מתעניין

kozlik

New member
מתעניין

אהלן! נכנסתי לפה פעם ראשונה, לא קראתי יותר מדיי, אך לפי הרושם הראשוני שנוצר לי, יש פה אנשים שמבינים עניין, לכן אשאל כמה דברים; אף פעם לא חיפשתי הגדרות לבעיה שיש לי, וכעת, עקב מס' חששות, אני מתעניין בכך. עלה ברצוני לקבל תוספת זמן במבחנים (אוניברסיטה פתוחה), ולשם כך עליי להביא אישור מרופא מומחה על בעיה המצדיקה הקלה זו. לשם כך הלכתי לנויורולוג, וייצא שסיפרתי לו על כל בעיותיי.. הרופא הפנה אותי למבחן TOVA בירושלים, שאותו בוודאי חלקכם מכיר, והסעיפים שאותם הוא ביקש לבדוק הם: Tic Disorder (Torrete?) .1 2. מרכיב של OCD 3. מרכיב של ADHD לגבי ADHD, הבנתי שזוהי בעיה הקשורה לקשב וריכוז (על כך סיפרתי לרופא בין היתר), שלא קשורה בכלל לתיקים ול"טקסים" וכו'.. לגבי שניים הראשונים, לא הבנתי בדיוק מה ההבדל, למרות שלפי דעתי הבדל זה נעוץ בעובדה שב-OCD הכל "נשלט" ואפשר למנוע את זה אם רוצים, ואילו ב-TORRETE, הכל נעשה ללא שליטה בכלל.. (האם אני צודק?) אני מודע לכך שיש תרופות שיכולות להפחית הכל, כולל בעיית הקשב והריכוז (שלדעתי, יחסית קלה אצלי), אך לדעתי הטיפול הטוב ביותר הוא ביני לבין עצמי. אני יודע שאם אתאמץ, אוכל לשלוט בעצמי והבעיה תפתר (עד כמה שניתן), ואכן אני מתקדם בעניין. לכן, התעורר אצלי החשש האם בשביל לקבל את ההקלה שציינתי, שווה לי לקבל אבחנות אלו באופן רשמי, שכן יירשם בתיק האישי (או איפה שזה נרשם..) שיש לי אחת OCD (או TORRETE?!), והדבר יפגע לי בתחומים שונים בחיים (על אף הסודיות הרפואית..), ויילקחו ממני זכויות כלשהן, או שיתייחסו אליי בצורה שונה.. למשל: ייפגע בסיכויי להתקבל לעבודה טובה בעתיד, או שפתאום ייכנס חוק שאוסר לנהוג ויילקח ממני רישיון הנהיגה (אם לא קיים כבר משהו כזה..). בקיצור, אני מתלבט האם שווה לאבחן כל זאת, או שלהסתפק באיבחון ADHD או שסתם לעשות איבחון דידקטי, שגם כן יכול לספק לי את המענה לבקשתי.. אשמח לתגובה ממביני עניין. תודה מראש

כדי שנוכל להתייחס ברצינות לשאלה,

כדאי שתנסה לספר (אפילו רק באופן כללי) מאלילו סימפטומים אתה סובל (אם בכלל). האם יש לך טיקים? האם אתה מבצע "טקסים" כלשהם? (למשל: חוזר על אותה פעולה מס' פעמים באופן כפייתי). ברור ממה שכתבת שיש לך אולי הפרעות קשב וריכוז, אבל לא ברור אם יש לך זיקה כלשהי לסעיפים האחרים. (ואגב, לא הבנת את ההבדל בין טוראט ל- OCD). נסה לפרט את הסימפטומים - ולו במעט - ונגיב לגבי מה אתה עשוי "להרוויח" ומה אתה עלול "להפסיד" עקב האבחון.

