כי אינה פוסלת הסבר זה.

נוגדי חומציות

אני לא חולת CF, אבל אני נוטלת אומפרדקס ללא קשר לאי ספיקת לבלב. שמתי לב שעליתי מאד במשקל. נתקלתי בהסבר לגבי התועלת שמפיקים חולים המקבלים גם קראון - שמסתכמת בעליה במשקל, כתוצאה מספיגה טובה יותר של השומנים, אם אני מבינה נכון. האם ייתכן שנטילת אומפרדקס ללא נטילת קראון משפיעה גם כן בצורה זו?

orii

New member
נוגדי חומציות, עיכול וסתירות כל מה שרצית לדעת

על... כשהאוכל עובר מהקיבה לתרסריון (החלק הראשון של המעי הדק) הוא כמובן מאוד חומצי בגלל מיצי הקיבה. לכן, הלבלב מלבד הפרשה של אנזימי העיכול מפריש גם כמויות ניכרות של תמיסת בסיס חזק כדי שיסתור את החומציות מהקיבה (החומר המופרש הוא ביקרבונאט, הידוע גם כ"סודה לשתייה"). סתירת החומציות חיונית כדי לאפשר פעילות יעילה של אנזימי העיכול. לכל אנזים יש את רמת החומציות (pH) שבה הוא "אוהב לעבוד" - בו הפעילות שלו מיטבית. אנזימי העיכול אוהבים סביבה נטראלית או טיפה בסיסית, בסיבה חומצית הם מתפקדים ברמה מאוד נמוכה. אצל חולי CF בעלי חוסר תפקוד לבלבי, המטופלים ע"י קראון, יש שתי בעיות רלוונטיות. הגרגירים של הקראון עטופים ב"ציפוי אנטרי" - חומר המגן עליהם מהחומציות של הקיבה. הציפוי אמור להתמוסס בסביבה נטראלית-בסיסית ולשחרר את אנזימי העיכול הכלואים בו ולאפשר בכך את עיכול המזון. הלבלב של חולי CF לא מפריש את הבסיס החזק (ביקרבונאט/סודה לשתייה) ולכן האוכל בתרסריון נשאר חומצי ולכם נוצרות שתי בעיות: 1. הציפוי האנטרי של הקראון לא יורד מהגרגירים ולא משחרר את אנזימי העיכול. 2. האנזימים שכן השתחררו מהגרגירים פועליםביעילות נמוכה בגלל הסביבה החומצית. לכן, כאשר חולי CF לוקחים נוגדי חומצה (כמו אומפרדקס/לוסק) נוצר מצב שבו המזון המגיע מהקיבה לתרסריון הוא פחות חומצי לכן יותר קל לציפוי האנטרי לרדת מגרגירי הקראון ולאנזימים לפעול יותר ביעילות בגלל שהבסיבה פחות חומצית. עליה וקוץ בה, עד כה נראה שכדאי להמליץ לכל חולי ה- CF הזקוקים לקראון לקחת נוגדי חומצה, אבל מסתבר שלחומצה תפקיד חשוב במניעת זיהומים - הן במערכת העיכול והן במערכת הנשימה. לאדם ללא CF, לכאורה, לא אמורה להיות תועלת הקשורה לעיכול יותר יעיל בעקבות לקיחת נוגדי החומצה בגלל שלכאורה לא אמורה להיות לו בעיה בהפרשת הבסיס- הסודה לשתייה מהלבלב. העובדה (לכאורה) שלקיחת נוגדי החומצה גרמה לעליה במשקל, אצל אדם ללא CF, יכולה להיות מוסברת ע"י כך שהלבלב שלו לא מפריש מספיק בסיס ולכן האוכל לא היה מעוכל בצורה טובה. אני צריך לסייג: 1. האם הדבר היחיד שהשתנה היה לקיחת נוגדי החומצה? יכול להיות שהיו עוד שינויים התקופה זו. 2. בנוסף יכול להיות שבגלל לקיחת נוגדי החומצה וההקלה בצרבת עלה התיאבון וכמות המזון הנצרכת? 3. נוגדי החומצה יכולו להשפיע על יעילות העיכול בדרך שונה מזו שהצגתי 4. דבריי אינם יעוץ רפואי אם יש עוד שאלות אשמח לנסות להשיב.

למעלה