kozlik

New member
תודה על התגובה המהירה

אוקיי, לא כל כך רציתי להכנס לזה, כיוון ששאלתי הכללית לא נוגעת לכך, אך אנסה להזכר במס' דברים שעשיתי (ועל חלקם התגברתי) ועושה.. טיקים - מצמוץ בעיניים, תנועות מהירות בידיים בידיים ובאיברים אחרים, חריקות בשיניים, נשימות ונשיפות מוגזמות, קולות, וכו'. בנוגע ל"טקסים" - בעבר הייתי מדליק ומכבה את האור מס' מדוייק של פעמים, סוגר את הדלת, בכתיבה - מדגיש טקסט מס' פעמים, וכו'. כמו כן, היו לי דחפים של להשמיע קולות למשל בחדר שקט עם אנשים.. בדרך כלל אני יכול לשלוט על עצמי, והיו תקופות ממושכות שלא עשיתי כלום. כמו-כן, אם אני עושה זאת, הדבר נעשה בשקט, בלי שישימו לב (עד כמה שיוצא לי), וחוץ ממני והקרובים אליי בכלל לא מזהים שאני "שונה". (אם כי בתקופות בהן הדבר מתחזק, כשאני לא מנסה מספיק לשלוט בעצמי, ואז הדבר כבר הופך להרגל - אני גם עושה דברים מתוך שינה, כגון תנועות מהירות, צעקות, דיבורים וכו'. דבר זה כמעט ובלתי נשלט, וקשה שלא יבחינו בכך). אציין גם, שהרבה פעולות שאנ עושה, אני מחשיב כ"זאת פעם אחרונה". ואז שוב עושה זאת.. ו"פעמים אחרונות" כאלו היו לי כבר אינספור. כלומר אני יודע שאני עובד על עצמי.. אבל ממשיך.. הייתה תקופה שניסיתי לא לחשוב על כלום, לא על ה"פעם אחרונה", ולא על דברים אחרים, ולהרגע. בתקופה זאת, הרוב נעלם, וכמעט ששכחתי מהבעיות.. אך עם הזמן התלחתי שוב, מסיבה בלתי ברורה, ומאז אני מנסה לחזור אליה, באופטיומיות לגבי העובדה שאני יכול להגיע למצב כזה, ללא תרופות וכו'.. האם זה עונה בערך על שאלתך?

יתרונות וחסרונות באיבחון רישמי

היי שוב, לפי התיאור שהבאת, אתה אכן טוראטניק. אם בא לך לקרוא קצת על טוראט, כדאי שתיכנס לאתר של אסט"י (קישור בצד שמאל של דף זה). סתם מתוך סקרנות... לא עניין אותך מעולם לדעת "איך קוראים למה שיש לך"? לגבי OCD - אתה אכן מתאר טקסים אופייניים של OCD, שנראה קל יחסית. (בהנחה שאלו כל ה"טקסים" שיש לך, ושאינך מרגיש שהם "מטריפים אותך" או "הורסים לך את החיים"). לגבי יתרונות וחסרונות של אבחון רישמי: בהנחה שאתה מתכוון לעשות זאת דרך קופ"ח - העסק יירשם שם, והחסרונות עלולים להיות: א. קושי ברכישת ביטוח חיים - הרבה חברות נרתעות מכך כיוון שהתסמונת אינה מספיק מוכרת או מתוך בורות. יתכן שיבטחו אותך אבל ידרשו ממך לשלם פרמיה גבוהה יותר, או (במקרה שלא תצהיר על כך, וזה יוודע עקב תביעה שתגיש) - שינסו להתנער ממך בנימוק של הסתרת מידע. ב. באופן עקרוני, משרד הרישוי עלול להזמין אותך למבחני התאמה לנהיגה, שנערכים לאנשים עם לקויות. אם הטוראט אינו מפריע לך לנהוג, מן הסתם לא תהיה לך בעיה לעבור אותם, אבל קח בחשבון שהם עולים הרבה כסף, ושאתה ממתין הרבה זמן בתור כדי לעבור אותם (ועד אז אין רישיון). סביר שזה לא יקרה אם כבר יש לך רישיון, אבל אם עדיין אין, רופא המשפחה יצטרך לציין את הטוראט בתצהיר שהוא חותם עליו. ג. באופן כללי אסור להפלות אותך אם אתה טוראטניק, אבל דע שיש מקומות עבודה (דווקא רציניים, כמו התעשיה הצבאית וכדומה), שדורשים הצהרת בריאות ושמסוגלים לשלוח את ידם הארוכה לכל מאגר מידע "מוגן". זו כמובן ספקולציה, אבל קח בחשבון שבמדינת ישראל רוב הספקולציות מתאמתות מתישהו... לגבי יתרון האיבחון: איבחון אכן יכול להועיל לך לקבל תוספת זמן, אבל אין לי ניסיון בכך (מעולם לא דרשתי תוספת כזו). לדעתי, אם הפרעת הקשב והריכוז שלך מספיק רצינית, היא תעניק לך תוספת מספיקה, גם בלי שתצהיר על הטוראט. אם אתה מרגיש בכ"ז שחשוב לך להוסיף את הטוראט, הייתי ממליצה לך לגשת באופן פרטי לרופא מומחה, לשלם הרבה כסף, ולקבל איבחון בכתב שלא יופיע בתיק הרפואי שלך. (אילו היית ילד, איבחון רישמי היה מעניק לך זכות לתרופות מסובסדות. כיוון שממילא בהיותך בגיר לא תזכה בכך, האיבחון הרישמי באמת יכול להזיק יותר מאשר להועיל). אגב, אנחנו כאן נקבל אותך גם בלי שתאובחן באופן רישמי
מקווה שעזרתי

kozlik

New member
היי

היי, תודה על תשובתך, וכן, לדעתי היא עזרה לי.. לא סתם חששתי לעשות בדיקה שכזו עד היום, ידעתי שיש מצב שזה יכול "להזיק יותר מאשר להועיל". לפי מה שהבנתי ממך, יש לי גם טורט וגם OCD?! (אם כי עדיין לא הבנתי לגמרי את ההבדל ביניהם). לגבי שאלתך האם מעולם לא עניין אותי מה שיש לי - זה לא כל כך פשוט, זה לא שקמתי בוקר אחד וחשבתי לעצמי - רגע, אולי אבדוק מה זה? הדבר נמשך מאז שהייתי ילד, לפעמים נחלש, לפעמים נעלם. האמת, שעד לפני מס' שנים ראיתי את עצמי בתור בנאדם נורמלי לחלוטין, כמו כולם, ולא היה לי מושג שהדבר הזה שיש לי הינו בעיה ידועה ורשמית, שיש לה אפילו שם.. חשבתי שאני "היחיד" שיש לו מחשבות מוזרות שכאלו, וניסיתי להדחיק אותם עד כמה שאפשר. במשך השנים הייתי אצל מס' מומחים, שלחו אותי למס' בדיקות, קיבלתי פעם תרופה כלשהי להרגעה, אך מעולם הדבר לא נבדק ונקבע באופן רשמי, ותמיד הזנחתי את זה והמשכתי בחיי. כרגע, כשהגיעה סיבה לעשות לעשות בדיקה רשמית, אני מתלבט האם לעשות אותה או לא, מהסיבות שציינתי.. בכל מקרה, כנראה שאבקש מהרופא שהפנה אותי, למחוק את כל האיבחונים מלבד ה- ADHD (האם גם זה יכול להזיק?!). ד"א במקרה ואעבור את האבחון, בשנתיים הקרובות אוכל לקבל תרופה בחינם (בתור איש קבע) אך אני לא רוצה להיות תלוי בתרופות ואנסה להתגבר על כך בעצמי.

../images/Emo27.gifאבחון, טיפול והתאמות

אבחון של טוראט ו/או OCD חשוב במידה והסימפטומים מפריעים לך לתפקד ובמידה ובמידה ואתה מעונין לקבל טיפול מתאים. מבחן TOVA אינו המענה הנדרש בעניין זה - אלא, אבחון של נוירולוג/פסיכיאטר מומחה. כמו שכתבה "צוללת" - יש לזה משמעויות מנומקות. לגבי התאמות ו/או תוספת זמן במבחנים- ראשית, בשום אופן לא מדובר הקלות. למיטב ידיעתי אבחון של לקויות למידה ו/או ADHD מספק לצורך העניין. אבל, מה שהכי חשוב הוא לברר קודם באוניברסיטה - איפה הם ממליצים לערוך את האבחון הנ"ל. זאת, על מנת שלא יהיה מצב שתעשה אבחון ובסופו של דבר האוניברסיטה לא תכיר בו. בכל מקרה - חשוב לגשת ליועץ אקדמי ו/או למרכז לתמיכה בלקויי למידה באניברסיטה על מנת לקבל את ההנחיה הכי טובה והכי עדכנית לשם קבלת ההתאמות. בכל הקשור לטוראט - כאמור, אתה מוזמן לבקר אצלינו. בעניינים אקדמיים - ממליצה לבקר גם בפורומים הבאים:

kozlik

New member
שלום גובלינית

היי, תודה על תשובתך. לגבי הטיפול המתאים שאני יכול לקבל במידה ואובחן, אילו טיפולים קיימים? לפי מיטב ידיעתי וההגיון בדבר, קיימות שתי דרכים - טיפול תרופתי (אחד המפחית לחץ ועוזר בריכוז, שאינו "ממסטל" - ריטלין למשל, ואחד אחר, הכולל מרכיבים של סם, והנועד לגרום לטשטוש המחשבות המוזרות (בין היתר), והדבר כן "ממסטל" ואף ממכר). טיפול אחר הוא טיפול פסיכולוגי; פסיכולוג (או פסיכיאטר, או פסיכו.. משהו..) יישב איתי וינסה לגרום לי להבין עד כמה שכל הדברים שאני עושה הם סתמיים, ושאין בהם שום תועלת, ושזה רק מפריע לי לחיים, ושהחיים שלי ישתפרו אם אפסיק לעשות זאת, וכו'... לגבי הטיפול התרופתי - אני ממש לא רוצה להיות תלוי בתרופות, ולגבי הפסיכולוגי - אני מודע מצויין לכל הדברים הנ"ל. אולי זה נראה שאני מזלזל ביכולתו של מומחה לעזור לי בעניין, אך לא כך הדבר, אני פשוט חושב שבבעיה זו אני היחיד שיכול לעזור לעצמי.. האם אני טועה?

../images/Emo26.gifאכן. ראה את תשובתי הקודמת

"אבחון של טוראט ו/או OCD חשוב במידה והסימפטומים מפריעים לך לתפקד ובמידה ואתה מעונין לקבל טיפול מתאים"... ראשית - שני תיקונים קטנים לדבריך: א. תרופות בודדות שמיועדות לטיפול בטיקים ו/או ב- OCD הן "ממסטלות". אכן, יש תופעות לוואי כאלו ואחרות (ראה בקישורים שלנו במדור טיפול תרופתי וגם דיונים קודמים בנושא), אבל רק תרופות בודדות עלולות לגרום להתמכרות (כמו, קלונקס, למשל). ב. טיפול פסיכולוגי לא נועד כפי שכתבת "...להבין עד כמה שכל הדברים שאני עושה הם סתמיים, ושאין בהם שום תועלת, ושזה רק מפריע לי לחיים, ושהחיים שלי ישתפרו אם אפסיק לעשות זאת"... טיפול פסיכולוגי מומלץ במקרים בהם נדרש לקבל כלים להתמודדות עם בעיות רגשיות ו/או התנהגותיות אשר מתלוות במקרים מורכבים של טוראט (בעיקר OCD ו- ADHD אצל ילדים). בקיצור - אתה זה שמחליט מה מפריע לך (אם בכלל) ובהתאם לכך אתה גם מחליט אם לקבל טיפול ואיזה טיפול.

רונן999

New member
תשובה

כמובן שכל בעיה רפואית שרשומה בתיק הרפואי שלך לא מגדילה את הסיכויים למצוא עבודה, במידה ותידרש לחתום על וויתור סודיות רפואית בפני מעסיק. ההחלטה לפנות לאיבחון צריכה להיות רק אם הסבל הוא ברמה כזאת שאתה רוצה טיפול תרופתי. לכל אחת מהבעיות שציינת יש טיפול תרופתי שונה ואף מנוגד. להפרעת קשב (ADHD) נותנים ריטלין או קונצרטה שעשויים להחמיר טיקים או חרדה. להפרעה כפיתית (OCD) נותנים נוגדי דיכאון שפועלים על הסרוטונין, כמו פרוזק או סרוקסט. לטיקים או טוראט אפשר לתת כדורי הרגעה (כגון קלונקס), קלוניריט, או נוגדי פסיכוזה- הלידול, אורפ, ריספרדל. מה אתה לומד באוניברסיטה? לפי דעתי אם הסתדרת עד היום בלי הקלות במבחנים אז אין סיבה להתחיל לבקש זאת דווקא עכשיו. לגבי הטיפולים- תלוי בחומרת הסימפטומים. אם הסימפטומים לא חמורים ולא גורמים סבל רב אז אין צורך למהר לתרופות.

kozlik

New member
היי רונן

היי, כרגע אני לומד את הקורסים הראשונים במתמטיקה, והמטרה הסופית היא הנדסת חשמל. דווקא על סמך ניסיון העבר, אני רואה שתוספת זמן כן תעזור לי; כשלמדתי בתיכון, לפני שקיבלתי תוספת זמן, מבחניי היו בינוניים, שכן אף פעם לא הספקתי לסיים. לאחר שקיבלתי את התוספת, נהייתי למצטיין (אם כי גם עם תוספת הזמן ישבתי עד לרגע האחרון). כעת, אני רואה שאני מבין את כל החומר, אך לא מספיק לסיים כרבע מן המבחן, וכבר עשיתי מספר מבחנים באוניברסיטה והדבר חזר על עצמו. מלבד הלחץ שאני נכנס אליו מהידיעה שאני מוגבל בזמן (שמתבטא בהזעה, רעידות וכו'), והזמן הרב שבו אני מנסה להגיע לריכוז, אני גם מבזבז זמן רב על "טקסים", כגון - הדגשת מילים וכו', אשר בגללם המעגל של איבוד הריכוז והניסיון להחזירו חוזר על עצמו... כמובן שזה לא קורה תמיד, אלא בא בתקופות, ואני מנסה להתגבר על זה, אך נראה לי שאני צריך עזרה קטנה, והיא ההקלה הנ"ל.. בכל מקרה תודה על עזרתך, אני גם חושב שתרופות זה המפלט האחרון..

לא פחות ולא יותר - הנדסת חשמל../images/Emo45.gif

בהחלט מסלול לא קל (עם ה מ ו ן לימודי מתמטיקה) - אז, מאחלת לך המון הצלחה
התחברתי מאד לדבריך אלו: "מלבד הלחץ שאני נכנס אליו מהידיעה שאני מוגבל בזמן"... זה בדיוק מה שקרה לבן שלי הגדול שיש לו "רק" ADD - ברגע שקיבל תוספת זמן, אזי נעלם חלק נכבד מהלחץ וברוב המקרים הוא אפילו לא היה צריך לנצל את תוספת הזמן שאושרה לו. גם היום באוניברסיטה (לומד תקשורת) הוא מסתדר בלי תוספת הזמן - למרות שזו אושרה לו על סמך האבחון הפסיכולוגי. גם אצל הבן הקטן שלי (טוראט + ADHD) - היה אותו הדבר בתיכון. הוא גם סובל מאלמנטים כפייתיים - אשר, באופן טבעי, מתגברים בשעת לחץ. כלומר - תוספת הזמן עזרה לו בעיקר בהורדת תחושת הלחץ מה שהוביל גם להפחתה של המחשבות הטורדניות (אשר, כידוע מחריפות בתנאי לחץ)... בקיצור - גם אני מאמינה שתוספת זמן במבחנים יכולה לעזור לך בהחלט בשלב זה, אבל ייתכן ויש מקום לשקול טיפול ב- CBT (טיפול קוגנטיבי-התנהגותי), שיסייע לך בשינוי דפוסי החשיבה ובהקלה על הסימפטומים הטורדניים. הרחבה לגבי הטיפול ניתן למצוא בדיונים קודמים שלנו וכמו כן, בקישורים שלנו ובפורום של טיפול קוגנטיבי ב"תפוז". אבל - הכי חשוב, מזכירה לך להתייעץ טוב טוב עם האוניברסיטה בה אתה לומד לגבי מקום האבחון - על מנת שיכירו בהמלצות של האבחון ועל מנת שיאשרו את ההמלצות (ראה ההודעה הראשונה שלי). בהצלחה!

למעלה